Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser 20. desember 2024 - 15:21
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe 19. desember 2024 - 17:59
Norge trenger svenske forskningstilstander Skal Norge få til den nødvendige omstillingen raskt nok til å møte utfordringene, må den offentlige FoU-innsatsen i kommende femårsperiode økes til minst 1,2 prosent av BNP.
Regjeringas framlegg til statsbudsjett svekker framtidas forskingsmiljø Vi treng langsiktige og stabile satsingar som gir tillit og autonomi til forskingsmiljøa, slik at dei kan bidra til å løyse framtidas utfordringar og sektoren sitt samfunnsoppdrag.
Norge, en kunnskaps- og fredsnasjon? Noen refleksjoner etter et statsbudsjett Statsbudsjettet bør styrke, heller enn svekke, universitetssamarbeid mellom det globale sør og Norge.
Eksamensavgift er et forsøk på å avvikle gratisprinsippet På vegne av 15.000 ingeniør- og teknologistudenter, er jeg bekymret for hvilke utslag eksamensavgift kan få, skriver leder i NITO Studentene.
Fagforeninger og studenter aksjonerer mot kutt «Stans kuttene i kunnskapssektoren!», er budskapet når fagbevegelsen og NSO trommer sammen til en demonstrasjon utenfor Stortinget på tirsdag.
Norge sakker akterut Universitets- og høgskolerådet (UHR) er alvorlig bekymret over regjeringens foreslåtte statsbudsjett for 2025. Nok en gang ser vi at universiteter og høyskoler utsettes for kutt, i allerede pressede budsjetter.
Ferdig budsjettert og forlatt SV har kalt inn til krisemøte om statsbudsjettet. Universiteter og høgskoler er ikke invitert. Hva gjør de med det?
Hva med litt selvransakelse? Mange klager på statsbudsjettet. Men det er dette som er utviklingen vi må forberede oss på.
Er virkelig fagskolene statsbudsjettets store vinner? I HØY registrerer vi at det i universitetssektoren er sterk misnøye med statsbudsjettet, og at fagskolene skal være den store vinneren. Så kan en argumentere for at det er fetere å tape semifinalen i Champions League enn å vinne miniturnering på lilleputtnivå.
Penger til sletting av studiegjeld kommer først i 2026 Regjeringen løfter fram sletting av studielån i pressemelding om statsbudsjettet for 2025, men først i 2026 kommer pengene til ordningen.
Statsbudsjettet viser en manglende vilje til nasjonal satsing på langsiktig, forskningsbasert kunnskap Helt som forventet fikk vi et statsbudsjett med svake ambisjoner for norsk forskning. Det er vanskelig å forstå den manglende viljen til nasjonal satsing på langsiktig, forskningsbasert kunnskap.
15.000 studenter i ryggen: Regjeringen har satt lista høyt — nå må de levere! Når regjeringen nå signaliserer at de vil knytte studiestøtten til G, skaper det enorme forventninger om at dette endelig skal bli en realitet. Vi forventer ikke bare løfter; vi forventer handling.
Unio forventer økt studiestøtte i statsbudsjettet Mandag 7. oktober legger regjeringen fram sitt forslag til statsbudsjett for 2025. Unio forventer at regjeringen prioriterer å styrke studentenes økonomi så flere studenter kan være heltidsstudenter fremover.
Private høgskoler er langt over 2019-nivå i tilskudd Statens bevilgninger til private høgskoler har økt betydelig. I motsetning til de statlige ligger de private langt over 2019-nivå.
Forvitrar fundamentet for forsking? Står vi overfor ei svekking av sjølve grunnmuren i forskingssystemet vårt, forskingsressursane til og i universitets- og høgskulesektoren? Eg trur dessverre det.
Penger til utdanning av piloter og veterinærer Litt ekstra til utdanning av piloter og veterinærer og bevaring av vikingskatter. Griegakademiet får ingenting i revidert nasjonalbudsjett.
Krever kunnskapsløft i statsbudsjettet: — Kuttene rammer handlingsrommet Tirsdag samles regjeringen på Klækken hotell for å starte arbeidet med statsbudsjettet for 2025. Forventningene i universitets- og høgskolesektoren er store.
