Relatert innhold
Kristiania inngår samarbeid om videreutdanning
Høyskolen Kristiania skal tilby videreutdanning i IT for Brønnøysundregisterets ansatte.
Kristiania har skreddersydd ni emner som til sammen blir 60 studiepoeng til de ansatte i registeret. Emnene skal gå på deltid over to år. Videreutdanningen skal gi registeransatte grunnkompetanse i IT-fag, skriver Brønnøysunds avis.
— Vi i Brønnøysundregistrene er veldig fornøyde med å ha inngått et samarbeid med Høyskolen Kristiania. Et av de viktigste områdene er å få løftet flere av våre ansatte på IT-kompetanse, dette er strategisk kompetanseutvikling i praksis, sier Marte Laugen, HR og kompetanserådgiver i Brønnøysundregistrene, i en pressemelding.
Ny dekan på Kristiania
Kristin Arnesen blir ny dekan på School of Arts, Design, and Media (SADM) på Høyskolen Kristiania. Hun kommer fra stillingen som prodekan for utdanning ved School of Communication, Leadership and Marketing ved samme høgskole.
Arnesen overtar etter Jørn Mortensen som tidligere i år annonserte at han ville gå av som leder, bare ett år etter at han startet på en ny fireårsperiode som dekan.
SADM er ifølge Kristania det største studiemiljøet innen kreative fag i Norge. Avdelingen dekker et stort spekter av de kreative fagområdene innen scenekunst, musikk, design og mediefag.
— Denne kombinasjonen gjør oss unike i det kunst- og designfaglige utdanningsmiljøet og setter oss i stand til å utdanne studenter innen felt som er i endring. Vi har en tydelig rolle i sektoren med vår arbeidslivsorienterte posisjon innen våre fagområder, sier Kristin Arnesen i en pressemelding.
Hun har erfaring fra Kristania, fra Westerdals Oslo ACT (som dekan og studiedirektør), og fra Westerdals School of Communication (som instituttleder og fagsjef). Hun er utdannet kunsthistoriker (UiO/UiB), og har lederutdanning (NTNU/NHH/Cambridge).
Rektor Trine J. Meza er veldig glad for ansettelsen.
— Kristin har tidligere ledet prosjekter ved både Kristiania og Westerdals, og kjenner fagområdene og historikken godt. Hun har stor forståelse for både utfordringene og mulighetene for SADM og Kristiania. De kreative fagene er en viktig del av Kristiania, og vil under Kristins ledelse utvikle seg ytterligere, sier Meza.
Kristiania har jubileum med prisdryss
Under sitt 110-årsjubileum delte Høyskolen Kristiania ut sine årlige priser for fremragende forskning, undervisning og formidling, skriver de på nettsiden sin.
– I år deler vi ut priser til fem ansatte som på hver sin måte bidrar til å utvikle og formidle kunnskap som utgjør en forskjell. Fra cybersikkerhet til scenekunst, fra spilldesign til influenseranalyse – dette viser ikke minst den store bredden i Kristianias fagmiljøer. Det er spesielt gledelig å se hvordan prisvinnerne kombinerer høy akademisk kvalitet med praktisk relevans. Slik bygger vi en høyskole der forskning, undervisning og formidling henger tett sammen, sier rektor Trine Meza.
Dette er prisene:
- Kristiania-prisen for forskning 2023: Professor Andrii Shalaginov ved School of Economics, Innovation and Technology (SEIT) for forskning innen cybersikkerhet.
- Kristiania-prisen for kunstnerisk utviklingsarbeid: Førstelektor Audny Chris Holsen på Institutt for scenekunst ved School of Art, Design, and Media for forestillingen Lenis blikk.
- Kristianiaprisen for forskningskommunikasjon og bedre arbeidsliv: Doktorgradsstipendiat Mathilde Hogsnes ved SEIT. Hogsnes har markert seg med formidlingen av sin forskning om influensernes rolle i samfunnet.
- Årets underviser: Olivier Chateau ved Westerdals institutt for film og medier. Han blir hedret for innovativ tilnærming til undervisning og evne til å engasjere studenter, i faget spilldesign.
- Årets fagskolelærer: Linda Marie Thorsen fra Esmod, som har utdannelser innen mote.
Mer om prisvinnerne står på nettsiden til Kristiania.
Vil ha nytt høgskolebygg i Fredrikstad
Statsbygg anbefaler at Høgskolen i Østfold (HiØ) får bygge et nytt høgskolebygg i Fredrikstad sentrum, skriver Fredriksstad Blad.
Leiekontrakten for dagens høgskolebygg på Kråkerøy utløper i 2030. Statsbygg foreslår ellers at Akademi for scenekunst fortsetter driften i dagens lokaler.
Rektor ved Høgskolen i Østfold, Lars Petter Jelsness-Jørgensen, uttaler at HiØ-ledelsen og styret er positive til Statsbyggs forslag.
Et eventuelt nytt høgskolebygg kan stå ferdig i 2032. Finansdepartementet skal nå kvalitetssikre tall og beregninger som er gjort i utredningen. Deretter skal saken tilbake til Kunnskapsdepartementet, som så skal ta en endelig beslutning, skriver Fredriksstad Blad.
Reduserer rektorlønnen ved NTNU
Rektor Tor Grande får en årslønn på 1.850.000 kroner. Det er 120.000 kroner mindre enn Anne Borg hadde da hun sluttet, skriver Universitetsavisa (UA).
Det er Kunnskapsdepartementet (KD) som har satt foten ned for rektorlønnen ved NTNU. HR-direktør Arne Kr. Hestnes ved NTNU forteller til UA at de foreslo at Grande skulle få den samme lønnen som Anne Borg hadde, altså 1.970.000 kroner.
KD forklarer reduksjonen blant annet med at de avventer avklaringer fra Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet angående lederlønnsordningen i staten.
Tor Grande har ikke ønsket å kommentere saken overfor Universitetsavisa.
Tirsdag skrev Khrono om de rektorlønningene i Danmark. Den åttende best betalte rektoren i landet like sør for oss tjente 400.000 norske kroner mer enn Anne Borg i 2023. Borg var Norges best betalte rektor i 2023.
Store lønnsforskjeller mellom rektorer i Danmark og Norge
Danske Forskerforum publiserte nylig en oversikt over rektorlønningene i Danmark, som viser at rektorene i landet like sør for oss tjente mye mer enn rektorene i Norge i 2023.
Rektor ved Københavns Universitet, Henrik Caspar Wegener, topper listen med sine nesten to millioner danske kroner i årslønn, noe som etter dagens kurs tilsvarer over tre millioner norske kroner.
Til sammenligning tjente Norges best betalte rektor, tidligere NTNU-rektor Anne Borg, 1,9 millioner norske kroner i 2023, viser oversikten som Khrono laget tidligere i år.
På 2. plass i Danmark finner vi rektor ved Aarhus universitet, Brian Bech Nielsen, som hadde en årslønn på ganske nøyaktig 3 millioner norske kroner.
Danske Forskerforum har bare tatt med de åtte rektorene som tjener mest i landet, og det er verdt å merke seg at også mannen på 8. plass, rektor Per Mikael Bruun Brockhoff ved IT-Universitetet, tjente 2,3 millioner norske kroner i 2023, altså rundt 400.000 kroner mer enn Norges best betalte rektor.
Se hele den danske listen her.
Se hva norske rektorer og direktører ved høyere utdanningsinstitusjoner tjente i 2023 her.
Skrinlegger to deler av NTNU-prosjekt
Regjeringen har tatt ut to deler av prosjektet Norsk havteknologisenter, skriver Adressa. De to delene det siktes til er et nytt bygg og en ny kai i Heggdalen, like utenfor Ila i Trondheim.
På den positive siden har prosjektet fått ja fra regjeringen til forskningsutstyr i fjorden. Dette skal være verdt rundt 400 millioner kroner.
I januar skrev Khrono at NTNU og Sintef var i ferd med å bomme med 700 millioner kroner. Bygget som nå er fjernet fra prosjektet var budsjettert til å koste 160 millioner kroner, skriver Adressa.
Prislappen på hele havteknologisenteret er ifølge Adressa nå på 10,5 milliarder kroner.
Tidligere vitenskapsminister er død
Hallvard Bakke døde søndag kveld etter kortere tids sykdom, opplyser hans sønn, Erlend Hals Bakke, til NTB.
Arbeiderparti-politikeren, som blant annet var kultur- og vitenskapsminister i Gro Harlem Brundtlands andre regjering fra 1986 til 1989, var også styreleder i NRK mellom 2006 og 2010.
Han var gift med NRK-programleder og tidligere kanalvert Gunvor Hals.
Bakke representerte Hordaland på Stortinget fra 1977 til 1997, og var også handels- og skipsfartsminister i Odvar Nordlis regjering fra 1976 til 1979.
Ny dekan på Kristiania
Ahmet Soylu, professor i informatikk, går fra OsloMet til jobben som dekan for School of Doctoral Studies ved Kristiania, opplyser høyskolen i en pressemelding.
Avdelingen er ansvarlig for doktorgradsutdanningen ved Kristiania.
– Jeg ønsker å ta denne jobben fordi den representerer en unik mulighet til å være med å forme fremtidens doktorgradsutdanning ved Kristiania – og å bidra til Kristianias ambisjon om å bli akkreditert som Norges første uavhengige universitet, sier Ahmet Soylu.
Soylu har solid forskererfaring både fra Norge og Europa. Han er utdannet dataingeniør ved Isik University i Tyrkia, har en doktorgrad i informatikk fra University og Leuven, og har vært postdoktor i informatikk ved Universitett i Oslo. Forskningen hans går på blant annet digital transformasjon og stordata.
– Ahmet har en spennende og solid forskerbakgrunn. Jeg er veldig fornøyd med at han har takket ja til å lede School of Doctoral Studies, og arbeidet med å legge til rette for at Kristianias kandidater får en forskerutdanning av høy internasjonal kvalitet, sier rektor Trine J. Meza.
Fekk tilslag på fire søknadar til EU
Nord universitet fekk nyleg tilslag på fire av fem forskingssøknadar til EU.
Det er universitetet sjølv som melder dette på si nettside.
I eitt av prosjekta er Nord koordinator, medan i dei andre er Nord partnar. I alt får dei fire prosjekta heile 16,5 millionar euro, eller 187 millionar norske kroner, i EU-støtte.
— Vi er fullt på høgd med resten av laget i Europa innan ein del område, både som koordinatorar og som partnarar. Vi har fleire framifrå forskingsmiljø, og det vert verkeleg arbeidd godt i desse miljøa, uttalar prorektor for forsking ved Nord universitet, Ketil Eiane.
Dei fire prosjekta som no har fått støtte er:
- GuardIAS – Guarding European Waters from IAS. Fakultet: FBA. Prosjektleiar: Mark Costello. Nords rolle: partnar. Totalt budsjett: 7 millionar euro.
- INTRACOMP – Intercultural and transcultural competence through collaborative cultural expression. Fakultet: FLU. Prosjektleiar: Nickolas Rowe. Nords rolle: koordinator. Totalt budsjett: 3 mill. euro.
- METEOR – Methodologies for Teamworking in Eco-Outwards Research. Fakultet: FLU. Prosjektleiar: Anne Marit Valle. Nords rolle: partnar. Totalt budsjett: 3 mill. euro.
- CONVIVIUM – New European Bauhaus Solutions in Food, Living Heritage, and Conviviality. Fakultet: HHN. Prosjektleiar: Ove Daniel Jakobsen. Nords rolle: partnar. Totalt budsjett: 3,5 mill. euro.
Tre nye meritterte undervisere ved NHH
Norges Handelshøyskole (NHH) har utnevnt tre nye meritterte undervisere.
Førsteamanuensis Carsten Bienz ved Institutt for finans, professor Therese Egeland ved Institutt for strategi og ledelse og førsteamanuensis Kristin Rygg ved Institutt for fagspråk og interkulturell kommunikasjon blir alle hedret med utmerkelsen og et lønnstillegg på 50.000 kroner, skriver NHH-avisen Bulletin.
Kvalifikasjonsordningen «Merittert underviser» belønner arbeidet med å utvikle undervisningen og bidra til en profesjonell undervisnings- og læringskultur.
Høgskolen i Innlandet får lederrolle i EU-prosjekt
Med over 56 millioner kroner i boks over tre år skal Høgskolen i Innlandet (HINN) lede et stort EU-prosjekt som skal forske på hvordan man kan leve bedre med rovdyrkonflikter i fremtiden. 20 partnere fra 13 land skal delta i prosjektet.
Det skriver HINN på sin nettside.
Det er første gang Høgskolen i Innlandet har lederrollen i en så stor EU-utlysning. Rektor Peer Jacob Svenkerud sier i en kjapp kommentar til Khrono at han er henrykt over nyheten.
— Dette er utvilsomt en milepæl for oss, sier rektoren.
Blant de 20 partnerne i prosjektet er det et blanding av landbruksfaglig, samfunnsfaglig og økologisk kompetanse.
Har hentet hjem over 12,7 milliarder kroner
Per mai 2024 har norske forskningsmiljøer konkurrert seg til rundt 12,7 milliarder kroner gjennom det europeiske rammeprogrammet Horisont Europa, skriver Kunnskapsdepartementet (KD) i en pressemelding.
— Dette er særdeles gode resultater, og en fjær i hatten til hele Forsknings-Norge, uttaler forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel.
Den totale verdien av alle prosjektene som norske forskere deltar i per i dag er på rundt 76 milliarder kroner.
Instituttsektoren og universitets- og høyskolesektoren har de høyeste andelene av midlene til Norge fra Horisont Europa, med henholdsvis 32 og 29 prosent, mens næringslivet har 19 prosent. Norske forskere deltar så langt i 1 185 prosjekter gjennom Horisont Europa, som tilsvarer 10 prosent av alle prosjektene.
— Kunnskapen er internasjonal i sin natur, og skal vi klare å møte morgendagens utfordringer er det det helt avgjørende at norske forskningsmiljøer samarbeider internasjonalt, sier Oddmund Hoel.
Horisont Europa varer fra 2021 til 2027 og har et totalbudsjett på rundt én billion norske kroner.
- Dette var status for et halvt år siden: Norske forskingsmiljø hentet hjem 6 milliarder kroner fra EU i 2023
Disse seks prosjektene får penger fra NAV
Seks nye forskningsprosjekter får tildelt i underkant av 29 millioner kroner til sammen fra NAV.
Det melder NAV selv i en pressemelding.
I første trinn av utlysningen mottok NAV i alt 46 skisser til forskningsprosjekter som skulle belyse ulike sider ved de sosiale tjenestene i NAV-kontoret. Åtte av skissene gikk videre til andre runde, og nå er det klart at seks av disse får tildelt støtte.
De seks prosjektene er:
- Barneperspektiv i NAV: Mot en helhetlig tilnærming i arbeidet med lavinntektsfamilier? Høgskulen på Vestlandet
- En dør inn til NAV: Hvordan kan NAV tilby sømløse sosiale tjenester til sine brukere? Universitetet i Agder
- Hjelp med midlertidig bolig – hva fremmer god praksis i NAV-kontorene? Fafo
- Individuell plan – papirdrage eller nyttig verktøy? VID Vitenskapelige Høgskole
- INNSOS Innvandreres sosialhjelpskarrierer – hvilken betydning har NAV-veiledernes skjønnsrom? OsloMet NIBR
- Kvalifiseringsprogrammet som virkemiddel for arbeidsinkludering, OsloMet NOVA
Helge Holden utnevnt til ridder
Professor Helge Holden er utnevnt til Ridder av 1. klasse av den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats for matematikkfaget. Han overrekkes ordenen 27. juni på en markering i Rådssalen på NTNU, står det i et pressenotat fra NTNU.
I begrunnelsen for utnevnelsen står det blant annet at Holden har gjort fremragende forskning innen matematikk i samspillet med fysikk og teknologi, og at han har vist et eksepsjonelt engasjement for forskning og forskningspolitikk.
Helge Holden spiller en aktiv rolle i samfunnsdebatten og bidrar gjennom sine ytringer til å sette dagsorden for det offentlige ordskiftet, står det videre.
Det legges også vekt på at Holden har høstet stor nasjonal og internasjonal anerkjennelse for sitt arbeid.
Så mange voksne videreutdannet seg i 2022
En rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB) har kartlagt hvor stor del av voksne mellom 30 og 69 år som tok mer formell utdanning i løpet av kalenderåret 2022.
Rapporten belyser deltakelse i formell utdanning blant voksne i alderen 30–69 år og kartlegger hvem som deltar i utdanning, kjennetegn ved utdanningen, motivasjon for å ta utdanning og hvilke resultater utdanningen har gitt, skriver SSB.
Rundt 9 prosent av voksne i alderen 30–69 år tok formell utdanning i 2022. Blant deltakerne var det en overvekt av kvinner og personer med universitets- og høgskoleutdanning som sitt høyeste fullførte utdanningsnivå, og over halvparten av deltakerne var i aldersgruppen 30–39 år.
Formell utdanning karakteriseres som utdanning via det formelle utdanningssystemet, mens ikke-formell utdanning kan være for eksempel deltakelse på kurs og seminarer. Regner man med det sistnevnte, var totalt 54 prosent av voksne mellom 30 og 69 år innom kompetanseutvikling i 2022, hvorav altså 9 prosent var en del av det formelle utdanningssystemet.
Skal arrangere verdens største mobbekonferanse
11. til 13. juni 2025 skal Læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger (UiS) være vertskap for World Anti-Bullying forum, som er verdens største mobbekonferanse.
Konferansen blir arrangert annethvert år, og inviterer forskere, beslutningstakere, organisasjoner, praktikere og politikere fra hele verden.
Neste års konferanse er den første i Norge, og det er ventet at nærmere 600 gjester vil finne veien til Stavanger Forum, skriver UiS på sin nettside.
Bank gir 40 millioner kroner til NTNU
Sparebank1 SMN har satt av 40 millioner kroner til NTNU og forskning på kunstig intelligens, melder Adresseavisen. Pengene blir fordelt over fem år, og gaven ble offentliggjort på et frokostmøte i banken mandag morgen.
— Dette er en virkelig stor dag for NTNU, uttaler rektor Tor Grande.
Førsteamanuensis Inga Strümke er også henrykt over nyheten.
— Det er helt fantastisk. Det som er så deilig med dette, er at banken har et så langsiktig perspektiv, sa den landskjente NTNU-forskeren i forbindelse med offentliggjøringen av nyheten mandag morgen.