rettssak
Selvplagiat-saken skal behandles i Høyesterett i september
Det er satt av halvannen dag i Høyesterett for å behandle selvplagiat-saken.
Det begynner etter hvert å bli en av de mest omtalte rettsprosessene en student har vært involvert i.
En student ved Høgskolen i Innlandet gikk i fjor til sak mot Kunnskapsdepartementet etter at hun hadde blitt felt for fusk på en eksamen.
«Feilen» hun hadde gjort var å gjenbruke deler av sin egen tekst på en konteeksamen, noe som satt i gang en større debatt om såkalt selvplagiering.
Studenten ble utestengt i to semestre, en straff som ble stående etter at saken ble behandlet i Oslo tingrett. Studenten anket og vant fram i Borgarting lagmannsrett. Departementet anket dommen, og nå er det klart når Høyesterett skal behandle saken.
Ifølge berammingslisten er det satt av halvannen dag til saken den 10. og 11. september senere i år.
Refererte ikke til seg selv
En dom i Høyesterett vil komme omtrent tre år etter at saken først oppsto ved Høgskolen i Innlandet.
Høsten 2021 avla studenten en konteeksamen i et fag på praktisk pedagogisk utdanning (PPU), etter at hun hadde strøket på en tilsvarende eksamen på våren.
I etterkant ble besvarelsen kjørt gjennom plagieringskontrollverktøyet Ouriginal.
Her fant verktøyet at hun hadde gjenbrukt sin tidligere eksamensbesvarelse «i vesentlig grad», og fant blant annet at to lengre avsnitt hadde en tekstlikheten som var på henholdsvis 95 og 98 prosent med besvarelsen studenten hadde levert inn i samme emne noen måneder tidligere.
Studenten mente at hun ikke hadde fusket på besvarelsen.
I de to avsnittene som hun er anklaget for å ha skrevet av fra, refererer hun til den svenske psykologen Roger Säljö og pedagogikkforsker Gunn Imsens forståelse av den russiske psykologen Lev Semjonovitsj Vygotskij.
Fordi hun hadde henvist til læreboken, var hun ikke forpliktet til å henvise til sin tidligere besvarelse, mente studenten.
Skapte problemer for Borch
Saken har skapt en stor debatt om selvplagiat og hvor grensene for plagiat går. Rettsprosessen har også indirekte ført til en statsråd-avgang.
For BI-student Kristoffer Rytterager ble så provosert da han leste i Khrono at forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) og staten anket fuskedommen til Høyesterett, at han begynte å gå gjennom Borchs masteroppgave.
Der fant han plagiat, noe han delte med verden gjennom X-profilen Oslostudenten. Dagen etter kunne E24 fortelle det samme, og Borch gikk av senere samme dag.
Saken har også skapt stort engasjement blant akademikere og flere hundre akademikere signerte et opprop til støtte for kvinnen.
Men Kunnskapsdepartementet mente at dommen fra Borgarting lagmannsrett, om den ble stående, ville reise en rekke prinsipielle problemstillinger for utdanningsinstitusjonene.
«En uavklart rettstilstand vil være uheldig for studentene og for institusjonene. Det vil ikke være forutsigbart hva som vil anses som fusk, og det vil være en betydelig risiko for forskjellsbehandling dersom det er usikkerhet og ulik forståelse i sektoren om hva som er gjeldende rett», skrev departementet i en pressemelding da de kunngjorde at de ville anke til Høyesterett.
Nyeste artikler
Savner arvtaker etter Odd Nerdrum: — Veldig synd at KHiO ikke har en linje for figurativ kunst
Vil hjem til Gaza når de har fullført medisinutdanningen.— Vi gir aldri opp
Bli din egen chatbot
Dette kan universiteter og høgskoler vente seg i 2025
Anklager universiteter og høgskoler for brudd på opphavsretten og ulovlige retningslinjer
Mest lest
«Ingen» studentar veit kven han er: — Dette er for dårleg
Varslere står fram med alvorlige anklager mot Tromsø-professor
LO vil ha bachelor, master og ph.d. på fagskoler. — Skaper forvirring
Få registrerer biarbeid. Nå skjerpes reglene
Har hatt 24 styremøte i løpet av eitt år: — Dei kjem seg ikkje opp av grøfta