Har delt ut 43 milliarder. Forventer studier som samfunnet trenger Universiteter og høgskoler får 43 milliarder i 2024. Sandra Borch forventer at de bruker pengene på å sørge for at de tilbyr utdanninger som møter kompetansebehovene i samfunnet.
Her er Høyres alternative budsjett: — Omprioriterer forskningsmillioner og freder SFU Om Norge skal ha nok å leve av i fremtiden, må vi satse på forskning og utvikling. Derfor omprioriterer Høyre over 650 millioner kroner til et stort forskningsløft, og viderefører sentre for fremragende utdanning som sikrer prestisje til innovativ og god undervisning i høyere utdanning.
Kutter i ramma til universiteter og høgskoler SV er fornøyd med gjennomslag i budsjettforliket på Kunnskapsdepartementets budsjett. Men universitetene og høgskolene er bekymra for kutt.
Øker studiestøtten med over tusen kroner i måneden Hurdalskameratene er blitt enige om neste års statsbudsjett. Mer penger til studentene og mer penger til studentboliger blant SVs gjennomslag i forhandlingene.
Studentorganisasjon anmeldt for grovt underslag Staten krever tilbakebetalt 3,2 millioner kroner av studentorganisasjonen, men får ikke tak i den tidligere ledelsen. Nå er organisasjonen politianmeldt.
SVs alternative budsjett: Lover penger til Griegakademiet Mer penger til psykisk helse, mer studiestøtte — og første spadetak for Griegakademiet i Bergen helst allerede neste år. Det er hovedtrekkene i SVs alternative budsjett.
Ingen løfter om å opprettholde veterinærplasser I Ås hadde de forventet å kunne opprettholde 90 studieplasser på veterinærstudiet. Nei, sier Kunnskapsdepartementet.
Skal finne ut hvordan KI-milliarden bør brukes Tanja Storsul skal lede ekspertgruppen som skal gi råd om hvordan regjeringens milliardsatsing på kunstig intelligens bør utformes.
OsloMet snur underskudd til overskudd i 2023 Lavere strømpriser og kompensasjon for prisstigning bidrar til at OsloMet får et langt bedre resultat i år enn forventet.
Mener nytt system er oversiktlig, men komplekst Statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel peker på at de viktigste prioriteringene kommer ved politiske beslutninger, ikke i finansieringssystemet.
— Riset bak speilet er at vi blir satt under administrasjon Universitetet i Stavanger klarer ikke å fylle opp studieplassene sine, noe som kan bety 40 millioner i tapte inntekter årlig. En svært alvorlig situasjon, ifølge rektor Klaus Mohn.
17 av 21 universiteter og høgskoler får distriktsmillioner Regjeringen smører 200 millioner til flercampus og desentrale utdanninger tynt utover de fleste, uavhengig av hvor mange campuser de har.
Nok en grå høstdag for energiforskningen Det er oktober og lansering av regjeringens forslag til statsbudsjett. Klima, energi og arbeidsplasser er sentralt, men hvorfor snakker ikke flere om det som skjer med næringsrettet energiforskning?
Fra 2025 blir det vesentlige endringer i finansiering av universiteter og høgskoler Nytt finansieringssystem: Forslag om mer penger til bachelorutdanninger, og mindre til master. En ny indikator er også foreslått.
Flere er bekymret. Forskningsrådet er fornøyd Flere er bekymret for mindre penger til langsiktig forskning. Forskningsrådet fortsetter nedbemanningen, og er generelt fornøyd med budsjettforslaget.
«Lite ambisiøst», «uheldig», «totalt ubegripelig» og «et svik» Reaksjonene i kunnskapssektoren er mange etter fremleggelsen av forslag til statsbudsjettet.
Sandra Borch: — Et godt budsjett for sektoren Mer penger og mer tillit og ansvar er viktige stikkord når Sandra Borch presenterer årets statsbudsjett for universiteter, høgskoler og forskning.
