innreisrestriksjoner

Lettelser i innreise kun for havforskere på tokt

— Veldig skuffende, sier prorektor Kenneth Ruud ved UiT om regjeringens små lettelser for innreise for forskere.

— Dette er alvorlig ikke bare for oss som forskningsinstitusjoner, men også for den enkelte. De har fått jobb, men får ikke reise inn, sier Kenneth Ruud. prorektor ved UiT Norge arktiske universitet.

Publisert Oppdatert

Den store lanseringsdagen for gjenåpningen av Norge ble snudd til en nedtur for alle forskningsinstitusjoner som venter på sine utenlandske medarbeidere. Først trodde alle at regjeringen hadde åpnet opp for forskere som yrkesgruppe generelt. Men ved finlesing av innreiserestriksjonsforskriften viser det seg at lettelsene kun handler om forskere som skal på havforskningstokt med anløp i norsk havn.

Veldig skuffende

— Dette er veldig skuffende. Jeg tvitret først om at endelig skulle restriksjonene for våre utenlandske forskere bli lettet på. Men det viste seg at den konklusjonen var trukket for raskt. Dette var virkelig synd, sier prorektor Kenneth Rud ved UiT Norges arktiske universitet.

Han forteller at UiT sist de lagde en oversikt hadde mer enn 50 forskere som ventet på å få innreise.

Alvorlig

— Dette er alvorlig ikke bare for oss som forskningsinstitusjoner, men også for den enkelte. De har fått jobb, men får ikke reise inn. De får ikke lønn og har heller ikke tilgang på sosial støtte. Det blir for mange en vanskelig økonomisk situasjon.

Ruud forteller at noen allerede har valgt andre jobbmuligheter.

— Vi hadde for en stund siden en som valgte å si fra seg stillingen. Dette øker faren for at vi taper viktig kompetanse. Det er alvorlig ikke bare her, men i hele sektoren og på lengre sikt også for Norge, sier Ruud.

Flere yrkesgrupper

I punktlisten fra justisdepartementet som viser unntakene og hvem som kan reise til Norge nå er det noen utvalgte yrkesgrupper.

«enkelte yrkesgrupper. Journalister, sjømenn og luftfartspersonell, gods, og persontransport, diplomater og militært personell, samer under utøving av reindrift, forskere og besetningsmedlemmer på havforskningstokt», heter det i meldingen fra regjeringen.

Uttrykket forskere og besetningsmedlemmer på havforskningstokt ble av mange forstått som at forskere som yrkesgruppe nå var unntatt fra restriksjonene. Men ved en sjekk hos Justisdepartementets pressevakt får Khrono dette svaret:

«Hei, unntaket fra innreiserestriksjoner kun gjelder «forskere og besetningsmedlemmer som deltar i havforskningstokt og har anløp i norsk havn», jf. innreiserestriksjonsforskriften § 3 bokstav o.»

Samfunnsøkonom og statsviter Alexander Dannerhäll

— Omlag tre personer

— Forskere fra utlandet som skal delta på havforskningstokt? Det er vel omtrent tre personer, tenker jeg, sier svenske Alexander Dannerhäll.

Han sukker når det går opp for han at heller ikke denne gangen får forskere unntak fra innreiserestriksjonene i Norge. Siden 1.februar i år har han ventet på å få reise. Da skulle samfunnsøkonomen og statsviteren ha startet ved OsloMet i et forskningsprosjekt som omhandler legitimitet for handelspoltikk.

— Det har vært veldig frustrerende å ikke kunne reise til den plassen man skal jobbe. Jeg har fått starte og får lønn, men det har likevel vært svært vanskelig, sier Dannerhäll.

— Hva tenker du nå?

Professor Mark van der Giezen ved Universitetet i Stavanger

— Nå er det jo slik at fullvaksinerte får innreise etterhvert. Og om ikke alt for lenge får jeg vel også en dose. Da må det vel åpne seg en mulighet, sier 30-åringen.

Karantene-kritikk

Professor Mark van der Giezen ved Universitetet i Stavanger er oppgitt.

—Vi har et prosjekt som vi har måttet utsette på grunn av innreiserestriksjonene. Mark van der Giezen ved Universitetet i Stavanger. Vi har en postdok i Skottland og en førsteamanuensis fra Tyskland som vi har ventet på siden april, sier Mark van der Giezen.

Han mener forskerne kunne fått karantenekrav som andre og så fått slippe inn.

— Jeg forsker på infeksjonssykdommer og skjønner ikke at et karanteneopphold ikke er godt nok når det gjelder innreise for disse gruppene, sier professoren.

Powered by Labrador CMS