Gaza

Leger og kjendiser krever at Norge tar imot Gaza-studenter. — Skjærer i hjertet

Medisinstudentene fra Gaza har så langt fått avslag på visumsøknadene sine. Nå går helsearbeidere til aksjon i sosiale medier. 

Wazim Zahid, lege og samfunnsdebattant blant annet kjent fra NRK, mener Norge må omgjøre vedtaket om å nekte innreise for medisinstudentene fra Gaza.
Publisert Oppdatert
Fakta

Dette står på #FraGazaTilUiO

  • Det medisinske fakultetet ved Universitetet i Oslo har jobbet på spreng for å tilby 10 palestinske medisinstudenter fra Gaza en studieplass for høstsemesteret, samt penger til flyreise og opphold i 5 måneder.
  • Dette er sårt tiltrengte nyutdannede leger som behøver et utvekslingsopphold for å kunne fullføre graden sin. Det eksisterer ikke lenger noe utdanningstilbud for palestinerne i Gaza, da alle universiteter ligger i ruiner etter bombene.
  • UDI har nå nektet disse studentene innreise til Norge, fordi de frykter at de ikke skal reise tilbake til Gaza når de er ferdige.
  • På samme tid er helsevesenet i Gaza i ferd med å kollapse, og de mangler alt av helsepersonell. Å hjelpe disse studentene til å fullføre graden sin er — som Professor Anne Kveim Lie sier til Klassekampen: «et lite bidrag som kan få store ringvirkninger».
  • Jeg ønsker å bruke min stemme til å kreve at disse medisinstudentene får komme til Norge og fullføre graden sin, og jeg oppfordrer også DEG til å gjøre det samme.

Kilde: Aksjonsgruppa.for.palestina på Instagram

Ti medisinstudenter fra Gaza skulle etter planen ta et utvekslingssemester ved Universitetet i Oslo (UiO) til høsten. Universitetet har koordinert finansiering, reise og opphold i rekordfart slik at studentene kan rekke høstsemesteret.

Men UDI har så langt gitt avslag til fem av studentene, og en sjette har fått beskjed om at avslagsbrev er på vei.

Det har vakt sterke reaksjoner. Nå har engasjerte støttespillere startet en kampanje på sosiale medier med emneknaggen #FraGazaTilUiO som er blitt delt av hundrevis av personer. 

— Som ung, nyutdannet lege selv skjærer det i hjertet så se dem bli nektet opphold, sier Sara Soraya Eriksen, som for tiden er i turnus i Kjøpsvik i Nordland. 

Det var hun som tok initiativet til aksjonen som nå ruller blant norske leger og annet helsepersonell.

— Engasjerer meg sterkt

Blant dem som har kastet seg på, er influenseren Helsesista og lege Wasim Zahid. 

— Akkurat nå er det umulig å fullføre studiene på Gaza, alt er bombet og ødelagt. Samtidig trenger de alt de kan få av helsepersonell i mange år framover. Dersom vi kunne bidra her i Norge med at ti leger fikk gjøre ferdig utdanningen sin, kunne det ha betydd mye for pasienter og mennesker på Gaza, sier lege og forfatter Wasim Zahid til Khrono.

Zahid er kjent som samfunnsdebattant med en stor skare følgere på sosiale medier og fra TV-programmer på NRK. Han har lenge vært sterkt engasjert for palestinernes sak i den pågående krigen mot Israel. 

På sin Instagram-profil skriver Zahid blant annet at «Israel er et land blottet for moral, medmenneskelighet og empati».

Nå vil han bruke kjendisstatusen for å bidra til å legge press på norske myndigheter for å omgjøre sitt vedtak for medisinstudentene som etter planen skulle til Universitetet i Oslo for å få fullført utdanningene sine.

— På grunn av mitt yrke og virke engasjerer denne saken meg ekstra sterkt, sier han.

Han legger til at han forstår at det finnes regelverk, som UDI må forholde seg til.

— Jeg mener likevel bakteppet for denne saken er ekstraordinær, det er en situasjon uten sidestykke, så jeg håper det dermed også kan gjøres en ekstraordinær vurdering. Dette er et enkelt tiltak som kan gjøre en stor forskjell, sier Zahid.

— Dobbeltmoralsk

Sara Eriksen sier hun kjenner seg sterkt berørt av saken, og tok først initiativ til kampanjen på en lukket gruppe for helsepersonell. 

Sara Eriksen tok initiativ til kampanjen #fragazatiluio på en Facebook-gruppe.

En legekollega og gynekolog ved Oslo universitetssykehus, Kristine Aune Kilaas, ble med, og tok på seg å utforme det grafiske.

— Universitetet i Oslo har gått i front i Norge. Da er det hårreisende at norske myndigheter setter foten ned. Det er direkte dobbeltmoralsk når utenriksministeren samtidig sier at det viktigste bidraget Norge kan gi er å støtte opp om palestinske helsefasiliteter, sier Eriksen. 

— Det går ikke an, rett og slett!

Nå håper hun på stor oppslutning fra korpset av norsk helsepersonell, både kjendiser og andre. 

Varsler demonstrasjon

Fredag blir det demonstrasjon i Oslo blant annet mot visumavslagene til medisinstudentene fra Gaza. Demonstrasjonen holdes utenfor Utenriksdepartementet, og Studenter for Palestina er blant arrangørene.

Facebook skriver gruppen at den «nekter å tie når norske myndigheter er medskyldige i folkemord — UD inkludert».

Powered by Labrador CMS