Universiteter og høgskoler venter spent på pakken for finansiering Fredag kommer endringen der man går fra 6 til 3 finansieringskategorier for høyere utdanning. Men det er ukjent hvilke beløp det blir snakk om. Mange er usikre på konsekvensen for egne utdanninger.
Her er lekkasjene fra statsbudsjettet Før valget reiste statsråd Sandra Borch og regjeringskolleger rundt med budsjettlekkasjer til universiteter og høgskoler. Her er oversikten.
Ber om 60 studieplassar til ny campus på Gol Universitetet i Søraust-Noreg vil satsa på utdanning for grunnskulelærarar, IT, innovasjon og entreprenørskap på Gol.
Går med underskudd og tærer på oppsparte midler Kutt og innstramminger står på dagsordenen for en rekke universiteter og høgskoler. — Situasjonen er kritisk, sier NMBU-rektor Siri Fjellheim.
Høyre-topp hardt ut mot Borten Moe: — Respektløs retorikk Høyres Kari-Anne Jønnes oppsummerer halvannet år med Ola Borten Moe (Sp) som statsråd. — Sektoren føler seg oversett, overkjørt og nedprioritert, sier hun.
Forventer minst 400 millioner ekstra i statsbudsjettet Fire universiteter og høgskoler med mange campuser har regna på hvor mye ekstra de burde få fordi de har flere campuser. Forventningen til kommende statsbudsjett er høy.
Foreslår kutt i stillinger og undervisningstid Kuttforslag på 25 millioner ble lagt fram på Norges musikkhøgskole onsdag. Oppsigelser og mindre undervisning kan bli resultatet.
Lettelse over at regjeringen vil kompensere for prisgalopp Regjeringen vil kompensere for feilberegnet prisstigning i statsbudsjettet, slik at man unngår nye utilsiktede kutt i aktiviteten. Kjærkomment, mener ledere ved universiteter og høgskoler.
Styreleder varsler harde prioriteringer ved UiT Kutt i fakultetenes planlagte aktivitet må til etter at UiT får 40 millioner mindre enn planlagt i 2023. — Det er en ny øvelse med lavere rammer. Prioriteringene tror jeg blir tøffe fremover, sier styreleder.
Må komme i gang i 2023, ellers kan studieplasser ryke UiT kan miste nye studieplasser i medisin dersom ikke opptaket kommer i gang i 2023, ifølge tildelingsbrevet. UiT-rektoren sier de skal klare det.
Trur trongare økonomi vert normalen Mindre pengar og voldsomt høge straumutgifter gjev økonomidirektøren ved Universitetet i Bergen utfordringar.
Meiner regjeringa stengjer dørene for internasjonal kompetanse 2022 har vist kor viktig det er med internasjonalt samarbeid, seier ANSA-president Anna Handal Hellesnes.
Budsjettenighet om mer studiestøtte til studentene Ap og Sp er enige med SV om å øke studiestøtten, men står fast på å innføre skolepenger for studenter utenfor EØS. Griegakademiet og Havforskningsinstituttet får jobbe videre med sine byggeprosjekter.
Vet ikke om han har lønn til innovasjonsansatte i vår En omlegging av arbeidet med å kommersialisere forskning har skapt en pengeskvis for selskapene det gjelder. — Usikkerheten er så stor at vi ikke vet om vi har finansiering, sier sjef i Norinnova, Asbjørn Lilletun.
Borten Moe om kritikken: Fremstår urimelig og selvrettferdig Som samfunn er vi stadig mer kompetansedrevet og vil møte økte behov for utdanning og kompetanse. Det er min jobb å sette sektoren i stand til å møte disse behovene, skriver statsråd Ola Borten Moe.
Universitetene og høyskolene har ikke 1,4 milliarder for mye Dette står i grell kontrast til den virkeligheten store deler av sektoren nå opplever med innstramminger og fare for oppsigelser, mener innleggsforfatterne.
Yes to Education, no to Segregation! The tuition fee for non-European students in Norway is unfair and a threat to education quality.
Hvordan skal regjeringens kutt føre til mer kritisk kompetanse? Resultatet av regjeringens uforutsigbarhet kan bli at hele den grønne og digitale omstillingen må settes ut på anbud. Det blir ikke langsiktig vekst og velstand av sånt, skriver Jo Roald og Carina Hundhammer.
Vi må unngå at forskningspolitikk reduseres til distriktspolitikk Regionalt forskningsfond Oslo foreslås lagt ned i forslag til statsbudsjett. Det er gode grunner til å tenke seg om en gang til, skriver Vibecke Verven.
Ekspert om statsbudsjettet: Verre enn det ser ut Det er flere ting i regjeringens budsjettforslag som gjør det dårligere for universitetene og høgskolene enn ved første øyekast, sier forskningsleder Espen Solberg i NIFU.
Krav om skolepenger er riktig og rettferdig Også vi studenter må erkjenne at den norske økonomien er på vei inn i vanskeligere tider. Vi kan ikke få i pose og sekk, skriver Ivar Aulie.
Budsjettforslag: Dramatisk for norsk romvirksomhet Dersom regjeringens budsjettforslag blir stående, vil det være et stort tilbakeskritt for norsk romvirksomhet, skriver Tore Furevik, Lasse H. Pettersson og Johnny A. Johannessen.
Utenlandsstudentene er ambisiøse og hardtarbeidende. De har ikke et valg. Gratis utdanning er ett av våre sterkeste kort for å tiltrekke de beste hodene verden over, skriver Amund Skogrand.
Ønsker regjeringen mer markedsretting av kunnskapspolitikken? Signalene som er gitt i forbindelse med statsbudsjettet og Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning, gir grunn til bekymring, skriver Guro Elisabeth Lind.
Innføring av skolepenger er dårlig distriktspolitikk Innføring av studieavgifter for utenlandske studenter vil begrense mulighetene for å ta masterutdanning utenfor de store byene, skriver Johan Holmgren og Oskar Solenes ved Høgskolen i Molde.
Advarer mot å kutte i Forskningsrådets budsjett Det kan få store konsekvenser for forskningsmiljøene og norske virksomheter å kutte i Forskningsrådets budsjett, skriver hovedtillitsvalgte i Forskningsrådet.
Skolepenger vil ta knekken på gratisprinsippet Skal vi kunne ha et samfunn med plass til alle, så trenger vi internasjonale studenter, skriver Kafia Mohamud på vegne av Arbeiderpartiets studentlag.
Forslag til statsbudsjett: Et hardt slag for norsk romforskning En ny generasjon forskere mister muligheter for nye kreative initiativer, høyteknologisk innovasjon og fremtidige oppdagelser som kan ha stor nytte for menneskeheten.
Uventet og uforståelig kutt i fransk-norsk samarbeid Denne nyheten er like uventet som den er uforståelig, skriver seks forskere ved NTNU og universitetene i Bergen og Agder.
Regjeringen vil kanskje spare litt, men Norge vil tape enormt mye Innføring av skolepenger er alvorlig, urovekkende og bør stoppes av flertallet på Stortinget, skriver Tony Burner og Lena Lybæk.
Åpner for at stipend kan erstatte skolepenger Det kan bli aktuelt å vurdere en stipendordning for de utenlandske studentene som må betale skolepenger, sier Ola Borten Moe.
Økt kjøpekraft til studentene står som et uthulet løfte Nok en gang er det studentene som kastes under bussen, skriver Marius Torsvoll.
Ola Borten Moe slo tilbake med hjemmelaget T-skjorte da han møtte studentlederne Regjeringen fastslo at høyere utdanning skal være gratis for utenlandske studenter. Likevel foreslår den skolepenger. — Ikke et klokkerent nedslag, innrømmer statsråd Ola Borten Moe (Sp).
Det er feil at studiesentra skaper uorden Studiesentra i Distrikts-Norge er ingen konkurrent, men en meget god samarbeidspartner for UH-sektoren, skriver Arnfinn Andersen og Vidar Gunnberg.
Stans kuttene i internasjonalt kunnskapssamarbeid Regjeringens forslag til statsbudsjett inneholder fire betydelige kutt i internasjonalt forsknings- og utdanningssamarbeid. De må stanses, skriver Guro Elisabeth Lind.
