— Dette oppleves som utilbørlig, og vi reagerer med forundring som det heter, sier Jon Anders Risvaag, dagens leder i Forskerforbundet ved NTNU om at Forskerforbundet i Bergen gir støtte for å få belyst tvangsflyttingen av Risvaags forgjenger som tillitsvalgt, Kristian Steinnes ved NTNU. Foto: Julie Gloppe Solem, NTNU

Forskerforbundet på NTNU reagerer på innblanding fra Forskerforbundet på UiB

Støtte til Steinnes. Forskerforbundet ved NTNU mener at det både er «utilbørlig» og «veldig spesielt» at Forskerforbundet ved UiB går ut med støtte til den tvangsflyttede professoren Kristian Steinnes ved NTNU.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta

Konflikt på Institutt for historie på NTNU

12 faglige ansatte ved Institutt for historiske studier reagerer på at deres kollega, og tidligere leder av Forskerforbundet på NTNU, Kristian Steinnes, blir foreslått omplassert til et annet institutt - mot sin vilje.

De 12 som har signert brevet ber NTNU-ledelsen om å reversere vedtaket. Etter at dette brevet bles krevet er det sendt et nytt brev fra den «andre siden» av denne konflikten.

En gruppe på 14 ansatte sendte midt i sommerferien, 9.juli, brev til dekanen på fakultetet, Anne Kristine Børresen, med kopi NTNUs ledelse der de reagerer på brevet til de 12 første brevskriverne. Og sterkest reagerer de på at saken er blitt kjent i media.

Det eneste alle synes å være enige om er at det er store arbeidsmiljøproblemer på instituttet, noe også den siste arbeidsmiljøundersøkelsen (ARK 2017) viser.

Den 5.september i år måtte Kristian Steinnes si ja til omplassering mot sin vilje.

Her kan du lese det første brevet til NTNUs ledelse i saken.

I et leserinnlegg i flere aviser i dag, også gjengitt i Khrono, forteller leder og hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet ved Universitetet i Bergen, Steinar Vagstad at forbundet i Bergen har vedtatt å støtte den tvangsflyttede professoren Kristian Steinnes ved NTNU med 40.000 kroner. Slik kan han skaffe seg privat juridisk hjelp.

For snart to uker siden søkte Steinnes Forskerforbundet sentralt om økonomisk støtte, men har ennå ikke fått svar på søknaden. Steinnes er tidligere tillitsvalgt og leder i Forskerforbundet ved NTNU.

For oss er det helt uaktuelt å blande oss inn i en sak på et annet universitet på en slik måte.

Jon Anders Risvaag

I juni i år ble det offentlig kjent at ledelsen ved NTNU ville omplassere han på grunn av det som skulle være konflikt med hans nærmeste leder, Tor Einar Fagerland, ved Institutt for historiske studier på NTNU.

Konflikten rundt tvangsflyttingen av den tidligere lederen i Forskerforbundet på NTNU, har eskalert gjennom sommeren og tidlig høst. Arbeidsmiljøproblemene på Institutt for historiske studier ved landets største universitet har ikke blitt mindre.

Hovedpersonen selv, Kristian Steinnes, måtte onsdag 5. september, takke ja til omplassering. Og nå angrer han på at han i sin tid tok på seg verv som tillitsvalgt for Forskerforbundet ved NTNU.

Forskerforbundet på NTNU: Utilbørlig og veldig spesielt

Dagens leder ved Forskerforbundet på NTNU, Jon Anders Risvaag, reagerer sterkt på at hans fagforeningskamerater og Forskerforbundet i Bergen støtter Steinnes både i ord og med penger.

— Hvis jeg skal kommentere saken vil jeg komme inn på personsensitive opplysninger så det kan jeg ikke gjøre. Men når det gjelder vedtaket fra Bergen så synes jeg dette er veldig spesielt, sier Risvaag til Khrono, og sier at han aldri ville gjort det samme selv.

— For oss er det helt uaktuelt å blande oss inn i en sak på et annet universitet på en slik måte. Det oppleves som utilbørlig, og vi reagerer med forundring som det heter, sier Risvaag.

— At et lokallag ved et annet universitet som ikke kjenner saken i detalj går så høyt på banen med uttalelser og støtte på et så spesifikt grunnlag oppleves som veldig spesielt, legger han til.

