Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser 20. desember 2024 - 15:21
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe 19. desember 2024 - 17:59
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut 16. desember 2024 - 16:41
En gang til om plagiat og «innholdet i den gjengitte teksten» Eivind Kolflaath svarer Magnus Stray Vyrje om Høyesterettsdommen.
Det er forskjell på tekstlikhet og fusk. Svar til Kolflaath Det som må anses åpenbart, også etter Høyesteretts nye dom, er at lovens fuskebegrep har en nedre grense. Ikke all tekstlikhet medfører fusk, skriver Magnus Stray Vyrje i et svar til Eivind Kolflaath.
Høyesterett og debatten mellom Klemsdal og Selnes Vyrjes oppfatning bygger tilsynelatende på en isolert lesning av én enkelt setning som i beste fall blir anstrengt når konteksten tas i betraktning, skriver Eivind Kolflaath.
Nederlandsk politiker beskyldes for plagiat Masteroppgaven inneholder hundrevis av passasjer med kopiert tekst som politikeren skal ha framstilt som eget arbeid.
Fusk er også et rettslig spørsmål. Svar til Selnes og Klemsdal Også innholdet i den tekst som gjenbrukes kan ha betydning, skriver Magnus Stray Vyrje i et svar til Selnes og Klemsdal.
«Man skal skrive selv.» Det er visst ingen grenser for hvor lenge vi skal diskutere hvorvidt det noen ganger kan være greit å stjele andres tekst. Men én gang må den evinnelige nyanseringen ta slutt.
Overspent gestikulering fra Selnes Vi mener det er god grunn for klagenemnda til å utvikle sitt vurderingsgrunnlag og sin praksis med å innlemme faglige vurderinger i sin juridiske behandling.
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt Felles klagenemnd tolket loven feil da den felte politiker Ingvild Kjerkol for fusk, mener jussprofessor Jan Fridthjof Bernt. — Klagenemnda må oppheve dette vedtaket, sier han.
Student felt for fusk på grunn av lik struktur med en annen oppgave Tingrettsdommeren fant det ikke bevist at en student hadde fått tak i en oppgave han ble beskyldt for å ha plagiert. Dommeren mente likevel at studenten hadde fusket.
Sjusk og fusk i norske fagmiljøer Noen fagmiljøer i Norge må ta et oppgjør med sin høyst problematiske oppfatning av at visse former for teksttyveri ikke er juks, skriver Gisle Selnes.
Kjerkol fikk ikke medhold Tidligere helseminister Ingvild Kjerkol fusket, er konklusjonen fra Felles klagenemnd. Nemnda opprettholder vedtaket fra Nord universitet.
Sandra Borchs master snart ferdig. — Kommer til å bli Norges mest leste Tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch satser på å få levert ny masteroppgave i januar.
Skatvik, Hessen og opphavsrett Det er opphavsrettslig uproblematisk at Dag O. Hessen gjenbruker formuleringer fra sitt eget essay.
Unison kritikk: Hessens bok burde ikke være en sak for forskningsetisk utvalg Direktør i Forleggerforeningen Trine Skei Grande, stortingspolitiker Mímir Kristjánsson og journalist Anki Gerhardsen er skjønt enige: Hessen-boka burde aldri blitt tatt opp til behandling for brudd på forskningsetikk.
Forslag til felles fuskeregler: Selvplagiat bør ikke straffes med utestenging Nå kommer forslag til felles fuskeregler for alle universiteter og høgskoler. Norsk studentorganisasjon er fornøyd, men synes ikke forslaget går langt nok om selvplagiat.
Borch skriver ny masteroppgave Sandra Borch (SP) har gått i gang med ny masteroppgave, etter at hun tidligere i år ble fratatt juss-graden på grunn av tekstlikheter i masteroppgaven hennes.
Han hevder han har løst problemet med KI-fusk IT-gründer Roger Larsen har en ny metode for å avdekke ChatGPT-fusk. Nå undersøker universitetenes IT-leverandør markedet for denne type verktøy.