Skolepenger er sjelden en motivasjon for å jobbe hardere Mangel på penger er heller noe som fører til mer stress, angst og utbrenthet, skriver Karina Sletten og Dåra Dorky.
Innføring av skolepenger: Et utrolig pinlig forslag Skal verdens rikeste land kreve betaling fra de svakeste og mest sårbare studentgruppene, og la rike europeere slippe? spør tre forskere fra Norsk forum for global helseforskning.
I et stramt statsbudsjett må vi prioritere de som har det tøffest Det er som om vi godtar mangel på politisk vilje i møte med studenter. Det er kortsiktig å ikke prioritere studentene, selv i krisetid, skriver Emilie Hatlenes Endal.
Sverige mistet 80 prosent av studentene utenfra EU/EØS Da Sverige innførte skolepenger for utenlandsstudenter i 2011, forsvant fire av fem studenter fra land utenfor EU/EØS. — Jeg håper Norge gjør en grundig analyse før de beslutter skolepenger for denne gruppen, sier Uppsala-forsker.
Nokut må kutte en tredel av budsjettet Budsjettet til Nokut reduseres med 50 millioner kroner. Administrerende direktør Kristin Vinje, sier de går et krevende år i møte.
Regjeringen vil fase ut 4000 studieplasser ett år før tiden Flere universiteter og høgskoler er overrasket over at de ekstra studieplassene som de fikk under koronakrisen, fases ut tidligere enn ventet.
Gir full gass på EU-søknader etter budsjettavklaring Fra å være usikre på om det var verdt å søke EU-penger, gir Sintef nå forskerne beskjed om å kjøre på etter flere EU-midler. Reaksjonen kommer etter at regjeringen la 500 millioner inn i den såkalte Retur-EU-ordningen.
Utenlandske studenter står ikke i kø for å komme til Norge Innføring av skolepenger for internasjonale studenter vil mest sannsynlig føre til en minimal økning i statskassa, samtidig som man dytter på en av de viktigste grunnpilarene i det norske sosialdemokratiet, skriver Anita Tøien.
Forskningsrådet må nedbemanne: — En tøff og krevende situasjon —En veldig tung beskjed å få, sier tillitsvalgt i Forskningsrådet etter et allmøte torsdag.
Her er de viktigste forslagene for høyere utdanning og forskning i statsbudsjettet Universitetenes og høgskolenes reisebudsjetter kuttes, mindre penger til forskning, ingen strømstøtte, utenlandsstudenter i Norge må betale studieavgift, og norske studenter i utlandet får mindre støtte.
Vil gi mindre penger til Forskningsrådet, men har gladnyhet om EU-midler Regjeringen foreslår å gi Forskningsrådet mindre penger enn i fjor. Forskningsrådet sier det ikke blir nødvendig med ytterligere sparetiltak nå.
Slike utdanningstilbud vil regjeringen ha mer av Studie- og høgskolesenteret i Tynset er det desentrale utstillingsvinduet til statsråd Ola Borten Moe. Nå mener de penger må følge ord.
Føler forskningskutt er sololøp fra Ola Borten Moe Han synes det er vanskelig å få tak på hva regjeringens prosjekt for kunnskapssektoren er. — De famler i vei, uten å vite hvor de skal, sier Jonas Stein.
Studentene: Regjeringen truer gratisprinsippet Regjeringen vil foreslå skolepenger for utenlandsstudenter i statsbudsjettet, ifølge NRK. Norsk studentorganisasjon er sjokkert over det de mener er et eventuelt løftebrudd fra regjeringen.
Rektorer advarer mot å legge for stor vekt på geografi i langtidsplan Rektorer ved universiteter og høgskoler landet rundt advarer mot å la geografi trumfe kvalitet i langtidsplanen som legges fram sammen med statsbudsjettet.
Stor bekymring for statsbudsjettet. Planlegger for kutt I universitets- og høgskolesektoren er det uro i forkant av framleggelse av statsbudsjett og ny langtidsplan for forskning og høyere utdanning.
SV vil prioritere økt studiestøtte i budsjettforhandlingene Andreas Sjalg Unneland (SV) gir regjeringen stryk i behandling av studentene. Han vil ha flere studentboliger og varsler at partiet vil prioritere økt studiestøtte i budsjettforhandlingene i oktober.
Ber om fast finansiering for å hjelpe forskere på flukt Scholars at Risk i Norge hjelper 15-20 forskere på flukt hvert år. Flere vil styrke ordningen. — Det er fint med heiarop, men det er midler som snakker høyest, sier lederen.
Frys av EU-støtte vil mer enn doble instituttregning Dersom det blir nullvekst i støtteordningen for EU-prosjekter vil norske forskningsinstitutter få mer enn doblet sin egenandel, hevder Sintef.
OsloMet sprengte budsjettet på konsulenter Konsulentbruken ved OsloMet ble nesten dobbelt så høy som budsjettert i fjor. Rektor varsler gjennomgang.
En ting er sikkert: Studenter er tydeligvis ikke vanlige folk «Nå er det vanlige folks tur», lød slagordet for den nye regjeringen. Jeg venter fortsatt spent på at det skal bli studentene sin tur.
Vil ha tilbake 836 pensjonsmillioner I statsbudsjettet for 2022 fikk universiteter og høgskoler et ekstraordinært kutt på 836 millioner knyttet til omlegging av pensjonsfinansiering. De vil ha pengene tilbake.
«Høl i huet» at studentene ikke får dagpenger, mener studentleder Dagpenger er ett av punktene studentorganisasjonene vil ha i statsbudsjettet for 2023. Her kan du se alle prioriteringene.
Nina Sandberg: Advarer mot B-tilbud i distriktene Tidligere Ap-politiker Nina Sandberg har skiftet ut politikken med Universitets-og høgskolerådet. Hun nøler ikke med å dømme sin «egen» regjerings statsbudsjett nord og ned.
Barberer alle fakultet etter Støres budsjettkutt Universitetet i Bergen sender rekninga på 132 millionar til fakulteta etter milliardkutt i statsbudsjettet. For Det humanistiske fakultetet svarer kuttet til ni stillingar.
Mistet 25 mill: — Forskningsrådet driver lurendreieri Daniel Naurin og kollegene fikk grønt lys for et 25 millioners forskningsprosjekt i det såkalte fellesløftet. Nå uteblir pengene.
Sundli-Tveit om fellesløft:— Situasjonen er uholdbar Mens forskere som har fått grønt lys for sine fellesløft-prosjekter antyder tillitsbrudd, jobber Forskningsrådet med ryggen mot veggen for å finne løsninger.
Resultatbonus spises opp av kutt for universiteter og høgskoler Universiteter og høgskoler skal bli belønnet for at de klarer å få studenter til å ta eksamen og bli ferdig på oppsatt tid. Men belønningen spises opp av andre kutt. Såkalt åpen ramme betyr med andre ord ikke sugerør i statskassa.
Lyste ut forskningsmidler uten å ha dekning fra staten Forskningssøknader er skrevet og prosjekter er klare til å startes. Nå er det usikkert om regjeringen vil komme med sin del av potten — på 500 millioner kroner.
Forventer høyere studiestøtte i statsbudsjettet Studentene sier studiestøtten ikke strekker til og setter dette høyt på ønskelisten til statsbudsjettet for 2022.
Nok kutt, ny kurs for høyere utdanning I stedet for fortsatt sentralisering, må vi nå snu skuta, få ny kurs for høyere utdanning og bygge landet som tidligere.
Framhever nye kutt på budsjettet som forsvarlige Høyres Kent Gudmundsen framhever at kuttene i budsjettforliket for kunnskapssektoren er innenfor forsvarlige rammer.
Skuffande og merkeleg frå regjeringa. Kvar vart det av studentane? Det er skuffande og merkeleg at regjeringa leverer eit valårsbudsjett der kunnskap er sett til sides, meiner Jonas Økland.
