Fusk
Student ble beskyldt for 85 prosent «mistenkelig likhet»
Store deler av oppgaven til en student ved Universitetet i Sørøst-Norge hadde mistenkelige likheter med en tidligere innlevert oppgave. Nå går studenten til søksmål.
Neste uke møter en student ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) i Asker og Bærum tingrett. Han har saksøkt Kunnskapsdepartementet etter at han i ble utestengt for fusk tidligere i år.
Regjeringsadvokaten, som fører saken for departementet, mener at han har presentert andres arbeid som sitt eget uten tilstrekkelig kildehenvisning.
Da saken ble behandlet i Felles klagenemnd tidligere år, vedtok klageorganet at studenten skulle utestenges i ett semester. Den strengeste straffen for fusk før lovverket ble oppdatert 1. august i år, var to semestre, men studenten fikk mindre straff på grunn av lang saksbehandlingstid.
Mistenkelige likheter
Studenten mener på sin side at han ikke har fusket. Det kommer fram av sluttinnlegget hans advokatfullmektig, Marit Krogvold Eriksen, har sendt inn til tingretten.
«NN har ikke presentert andres arbeid som sitt eget. Arbeidskravet er basert på notater fra forelesninger, og han har ikke fått tilsendt noen tidligere oppgaver», står det i sluttinnlegget.
Da Felles klagenemnd behandlet saken var konklusjonen at oppgaven var «tilnærmet identisk» med en tidligere innlevert oppgave i samme emne. Så mye som 85 prosent av oppgaven hadde mistenkelige likheter, ifølge klageorganet.
Eriksen skriver i sitt sluttinnlegg at det ikke er ensbetydende med at 85 prosent av oppgaven er identisk med den tidligere innleverte oppgaven. Advokaten mener at regjeringsadvokaten er lite presis i sitt prosesskriv til tingretten.
«Omfanget av fullstendig tekstlikhet fremkommer ikke. Videre er det uklart hvilke deler av besvarelsen som utgjør de ulike blokkene, og dermed også vanskelig å se de aktuelle tekstlikhetene».
Visste ikke om oppgave
Advokaten er tydelig på at studenten ikke har hatt tilgang til oppgaven han skal ha plagiert, og at han heller ikke var kjent med at det var mulig å få tak i tidligere innleverte oppgaver gjennom universitetets database.
«Ettersom han ikke har tilegnet seg den tidligere oppgaven på noe vis, har han heller ikke hatt forutsetningen for å oppgi kildehenvisning».
Eriksen mener derfor at det subjektive vilkåret for forsettlig fusk ikke er oppfylt.
Det er satt av én dag til rettssaken.
Nyeste artikler
Øyvind Eikrem har fått se mappen sin: NTNU og PST har hatt kontakt siden 2014
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år