Debatt ● Åtte studentforeninger

Regjeringen har satt lista høyt — nå må de levere!

Når regjeringen nå signaliserer at de vil knytte studiestøtten til G, skaper det enorme forventninger om at dette endelig skal bli en realitet. Vi forventer ikke bare løfter; vi forventer handling.

— Endelig ser det ut til at vi har blitt hørt, skriver forfatteren. Studentforeningene har store forventninger til statsbudsjettet som legges frem mandag.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Når regjeringspartiene foreslår å knytte studiestøtten til folketrygdens grunnbeløp (G) i sine partiprogram, er det mer enn bare et politisk utspill. Det er en historisk respons på årevis med press og krav om økonomisk trygghet og forutsigbarhet fra studentene. 

I møter, høringer og gjennom utspill i media har vi lenge gjort det klart: Studenter har vært de økonomiske taperne for lenge, og den eneste bærekraftige løsningen er å G-feste studiestøtten. 

Endelig ser det ut til at vi har blitt hørt.

Studentorganisasjoner har i årevis pekt på hvordan dagens studiestøtte har sakket akterut i møte med økende prisvekst. Mange studenter ser seg nødt til å jobbe ved siden av studiene bare for å få hverdagen til å gå opp. 

Når regjeringen nå signaliserer at de vil knytte studiestøtten til G, skaper det enorme forventninger om at dette endelig skal bli en realitet. Forslaget er en direkte anerkjennelse av at studiestøtten må være forutsigbar og sikre kjøpekraft over tid — slik andre velferdsordninger har gjort lenge.

Dette er ikke bare en mindre justering; det er et tydelig signal om at regjeringen endelig anerkjenner den økonomiske virkeligheten vi studenter lever i. Ved å knytte studiestøtten til folketrygdens grunnbeløp, vil støtten vokse i takt med samfunnet. Dette gir studentene den tryggheten og forutsigbarheten vi trenger for å fokusere på studiene uten økonomisk bekymring. 

Men med dette løftet følger også enorme forventninger. På mandag vil over 100.000 studenter følge nøye med på om regjeringen faktisk leverer. Dette kan bli det store gjennombruddet vi har kjempet for i årevis. 

Regjeringen har satt lista høyt — og herfra er fallhøyden stor. Vi forventer ikke bare løfter; vi forventer handling. 

Innlegget er skrevet av Theo Fikseaunet, leder i Econa Student. Innlegget støttes også av Juristforbundet Student, Lektorstudentene, Norsk Psykologforening Student, Den Norske Veterinærforenings Studentforening, Samfunnsviterne Student, NTF Student, og Naturviterstudent. Totalt representerer de nærmere 15 000 studentmedlemmer.

Powered by Labrador CMS