midlertidighet i akademia
Nå skal oppsigelsessaken hennes behandles
Lørdag er det 33 år siden Ingrid Eftedal startet som ung stipendiat. Tirsdag behandles oppsigelsessaken hennes ved NTNU.
SISTE: Oppsigelsessaken er utsatt, skriver Universitetsavisa. Årsaken er at det har kommet inn spørsmål fra Eftedals fagforening som ansettelsesutvalget ikke har rukket å besvare. Det er ikke satt noen ny dato for møtet.
– Det ene øyeblikket leder man en fungerende forskergruppe, det neste øyeblikket er man på Nav. Bokstavelig talt. Jeg har stipendiater og postdoktorer som trenger lønn. Det er et evig jag etter midler. Når det går bra går det veldig bra. Men den ene gangen det ikke lyktes ble jeg sagt opp, fortalte Ingrid Eftedal til Khrono i November.
Da hadde hun nettopp fått sin andre oppsigelse fra NTNU på fire år. Ingrid Eftedal er det man kaller «fast ekstern» ved universitetet, hvor hun er ansatt som seniorforsker og forskningsgruppeleder i barofysiologi ved NTNU. I praksis betyr det at hun har et lengre midlertidig forhold med utdanningsinstitusjonen.
Torsdag tvitret hun sin fortvilelse om oppsigelsen, som tirsdag neste uke skal behandles i sentralt ansettelsesorgan ved NTNU. Flere har vist sin støtte, og mange har delt sine egne erfaringer.
– Folk tenker du har gjort noe ille
Eftedal har forsket ved NTNU i 20 år, og lørdag er det 33 år siden hun begynte som stipendiat. Om oppsigelsesmøtet på tirsdag gjennomfører innstillingen om oppsigelse, vil hun stå uten jobb fra september av. Oppsigelsesmøtet er også første gangen hun får snakke for sin egen sak.
I et lengre intervju med Universitetsavisa forteller Eftedal at hun ikke ser lyst på å eventuelt skulle søke seg videre.
– Det er ikke bare enkelt å få seg en ny jobb som 57 år gammel kvinne i akademia, sier Eftedal til Universitetsavisa.
Systemet som fast ekstern er heller ikke videre kjent utenfor UH-sektoren, noe hun også er redd for kan skape forvirring.
– Det er klart at det ikke ser veldig bra ut at du er sagt opp ved NTNU. Folk tenker at du har gjort noe ille. Jeg føler på en skam ved det at det er noe man blir dømt for på et jobbintervju. Men jeg skjønner det jo også, om jeg ikke var så godt kjent med det, så hadde det ikke helt gitt mening hvordan det funker, sier Eftedal.
Når Khrono etterspør kommentar om oppsigelsessaken, svarer Eftedal kort og konsist.
– Jeg er trist over situasjonen, men håper det skal være mulig å finne en løsning, skriver hun i en SMS.
Et systematisk problem
Midlertidigheten i akademia går ikke bare utover enkeltpersoner, men også kvaliteten på forskningen, kommenterte Eftedal i fjor. Samtidig søker unge seg vekk fra usikkerheten i akademia etter fullført doktorgrad.
Hvordan en skal løse problemstillingen rundt midlertidighet finnes det nok ingen konkrete svar på. Eftedal er derimot tydelig på at problemet er systematisk, og ikke individuelt for NTNU.
– Jeg tenker at dette er et systemisk problem. Det burde løses politisk. Universitetene har mange ulike typer tilsetting for å løse oppdraget sitt, og hvis de selv må løse midlertidighetsproblemene lokalt det fort føre til konflikter mellom interesser og grupper. Det tjener ingen, skriver Eftedal i en SMS til Khrono.
– Det skremmer vel flere og flere bort fra en akademisk karriere?
– Ja: dette skremmer dyktige unge vekk tror jeg. Vi eldre som leder de store prosjektene har i oppdrag å hjelpe de unge forskerne med å lage karriereplaner. Jeg gjør så godt jeg kan med «mine» folk, men jeg ser jo at slike planer er vanskelig å få til for dem som ønsker karriere i akademia, avslutter Eftedal.
Rettelse: Den opprinnelige artikkelen hadde tittelen "Midlertidig ansatt i 20 år. Nå går hun til sak mot NTNU". Dette ble endret torsdag 10. februar 20.47. Eftedal er ikke i en konflikt med nåværende arbeidsgiver.