forskningsfusk

Professoren googlet seg selv. Fant falske artikler

Ingeniørprofessor i maskinteknikk Laura Schaefer sto som forfatter av fire vitenskapelige artikler hun aldri har skrevet, i tidsskrift hun aldri hadde hørt om.

Professor Laura Schaefer ved Rice University er redd for at noen skal tro at det faktisk er hun som har skrevet artiklene.
Publisert Oppdatert

Brussel (Khrono): Da professor Laura Schaefer ved Rice University i Houston Texas i USA googlet navnet sitt i juli fikk hun en stor overraskelse: Hennes navn dukket opp en artikkel fra et tidsskrift hun aldri hadde skrevet for, skriver Retraction Watch et nettsted som overvåker forskningsstudier som blir trukket tilbake eller korrigert

Schaefer gikk inn på nettstedet som hadde publisert artikkelen. Der fant hun tre artikler til med navnet hennes på i andre tidsskrift. Noen av dem med medforfattere hun aldri har samarbeidet med. 

Følte seg krenket

— Det første jeg følte da jeg oppdaget disse artiklene var forvirring, sier Schaefer til Khrono. 

— Jeg kunne ikke skjønne hvorfor disse tidsskriftene som jeg aldri hadde hørt om før skulle ha mitt navn på artikler. 

— Når jeg så at de også viste til Rice universitetet ble jeg både sint og bekymret for at noen skulle tro det var meg som hadde skrevet dem. Av det jeg har lest, så er de virkelig dårlige og jeg vil ikke bli assosiert med slikt makkverk, legger hun til.

Artiklene viste til hennes forsker-ID (Open Researcher and Contributor ID — ORCID), men hadde falske e-postadresser som enten ikke fungerte eller der ingen svarte. Alle tidsskriftene var utgitt av den samme kenyanske forleggeren AnaPub. 

«Verdens beste plattform»

AnaPubs nettside beskriver de seg som «en global aktiv forlegger» som er spesialisert på bøker og tidsskrifter innen informatikk, mekanikk, elektronikk, ledelse, utdannelse og medisin. De ønsker å bidra til at forfattere, kunder og partnere skal kunne publisere kvalitetsartikler på «verdens beste plattform».

AnaPub har overfor Schaefer og hennes advokater beklaget at hennes forsker-ID ble brukt, men hevder de har vært i kontakt med en annen forsker ved samme navn fra samme universitet.

Her er skjermdump av en av de falske artiklene: 

Skjermdump av en av de falske artiklene i Laura Schaefers navn.
Artiklene i professorens navn ligger fortsatt ute. Dette er en av de fire artiklene.

Hevdet forfatterskapet var bekreftet

— Da jeg først tok kontakt, bekreftet de at Laura Schaefer fra Rice University hadde skrevet artiklene. For å sitere dem: «Våre undersøkelser viser at disse artiklene kommer fra en studentpublikasjon skrevet av Laura Schaefer, en alumnistudent ved Rice University. Vi har bekreftet forfatterskapet med den første forfatteren.»

Da Schaefer påpekte at det aldri har vært en annen student med hennes navn på universitetet, krevde de at Schaefer skaffet bevis på dette fra universitetet. Noe hun gjorde. Men da gikk de under jorden. Navnet hennes er ennå ikke fjernet fra artiklene.

— Nå har de sluttet helt å svare, sier Schaefer.

Kan gi falsk legitimitet

Ivan Oransky er en av grunnleggerne i Retraction Watch. Han ønsker ikke å spekulere i hva som er motivet for hvordan Schaefers navn er brukt som forfatter på artikler hun ikke har skrevet, men viser til diskusjonen på nettsiden: 

— Noen foreslår at det kan være for å gi falsk legitimitet for andre at å publisere falske artikler kan bidra øke antall siteringer av andre forskningsartikler.

Oransky sier de kjenner til flere saker der forskere står som forfattere og medforfattere uten å ha samtykket til det. 

Blant annet ble 14 artikler avpublisert på grunn av falskt forfatterskap, der den pensjonerte forskeren David Ross som tidligere jobbet ved Universitetet i Texas sto som forfatter.

Khrono har kontaktet AnaPubs redaktør og deres ansvarlige for forskningsintegritet, men har ikke fått noe svar.

Vil google mer

Etter at Retraction Watch publiserte historien hennes, har Laura Schaefer blitt kontaktet av noen andre innen akademia som også har opplevd forskningssvindel av deres ideer, navn og artikler, men ingen av sakene ligner på hennes.

— Vil du google deg selv mer fremover? 

— Å google seg selv kan være litt farlig, som å lese om sykdomssymptomer på internett før man går til legen. Jeg tror likevel jeg vil google meg selv mer nå. Jeg er bekymret for hvordan denne saken kan forplante seg.

Powered by Labrador CMS