forskning

Skjønner ikke innreisenekt for doktorgradsstudenter

— Er det kun utdanning som teller, eller er forskning en sentral del av vårt oppdrag også, spør UiO-rektor regjeringen som fortstatt nekter ph.d-studenter innreise.

Universitetet i Oslo-rektor Svein Stølen spør om det er kun utdanning og ikke forskning som er viktig for regjeringen.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra 1. august kan utenlandske studenter komme til Norge, men doktorgradsstudenter blir fortsatt nektet innreise. Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, forstår ikke prioriteringen. Også UiT-rektor Dag Rune Olsen er kritisk.

— Dette er ikke en stor studentgruppe, og de blir her i lang tid uten å reise hjem. Jeg skjønner ikke at det er en utfordring. Er det kun utdanning som teller, eller er forskning en sentral del av vårt oppdrag også?

Det spør rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen.

Dette er med på å skade karrieren til noen av våre beste og mest lovende forskere, som er nødt til å sette karrieren på vent.

Svein Stølen, rektor Universitetet i Oslo

Han er oppgitt over innreiseforbudet som fremdeles gjelder for doktorgradsstudenter fra utlandet.

Mens regjeringen har åpnet opp for at studenter fra utlandet kan komme inn i Norge fra 1. august, gjelder fremdeles forbudet mot innreise for doktorgradsstudenter som er ansatt og mottar lønn fra et universitetet eller institutt.

Stølen mener innreisenekten fører til senskader for forskningen.

— Dette er med på å skade karrieren til noen av våre beste og mest lovende forskere, som er nødt til å sette karrieren på vent. Vi har mange forskere med ERC-prosjekter som er avhengig av å hente inn hjelp fra utlandet. Jeg skjønner at vi er nødt til å være forsiktige som samfunnet, men dette er en liten gruppe studenter, sier Stølen.

«Svekkes som kunnskapsnasjon»

Etter at innreiserestriksjonene ble innført 29. januar i år, har det vært svært vanskelig for både utenlandske studenter og forskere å komme til Norge. Khrono har i flere saker beskrevet situasjonen for forskere som både har takket ja til stilling og skaffet seg et sted å bo i Norge. Etter de siste endringene ble det fremdeles ikke fritt fram for internasjonale forskere å komme til Norge.

Stølen mener dagens stengte grenser står i kontrast til regjeringens egne forskningsambisjoner.

På sin blogg skriver han at «internasjonalt ledende forskningsmiljøer er avhengig av de beste unge forskerne og at konkurransen om disse er hard og global (...) For hver dag de stenges ute svekkes vår forskning, Norge svekkes som kunnskapsnasjon og vi hemmer unge talenters karriereutvikling. Det kan ikke en kunnskapsnasjon med betydelige forskningsambisjoner vedkjenne seg».

— Meningsløst

Rektor ved UiT Norges arktiske universitetet, Dag Rune Olsen, er enig.

— Dette er meningsløst og litt uforståelig. Det er åpenbart en lite gjennomtenkt beslutning.

Han viser til at ph.d.-studenter er en del av «den tredje syklus» i rammeverket til Bologna-prosessen.

— For ph.d.-studentene som venter på å komme inn, fremstår nok dette som merkelig. Det kan virke som om departementet ikke helt har skjønt hva en doktorgradsstudent er. De er ansatt i utdanningsstillinger, og er ikke å betrakte som ansatte, sier Olsen.

Det kan virke som om departementet ikke helt har skjønt hva en doktorgradsstudent er.

Dag Rune Olsen, rektor UiT Norges arktiske universitet

— At de ikke får komme inn går selvfølgelig utover dem, men det betyr også at vi får utført mindre forskning. I en verden som trenger solid og verifiserbar kunnskap, er det bare å beklage, sier Olsen.

Ingen svar

Hvorfor man tillater studenter fra utlandet å komme inn i Norge, men ikke ph.d.-studenter kan verken Stølen eller Olsen svare på. Kunnskapsdepartementet har ikke kommet med noen begrunnelse til dem.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) skriver i en e-post mandag ettermiddag at han forstår frustrasjonen til Stølen og Olsen.

— Jeg forstår veldig godt at innreiserestriksjonene er utfordrende, både for den enkelte forsker som skal jobbe her i landet, institusjonene som berøres og for selve forskningsprosjektene. Vi har en internasjonalt rettet universitets- og høyskolesektor som rekrutterer fra hele verden og vi vet at flere venter på å komme inn i landet.

Han kan imidlertid ikke loven umiddelbar endring i innreisereglene.

– Regjeringen vurderer kontinuerlig om det er mulig å gjøre endringer eller unntak i innreiseforbudet og jeg håper situasjonen internasjonalt snart tillater oss å åpne opp enda litt mer.

Saken er oppdatert 9. august kl. 15.06 med kommentar fra Henrik Asheim.

Powered by Labrador CMS