Professor: Kan skrive en bestått oppgave i hvilket som helst fag på én time En ny type fusk har dukket opp. — Slutt med hjemmeoppgaver, oppfordrer professor Jan Sverre Knudsen.
Gi studentene tilgang til tekstkontroll før innlevering I stedet for den fryktbasert trusselen om at «vi tar deg i plagiatkontrollen hvis ikke du passer deg», kan studentene få en konkret tilbakemelding på om oppgaven inneholder problematiske tekstlikheter.
For fire år siden stemte Klausen for annullering i lignende sak Advokatens hovedargument i Kjerkol-saken er at en ikke kan annullere en masteroppgave som allerede er godkjent. For fire år siden ledet hun selv nemnden som enstemmig annullerte en tidligere godkjent oppgave for plagiat.
Akademia svikter studentene — en sluttkommentar om plagiat Amundsen og resten av akademia har vært mer opptatt av forskningsetikken enn av hvorledes fuskevurderingen må gjøres når studentene glemmer å opplyse kilder.
Samme sitat brukt i over 50 tilbakemeldinger Forsker reagerte på fagfellevurderingen og fant ut at den inneholdt plagiat. En større undersøkelse avdekket et langt større problem enn først antatt.
Ble utestengt og deretter renvasket. Men høgskolen vil ikke gi erstatning Studenten ble felt for fusk og utestengt fra studiet. Høgskolen i Innlandet har innrømmet feil, men vil ikke gi henne erstatning. — Veldig merkelig, sier hun.
Vi må skille mellom normer for god skikk og begreper og kategorier for å felle dommer Det er lett å være enig med Amundsen i at å gjenbruke andres tekst uten skikkelig referanse i egen tekst er en uskikk som bør unngås. Men når skaden først er skjedd, har vi behov for langt flere nyanser for å sikre en meningsfull og forsvarlig prosess.
Plagiat er plagiat. Et svar til Vyrje Jeg er ikke jurist, i likhet med det store flertall av forskere som underviser studenter i god forskningsetisk praksis. For oss er ikke spørsmålet om man kan bli dømt for det man gjør, men om det er forskningsetisk rett eller galt.
Sikt mener plagiatkontroll er lovlig: — Bommer fullstendig, sier advokat Eksperter mener universitetene og høgskolene krenker studentenes opphavsrett. Men nå konkluderer organet Sikt med at det er lov å bruke andres studentoppgaver for å avsløre fusk.
Sandra Borch skal skrive ny masteroppgave i sommer Sandra Borch innrømmer i avisintervju at den forrige masteroppgaven var venstrehåndsarbeid. Nå skal den skrives på nytt i sommerferien.
Misforstått om plagiat «Plagiat er tyveri og grensen er enkel», skrev Trond Amundsen. — Nei, det er ikke så enkelt, svarer advokat Magnus Stray Vyrje.
Plagiat er tyveri og grensen er enkel Vi som forsker, enten vi er professorer eller studenter, er helt avhengige av tillit. Derfor er det forskningsinstitusjonenes ansvar å fremme normer og verdier som motvirker juks, og at vi er enige om tydelige og lettforståelige kjøreregler for hva som er juks.
Bernt: — Brudd på grunnleggende krav til rettssikkerhet Professor emeritus Jan Fridtjof Bernt er lite imponert over vurderingstemaene som har dukket opp i kjølvannet av Kjerkol-saken.
Felles retningslinjer for fusk kommer i juni Universitets- og høgskolerådet jobber med felles retningslinjer om fusk til alle universiteter og høgskoler. — Urettferdig hvis noen universiteter lar studenter slippe billigere unna, sier student Jørgen Østerberg.
Tok aldri hensyn til rapporten som viste 43 prosent tekstlikhet Prosenttallet for tekstlikhet i 2024 omhandlet også medieoppslag i nyere tid. Likevel ble det presentert i protokollen og vedtaket der Kjerkol ble felt for fusk.
Tekstlikhet, plagiat, fusk — samme sak? Vi er kommisjonen som vurderte Ingvild Kjerkols masteroppgave på nytt i vinter. Vi vurderte at det var mistanke om fusk, men at vi var i tvil. Dette innlegget handler om denne tvilen.
