tror på mer kake

Oslo-rektor reagerer på vestlandsk pessimisme

Mindre penger og tøffere konkurranse mellom universitetene, spår de i Bergen og Stavanger. — Feil fokus, sier Svein Stølen.

Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, er en optimist som tror det går bra til sist. Han vil ikke snakke ned fremtidsutsiktene i det nye året. Her fra en grønnere årstid.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helt i starten av det nye året har et par universitetsledere vestpå sett mørke skyer i horisonten.

I Stavanger forventer rektor på universitetet der, Klaus Mohn, oljeøkonomen, «en gradvis innstramming i ressurstilgangen for universitetene» etter koronakrisen.

I Bergen spår mangeårig universitetsdirektør, Kjell Bernstrøm, samfunnsøkonomen, tøffe tak i kampen om statlige kroner.

Østpå:

— Nei, vi kan ikke gå inn i et nytt år og tenke at gullalderen liksom er over. Nå er det kun én ting å gjøre, stå på og være optimistiske, sier rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, for øvrig kjemiker.

Imot nasjonal konkurranse

I et større intervju med Khrono kom Universitetet i Bergens Kjell Bernstrøm med følgende værmelding: Nå blir det «ekstremt viktig» for universitetene i Norge, som han mener det er blitt for mange av, å posisjonere seg. For konkurransen mellom dem vil hardne til i en kamp om stadig færre kroner til fordeling.

Bernstrøm gikk ved nyttår av som universitetsdirektør i Bergen etter syv år, og totalt 24 år i ledende stillinger ved universitetet.

I Khrono-intervjuet kom han også inn på Universitetet i Bergens strategi for å «demme opp for Stavanger» — noe som har provosert rektor ved Universitetet i Stavanger Klaus Mohn, som likevel synes å være enig i at pengesekken skrumper.

Men ved Universitetet i Oslo sitter altså rektor Svein Stølen og rister optimistisk på hodet.

— Gradvis innstramming i ressurstilgangen, hvorfor det? spør han med adresse Klaus Mohn, og til Bernstrøm:

— Konkurranse? Nei, vi må slutte å se på dette som en nasjonal konkurranse. Konkurransen er med gode venner, og konkurrenter, internasjonalt.

Tror på mer kake

— Er det ikke litt for lett for deg å sitte trygt plassert på et stort universitet i hovedstaden, det eldste i Norge, og si dette?

— Jo, det kan du si. Men til syvende og sist er konkurransen global. Vi kommer ikke til å ha et fungerende næringsliv innen for eksempel IKT og bioteknologi om vi ikke hiver oss på en internasjonal arena, vi må ikke se på nasjonal konkurranse, men se oss som en del av et globalt kunnskapssamfunn.

Stølen sier han ikke tror på mindre kake, men mer. Mer penger til forskning og utdanning i årene framover fra stat og privat.

Bakgrunnen for dette er koronapandemien som han mener til de grader har dokumentert verdien av universiteter og forskere.

Pessimist? Rektor ved Universitetet i Stavanger, Klaus Mohn

— Vi har vært gjennom et krevende år der vi virkelig har fått se betydningen av kunnskap og forskning. Vi har sett at tilliten til forskning og kunnskap er blitt styrket, sier Stølen og viser til en undersøkelse fra Forskningsrådet.

Han trekker de retoriske gardinene helt fra og slipper solen inn.

— Universitetene har vist vilje til å være i dialog med resten av samfunnet, og til å reagere raskt og effektivt. Av og til tenker man på sektoren som litt tung å flytte, men både utvikling av vaksiner og måten vi har digitalisert så å si over natten viser en evne til å reagere raskt. Også mange andre fagområder har bidratt. Det dreier som økonomi og om hvordan mennesker kan takle krisen, ja hele bredden av kunnskap, sier Stølen.

— Differensiere universiteter

— Bernstrøm sier også i intervjuet med Khrono at ha mener det er blitt for mange universiteter i Norge. Er det for mange, mener du?

— Vi har fått en re-organisering av hele universitets- og høgskolesektoren som er utfordrende. Når man nå skal se på universitets- og høgskoleloven, er det viktig at regjeringen ser på totaliteten. Det norske samfunnet har ulike behov som skal dekkes. Om det heter universitetet eller høgskoler er kanskje mindre viktig, kanskje må vi i større grad differensiere hva man har av forventninger til ulike universiteter.

Kjell Bernstrøm, nylig avgått universitetsdirektør ved Universitetet i Bergen, mener det blir mindre penger og tøffere konkurranse mellom norske universiteter i årene framover.

— Verden ser kanskje litt annerledes ut i regionene. Igjen, blir det kanskje litt vel enkelt for deg å heve deg over de regionale kranglene, for eksempel mellom Bergen og Stavanger?

—Jeg må gjøre det som er viktig for UiO, som rektor her, og det er å heve oss både nasjonalt, men særlig internasjonalt. Hadde jeg vært rektor på et annet universitet, hadde jeg kanskje hatt et annet fokus.

Mener Erna er enig

Men Stølen er i Oslo, og der har han tenkt å bli, og forbli optimist.

Som enda et belegg for at han ikke henter denne holdningen ut av løse østlandslufta, peker han på statsministerens, vestlendingen og bergenseren Erna Solbergs nyttårstale.

Der poengterte hun verdien av forskning og hvordan forskere, politikere og byråkrater har klart å samarbeide på gode måter gjennom pandemien.

— Jeg tror folk har fått en større forståelse for sektoren. Man ser at verden er avhengig av universitetene og kunnskap, sier Stølen.

Å skulle stramme inn på forskning og utdanning, blir i dette bildet ulogisk, mener han. Like ulogisk som for universitetsledere å bruke tiden sin i øst og vest på å signalisere at de ser for seg at de skal få mindre penger å rutte med.

— Det blir feil fokus, sier UiO-rektoren.

— Derimot blir det viktig å satse, for å kunne skape de nye arbeidsplassene vi trenger. Dette er tiden for å satse på kunnskap.

Powered by Labrador CMS