ikke faste ansatte

Skrev opprop til Borten Moe om midlertidighet

Mer enn 270 personer har skrevet under på et opprop til Kunnskaps­departementet der de setter midlertidighet i akademia på dagsorden.

Ingrid Eftedal er 56 år og fast midlertidig ansatt ved NTNU. Hun har fått varsel om oppsigelse og venter på avgjørelse av sin sak. Eftedal er en av forfatterne bak et opprop som nå er sendt fra over 250 ansatte ved NTNU til Kunnskapsdepartementet angående midlertidighet i akademia.
Publisert

— Jeg håper at dette utløser en bredere debatt og løsninger slik at det ikke blir opp til hver enkelt institusjon å håndtere midlertidige ansatte, sier seniorforsker Ingrid Eftedal ved NTNU.

250 ansatte bak opprop

Hennes sak har satt midlertidighet blant ansatte i akademia på kartet. Etter over 20 år uten å være fast ansatt opplevde hun å få oppsigelse to ganger på fire år.

— Det ene øyeblikket leder man en fungerende forskergruppe, det neste øyeblikket er man på Nav. Bokstavelig talt. Jeg har stipendiater og postdoktorer som trenger lønn. Det er et evig jag etter midler. Når det går bra går det veldig bra. Men den ene gangen det ikke lyktes ble jeg sagt opp, fortalte hun til Khrono i november i fjor.

Nå er hun en av forfatterne bak oppropet om midlertidige ansatte som er sendt til forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe. Så langt har mer enn 270 personer skrevet under, og mange av dem er hjemmehørende i Trondheim. Det var Universitetsavisa som omtalte oppropet først.

Glad for støtten

Kampanjen går under navnet «Til Kunnskapsdepartementet og Ola Borten Moe: Skjult midlertidighet i akademia er rovdrift på ansatte og kostbar sløsing med høy kompetanse!»

Seniorforsker Eftedal er såkalt «fast midlertidig» ansatt ved NTNU. Hun er også forskergruppeleder innen dykkermedisin, og avhengig av å hente inn eksterne midler til forskningen. Hun har fått melding om oppsigelse og i forrige uke skulle oppsigelsessaken hennes avgjøres. Men den er utsatt.

— Jeg er forferdelig glad for støtten vi har i hverandre. For denne problematikken gjelder langt i fra bare meg. Noe som har gjort det vanskelig har vært at vi har stått i dette en og en. Det har ikke vært slik at mange er blitt utsatt for oppsigelser samtidig, sier Eftedal.

Ikke til jeg er 70

Hun forklarer at det har vært opp til den enkelte å løse sin egen situasjon.

— Det har stort sett lyktes hver gang, men etter hvert kommer dagen da løsningen ikke finnes. Jeg kan ikke holde på med dette til jeg er 70. Dette problemet blir bare større, og jeg håper med dette oppropet at vi får en debatt som kan gjelder ordningene generelt, sier Eftedal, som er 56 år.

— Hva slags løsninger ser du for deg?

— Dilemmaet er at midlertidighet er en utilsiktet effekt av noe som har mange fine sider. Konkurranse skal være det som sikrer kvalitet i forskning. Men det er også slik at med en tilslagsprosent på 13 er det mange kvalitetsprosjekter som ikke får finansiering, og dermed mange som mister jobben.

Kvalitet over tid

Hun fortsetter:

— Jeg skulle ønske at det blir sett på kvalitet over tid og at det med bakgrunn i dette kunne være ordninger med fast ansettelse. Idrettshøyskolen får til dette, og jeg mener når man har bevist over tid å holde kvalitet burde det være mulig å bli fast ansatt, sier Ingrid Eftedal.

En kollega av Eftedal er Signe Elisabeth Åsberg fra NTNU. Hun er en av initiativtakerne til oppropet.

— Jeg ble med for å ta opp en sak jeg synes er veldig viktig. Jeg jobber daglig med utrolig dyktige forskere som hele tiden er i usikre arbeidssituasjoner. Det er vondt å se dem miste gnisten for forskningsarbeidet og at vi mister så mange dyktige mennesker, sier Signe Elisabeth Åsberg til Universitetsavisa.

Powered by Labrador CMS