Jussprofessorer uenige med Kjerkols advokat:— Ikke noen tvil Ingvild Kjerkols advokat mener studentnemnda ikke hadde anledning til å vurdere masteroppgaven hennes på nytt. Hvis man blir tatt for å jukse, kan man ikke kreve å beholde graden, svarer jussprofessor Hans Petter Graver.
Noe kan læres av statsrådenes refuserte masteroppgaver Både universiteter, forskere og journalister må ta rev i seilene etter at masteroppgavene ble underkjent.
En fordummende debatt Plagiatsakene til Ingvild Kjerkol og Sandra Borch bør være en vekker for alle i universitets- og høgskolesektoren, og for alle politikere som jobber med dette feltet. De viser at vi trenger en grundig diskusjon om systemene høyere utdanning opererer innenfor.
Mener universitetet ikke kan annullere masteren.— Rettssikkerhetsproblem Kjerkol erkjenner fortsatt ikke fusk. Advokaten hennes mener det ikke er lovgrunnlag for å ombestemme seg og annullere en godkjent masteroppgave slik Nord universitet nå har gjort.
Ingvild Kjerkol går av — Det er vondt å ikke bli trodd, sier Ingvild Kjerkol på pressekonferansen der hun og Jonas Gahr Støre annonserer at hun går av som helseminister.
Nå: Støre og Kjerkol innkaller til pressekonferanse Statsminister Jonas Gahr Støre og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) holder presskonferanse klokken 10.30.
Støre og Kjerkol: Maktspelarar i Arbeidarpartiet Måten statsminister Jonas Gahr Støre til no har handsama plagiatsakene syner at den machiavellianske maktpolitikken framleis dominerer på Statsministerens kontor.
Tidligere Nord-student som ble utestengt for fusk: — Kjerkol får mildere straff enn jeg gjorde Studenten ble felt og utestengt i ett år for 16 prosent tekstlikhet. Hun mener Nemnda for studentsaker har vært snillere med Ingvild Kjerkol.
Mener Kjerkol bør gå av Professor Gisle Selnes mener Ingvild Kjerkol ikke kan fortsette som statsråd. MDG krever at Kjerkol må gå, mens Forskerforbundet mener det nå er vanskelig for henne å bli sittende.
Flere medier: Ingvild Kjerkol felt for fusk TV2 og NRK erfarer at Nemnda for studentsaker ved Nord universitet har kommet fram til at Ingvild Kjerkol jukset i sin masteroppgave fra 2021. Helseministeren blir fratatt mastergraden i kunnskapsledelse.
Nemndleder i Kjerkol-saken: — Har bevisst unnlatt å lese om saken i media — Jeg jeg føler ikke noe press, sier Eilif Nordahl, som er lederen for nemnda som skal behandle plagiatsaken til Ingvild Kjerkol.
Eksperter mener Kjerkol må gå hvis hun blir felt for fusk Onsdag skal plagiatsaken til Ingvild Kjerkol avgjøres. — Jeg tror hun er innstilt på å fighte, sier statsviter Svein Tore Marthinsen.
Sensorene reagerte ikke på 19 prosent tekstlikhet. — Nisselueuniversitet Sensorene ved Nord Universitet mente ifølge TV2 at en tekstlikhet på 19 prosent ikke var «alarmerende». — For et opplegg. Nisselueuniversitet, kommenterer jussprofessor på Twitter/X.
Kristin Vinje om Borch-saken: — Bekymret for at det svekker tilliten Flere politikerskandaler har etterlatt et inntrykk av en kvalitetskrise i høyere utdanning. Det inntrykket ønsker Nokut-sjef Kristin Vinje å rette opp i.
Mener Borch-saken er resultat av systemsvikt. — Saken skremmer meg Professor Kjell Lars Berge ved Universitetet i Oslo mener Borch-saken er et symptom på en dårlig vurderingskultur. — Vurderingssystemet i universitets- og høgskolesektoren er ute av kontroll, hevder han.
Sandra Borch felt for fusk Nemnda for studentsaker ved UiT har vedtatt at tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch blir felt for fusk og får vitnemålet sitt trukket tilbake.