Kutt til Nokut og ytterligere kutt til Forskningsrådet Budsjettforlik mellom regjeringen og Fremskrittspartiet tirsdag kveld. Nokut-sjef Kristin Vinje er overrasket og skuffet. — Bak mål, sier studentleder.
Vil virkelig regjeringen vrake en så god ordning? Et minimumskrav må være at man evaluerer ordningen før den skrotes med et pennestrøk, skriver innleggsforfatterne.
De nye grunnskolelærerutdanningene krever satsing – kvalitet koster! En finansiering på sparebluss er lite framtidsrettet. Det skaper uro, lite forutsigbarhet og mindre kraft til arbeidet, skriver Asle Holthe, Guro Elisabeth Lind og Steffen Handal.
Ved å introdusere skolepenger, vil vi gå glipp av de skarpe fattige Internasjonale studenter i Norge reagerer på budsjettforslag fra Fremskrittspartiet om støtte til innføring av skolepenger.
Private institusjoner må behandles likt Når de statlige skolene får 30 milliarder til nye bygg, så må vi kunne forvente at det settes av like mye penger til studentene på private høyskoler, skriver Inger Helene Venås og Martin Ulvestad.
Krisetid krever investering Vi er bekymret for studiekvaliteten i dagens situasjon. Frykten bunner i kutt i ressurser i en tid hvor vi trenger økte ressurser, skriver forfatterne.
Opposisjonen raser mot for lite penger til lærermasteren: – Hårreisende Manglende finansiering av lærermasteren er et brudd med stortingsvedtaket, mener Arbeiderpartiet. Fremskrittspartiet vil se på kategoriheving. Det kan bli flertall for mer penger til lærerutdanningene.
Den blå regjeringa satsa hardt på forsking i fire år. Så snudde det Toppar i kunnskapssektoren har kritisert regjeringa for å satse for lite for forsking, etter framlegginga av forslag til statsbudsjett for 2021. Khrono har sett nærare på utviklinga etter åtte raudgrøne og åtte blå budsjetter.
Foregår det en hestehandel om å reversere lærerutdanningene til 4-årige? Vi forstår rett og slett ingenting! Foregår det en hestehandel på bakrommet om å reversere lærerutdanningene til 4-årige? spør Vibeke Bjarnø og Sarah J. Paulson.
– Folk jobber allerede 48 timer i uken i snitt Jussprofessor Malcolm Langford lurer på hvordan regjeringen kan forvente storstilt digital omstilling og høy kvalitet, når det ikke settes av noen penger til dette.
Regjeringen satser stort på forskning i Europa. Prislapp: 23 milliarder Norsk deltakelse vil koste i snitt over tre milliarder kroner i året, ifølge et ferskt anslag fra regjeringen.
Tilbakemeldingene bør ikke være overraskende På flere punkter må vi dessverre konstatere at budsjettforslaget ikke lever opp til de forutsetningene som må ligge til grunn for nødvendig omstilling av Norge, skriver John-Arne Røttingen.
Regjeringa biter seg selv i halen Statsbudsjettets økte satsing på søknadsskriving heller enn forskning, er nær en garanti for at vi får mindre forskning og mer byråkrati, mener Ronny Kjelsberg.
Får ettårig kutt på over 600 millioner: — Veldig uheldig John-Arne Røttingen vil ha på plass et nytt system for styring av økonomien til Forskningsrådet.
Budsjettvinner Asheim: «Overraskende» og «urimelig» kritikk Henrik Asheim slår tilbake mot kritikk: — Når sektoren vår er en budsjettvinner bør de være glad for det, i stedet for bare å etterlyse stadig mer.
Asheim om dagens opptakssystem: — Nå skal det ryddes! Forsknings og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) varsler at det skal settes ned et eget utvalg som skal se på hele opptakssystemet til høyere utdanning.
Trenger utvidet stimulans for å søke EU-prosjekter Fart i teknologiutvikling er blitt mye viktigere enn å eie løsningene. Da trenger Norge å delta i EU-prosjekter. — Det er avgjørende at det gjøres attraktivt å søke EU-midler, sier Sintef-direktør.
Folkehelseinstituttet har kuttet 141 årsverk på fire år Færre ansatte jobber med smittevern i Folkehelseinstituttet enn tidligere.
Ber om mer penger til maritime utdanninger Pengekrav. Fire universiteter og høgskoler har gått sammen om et felles innspill, der de ber om inntil 50 millioner kroner i året til fortsatt satsing på maritime utdanninger.
Lærerutdanningene: Aksjonerer mot statsbudsjettet for 2021 Pengemangel. Lærerutdanningene har ikke fått mer penger etter at de ble femårige. Nå ber utdanningene om mange hundre millioner ekstra i årlige bevilgninger.
Universitetet i Oslo taper aller mest i kampen om ressursene Økonomi. Khrono har sett på veksten i budsjettene til statlige høgskoler og universiteter fra Kunnskapsdepartementet i perioden 2017 - 2020. Tallene er nedslående for Universitetet i Oslo og Bergen. Se alle tallene her.
Kristne private høgskoler er budsjettvinnere Økonomi. De fem institusjonene blant norske høgskoler og universiteter som har hatt størst prosentvis vekst har alle et kristent verdigrunnlag.
Langsiktig satsing på forskning over mange år Forskning. Regjeringen har økt budsjettet for forsking og utvikling (FoU) med 12,5 milliarder kroner fra 2013 til 2020. Det viser at regjeringen har en langsiktig satsing på forskning.
Forskingsrådet ser til Sverige og NRK etter fleire år med kutt Forsking. 50 viktige forskingsprosjekt risikerer på sikt å ikkje bli finansierte med det nye kuttet regjeringa legg opp til i 2020. Forskingsrådet ønskjer seg no ei ny budsjettordning for å få bukt med kutt-trenden.
Universitetet i Stavanger: — Vi vil aldri mer søke støtte fra Difi Dobbelt kutt. Universitetet i Stavanger straffes i realiten med direkte kutt i basisfinansieringen for å gjennomføre effektiviseringsarbeid, mener direktør John W. Viflot.
Kunnskapssektoren raser mot budsjettkutt Statsbudsjettet. Forskningsrådet får et engangskutt på 486,5 millioner kroner. Regjeringen opprettholder effektiviseringskuttet for statlig sektor med flatt kutt på 0,5 prosent. Ingen av delene blir godt mottatt på universiteter og høgskoler eller i Forskningsrådet.
Statsbudsjettet: Studentene får egen levekårsundersøkelse Statsbudsjett. Leder av Norsk studentorganisasjon, Marte Øien, er fornøyd med årets statsbudsjett, og kan juble for både realisering av 11 måneder studiestøtte og egen levekårsundersøkelse for studenter.
Staten skal kutte leiekostnader med 15 prosent - slik kan det påvirke universiteter og høgskoler Leie. Regjeringen planlegger å spare 600 millioner kroner over ti år på å kutte kostnader i det private leiemarkedet. «Dramatisk» og «komplisert» svarer universitetene.
Bekymret for dårlige nyheter bak gladsakene fra valgkampen Statsbudsjettet. Forventning og bekymring går hånd i hånd for universiteter og høgskoler i forkant av at statsbudsjettet legges fram mandag 7. oktober.
Kan bli drøyt 1,27 milliarder i effektiviseringskutt på seks år Statsbudsjettet. Rektorer og ledere på universiteter og høgskoler roper et varsku om effektiviseringskuttet. — Rammer nå den faglige virksomheten, mener de.
Meir pengar til Moser og Kavliinstituttet Budsjettlekkasje. Kavliinstituttet får 12 millionar meir årleg frå neste år.
11 gladsaker og 250 millioner kroner til universitets- og høgskolesektoren Budsjettlekkasjer. I valgkampinnspurten har regjeringen og Venstre-statsråd Nybø «lekket» ut i 11 gladsaker for universiteter og høgskoler. Åtte av prosjektene utløser ca 250 millioner på statsbudsjettet for 2020.
Nyeste artikler
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Nøttesteik — på godt og vondt
Distriktsløft krever mer enn flere studieplasser
Mest lest
Medisinstudent ble utestengt i fire år — tapte rettssak
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe