Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli 21. november 2024 - 10:58
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU 15. november 2024 - 11:58
Stor usikkerhet om statsbudsjettet. «Se til Sverige», ber rektorer Stor usikkerhet i forkant av framlegging av neste års statsbudsjett mandag. Rektorer ber regjeringen gjøre som Finland og Sverige, og investere mer i forskning.
Vil ha mer fremragende forskning Fremragende forskning og studieplasser som arbeidslivet trenger skal prioriteres. Dette ifølge utkastet til nytt partiprogram for det største regjeringspartiet.
Skal vi mangle kritisk kompetanse når vi trenger den mest? Investeringene i høyere utdanning synker i en tid der samfunnets behov øker. Vet vi nok om hva slags konsekvenser det kan få?
Har kuttet 70 årsverk. Det er ikke nok Høgskulen på Vestlandet har kuttet 70 årsverk, men det er ikke nok. Oppsigelser og sluttpakker forberedes.
Her er de viktigste akademiatrendene i Europa Universitetene er mer opptatt av samfunnsnytte. Det er økt bruk av hjemmekontor og mer blanding av fysisk og digital undervisning. Dette er noen av trendene i europeisk akademia de siste fem årene.
Universitetsutvikling under marknadsstyring Det er ein fare for at dei faga som er bygd opp som akademiske fag ved Nord universitet gjennom 50 år no er truga av dårlege søkjartal. Men viss vi bygger ned desse miljøa, kan vi då snakke om at vi har eit universitet?
— Regjeringen har lagt en økonomibombe under store deler av sektoren Det må tas et krafttak i finansieringen av høyere utdanning. Stopp kuttene og fjern indikatorene. Vi trenger forutsigbarhet i finansieringen når vi har et langsiktig samfunnsoppdrag.
Folkehelseundersøkelsene sliter med finansieringen Folkehelseundersøkelsene Saminor, Hunt og Tromsøundersøkelsene dekker til sammen by og land, minoritet og majoritet. Nå sliter de med å få endene til å møtes. — Må ikke spare oss til fant, sier lederen av Tromsøundersøkelsen.
Ny NSO-rapport: Slik står det til med studentdemokratiene Tre av fire studentdemokratier mener institusjonene deres ikke informerer godt nok om studentdemokratiet til nye studenter ved studiestart.
Hoel må komme med en ny finansieringsmodell Den lille summen som er bevilget til flercampus-institusjoner står ikke i forhold til kostnadene ved å opprettholde aktiviteten på lite søkte studier, ofte på studiesteder med få studenter totalt.
Ble snytt for seieren på målstreken. Men nå kan Marit Westergaard juble Krisen i Forskningsrådet gjorde at de ikke fikk noe senter for fremragende forskning. Men så fikk Marit Westergaard og hennes medarbeidere hjelp av en rik velgjører.
Kunstutdanningene forsvinner fra departementets bord Utdanningene våre er dyre, men samtidig svært viktige for vår nasjonale identitet. Vi trenger en betydelig satsing også på offentlig utdanning på feltet for å kunne fortsette å være banebrytende både nasjonalt og internasjonalt.
Ny toppjobb for Røttingen, skal styre forskningsmilliarder Forskningsrådets tidligere direktør John-Arne Røttingen er ny direktør for Wellcome Trust.
Universitetet i Oslo har færrest studiepoeng per student Jumboplassen tvinger universitetet til å tenke nytt for å sikre inntjeningen. Det tilbyr gradsstudenter 20 studiepoeng i ekstra fordypning for å øke antall avlagte studiepoeng.
Kunstfagene fikk et lite halmstrå fra Stortinget Stortinget har vedtatt færre finansieringskategorier og fjernet EU-indikatoren. Kunstfagene er lovet at tilleggsbevilgninger skal vurderes.
Kunstnere som nøkkelen til det grønne skiftet Er regjeringen virkelig så historieløs at de overser den avgjørende rollen kunst og kultur har for å påvirke mennesker tanker og evne til å utfordre etablerte sannheter? spør Ole Fredrik Norbye.
Forenkla finansieringssystem gjev handlingsrom for kunstfaga Ein lågare finansieringssats og dermed lågare risiko er betre for stabiliteten og handlingsrommet til ein institusjon, meiner statssekretær Oddmund L. Hoel.
Eksterne inntekter øker mer enn de statlige Eksterne inntekter til universiteter og høgskoler har økt med 30 prosent fra 2019 til 2022 viser nye tall.
Kva betyr eigentleg endringane i finansieringssystemet? Finansieringssystemet er komplekst og samansett, så det er ikkje overraskande at det blir mistydingar når det blir endringar. Her kjem nokre oppklaringar og døme på kva me no gjer, og kvifor me gjer det, skriv statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel (Sp).
Sju konkrete forslag til hvordan Utsynsmeldingen kan styrke Norge som kunnskapsnasjon Med noen justeringer kan Utsynsmeldingen bli et godt bidrag til å styrke kunnskapsnasjonen. Her er noen konkrete forslag.
Regjeringen vil fjerne belønning for publisering. Ekspert frykter forskning blir skadelidende — Litt ugjennomtenkt, sier forskningsleder Espen Solberg om regjeringens forslag om å fjerne tellekantene.
Stor usikkerhet mens de venter på ny modell for finansiering Fredag kommer regjeringens lenge varslede utsynsmelding. Den skal handle om kompetanse, men også om finansiering av høyere utdanning.
Borten Moe om finansiering: — Det blir en endring fredag Før Utsynsmeldingen legges frem fredag varsler forsknings- og høyere utdanningsministeren endringer i finansieringen av UH-sektoren. Han tror ikke forslag til omprioriteringer mellom utdanninger vil smerte veldig.
Når grunnlagsdata er feil, blir konklusjonen feil Det er avgjørende viktig å styrke og hegne om grunnforskningens rolle for samfunnet, for kunnskapsutviklingen og for et innovativt og bærekraftig næringsliv, skriver rektor og viserektor ved Universitetet i Bergen.
Sett fart på tillitsreformen, Borten Moe Regjeringens varslede tillitsreform i kunnskapssektoren ligger og ulmer. Kan du gi den en gnist, Ola Borten Moe, spør Guro Lind i Forskerforbundet.
På kollisjonskurs med sektoren Kunnskapsdepartementet er på kollisjonskurs med universiteter og høgskoler med sine forslag til endringer av systemet for finansiering av sektoren.
Forskningsrådet har flere alternativer Gode Fripro-prosjekter bør kunne få tildeling fra relevante tematiske utlysninger, skriver ledelsen ved Universitetet i Oslo.
Forskningsrådet bør spre midlene tynnere utover NMBU-rektor Curt Rice skisserer hvordan man kan gi tommel opp til 25 prosent av Fripro-søknadene, uten å kun redusere antall søknader.
Årets høgdepunkt: Då regjeringa lytta til sektoren 2022 har vore som ein bibelsk katastrofeprofeti, meiner Nina Sandberg i Universitets- og høgskulerådet. Ho ynskjer seg fred til jul.
Ønskjer politisk leiing som jobbar for gode vilkår for forsking, undervisning og formidling Professor Øystein Vangsnes er lite takksam for linja regjeringa har lagt seg på overfor universiteta og høgskulane, og ynskjer seg ei politisk leiing som tek sektoren på alvor.
Kritikken hagler mot nye forslag om finansiering Manglende analyse og risikovurdering, «potensielt store konsekvenser» og frykt for «ekstreme utfall» av regjeringsforslag om finansiering, mener sentrale stemmer i UH-sektoren.
Anbudsuniversitetet Det pågående arbeidet med finansieringssystem for sektoren synes å sikte mot et nærmest indikatorløst universitet som kanskje samlet, og særlig kan ramme forskningen, skriver Margareth Hagen.
Festen er ikke over, det er (kanskje) kake igjen En langtidsplan skal være styrende, gi forutsigbarhet og rom for langsiktig retning, skriver Carina Hundhammer. Hun er spent på om det er penger igjen til forskning som skal bidra til det grønne og digitale skiftet i statsbudsjettet.
Små forskningsprosjekter trenger også finansiering Vi trenger store forskningsprosjekter, men de er på ingen måte den eneste veien til ny kunnskap, skriver Jan Mangerud.
Det er i nedgangstider det må investeres I Finland skal forskningssektoren skjermes fra kutt. Jeg skulle gjerne sett et stort tverrpolitisk engasjement for forskning og utvikling også i Norge, skriver Svein Stølen.
Vil jobbe for mer deltakelse i universitetsdemokratiet Dersom Norge skal bli en kunnskapsnasjon må den langsiktige og grunnleggende forskningen gis bedre kår, mener Pinar Heggernes.
Dette er det nye styret i Forskningsrådet Elleve blir til fem når statsråden har kastet det sittende styret i Norges Forskningsråd.
Flertall i UiB-styret vil beholde tellekantene Hatlen-utvalget har foreslått å fjerne tellekantene for publisering. Bare to styremedlemmer ved Universitetet i Bergen er enig.
Ekspertråd om finansiering i motbakke Utviklingsavtaler blir tatt mer seriøst hvis det kobles penger til dem, ifølge nederlandsk ekspert, som dermed er på linje med Hatlen-utvalget.
Utviklingsavtaler løser ikke styringsutfordringene i akademia Styringsmeldingen, Hatlen- og Kierulf-utvalget har pekt på utviklingsavtalene som løsningen på hvordan universiteter og høyskoler skal styres og finansieres. Det er ikke en god løsning.
Frykter utviklingsvtaler vil gi mindre penger til de private — Vi vil ikke være i stand til å utvikle oss slik vi ønsker hvis budsjettet er helt flatt, sier rektor Vidar Haanes ved MF vitenskapelige høyskole. Kunnskapsdepartementet avviser diskusjonen om utviklingsavtaler for private.
Hatlenutvalget foreslår store endringer. Dette er på høy tid, sier Ola Borten Moe Langt færre resultatbaserte indikatorer, mer vekt på utviklingsavtaler og fleksibel utdanning bør finansieres over rammebevilgninger. Det er noen av hovedpunktene i finansieringsutvalgets ferske rapport.
Enorm økning i «faste midlertidige» årsverk. — Uholdbart I dag behandler NTNU oppsigelsessaken til den «fast midlertidige» ansatte forskeren Ingrid Eftedal. Forskere i 559 årsverk er i samme utsatte stillingskategori. En kraftig økning siste 10 år.
Press mot Universitetet på Island om å avvikle spillmaskinene sine Universitetet på Island tjener millioner i driftsmidler gjennom sitt egne lotteri. Nå ønsker flere å forby spillmaskiner for å minske spillavhengigheten i landet.
Tellekanter eller ikke. De er avgjørende for karrieren uansett, mener forsker «Endelig», sier noen, mens andre advarer mot å avvikle de såkalte tellekantene for forskning.
— Utdanning bør få mer plass i langtidsplanen Statsråd Ola Borten Moe vil at utdanning skal ha større plass i ny langtidsplan. Han har også gitt finansieringsutvalget utvidet mandat.
Ber Norge velge ny strategi for internasjonalisering:— Dette er vinn-vinn Norge bør betale nordmenn som reiser til utlandet for å ta doktorgrad, mener Oxford-stipendiat og postdoktor.
Behovet for samfunnsvitenskapelig klimaforskning vil øke Norsk klimaforskning må inkludere både de naturvitenskapelige og de samfunnsvitenskapelige fagene på en balansert måte.
De skal se på finansiering av universiteter og høgskoler Nok en gang skal et utvalg vurdere finansieringssystemet for universiteter og høgskoler. Det er seks år siden forrige rapport ble levert.
En UH-sektor der mye vil ha mer Det er stor fare for at UH-sektorens pengejakt går på bekostning av den anvendte forskningen.
Akademikerne må vise at de fortjener tillit Eldre akademikere som ikke publiserer eller har markert seg på flere år, bør bruke tiden sin på å undervise fremfor å forske, mener Per Arne Bjørkum.
Har sjekket universitetenes økonomi. Advarer mot hjerneflukt etter pandemien Massive kutt i flere europeiske land etter finanskrisen ga store og langvarige effekter, ifølge studie. Ekspert advarer mot å gjøre samme feil etter pandemien.
Asheim lover færre mål og mindre detaljstyring Det kan se ut som regjeringen har lyttet til råd fra universiteter og høgskoler: Det kan bli færre mål, delmål og resultatindikatorer.
Stor uenighet om mer penger til det femte året Hva koster det ekstra femte året Stortinget har innført på lærerutdanningen? Statsråden og universitets- og høgskolemiljøet er veldig uenige.
Ikke bare de gamle universitetene som er opptatt av grunnutdanningenes vilkår Vi anser kvalitet i gradsstudiene som en forutsetning for å lykkes med livslanglæring, skriver agderrektor Sunniva Whittaker
Oslo-rektor ut mot vestlandsk pessimisme Mindre penger og tøffere konkurranse mellom universitetene, spår de i Bergen og Stavanger. — Feil fokus, sier Svein Stølen.
Det er brei oppslutning om enkelte strekkmål. Likevel er det noko som skurrar Det er eit tankekors at samfunnsoppdraga banar seg veg inn i finansieringa av norsk forsking, utan refleksjonar rundt risiko for mangfald og pluralisme i utviklinga i ny kunnskap, meiner UiS-rektor Klaus Mohn.
Husebekk om nye universiteter: — Et prosjekt det er vanskelig å lykkes med De gamle universitetene vil beholde sin privilegerte finansieringssituasjon.— Antagelig vil man få mer forskning for neste million på et nytt universitet enn et gammelt, sier rektor ved et av de nye universitetene, Curt Rice.
Breddeuniversitetene kan gå en usikker framtid i møte, mener professor Høyere utdanning er på vei fra «low politics» til «high politics». Det kan gjøre framtiden mer usikker, mener professor emeritus Ivar Bleiklie.
Trekkes av staten for tjenester de ikke vil ha Universiteter og høgskoler reagerer på at de får trekk i bevilgningen for å finansiere felles innkjøpsavtaler. Helt feil, mener Universitetet i Agder.
Foregår det en hestehandel om å reversere lærerutdanningene til 4-årige? Vi forstår rett og slett ingenting! Foregår det en hestehandel på bakrommet om å reversere lærerutdanningene til 4-årige? spør Vibeke Bjarnø og Sarah J. Paulson.
Flertall for å gjennomgå finansieringen av lærer- og ingeniørutdanninger Flere jubler etter at Frp fikk flertall for forslaget sitt om at regjeringen må se på finansieringskategoriene til utdanningene.
Frp snur — kan bli flertall for gjennomgang av finansieringskategoriene Fremskrittspartiet foreslår å vurdere finansieringskategoriene ulike utdanninger er plassert i. Arbeiderpartiet mener Frp har trenert saken.
Tenker at filosofi er mer holdbart enn andre fag Bård Alexander Øymar har master i filosofi fra Universitetet i Bergen og master i finans fra Norges Handelshøgskole. — Verden er i stor endring. Der vil filosofien stå seg, mens andre fag som økonomi kan bli mindre relevante, sier 30-åringen.
La oss holde oss til saken, Stølen Rektor Stølen mener at jeg bør øke presisjonsnivået i diskusjonen om en «sort boks» i finansieringsmodellen. Men Svein Stølen blander sammen to ulike problemstillinger i sitt innlegg. La oss holde oss til saken.
«...det er et problem hvis det blir sånn at ingenting er lov å tulle med» Statsråd Henrik Asheim (H) er bekymret for at alt skal bli veldig følsomt og at man må legge seg flat og beklage hele tiden.
Rektor til rektor: «Aasen bør øke presisjonsnivået betydelig» Ensretting er ikke et mål, og ulike roller betyr ikke at vi lager A- og B- lag, skriver rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen.
Finansieringen fører til akademisk talentflukt fra distriktene Finansieringsmodellen gir vesentlige ubegrunnede fordeler til de gamle universitetene i de store byene, noe som fører til sterk sentralisering, skriver rektor Petter Aasen.
Vil ikke rektorene tilby utdanning som sikrer jobb? Rektorene som har uttalt seg krassest mot forslaget om nytt finansieringssystem, har malt fanden på veggen.
Ny rapport om finansiering av instituttsektoren I februar landet regjeringen sin strategi for instituttsektoren. Denne uka kom Forskningsrådet med sin rapport om finansiering til departementet. Rapporten sendes om kort tid på høring.
Et finansieringssystem tilpasset sektorens mangfold Det er mange grunner til å diskutere en ny modell for finansiering av universitets- og høyskolesektoren, skriver OsloMet-rektor Curt Rice.
Statsråden ber Ap, Sp, Frp om å snu om finansiering – Når man foreslår noe som skaper såpass mye frustrasjon i en stor og viktig sektor er det ingen skam å snu, sier statsråd Henrik Asheim til Frp, Ap og Sp, ifølge VG.
Klart for krangel om finansiering Ingenting splitter universitets- og høgskolesektoren mer enn finansiering. Nå er det på 'an igjen. Krydret med relevans.
Langer ut mot Ap-Sp-Frp-forslag om finansiering: «Direkte sjokkerende» Rektorer, ansatte og politikere. Flere stiller spørsmål ved hvordan Frp, Ap og Sp definerer hvilke studier som har relevans i arbeidslivet og ikke.
Uvanlig allianse krever nytt finansieringssystem Frp, Sp og Ap enige om ekstra krav til kompetansereformen.
EUs ambisjoner for forskning og innovasjon er store – og langsiktige Forskningsfinansiering. Økt verdiskapning, grønn vekst og omstilling oppnås ikke gjennom kortsiktig forsknings- og innovasjonspolitikk.
Det akademiske paradokset om innovasjon Innovasjon. Debatten om kommersialisering av forskningsresultater og TTO-enes rolle har vært interessant å følge. Så langt har den løpt uten at rammebetingelsene for forskerne som ønsker å bidra er blitt problematisert.
Klima: Samfunnsvitarar får minst av forskingspengane Forsking. Samfunnsvitskapen får minst av klimaforskingspengane, syner ny analyse. Det er eit stort problem, slår forskarane bak analysen fast.
Universitetene bør slutte med lærerutdanning Lærerutdanning. Det å utdanne lærere er rett og slett et ulønnsomt foretak for universitetene, og noe de egentlig bør vurdere å slutte med, skriver professor Anne Marit Valle ved Nord universitet.
Lærerutdanning: 13 rektorer krever bedre finansiering Budsjettet. Landets lærerutdanninger er blant de lavest finansierte utdanningene i høyere utdanning. Nå krever 13 rektorer endring og handling fra statsråd Iselin Nybø.
Stølen&Gornitzka: Framtiden for breddeuniversitetet Finansiering. Ekstern finansiering kan begrense muligheten til å ivareta den nødvendige faglige bredden, til å utvikle grunnleggende langsiktig forskning og til å støtte talentutviklingen av unge forskere, skriver rektor og viserektor ved Universitetet i Oslo.
Nødvendige stipendendringer Budsjett. Årets statsbudsjett er faktisk en seier for studentene, skriver formann i FpU, Bjørn-Kristian Svendsrud.
Gode tider for New Public Management-universitetet Finansiering. Når universitetet skal komme godt ut på alle målekriterier, hjelper det å sende alle studenter på utveksling og senke kravene så alle består eksamen. Men forskning blir et problem.
Krever at sosionomutdanningen løftes fra nederste kategori Utdanning. En sosionomstudent utløser flere tusen mindre til institusjonen enn en barnevernspedagogstudent, selv om de ofte skal ut i samme jobb. Alvorlig og uansvarlig, mener Fellesorganisasjonen.
Insentiver til innsats – et onde? Studielån. Mer enn seks av ti med dagens gjennomføring, vil faktisk bli premiert for å ha fullført en grad med det nye og kritiserte forslaget til studiefinansiering, skriver Marianne Synnes (H).
Men Dag Rune, er det ikkje like sneversynt å late som alt er perfekt? Forsking. Det er ikkje slik at forskingsfinansieringa går til dei beste, derimot er det meir truleg at det er finansiering som skapar dei som ender opp som dei beste.
Innlandet frir til NMBU Samarbeid. Høgskolen i Innlandet har sendt frierbrev til NMBU og bedt om samarbeid innen landbruk og bioteknologi.
Resultatorientert forsking rammer grunnforskningen Finansiering. Den eksternt finansierte prosjektforskningen, gjør at det ikke blir midler til grunnforskning man ikke kan telle.
Utviklingsavtaler kan bli stor ståhei for ingenting Finansiering. Det vil være sterkt press for at alle skal få penger, og svært vanskelig å plukke ut noen som ikke skal få. Men hvis alle får, blir hele ordningen med utviklingsavtaler stor ståhei for ingenting, skriver Ragnar A. Øygard ved NMBU.
Samfunnsvitenskapelig fakultet ved Universitetet i Oslo skviser forskningen Finansiering. Fordelingsendringene som foreslås ved SV-fakultetet kan få dramatiske konsekvenser, og begrunnelsene bak er både utydelige og i strid med sentrale forskningspolitiske signaler, skriver fire professorer ved fakultetet.
Spent på om det blir satt penger på utviklingsavtalene Avtaler. 11 nye universiteter og høgskoler skal inngå utviklingsavtaler med departementet i høst. 8. oktober blir det klart om det blir innført pengepremier for de som når målene som er avtalt.
Utfordrer Hessen på veien videre Finansiering. Ann-Helén Bay og Oddgeir Osland har lest Dag O. Hessens bok Sannhet til salgs med stor interesse, men de har noen andre råd for veien videre for å sikre fri og uavhengig forskning.
Bergen passerte Oslo på mest EU-midler Finansiering. — Ingen grunn til å hvile på laurbærbladene. Vi ligger alle langt bak institusjoner vi ønsker å sammenligne oss med internasjonalt, sier UiB-rektor Dag Rune Olsen om Norges uttelling på forskningsmidlene i EU.
Får mest fra Forskningsrådet per faglige årsverk Forskningsmidler. Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) er det universitetet i landet som klarer å søke til seg flest kroner per faglige årsverk.
Fri forskning med ekstern finansiering er ingen selvmotsigelse Forskning. Det fullt mulig å frambringe forskning av høy vitenskapelig kvalitet også når midlene kommer i form av eksternt finansierte prosjekter, skriver dekan Ann-Helén Bay.
Professor vil få fart på studentene ved kortere studielån og null alderspoeng Langsomme studenter. Kortere studiefinansiering og fjerning av alderspoeng må til for å få studenter raskere ut i arbeidslivet, mener professor Einar Lie ved Universitetet i Oslo.
Ny rekord i eksterne midlar på UiB Bergen. I 2017 fekk Universitetet i Bergen inn 936,5 millionar kroner i bidrags- og oppdragsaktivitet. Det er ny rekord.
Anbud for små prosjekter er sløsing Anbudsrunder for små forskningsprosjekter koster instituttforskere og departementsansatte flere ukers arbeidstid til sammen. Det er sløsing med forskningsressurser, mener NIFU-forsker Ingvild Reymert.
Derfor bør ikke UHR fronte saker ved større uenighet Til tross for kritikk: Rektoratet ved Universitetet i Oslo mener det er helt nødvendig med en bredere diskusjon om hvilke saker Universitets- og høgskolerådet (UHR) kan fronte på vegne av en samlet sektor.
En manglende brikke i finansieringspuslespillet Madeleine Sjøbrend, masterstudent og eks-studentpolitiker, stusser over at tellekantene skaper så stor debatt, mens det er liten eller ingen debatt når departementet vil knytte bevilgning opp mot utviklingsavtaler, noe hun selv forøvrig synes er et godt forslag.
Høyre sikter seg inn mot en ny forskningsmillard Høyre mener at Norge må forske mer og bedre, og vil bruke minst 1 milliard kroner på muliggjørende teknologi de neste fire årene. Arbeiderpartiet savner helheten, det samme gjør Forskningsrådet.
Kvalitetsparadokset i den norske forskningspolitikken De fleste insentivene norske forskere opplever i sin hverdag, er preget av kortsiktige resultater og målstyring mot kvantitet heller enn kvalitet. Dette er et kvalitetsparadoks i norsk forskningspolitikk. skriver flere medlemmer i Akademiet for yngre forskere.
Bekymra for låg vekst i eksterne inntekter i vest Leiinga ved Universitetet i Bergen har vedteke tiltak for å få opp den eksterne finansieringa. — Me har ein lang veg å gå, og me må byrja på den vegen, seier prorektor Anne Lise Fimreite.
Åtte private høgskoler kan miste statsstøtte En ekspertgruppe foreslår å stramme inn muligheten for å få statsstøtte for private høgskoler. Åtte høgskoler kan miste sin støtte og for de fleste utgjør statsstøtten en vesentlig del av inntektene.
Gir kvalitetsstempel til dei som ikkje fekk støtte EU har gitt ut bevis på «excellence» til søknadar som ikkje nådde heilt opp i Marie Curie-programmet. Målet er at kvalitetsstempelet skal utløysa pengar frå medlemslanda.
Innfører forpliktende avtaler med alle innen 2019 Innen 2019 må alle statlige universiteter og høgskoler forplikte seg til å nå avtalte kvalitetsmål. Avtalene er et av verktøyene departementet tar opp i møte med sentrale aktører i sektoren tirsdag. Du kan følge dagskonferansen live her.
Skal bruke tre år på å innføre ny modell for finansiering Nytt finansieringssystem i universitets- og høgskolesektoren skal innføres over tre år. Den negative effekten av innføringen skal halveres i 2017. Dette er stortingskomitéen enig om. Lørdag bankes budsjettet.
Forretningsorientert regnskap i akademia Kanskje er det på tide at tradisjonelle organisasjonsformer og regnskapsprosedyrer gjenoppdages i akademia, spør Noralv Veggeland fra Høgskolen i Lillehammer.
Mener de nye universitetene ikke har grunn til å klage Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen synes ikke at de nye universitetene og høgskolene har grunn til å klage på det nye finansieringssystemet, sa han i Stortingets spørretime onsdag.
UiB-rektor Olsen vil ha slutt på uetterrettelighet ved uenighet Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, har sett seg litt lei på det han kaller uetterrettelige argumenter fra de yngste universitetene og andre. Han mener alle bør følge felles kjøreregler ved uenighet i sektoren.
Flere stipendiater og 3000 studieplasser Arbeiderpartiet har lagt fram sitt alternative budsjett for 2017 og vil ha flere stipendiater, studieplasser, studentboliger og mer penger til bygg enn regjeringen. Sør- og Vestlandet får mest.
Flere menn på det studentene sier er en altfor slapp utdanning Flere menn enn noen gang vil bli barnhagelærere. De ansatte mener utdanningen har blitt bedre, og forskerne ser en sterkere profesjonsretting. Men studentene synes utdanningen er altfor slapp og lite krevende.
En hilsen fra provinsen Rektor Gunnar Bovim ved NTNU mener vi her oppe i nord er provinsielle. Dette er i så fall en hilsen fra provinsen – til prinsen i Nidaros, skriver ansvarlig redaktør i High North News, Arne O. Holm, i denne kommentaren.
Rice vil inndra millioner av ubrukte kroner fra fakultetene Rektor Curt Rice vil inndra de ubrukte pengene ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Per oktober utgjør dette 190 millioner kroner. Han møter skepsis hos fakultetslederne.
UiS, UiA og Nord samlet mot finansiering Innføringen av ny finansieringsmodell for universiteter og høgskoler gir urimelige utslag for de nye universitetene, skriver rektorene Frank Reichert (UiA), Marit Boyesen (UiS) og Bjørn Olsen (Nord) i et brev til Stortinget.
De tenker for provinsielt Rektor Gunnar Bovim ved NTNU mener de tre rektorene ved de «nye» universitetene er provinsielle når de klager over det nye finansieringssystemet for universiteter og høgskoler.
Full revers med Isaksens nye finansieringsmodell Direktør ved Universitetet i Agder, Seunn Smith-Tønnessen, er positiv til en ny modell for finansiering, men hun setter sin lit til at Stortinget rydder opp i måten den skal innføres på.
Røe Isaksen: «De nye universitetene» blir styrket Det har vært bred enighet i universitets- og høyskolesektoren om å stimulere sterkere til at studentene fullfører et påbegynt studium, og at det blant annet skal skje gjennom endringer i finansieringssystemet. Det må nødvendigvis innebære en viss omfordeling av midler.
Forstår at sektoren er spent Torsdag morgen kommer forslag til nye kriterier for finansiering av universiteter og høgskoler. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen forstår at rektorer og ledere er spente.
Universitetenes strategiske prioriteringer NTNU prioriterer disiplinfagene mye lavere enn det universitetene i Oslo og Bergen gjør. skriver professor i samfunnsøkonomi Torberg Falch.
Vil se på pengestrøm i Forskningsrådet Regjeringen vil ha en gjennomgang av bevilgningene til forskning gjennom Forskningsrådet. Marianne Aasen spør om regjeringen tenker å endre rammebetingelser allerede fra budsjettet 2017.
Ber om en milliard ekstra over tre år til Nord universitet Fra 2017-19 vil Nord universitet trenge rundt en milliard kroner ekstra for å realisere sine ambisjoner fullt ut.
Vi tør å prioritere Rektorene ved universitetene i Stavanger, Agder og Nordland svarer Bergen-rektor Dag Rune Olsen, og fortsetter debatten om finansiering og forskjeller på nye og gamle universiteter.
Krøllete tellekantar Den nye metoden for å rekne ut publikasjonspoeng er morsom, men veldig gjennomtenkt ser den ikkje ut til å vere, skriv professor Steinar Vakstad i dette innlegget.
Endrer ikke i basisbevilgingen til sektoren Regjeringen gjør ingen endringer i basisbevilgning for universiteter og høgskoler. De gamle universitetene jubler, de nye er skuffet.
Isaksen skuffer høgskoler og de nye universitetene i dag Ingen grunnleggende endringer i finansiering av universiteter og høgskoler. Høgskoledirektør Ann Elisabeth Wedø ved HiOA er skuffet, men ikke overrasket.
En studie i å skyte seg selv i foten Forskningsdirektør på HiOA, Morten Irgens, poengterer behovet for at finansiering av UH-sektoren gjennomgår en forvandling, og han er ikke fornøyd med forslagene fra en ekspertgruppe.
— Isaksen arrangerer NM i fusjon Studentleder Anders Kvernmo Langset er kritisk til at fusjoner tilsynelatende kommer før kvalitet. Følg dagens kontaktkonferanse for universitet- og høgskolesektoren på web-tv her.
UH-sektoren er splittet på forslag fra finansieringsutvalg De gamle universitetene er fornøyd, mens høgskoler og nye universiteter er skuffet over forslagene fra utvalget som har vurdert finansiering av høyere utdanning.
Skuffelse over mangel på nye økonomiske grep i sektoren Høgskoledirektør Ann Elisabeth Wedø er skuffet over dagens framlegg fra ekspertene som har vurdert finansieringen av universiteter og høgskoler.
I dag kommer nye forslag til finansiering I dag legger en ekspertgruppe fram sine forslag for nytt regime for finansiering av universitets- og høgskolesektoren. Følg framleggingen her.
Finans-kort holdes tett til brystet Utvalget som skal se på nytt finansieringssystem for UH-sektoren, vurderer om en del av finansieringen skal knyttes til spesifikke satsinger, eller avtaler med, hver enkelt institusjon.
Nyeste artikler
Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier
Departementet kan ikkje oppheve mistillit
Skal drøfte omdømme- og merkevarebygging
Rektor Haanes advarer mot politisk styrt nedstemthet
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024