ny strategi

Slik vil regjeringen åpne utdannings­systemet mer

Regjeringen vil at enda flere skal få mulighet til å ta utdanning, uavhengig av hvor de bor eller hvilken livssituasjon de er i.

— Teknologisk utvikling, digitalisering og det grønne skiftet vil føre til at enkelte jobber forsvinner, nye kommer til og at arbeidsoppgaver endrer seg, sier statsminister Erna Solberg.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Den viktigste jobben fremover er å få fart på Norge igjen og inkludere enda flere i arbeidslivet i årene fremover.

Det uttaler statsminister Erna Solberg i en pressemelding, som omhandler regjeringens nye strategi for desentralisert og fleksibel utdanning ved fagskoler, høyskoler og universiteter.

Nytt distriktsprogram

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) sier at koronapandemien har vist hvor viktig det er å ha et fleksibelt system som kan svare raskt på nye behov for kompetanse.

— Da arbeidsledigheten steg kraftig i fjor så oppskalerte vi flere av de eksisterende tilbudene slik at de som mistet jobben eller ble permittert kunne bruke den ledige tiden til å ta ny eller mer utdanning og stå bedre rustet i arbeidslivet etterpå, sier statsråden.

FAKTA

Regjeringens nye strategi for desentralisert og fleksibel utdanning

  • Etablere et nytt distriktsprogram som skal mobilisere etterspørselssiden til å utvikle utdanningstilbud de trenger i samarbeid med en fagskole, høyskole eller universitet
  • Opprette en søknadsbasert ordning hvor studiesentre og lignende kan søke om finansiering for prosjekter og aktiviteter sammen med fagskole, høyskole og universitet
  • Etablere heldigitale utdanningstilbud
  • Vektlegge fleksible og desentraliserte tilbud når regjeringen gir penger til å øke kapasiteten ved universiteter og høyskoler
  • Fortsette å gjøre ordningene i Lånekassen mer fleksible, slik at det bedre tilpasset folk i ulike livssituasjoner som skal ta utdanning

Kilde: Regjeringen.no

En del av strategien er et nytt distriktsprogram for kompetanseutvikling og bedre støtte til studiesentre.

Regjeringen vil sørge for at det blir bedre samsvar mellom tilbud og etterspørsel av utdanningstilbud gjennom tettere samarbeid med arbeidslivet i kommunene, står det i pressemeldingen.

— Det nye distriktsprogrammet vil gi regionale aktører muligheten til å søke om støtte til å få utviklet de utdanningstilbudene de trenger sammen med en fagskole, høyskole eller universitet, sier Henrik Asheim.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

139 millioner kroner

Det er også et mål for regjeringen å utvikle flere heldigitale utdanninger. Det bevilges 139 millioner kroner til universiteter og høyskoler som er øremerket til å utvikle nye, fleksible studietilbud.

Se hvem som får hva i tabellen nederst i denne artikkelen.

Dette handler om å sørge for at utdanningstilbud er tilgjengelige for folk der de bor og lever. Det finnes ikke én løsning som passer for alle, sier Asheim, og fortsetter:

— Når flere må ta litt mer utdanning gjennom hele yrkeslivet så må utdanningene være tilpasset hverdagslivet deres med familie og jobb helt uavhengig av om de bor på Grünerløkka eller i Båtsfjord. Det kan heldigitale tilbud bidra til, sier Asheim.

— Teknologisk utvikling, digitalisering og det grønne skiftet vil føre til at enkelte jobber forsvinner, nye kommer til og at arbeidsoppgaver endrer seg. Det stiller ikke bare økte krav til formell kompetanse, det stiller også krav til ny kompetanse hos de som allerede har utdanning i bunn. Derfor legger regjeringen frem en egen strategi for å gjøre utdanning mer tilgjengelig, sier statsminister Erna Solberg.

Powered by Labrador CMS