Relatert innhold
Hoel mister statssekretær
I statsråd i dag fikk statssekretær Ivar Bühring Prestbakmo avskjed i nåde som statssekretær for forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel. Dermed står Hoel nå uten statssekretær.
Prestbakmo utnevnes som statssekretær for kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp).
Fem bransjer får gratis videre- og etterutdanning
Fra 2025 til 2027 vil ansatte i helse- og omsorgssektoren og solkraftbransjen få tilbud om korte og relevante videreutdanninger, skriver regjeringen i en pressemelding.
Dette tilbudet blir gratis. Det blir også satt av 15 millioner kroner for å videreføre eksisterende bransjeprogram for industri- og byggenæring i tre år til.
— Mangelen på kompetent arbeidskraft kan ikke bare løses ved å utdanne flere – kompetansepåfyll til de som allerede er i jobb er minst like viktig. Gjennom bransjeprogram får folk i jobb tilbud om fleksibel etter- og videreutdanning i hele Norge, og får oppdatert kompetanse tilpasset et raskt skiftende arbeidsliv, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) i pressemeldingen.
Disse bransjene har aktive tilbud i 2024 og 2025:
- Avfalls- og gjenvinningsbransjen (2022–2024)
- Jordbruks-, skogbruks- og gartnerinæringen (2022–2024)
- Finansnæringen (2024–2026)
- Informasjonssikkerhet og IKT-bransjen (2024–2026)
- Solkraftbransjen (2025–2027)
- Helse- og omsorgssektoren (2025–2027)
- Industri- og byggenæringen (tredje periode 2025–2027)
Byggestart for 462 studentboliger
Statsråd Oddmund Hoel fikk en leke-gravemaskin i gave fra student og styreleder i SiO, Eilif Tanberg, da byggestart for 462 nye studentboliger på Nordberg i Oslo ble markert mandag.
Gaven var en påminnelse om at SiO, som er studentsamskipnaden i Oslo, er klar til å sette spaden i jorda på enda flere studentboligprosjekter. Nordberg Studentby er det siste store byggeprosjektet SiO har.
– Når disse byggene står ferdig om to år, får oslostudentene et skikkelig løft i boligtilbudet. Samtidig er SiO utålmodige etter å bygge mer. Det skal vi få til i samarbeid med stat og kommune, sier Tanberg.
Han trekker fram tilgang på egnede tomter og økt byggetilskudd som viktige faktorer for å kunne bygge mer.
Moxnes: Norge må trekke forskningsmidler
Ifølge en ny rapport går EUs forskningsmidler til Israels krigføring. Bjørnar Moxnes mener Norge må trekke sitt bidrag, skriver Klassekampen.
Tenketanken Transnational Institute skriver i en ny rapport at Israel er nest største mottaker av midler til sikkerhetsforskning utenfor EU, etter Norge.
I rapporten hevdes det at EU under Gazakrigen skal ha gitt materiell støtte til Israel, fordi Horisont Europas forskningsmidler gir bidrag til Israels militærindustri.
Bjørnar Moxnes (R) mener Norge må trekke bidraget sitt til fondet.
— Bare i år, mens folkemordet mot palestinerne foregår, spytter Norge altså inn fem milliarder kroner til Horisont Europa, sier han til Klassekampen.
I et skriftlig svar i Stortinget sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) at forskningssamarbeidene har stor betydning for norsk og europeisk sikkerhet.
«Jeg er trygg på at Norges deltakelse i dette EU-samarbeidet ikke er i strid med kravene som stilles til tredjeparter i folkemordkonvensjonen og folkeretten for øvrig», skriver Barth Eide.
Hoel åpnet storsatsning i nord
Oddmund Hoel deltok i åpningen av et nytt utdannings- og forskningsbygg på Nord universitet, skriver de på sin nettside.
Torsdag var det storstilt feiring av nybygget Noatun, der Fakultet for akvakultur og biovitenskap holder til. 80 prosent av bygningsmassen er tiltenkt forskning og utdanning. Rektor Hanne Solheim Hansen kaller det Norges mest moderne laboratoriebygg.
– Dette bygget vil være med på å forme landsdelen i fagfeltet blå næring, som er et prioritert forskningsfelt. Når vi i tillegg vet at Nord universitet dekker rundt 40 prosent av vår totale kystlinje, gir dette bygget universitetet et unikt utgangspunkt for å drive forskningsbasert undervisning, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel.
Bygget er 8.400 kvadratmeter stort, og inneholder blant annet to kjemilaboratorium og biologilaboratorium med kapasitet for opptil 50 studenter. Det er også dyrepleieklinikk, simuleringslab koplet til oppdrettsanlegg, og auditorium for undervisning.
1,3 milliarder til forskningsinfrastruktur
28 store prosjekt får penger til nye og oppdaterte laboratorium, utstyr, databaser og annen forskningsinfrastruktur, skriver Kunnskapsdepartementet på nettsiden sin.
— Nå styrker vi infrastrukturen for forskning over hele landet. Denne milliardtildelingen er avgjørende for at Norge skal lykkes med omstilling, nyskaping og innovasjon. Sterk og moderne infrastruktur er en stadig viktigere forutsetning for at norske forskings- og innovasjonsmiljø skal hevde seg i den internasjonale konkurransen, sier forskings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp).
Til sammen deler Forskningsrådet ut 1,3 milliarder kroner. Midlene går til 20 prosjekt som skal etablere ny eller oppgradere etablert forskningsinfrastruktur, samt åtte forprosjekter.
Blant mottakerne er NTNU og Kavliinstituttet, Oslo universitetssykehus, Sigma2 og Norges geotekniske institutt. Hele listen kan ses her.
Utdanningsavtale med Brasil fornya
Noreg og Brasil skal samarbeide meir om utdanning. Forskings- og høgare utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) signerte fredag ein fornya avtale mellom Kunnskapsdepartementet og det brasilianske utdanningsdepartementet.
Målet er meir utveksling av elevar, studentar og tilsette, meir samarbeid mellom utdanning, forsking og næringsliv – og betre kvalitet i utdanningane.
– Vi veit at fleire norske utdanningsinstitusjonar ønsker å bygge sterke og langsiktige partnarskap med Brasil. I tillegg reiser stadig fleire norske studentar til Brasil på utveksling. Vi vil gjerne ha meir slik utveksling – både til og frå Noreg. Det legg den fornya avtalen til rette for, seier Hoel i ei pressemelding.
Støtter 49 doktorgrader i næringslivet
Forskningsrådet har tildelt 102 millioner kroner i støtte til 49 doktorgrader i bedrifter.
Målet er å styrke konkurransekraften, kompetansen og kapasiteten i næringslivet, skriver regjeringen.no.
Prosjektene handler blant annet om kunstig intelligens (KI), kartlegging av sårbar natur i Arktis og rehabiliteringstiltak i spesialisthelsetjenesten.
— Nå setter vi KI-milliarden ut i livet, og finansierer en rekke doktorgradsløp som skal utvikle konkrete løsninger for bruk av kunstig intelligens i næringslivet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp).
Vil ha nytt høgskolebygg i Fredrikstad
Statsbygg anbefaler at Høgskolen i Østfold (HiØ) får bygge et nytt høgskolebygg i Fredrikstad sentrum, skriver Fredriksstad Blad.
Leiekontrakten for dagens høgskolebygg på Kråkerøy utløper i 2030. Statsbygg foreslår ellers at Akademi for scenekunst fortsetter driften i dagens lokaler.
Rektor ved Høgskolen i Østfold, Lars Petter Jelsness-Jørgensen, uttaler at HiØ-ledelsen og styret er positive til Statsbyggs forslag.
Et eventuelt nytt høgskolebygg kan stå ferdig i 2032. Finansdepartementet skal nå kvalitetssikre tall og beregninger som er gjort i utredningen. Deretter skal saken tilbake til Kunnskapsdepartementet, som så skal ta en endelig beslutning, skriver Fredriksstad Blad.
Reduserer rektorlønnen ved NTNU
Rektor Tor Grande får en årslønn på 1.850.000 kroner. Det er 120.000 kroner mindre enn Anne Borg hadde da hun sluttet, skriver Universitetsavisa (UA).
Det er Kunnskapsdepartementet (KD) som har satt foten ned for rektorlønnen ved NTNU. HR-direktør Arne Kr. Hestnes ved NTNU forteller til UA at de foreslo at Grande skulle få den samme lønnen som Anne Borg hadde, altså 1.970.000 kroner.
KD forklarer reduksjonen blant annet med at de avventer avklaringer fra Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet angående lederlønnsordningen i staten.
Tor Grande har ikke ønsket å kommentere saken overfor Universitetsavisa.
Tirsdag skrev Khrono om de rektorlønningene i Danmark. Den åttende best betalte rektoren i landet like sør for oss tjente 400.000 norske kroner mer enn Anne Borg i 2023. Borg var Norges best betalte rektor i 2023.
Store lønnsforskjeller mellom rektorer i Danmark og Norge
Danske Forskerforum publiserte nylig en oversikt over rektorlønningene i Danmark, som viser at rektorene i landet like sør for oss tjente mye mer enn rektorene i Norge i 2023.
Rektor ved Københavns Universitet, Henrik Caspar Wegener, topper listen med sine nesten to millioner danske kroner i årslønn, noe som etter dagens kurs tilsvarer over tre millioner norske kroner.
Til sammenligning tjente Norges best betalte rektor, tidligere NTNU-rektor Anne Borg, 1,9 millioner norske kroner i 2023, viser oversikten som Khrono laget tidligere i år.
På 2. plass i Danmark finner vi rektor ved Aarhus universitet, Brian Bech Nielsen, som hadde en årslønn på ganske nøyaktig 3 millioner norske kroner.
Danske Forskerforum har bare tatt med de åtte rektorene som tjener mest i landet, og det er verdt å merke seg at også mannen på 8. plass, rektor Per Mikael Bruun Brockhoff ved IT-Universitetet, tjente 2,3 millioner norske kroner i 2023, altså rundt 400.000 kroner mer enn Norges best betalte rektor.
Se hele den danske listen her.
Se hva norske rektorer og direktører ved høyere utdanningsinstitusjoner tjente i 2023 her.
Skrinlegger to deler av NTNU-prosjekt
Regjeringen har tatt ut to deler av prosjektet Norsk havteknologisenter, skriver Adressa. De to delene det siktes til er et nytt bygg og en ny kai i Heggdalen, like utenfor Ila i Trondheim.
På den positive siden har prosjektet fått ja fra regjeringen til forskningsutstyr i fjorden. Dette skal være verdt rundt 400 millioner kroner.
I januar skrev Khrono at NTNU og Sintef var i ferd med å bomme med 700 millioner kroner. Bygget som nå er fjernet fra prosjektet var budsjettert til å koste 160 millioner kroner, skriver Adressa.
Prislappen på hele havteknologisenteret er ifølge Adressa nå på 10,5 milliarder kroner.
Tidligere vitenskapsminister er død
Hallvard Bakke døde søndag kveld etter kortere tids sykdom, opplyser hans sønn, Erlend Hals Bakke, til NTB.
Arbeiderparti-politikeren, som blant annet var kultur- og vitenskapsminister i Gro Harlem Brundtlands andre regjering fra 1986 til 1989, var også styreleder i NRK mellom 2006 og 2010.
Han var gift med NRK-programleder og tidligere kanalvert Gunvor Hals.
Bakke representerte Hordaland på Stortinget fra 1977 til 1997, og var også handels- og skipsfartsminister i Odvar Nordlis regjering fra 1976 til 1979.
Fekk tilslag på fire søknadar til EU
Nord universitet fekk nyleg tilslag på fire av fem forskingssøknadar til EU.
Det er universitetet sjølv som melder dette på si nettside.
I eitt av prosjekta er Nord koordinator, medan i dei andre er Nord partnar. I alt får dei fire prosjekta heile 16,5 millionar euro, eller 187 millionar norske kroner, i EU-støtte.
— Vi er fullt på høgd med resten av laget i Europa innan ein del område, både som koordinatorar og som partnarar. Vi har fleire framifrå forskingsmiljø, og det vert verkeleg arbeidd godt i desse miljøa, uttalar prorektor for forsking ved Nord universitet, Ketil Eiane.
Dei fire prosjekta som no har fått støtte er:
- GuardIAS – Guarding European Waters from IAS. Fakultet: FBA. Prosjektleiar: Mark Costello. Nords rolle: partnar. Totalt budsjett: 7 millionar euro.
- INTRACOMP – Intercultural and transcultural competence through collaborative cultural expression. Fakultet: FLU. Prosjektleiar: Nickolas Rowe. Nords rolle: koordinator. Totalt budsjett: 3 mill. euro.
- METEOR – Methodologies for Teamworking in Eco-Outwards Research. Fakultet: FLU. Prosjektleiar: Anne Marit Valle. Nords rolle: partnar. Totalt budsjett: 3 mill. euro.
- CONVIVIUM – New European Bauhaus Solutions in Food, Living Heritage, and Conviviality. Fakultet: HHN. Prosjektleiar: Ove Daniel Jakobsen. Nords rolle: partnar. Totalt budsjett: 3,5 mill. euro.
Tre nye meritterte undervisere ved NHH
Norges Handelshøyskole (NHH) har utnevnt tre nye meritterte undervisere.
Førsteamanuensis Carsten Bienz ved Institutt for finans, professor Therese Egeland ved Institutt for strategi og ledelse og førsteamanuensis Kristin Rygg ved Institutt for fagspråk og interkulturell kommunikasjon blir alle hedret med utmerkelsen og et lønnstillegg på 50.000 kroner, skriver NHH-avisen Bulletin.
Kvalifikasjonsordningen «Merittert underviser» belønner arbeidet med å utvikle undervisningen og bidra til en profesjonell undervisnings- og læringskultur.
Inngår avtale om kiropraktorutdanning
Høyskolen Kristiania og Syddansk Universitet (SDU) i Danmark har innledet et samarbeid som gir norske studenter som har fullført Bachelor i biomedisin fra Kristiania mulighet til å ta kandidat/profesjonsstudiet i klinisk biomekanikk ved SDU.
Det skriver Høyskolen Kristiania i en pressemelding mandag.
— Vi er stolte over å tilby en helt unik og fremtidsrettet utdanning til norske studenter, sier Hans-Christian Åsheim, som er professor i immunologi, og dekan ved School of Health Science ved Kristiania.
Den danske kiropraktor-udanningen har eksistert siden 1995, og er regnet for å være en svært anerkjent muskelskjelettfaglig utdanning. Den er også tilpasset norsk helsevesen, noe som også gjør at ferdig utdannede kiropraktorer klassifiseres som autorisert helsepersonell i Norge.
Høgskolen i Innlandet får lederrolle i EU-prosjekt
Med over 56 millioner kroner i boks over tre år skal Høgskolen i Innlandet (HINN) lede et stort EU-prosjekt som skal forske på hvordan man kan leve bedre med rovdyrkonflikter i fremtiden. 20 partnere fra 13 land skal delta i prosjektet.
Det skriver HINN på sin nettside.
Det er første gang Høgskolen i Innlandet har lederrollen i en så stor EU-utlysning. Rektor Peer Jacob Svenkerud sier i en kjapp kommentar til Khrono at han er henrykt over nyheten.
— Dette er utvilsomt en milepæl for oss, sier rektoren.
Blant de 20 partnerne i prosjektet er det et blanding av landbruksfaglig, samfunnsfaglig og økologisk kompetanse.
Disse seks prosjektene får penger fra NAV
Seks nye forskningsprosjekter får tildelt i underkant av 29 millioner kroner til sammen fra NAV.
Det melder NAV selv i en pressemelding.
I første trinn av utlysningen mottok NAV i alt 46 skisser til forskningsprosjekter som skulle belyse ulike sider ved de sosiale tjenestene i NAV-kontoret. Åtte av skissene gikk videre til andre runde, og nå er det klart at seks av disse får tildelt støtte.
De seks prosjektene er:
- Barneperspektiv i NAV: Mot en helhetlig tilnærming i arbeidet med lavinntektsfamilier? Høgskulen på Vestlandet
- En dør inn til NAV: Hvordan kan NAV tilby sømløse sosiale tjenester til sine brukere? Universitetet i Agder
- Hjelp med midlertidig bolig – hva fremmer god praksis i NAV-kontorene? Fafo
- Individuell plan – papirdrage eller nyttig verktøy? VID Vitenskapelige Høgskole
- INNSOS Innvandreres sosialhjelpskarrierer – hvilken betydning har NAV-veiledernes skjønnsrom? OsloMet NIBR
- Kvalifiseringsprogrammet som virkemiddel for arbeidsinkludering, OsloMet NOVA
Helge Holden utnevnt til ridder
Professor Helge Holden er utnevnt til Ridder av 1. klasse av den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats for matematikkfaget. Han overrekkes ordenen 27. juni på en markering i Rådssalen på NTNU, står det i et pressenotat fra NTNU.
I begrunnelsen for utnevnelsen står det blant annet at Holden har gjort fremragende forskning innen matematikk i samspillet med fysikk og teknologi, og at han har vist et eksepsjonelt engasjement for forskning og forskningspolitikk.
Helge Holden spiller en aktiv rolle i samfunnsdebatten og bidrar gjennom sine ytringer til å sette dagsorden for det offentlige ordskiftet, står det videre.
Det legges også vekt på at Holden har høstet stor nasjonal og internasjonal anerkjennelse for sitt arbeid.