Risvaag reagerer også på den siste setningen i innlegget fra Steinar Vagstad som er hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet ved UiB. Der skriver Vagstad: «Selv er jeg veldig glad for å være tillitsvalgt ved Universitetet i Bergen og ikke ved NTNU.​»

— Dette er en beskrivelse jeg overhode ikke kjenner meg igjen i, understreker Risvaag ved NTNU.

— Og da er det ikke mulig å få noen kommentar fra deg på den aktuelle saken?

— Vi var med i startfasen av saken, men da det ble snakk om forflytning, ble den overført til Forskerforbundet sentralt. Det er de som har best kompetanse på slike saker, sier Risvaag.

Forskerforbundet i Bergen: Pinlig av Forskerforbundet

Professor og leder av Forskerforbundet ved Universitetet i Bergen, Steinar Vagstad, sitter både i hovedstyret sentralt i Forskerfobundet og er medlem i arbeidsutvlaget til Forskerforbundet sentralt.

Jeg kjenner saken godt nok til å reagere. Og jeg mener at noen burde støtte Steinnes for å få saken nærmere belyst.

Steinar Vagstad

Han tar kritikken fra sine kolleger i Trondheim med ro.

— Men hvorfor blander du deg opp i en lokal sak ved NTNU?

— Jeg leste om denne saken i media allerede i sommer. Da tenkte jeg at dette må jo Forskerforbundet ta tak i, men så skjedde det ingenting. Det er snart to uker siden Steinnes søkte om økonomisk støtte til advokat. Nå synes jeg han har ventet lenge nok, sier Vagstad til Khrono.

— Men bør du gå så høyt på banen uten å kjenne detaljene i saken, slik kollegene dine på NTNU sier?

— Jeg kjenner saken godt nok til å reagere. Og jeg mener at noen burde støtte Steinnes til å få saken nærmere belyst, sier Vagstad og undrer seg over om det faktisk er lov å gjøre det NTNU her gjør overfor en ansatt og tidligere tillitsvalgt.

— De som kjenner saken bedre enn meg kan eventuelt forklare hvorfor dette er en riktig og adekvat behandling av en kollega og tidligere tillitsvalgt. Og hvis det faktisk er en lovlig håndtering, bør vi ikke da gå ut og kreve en annen lov, spør Vagstad.

Bergenslederen mener også at det er en viktig sak i seg selv å gi støtte til Steinnes.

— Jeg vet at han har fått mange telefoner og støtte privat, men noen må også gå ut offentlig og gi den samme støtten. Det er viktig, sier Vagstad.

Forskerforbundet sentralt

Hilde-Gunn Avløyp er generalsekretær i Forskerforbundet. Hun forteller at de fortsatt behandler søknaden fra Kristian Steinnes om økonomisk støtte til å skaffe seg en privat advokat i saken.

— Vi tar saken seriøst og behandler den like grundig som vi gjør med alle slike saker, sier Avløyp til Khrono.

Til På Høyden sier Avløyp at det er kommet påstander om at saken henger sammen med Steinnes’ verv som tillitsvalgt.

— Slike gjengjeldelsessaker er noe vi tar svært alvorlig, og dersom det er tilfelle, vil det også kunne endre sakens karakter. Men vi må utrede dette nærmere.

Jeg har aldri vært ute for tilsvarende tidligere, dette er en ny situasjon.

Hilde-Gunn Avløyp

— Hva tenker du om støtten til Steinnes lokalt fra Forskerfobundet i Bergen?

— Jeg har aldri vært ute for tilsvarende tidligere, dette er en ny situasjon. Utover det kan jeg ikke kommentere saken ytterligere, sier Avløyp.

Takknemlig Steinnes

Kristian Steinnes er både rørt og takknemlig fra støtten fra Forskerforbundet i Bergen.

— Dette setter jeg utrolig pris på. Det er en stor og viktig støtte, sier Steinnes til Khrono mandag ettermiddag.

— Har du hørt noen ting fra Forskerforbundet sentralt?

Professor og tidligere tillitsvalgt, Kristian Steinnes - NTNU. Foto: Runhild Heggem

— Nei.

Har du hørt noen fra Forskerforbundet lokalt på NTNU?

— Nei.

— Har du flyttet rent fysisk nå?

— Jeg har fått et nytt kontor. Og så har jeg et møte med flyttebyrå som tar seg av det praktiske i morgen.

— Flyttebyrå? Du skal jo «bare» tømme kontoret?

— Husk, jeg har vært ansatt her i 23 år. Det er litt å flytte på, sier Steinnes.

Les også: Alle saker og innlegg om Steinnes-saken her

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS