Debatt ● Sunniva Whittaker
Om rektorvalg og studentdemokrati
Styringsmodellen med valgt rektor ser ut til å bli stående. Desto viktigere blir derfor Eldeviks betraktninger om kronisk lav valgdeltakelse i den videre diskusjonen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
Professor Tor Eldevik ved Universitetet i Bergen reiser interessante spørsmål om demokrati og stemmerett i forbindelse med rektorvalg. Jeg synes imidlertid det er på sin plass å korrigere bildet når det gjelder den kronisk lave valgdeltakelsen.
Bli varslet om debatt og nyheter
Last ned Khrono-appen og få varsel om den viktigste debatt og de viktigste nyhetssakene.
Last ned til iPhone - Last ned til Android
-
Ved rektorvalget ved Universitetet i Agder i 2019 var valgdeltakelsen svært ulik i de ulike kategoriene: 73% blant de vitenskapelig ansatte, 77% blant de administrative og 10% blant studentene.
Gitt antall studenter i forhold til de andre kategoriene, blir det aggregerte tallet 16 % som Eldevik viser til svært misvisende selv etter de er vektet. Det gjelder sikkert for de andre valgresultatene det vises til kronikken.
Studentenes lave valgdeltakelse er noe vi ser igjen i valg hvor de selv er valgbare: valg av studentrepresentanter til fakultetsstyrer, universitetsstyret og studentparlamentet. Valgdeltakelsen ligger og vaker mellom 10% og 15% på de ulike institusjonene. Dette synes jeg er mer bekymringsfullt for studentenes del enn deres deltakelse i rektorvalget.
Universitetet i Agder lanserer i år en demokratiuke i forbindelse med valg av studentrepresentanter for å koble det å engasjere seg som student til det å engasjere seg i demokratiske prosesser for øvrig. Her samarbeider vi med Europarådet, Kristiansand kommune, Stiftelsen Arkivet freds- og menneskerettighetssenter, med flere, og ikke minst med Studentorganisasjonen i Agder. Vi håper at dette vil føre til en økt bevissthet blant studentene om betydningen av studentdemokratiet som er under press i flere land. Muligens vil det også føre til økt interesse for universitetets fremtidige styringsform.
Universitetet i Agder lanserer i år en demokratiuke i forbindelse med valg av studentrepresentanter for å koble det å engasjere seg som student til det å engasjere seg i demokratiske prosesser for øvrig.
Sunniva Whittaker
Naturlig nok er deltakelse i rektorvalg og engasjement om styringsform betydelig større blant de ansatte. Tirsdag ble det kjent at modellen Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo og Universitetet i Agder opererer etter kan videreføres og Eldeviks spådommer om at det pågående valget i Bergen blir det siste, antageligvis slår feil.
Desto viktigere blir derfor Eldeviks betraktninger om valgdeltakelse i den videre diskusjonen. I mellomtiden ønsker jeg både studenter og ansatte på Universitetet i Bergen et godt valg.
Nyeste artikler
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Åpen forskning muliggjør forskningsnær utdanning
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024