Plagiat-drama i Tyskland
Rettssak: Pensjonert lege skal ha fabrikkert plagiatbevis mot instituttleder
Den tidligere legen laget en falsk bok som «bevis» for instituttlederens plagiat, ifølge påtalemyndigheten. Nå er 70-åringen tiltalt for bedrageri, dokumentforfalskning og ærekrenkelse.
Brussel (Khrono): Instituttleder Matthias Graw ved Institutt for rettsmedisin ved Ludwig Maximilian-Universitetet i München ble i 2022 anklaget for å ha plagiert sin doktoravhandling fra 1987.
Anklagene kom fra en tidligere lege fra München som selv har to doktorgrader.
Graw ble beskyldt for å ha kopiert innholdet i en antologi fra et rumensk symposium holdt i 1981.
Men saken snudde brått da det ble avslørt at boken han angivelig skulle ha kopiert fra, ikke eksisterte på 1980-tallet. Antologien instituttlederen skulle ha plagiert, var i seg selv en forfalskning og beviset var fabrikkert, mener tysk påtalemyndighet.
Nå pågår rettssaken i stedet mot den tidligere legen som kom med anklagene. Han er tiltalt for dokumentforfalskning, bedrageri, ærekrenkelser og brudd på opphavsretten, skriver Suddëutsche Zeitung.
Den meget uvanlige saken har fått bred medieomtale i Tyskland og beskrives som en av de største kriminalsakene innen vitenskap siden krigen.
Alvorlige anklager
Matthias Graw ble informert via en e-post om plagiatanklagene, mens han var på reise i Norge sommeren 2022. Han avviste anklagene umiddelbart, ifølge Spiegel: «De er grovt feil og saklig sett absurde».
Graw beskriver ukene som fulgte som «en svært vanskelig tid» og «veldig belastende», ifølge Suddëutsche Zeitung.
Allerede i september 2022 konkluderte en gransking med at anklagene var grunnløse. Granskingen var iverksatt av Universitetet i Hamburg der Graw tok doktorgraden. De konkluderte med at antologien Colchicine — 100 Years of Research, som han angivelig skulle plagiert, ikke var en troverdig kilde og at dens autentisitet måtte settes i tvil.
De alvorlige anklagene var trolig et forsøk på å ødelegge hans karriere.
Omsatte boken på eBay via mellommann
Torsdag 16. januar startet rettssaken i domstolen i München mot den 70 år gamle tidligere legen. Ifølge påtalemyndighetens etterforskning, skal tiltalte ha engasjert skyggeforfattere for å lage en antologi med faglige konferanseinnlegg på engelsk. Det skulle fremstå som at boken var utgitt av et forlag i DDR i 1982.
Verket skulle gi inntrykk av å oppsummere et medisinsk symposium om stoffet colchicin, som angivelig fant sted i Romania i 1981. Det ene kapittelet ligner delvis på en oversettelse av Graws doktoravhandling fra 1987 med liknende tabeller og figurer. I sin doktoravhandling undersøkte Graw colchicins virkning på kreftceller.
Ifølge påtalemyndigheten, skal den tidligere legen ha produsert flere eksemplarer av boken i Serbia og satt disse i omløp via en selger på eBay fra februar 2022.
Mistankene mot boken kom raskt. Det fantes ikke spor av den i bibliotekkataloger nasjonalt og internasjonalt, skriver nyhetsnettstedet bluewin.ch. Alle de angivelige forfatterne i antologien er i dag døde, men i 2023 avviste den danske fysikeren Niels Henrik Valerius, som står som en av medforfatterne, kontant at han hadde bidratt til denne boken.
Motivet kan være hevn
Den tidligere legen, som nå står tiltalt, engasjerte også to plagiatgranskere til å undersøke Graws doktoravhandling og ga dem et eksemplar av den forfalskede boken. De gikk først ut mot Graw i mediene, men har senere trukket anklagene og forklart at de ble forledet av tiltalte.
Under etterforskningen ble det funnet en rekke dokumenter som dokumenterte samarbeidet med skyggeforfatterne.
Men hva får en mann til å finne på noe sånt?
Ifølge påtalemyndigheten, kan et mulig motiv være obduksjonen av tiltaltes mor i 2020 ved instituttet Matthias Graw leder. Tiltalte anklaget Graw og hans team for å ha stjålet en gulltann fra moren, samt en rekke andre påstander. Motivet for plagiatanklagene kan med andre ord være et ønske om å skade Graws omdømme.
Det er forventet at dommen vil komme 6. februar
Nyeste artikler
Ledere i akademia kan med fordel «lede mindre»
Meiner NTNU-rektor må forklare seg om kontakt med PST. — Stalinistisk
Hun tok doktorgrad i informasjonsvitenskap. Men på fritiden er det backgammon og kirkeorgel som gjelder
Rettssak: Pensjonert lege skal ha fabrikkert plagiatbevis mot instituttleder
Vedum med sterke signaler om videre finansiering av Griegakademiet
Mest lest
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år
Vil legge om doktorgradsutdanninger
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»