Internasjonale studenter
Registreringskaos: — Vet ikke hvor lenge jeg kan klare meg økonomisk
Masterstudent Petar Vujacic sier situasjonen han og medstudentene står i gjør han veldig urolig.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Jeg vil i utgangspunktet konsentrere meg om studiene, eksamenene og ikke minst prøve å kose meg litt når jeg er her som internasjonal student. Men for å være ærlig, så er jeg engstelig og frustrert fordi denne situasjonen distraherer meg og gjør meg veldig urolig.
Det sier masterstudent ved Universitetet i Oslo, Petar Vujacic, fra Montenegro, som ankom Norge for en måned siden. Vi gjør intervjuet på en digital plattform, for mobilabonnement har han ennå ikke fått seg.
Han er en av flere internasjonale studenter som nå har fått uventet hodebry ved ankomst.
— Utfordrende å sjonglere kostnadene
Internasjonale studenter er nemlig avhengige av å registrere seg hos politiet i Norge, for å for eksempel kunne få seg et norsk id-nummer, åpne bankkonto, ordne mobilabonnement, folkeregistrere seg og i tilfeller også betale husleia og kunne gå til lege.
I Vujacic sitt tilfelle, som er student utenfor EU/EØS, må han også registrere seg for å få tilgang på et beløp satt over til en bankkonto på størrelse med et års studielån, som norske myndigheter krevde for at han skulle få oppholdstillatelse som student.
Men Vujacic og mange andre internasjonale studente får ikke registrert seg. Det er tilsynelatende stopp i registreringen hos politiet, rapporterer Universitetet i Oslo.
— Jeg har på dette tidspunktet bare mulighet til å betale husleia og ta ut noen kontanter fra den kontoen. Men siden Norge er et relativt kontantløst samfunn, så er det et bankkort jeg skulle hatt, sier Vujacic, som sier han må skrape sammen andre penger for å betale for mat og alt annet, inntil videre.
— For å være helt ærlig så vet jeg ikke hvor lenge jeg kan klare meg slik økonomisk. Det er veldig utfordrende å sjonglere rundt på kostnadene, sier Vujacic.
Flere varsler om trøbbel
Universitetet i Oslo har så langt dette semesteret tatt i mot rundt 200 studenter fra Europa. Flere er i samme situasjon som Vujacic og opplyser at de har trøbbel med å få registrere seg.
— Dette gjør hverdagen kjempekomplisert for disse studentene. De skulle jo bare komme hit for å studere, men så ender det opp med trøbbel som dette. Det er ingen tvil om at dette er dypt fortvilende for de det gjelder, sier rektor Svein Stølen til Khrono.
Tidligere har universitetet hatt en egen registreringsdag på campus, hvor politiet har vært tilstede.
Koronapandemien har satt en stopper for dette nå. Men den har tilsynelatende også satt en stopper for registrering hos politiet.
For studentene som har prøvd å bestille time for registrering hos politiet, rapporterer at dette er vanskelig å få til.
Dette fordi polititet ofte har gitt beskjed om tilgjengelige timer kort tid i forveien av timene, og da bare med noen få tider tilgjengelige.
— Vi har fått en del tilbakemeldinger om at studenter ikke har fått time før sent, noen ikke før i juni eller juli, sier Stølen.
Urolig for om flere må endre studieplaner
Dette gjelder blant andre de studentene som opprinnelig hadde registreringstime denne og forrige uke, som nå har blitt utsatt som følge av innstrammingene i smittevernreglene.
Det er tilfellet for Vujacic fra Montenegro blant annet. Han hadde i utgangspunktet klart å få endret sin time med politiet fra mars til den 26. januar.
Men timen ble avlyst og han må nå vente helt til mars for å få orden på dette. En av klassekameratene hans har fått time først i mai.
Vujacic er redd for om dette fører til at flere av hans medstudenter er nødt å endre på sine planer for studiene her i Norge.
— Jeg er nesten hundre prosent sikker på at ingen forventet dette, ingen trodde at vi ville måtte stå i en slik situasjon med en gang vi kom hit. For de fleste internasjonale studenter virker Norge som et progressivt og velorganisert land, så denne situasjonen er forvirrende og frustrerende og viser en helt annen side, sier Vujacic.
Men han prøver å være positiv og se fremover.
— Jeg håper på en snarlig løsning, sier Vujacic.
— Pinlig for Norge
Og han får støtte fra rektor Stølen.
— Når staten har valgt å si at vi skal ta i mot internasjonale studenter, så må staten følge opp og sørge for at de blir godt mottatt. Dette holder ikke, det er rett og slett pinlig for Norge, sier Stølen.
Rektoren sier at de nå har sendt brev til politiet og prøver å gjøre noe med saken gjennom flere kanaler, også ved å kontakte Kunnskapsdepartementet.
— Det er vårt ansvar at de blir behandlet ordentlig. Enn så lenge prøver vi å hjelpe studentene å stå i det. Men dette må ut i offentlighetens lys. Det haster å finne en løsning, sier Stølen.
Har prøvd å være så effektive som mulig
Seksjonsleder for utlendingsforvaltning i Oslo politidistrikt, Fredrik Strøm, erkjenner at koronapandemien har gjort det krevende å gjennomføre registreringen som ønskelig.
— Det har vært forsøkt å sikre så effektiv flyt for studentene som mulig er, og det har vært gjort i utstrakt samarbeid med universitetene og høyskolene i Oslo, skriver Strøm i en epost.
Han sier videre at de har vært langt fremme på å tilrettelegge for bruk av digitale løsninger for å redusere antall nødvendige oppmøter til et minimum, siden de ikke har hatt anledning til å kjøre full kapasitet i publikumsmottaket siden februar i fjor grunnet restriksjoner som følge av pandemien.
— Vi skulle selvfølgelig ønske at situasjonen hadde vært annerledes for alle parter, og har forståelse for at dette har skapt utfordringer for de internasjonale studentene, skriver Strøm.
Nyeste artikler
Øyvind Eikrem har fått se mappen sin: NTNU og PST har hatt kontakt siden 2014
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år