Kjerkols sak er sendt til nemnd. Der ender nesten alle fuskesakene med fellelse Helseminister Ingvild Kjerkols sak er sendt til studentnemnda, bekrefter hun overfor Dagbladet.
Sandra Borch om masteroppgaven: — Jeg skrev bare for å bli ferdig Sandra Borch husker ikke hvordan tidligere studenters tekst havnet i hennes masteroppgave.
Sandra Borch: Ble «tatt» allerede for ti år siden Sandra Borchs masteroppgave ble straffet for tekstlikhet da den ble bedømt i 2014, forteller den avgåtte statsråden.
Peiker på systemsvikt: — Vegen til juks er open når det ikkje er munnleg prøving som avslører om kandidaten har skrive sjølv Vegen til juks er open når eksamensoppgåver kan skrivast heime og det ikkje er munnleg prøving som gjer at sensorane kan avsløre om kandidaten har skrive den sjølv. Men skulda ligg ikkje på studentane aleine: dette er ein systemsvikt i heile sektoren.
Veileder brukte studentenes oppgave i sin egen artikkel Studentene hevdet professoren kopierte bacheloroppgaven deres i en artikkel. De burde vært kreditert som medforfattere eller bidragsytere, konkluderer det forskningsetiske utvalget.
Mange masteroppgaver er knallsterke Vi har sett skandaløse masteroppgaver. Men titter man nærmere, finner man forskningsgull.
Midt i larmen fra plagiatskandaler og lesekrisen lider skolebibliotekene en stille død Plagiat og manglende kunnskap om korrekt kildebruk viser tydelig at skolen har behov for skolebibliotekarens spisskompetanse på å undervise i kildehåndtering. Likevel foreslås det nå å fjerne instruksen om at skolen skal ha et eget skolebibliotek.
Influenceren har innrømmet plagiat. Nå stilles det spørsmål ved bachelorgraden Influenceren sier hun har hatt en uansvarlig, slurvete og usystematisk arbeidsmetode, som har medført en rekke feil. Hun sier også at hun har bachelorgrad, men det kan ikke universitetet bekrefte.
Studenter bør ha tilgang til plagiatkontroll Fusker jeg nå? Studenter flest ønsker ikke å fuske, men frykten for å bli tatt for uforsettlig fusk er nå merkbar. Vi ber derfor om at verktøy for plagieringskontroll skal være tilgjengelig for alle studenter.
Flere hundre studenter felt for fusk, men nesten ingen forskere Flertallet av universitetene og høgskolene i Norge behandlet i fjor ikke én eneste sak der forskere var mistenkt for vitenskapelig uredelighet. Samtidig utestengte de flere hundre studenter for fusk.
Om plagiat: Å bare true studentene med straff gir et elendig utgangspunkt for å lære seg noe som helst Et felles regelverk for kildehenvisninger og plagiat for alle utdanningsinstitusjoner vil ikke ha noe å si for studentenes ferdighetsutvikling. For å lykkes, må ulike deler av universitetet finne hverandre i samarbeid.
Danning og akademisk handverk Bak medieoppslag om fusk og plagiat ligg eit større oppdrag og ein viktigare diskusjon: Korleis kan vi rusta og styrka studentane våre i det akademiske handverket for å meistra og gjennomføra høgare utdanning på beste vis.
Reagerer på å bli kalt uopplyst av universitetet Gisle Selnes misliker at ledelsen ved Nord universitet kaller ham for «uopplyst professor».
Usakligheter fra Nord universitet Ledelsen ved Nord universitet bør vokte seg for ikke å fremstå som regjeringens støttespillere i denne saken, skriver Gisle Selnes i et svar til Hanne Solheim Hansen og Elisabet Ljunggren.
Ulovlig plagiatkontroll? — Flere læresteder følger en tvilsom praksis Mye av den plagiatkontroll som foretas av universiteter og høyskoler kan være ulovlig, fordi den medfører uhjemlet bruk og deling av studentenes åndsverk. Praksisen skjer systematisk og har pågått over tid.
Nei, Nord universitet skal ikke avgjøre om statsråden har tillit De som venter på at Nord universitet skal si noe om statsråden kan fortsette eller ikke, kan allerede nå forberede seg på å bli skuffet. Vi kommer heller ikke til å si noe om det er fusk i den aktuelle oppgaven. Dette er en studentsak.
Kan folket fikse fusk? I vår iver etter å avdekke fusk på mastergradsoppgaver og annet innlevert eksamensarbeider, må studentene kunne feste lit til at deres rettssikkerhet er ivaretatt. Da er det en dårlig ide å overlate til «folkedomstolen» å felle dom.
Nå er det han som har siste ord: — Er nødt til å gjøre dette på min egen måte Den nye statsråden forsvarer den nye maksstraffen for fusk, avslører en overraskende kobling mellom ham og Ola Borten Moe og hyller ungdomsskolelæreren som tente den politiske gnisten.
526 studenter felt for fusk i 2023. Dette universitetet tok flest Universitetet i Agder felte i fjor flere studenter for fusk enn NTNU, som har tre ganger så mange studenter. Studenter blir ikke behandlet likt, tror leder Oline Sæther i Norsk studentorganisasjon.
Bør UH-loven plagiatsikres bedre? Grundig sjekk av fusk er tidkrevende. Bør ikke loven endres med en forlengelse av sensurfristen slik at forventningene om fuskesjekk kan innfris på en mer overbevisende måte?
Når fusk ikke bare er fusk Vi kan risikere å stå igjen med en statsråd som gikk i skam og en som blir sittende i skam etter akademisk fusk, selv om begge hadde/har ansvar for flere milliarder forskningskroner.
Ph.d.-kandidat og veileder felt for vitenskapelig uredelighet Veilederen tok seg ikke tid til å lese artikkelen hen selv var medforfatter på, ifølge redelighetsutvalget. I alt ble tre personer ble felt for vitenskapelig uredelighet i fjor.
What is (not) plagiarism A conceptual confusion. Cases of plagiarism often rely on computer-based tools that confuses the differentiation between plagiarism and copyright infringement. This could be a threat to acedemic values in general.
Advarer studentene mot å gå i «ministerfellen» OsloMet opplevde rekordoppmøte på kurs i referanseteknikk. NTNU får flere henvendelser om plagiat fra studenter.
Utestengt student reagerer på Borchs kopiering: — Dobbeltmoralsk Tone ble utestengt fra høgskolen for å kopiere fra en masteroppgave. Nå får hun en ny sjanse.
Blir de felt for fusk? Det kan gå åtte måneder før vi får svaret De fleste fuskesakene som studentnemndene ved Nord universitet og UiT behandler, ender med at studentene blir utestengt.
Fuskekontrollør sier nei til strengere straff. Vil ha mer nyanserte reaksjoner Fuskekontrollør Liv Ingunn Bråten ved OsloMet kunne godt tenkt seg muligheten til å gi studenter advarsler i stedet for å sette i gang hele fuskemølla.
Lille speil på veggen der, hvilken politiker har plagiert mest på kloden her? Det finnes de politikerne som har skrevet vesentlig mye mindre av egne akademiske verk enn hva Sandra Borch til slutt endte med å trekke seg for, inkludert en nåværende president.
Studentombudene: Er vi egentlig enige om hva som er fusk? Som studentombud ser vi at studenter som blir mistenkt for fusk opplever det som svært krevende, og ofte som et angrep på deres personlige integritet. Slike saker må undersøkes grundig, og lokale nemder bør være mer åpne om sin praksis.
Juksetrøbbel: — Skulle gått til biblioteket Det kan være vanskelig å finne ut av hva som er riktig kildehenvisning og korrekt sitering. Studenten som avslørte Borch visste hvor han skulle gå for å få hjelp: Til biblioteket.
Hvem bestemmer hva som er «fusk» ved universiteter og høyskoler? Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt redegjør for reglene rundt fusk, annullering av eksamen og utestengelse. Og advarer den ferske statsråden mot råtne logiske trinn i forslaget til ny UH-lov.
Ubegrunnede påstander om at det finnes A-lag og B-lag av masterstudenter All forskningserfaring bør verdsettes, skriver UiA-rektor Sunniva Whittaker. Hun reagerer på utspillet fra Svein Stølen og Bjørn Stensaker ved UiO i den pågående debatten om plagiering.
Hoel tar over etter Borch. Har ikke sjekket egen forskning for fusk Professor Oddmund Hoel legger til grunn at han har klart å følge de forskningsetiske prinsippene, og tok ingen gjennomgang før han tiltrådte som statsråd.
Plagiat og forskningsetikk: — Studentene tester grensene, vi veileder, presiserer og forklarer Hver dag jobber vi for at våre studenter skal lære seg god forskningsetikk og metode. Da er det opprørende når fremstående politikere tilsynelatende ikke leverer forskningsetterrettelige arbeider.
Mer tekstlikhet i Kjerkols masteroppgave: Kan være fusk, sier jussprofessor Masteroppgaven til statsråd Ingvild Kjerkol har blant annet kopiert ordrett fra en fagrapport, uten at den er oppgitt som kilde i teksten.
Plagiat er ikke alltid juks og ikke all kunnskap kan plagieres Dagens oppfatning av hva som kalles plagiat kan føre til at skillet mellom det å stjele forskningsresultater og det å glemme en kildehenvisning til at jorden er rund blir utvisket. Det er ikke i akademias eller samfunnets interesse.
Høyres studenter: Åpenbart at Kjerkol må gå av Helgens avsløringer av at både Sandra Borch (Sp) og Ingvild Kjerkol (Ap) har plagiert deler av sine masteroppgaver tydeliggjør nok en gang at regjeringen mangler handlekraft i møte med spørsmål om tillit til deres statsråder.
Presset øker mot Kjerkol: — Vanskelig å bli sittende Plagiatekspert mener det vil bli vanskelig for Ingvild Kjerkol (Ap) å bli sittende som helse- og omsorgsminister dersom det konkluderes med at hun har jukset i forbindelse med masteroppgaven.
Den faglige vurderingen er det viktigste Det juridiske rammeverket rundt fusk trenger en tydeliggjøring, men de faglige vurderingene kan ikke erstattes av rettssystemet.
Dunce-drama i regjeringskvartalet De siste dagenes plagiatavsløringer gir grunn til å se på fremtiden med moderat optimisme, mener professor Gisle Selnes.
Jussprofessor mener Kjerkol bør kalles inn til en «juksesamtale» VG fant tekstlikhet i statsråd Kjerkols masteroppgave. Statsråden nekter for plagiat. Jussprofessor mener hun kvalifiserer til en «juksesamtale»
Støre ber alle statsråder melde fra til ham om eventuelt plagiat og fusk Ny forsknings- og høyere utdanningsminister vil være på plass tidlig neste uke.
Oppgaven ble sjekket i 2014. Fant ikke juks da UiT kan ikke svare på om Sandra Borchs masteroppgave nå skal sjekkes på nytt.
Treng vi eit PFU for forskingsetikk? Vi bør tenkje nytt om korleis vi røktar forskingsetikken. Kva om vi ser til Pressa sitt faglege utval (PFU)? Her vert brot på etiske yrkesnormer handsama og set under debatt på ein måte som ein i akademia i liten grad får til.
Professoren kopierte fra Wikipedia — Veldig ubetenksomt Artiklene som ble sendt til fagfellevurdering inneholdt både selvplagiat og klipp og lim fra Wikipedia. Men fordi fagfellevurderingen var av «en foreløpig karakter», ble forskeren frikjent.
Veileder fikk kritikk for å kopiere fra masteroppgave, men ble ikke felt for uredelighet Veilederen sa at likhetene delvis skyldtes at de hadde brukt samme kilder. Men redelighetsutvalget mente det var usannsynlig at forklaringen var noe annet enn at veilederen hadde brukt studentens tekst.
Sikt inngår avtale med Kopinor som gjør det lettere å avsløre fusk En ny avtale gir tilgang på mer norsk pensumlitteratur til å bruke i verktøy for plagiatkontroll.
Vart varsla om mogleg forskingssvindel for tre år sidan. Først no undersøker høgskulen saka Det har gått meir enn tre år sidan Høgskulen på Vestlandet første gong fekk meldingar om mogleg forskingssvindel.
Har iverksett gransking av professor etter varsling Høgskulen på Vestlandet har hyra advokat for å granske påstandar om at ein profilert professor har drive med forskingsjuks.
Forfattere raser mot høgskole: — Dette er systematisk plagiering Høgskolen i Innlandet utestengte en student i to semestre for selvplagiat, men forsynte seg selv rikelig fra en lærebok uten å oppgi kilde. — Oppleves som tyveri, sier en av forfatterne.
Begge kopierte mye fra egen tekst. Den ene slapp straff, den andre ble utestengt i ett år En student som kopierte 27 prosent av en tidligere innlevering, ble utestengt i to semestre. Men ved et annet universitet fikk det ingen konsekvenser at en student kopierte 40 prosent.
Studenten krevde over en halv million i erstatning — tapte rettssak Han ble utestengt i to semestre for å ha skrevet av 12 prosent av en eksamen. Nå må han betale universitetets saksomkostninger etter å ha tapt søksmålet han anla mot staten.
Selvplagiat er ikke plagiat I forskningsetisk forstand er selvplagiat et meningsløst begrep, skriver De nasjonale forskningsetiske komiteene (FEK).
Mener «presumptivt kognitivt velfungerende» studenter plagierte med overlegg Fire studenter dro Høgskolen i Innlandet for retten — og tapte. Dommeren mener studentene la inn skrivefeil i teksten for å lure plagiatkontrollen.
Professor fikk kritikk for å «sette ut» CV-skriving til postdoktor Da professoren ble anklaget for plagiat, nektet han for å ha bidratt på artikkelen. Men han hadde den likevel på CV-en sin, som han ikke hadde skrevet selv.
Forsker sendte inn plagiert tekst til tidsskrift. Sa han lastet opp feil fil Redelighetsutvalget trodde på forskerens forklaring, men kritiserte ham for å ikke sjekke manuskriptet godt nok.
Varslet om professor, ble anklaget for ærekrenking. Nå trekker professoren universitetet for retten Stipendiaten varslet universitetet om det han mente kunne være vitenskapelig uredelighet hos en professor. Så begynte snøballen å rulle.
Slik reagerte artikkeltyvene da forskeren ved Høgskolen i Innlandet konfronterte dem — Det er utrolig rart at det ikke har ringt noen bjeller på noen som helst tidspunkt. Det får man jo til å tenke, sier forsker Ingeborg Olsdatter Busterud Flagstad.
Mente hun ikke kunne utestenges for medstudentens plagiat En student gikk til søksmål etter at hun ble mistenkt og utestengt for å ha fusket på en innlevering.
Utestengte studenter øker. Mars 2022: 407 saker Nedstenging og pandemi førte til en sterk økning i fuskesaker ved landets universiteter og høgskoler.
Om å plagiere seg selv Et snusfornuftig renhetsideal i sakprosaen og en angst for å bli tatt med buksa nede, tror jeg er langt mer skadelig for sakprosaforfattere og sakprosaen enn å plagiere seg selv.
Innlysende eksempler på selvplagiat – Om min lesning er for overfladisk, får Runar Bakkens redaktører gjøre en grundigere jobb.
Skyldig ved en feiltagelse — Anmelder og stipendiat Raabe har rett og slett lest meg for overflatisk til å kunne mene det han mener om meg; at jeg er en akademisk lurendreier.
Felles klagenemnd har talt. Student forblir utestengt Jussprofessor Johan Giertsen mener straffen er for streng, og etterspør klarlegging av regelverket.
Meiner emeritus har plagiert eiga bok Stipendiat Tellef Raabe ønskjer ein debatt om sjølvplagiering i sakprosa, og om forlaga sitt ansvar. Han meiner å ha funne sjølvplagiering i ei fersk bok frå ein forskar.
Vi har ingen innflytelse over Felles klagenemd Sykepleiertudenten som lå an til to års forsinkelse i studiene grunnet sen klagebehandling i fuskesak vil trolig kunne fullføre gjenstående deler av studiet på ett år, opplyser UiA-rektor Sunniva Whittaker.
Fusk, ferdigheiter og timing Som undervisar vert ein lett opphengt i alt studentane burde kunne utan å ta seg tid til verkeleg å sjå på når studentane treng å kunne kva. To månadar uti ein bachelorgrad er det ikkje sikkert sjølvplagiering eller boolske søkeverktøy er så viktig.
Jussprofessor om fuskesak: Grunnlag for å annullere utestengingen av student Jusprofessor Johan Giertsen mener Universitetet i Agder bør vurdere å annullere vedtak om utestengingen av sykepleierstudent og at hun får saken behandlet på nytt av en sette-klagenemnd.
— Ikke alltid en fordel for studenten med utsettelse Leder av Felles klagenemnd, Marianne Klausen, er enig i at institusjonene har anledning til å utsette iverksettelse av vedtak, men hun mener samtidig man må være klar over at dette ikke alltid er til studentens fordel.
Uetterrettelighet er aldri trivielt Alle rimelig oppegående studenter vet at det er fusk å plagiere andres tekst, og de vet enda bedre at det er fusk å «skrive av» andre sine arbeider under en eksamen.
Vedtaket om fusk ved UiA må kunne oppheves Det strider mot en grunnide i all utdanning: Eksamen skal handle om det som har vært dekket i pensum og undervisning.
Studentledere enige om at opplæringen i kildebruk varierer for mye Opplæringen og informasjonen rundt kildebruk varierer for mye - både innad og mellom utdanningsinstitusjonene, mener studentledere.
Vi må skille mellom fusk og slurv Det er problematisk med et regelverk som nærmest likestiller manglende kunnskap om noe så trivielt som kildehenvisninger med noe så alvorlig som fusk.
Om gjenbruk av tekst, fusk og sanksjoner Den lokale klagenemnd kan gi oppsettende virkning, men hensynet til en rask reaksjon kan i noen tilfeller tale imot.
Svarteper med studenter som innsats Eksamen uten full dekning i undervisningen, bemerker professor emeritus Karl Øyvind Jordell i en ny runde av Agder-saken.
Uenighet i Felles klagenemnd om selvplagiering er fusk eller ikke Også i nemnda som avgjør klagesaker der studenter lokalt er tatt for fusk har man ulikt syn på gjenbruk av egen tekst, også kalt selvplagiering.
Professor om selvplagiatsaken: — Sett utenfra virker dette helt uforholdsmessig Jussprofessor Johan Giertsen mener klagenemndens vedtak om å utestenge sykepleierstudent Karina Roksvåg Skjold i et år, ikke gjenspeiler feilen hun gjorde på eksamen.
Reagerer på at studenter utestenges før klagesak er ferdig behandlet Klager på utestengelse burde avgjøres før studiestart. Klarer man ikke det bør studenten slippe til på studier fram til klagesak er avgjort, mener professor.
Klager i fuskesaker må avgjøres før studiestart Professor Karl Øyvind Jordell er blant mange som reagerer på utestengelsen av en student ved Universitetet i Agder.
Sykepleierstudent utestengt et helt år for selvplagiering 21-åringen ble utestengt i to semestre etter å ha kopiert noen setninger hun hadde skrevet selv. Universitetet sier det er studentenes ansvar å kjenne reglene for kildehenvisninger.
54 prosent flere fuskesaker i klagenemndene i fjor Klagenemndene ved ti universiteter og fire statlige høgskoler behandlet 735 fuskesaker i fjor. Det er en økning på 54 prosent.
Student plagierte arbeidet hans. Og tatoveringane hans. Kunsthistorikaren Matt Lodder blei offer for tidenes mest bisarre akademiske identitetsran.
I fjor varslet han storforlaget om mulig plagiat. Det tok måneder før de tok grep Hvilke rutiner har forlaget Wiley for å avdekke plagiat? Khronos spørsmål endte i en mur av taushet.
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut