Relatert innhold
Ny instituttleder på UiT
Marie Lindsjørn Nordvik har nylig blitt instituttleder for Institutt for barnevern og sosialt arbeid (IBS).
Nordvik startet i rollen i midten av oktober, og kommer fra en postdoktorstilling fra Juridisk fakultet ved UiT. Hun forteller til iHarstad at instituttets primære fagfelt også er noe hun engasjerer seg i.
— Som jurist har min primære faglige interesse hele tiden kretset rundt spørsmål om rettssikkerheten for barn og familier i kontakt med velferdstjenester, og menneskers rett til sosiale tjenester, barnevernstjenester og helse- og omsorgstjenester, forklarer hun.
— Instituttet har også en veldig gledelig og solid utvikling på forskningssiden, med store prosjekter og store satsinger, noe instituttet og UiT kan være stolte av, sier hun.
Hjernekraftprisen til Hedvig Nordeng
Professor Hedvig Nordeng ved Farmasøytisk institutt på Universitetet i Oslo er tildelt Hjernekraftprisen for 2024.
Prisen ble delt ut under Forskerforbundets forskningspolitiske seminar tirsdag 5. november. Den er blitt delt ut hvert år siden 2013 til et medlem av Forskerforbundet som gjennom sitt kunnskapsarbeid har gitt et spesielt viktig bidrag til samfunnet.
Nordeng har bidratt til å tilgjengeliggjøre komplisert forskning om bruk og sikkerhet av legemidler i svangerskapet og ammeperioden for et bredt publikum, heter det i begrunnelsen.
- For meg er prisen en bekreftelse på at formidling av kunnskap er en sentral del av forskerrollen. Hjernekraftprisen setter et positivt fokus på forskningsformidling, og fremmer å bygge bro mellom forskning og samfunn, sier Nordeng.
Prisen er på 200.000 kroner.
UiO-professor blir æresdoktor i Thailand
Espen Bjertness, professor i samfunnsmedisin og helse ved Universitetet i Oslo (UiO) tildeles et æresdoktorat ved Prince of Songkla University (PSU) i Thailand.
– Det var en uforglemmelig feiring. Det var et blomsterhav. Det var fem andre som ble tildelt æresdoktorgrad samtidig – de var alle fra Thailand. Alt var godt forberedt, jeg ble hentet på hotellet kl. 06.30, møte med rektor ved PSU og dekanus ved Det medisinske fakultet, fotografering, lunsj, intervjuer på storskjerm i seremonihallen, forteller Bjertness til UiO.
Bjertness har i mange år jobbet med å bygge kompetanse innen forskning og høyere utdanning i akademiske institusjoner, fremme internasjonalt samarbeid og å styrke folkehelsen i lavinntektsland og konfliktland. Det er noe av bakgrunnen for æresdoktoratet.
Prince of Songkla University har vært en samarbeidspartner for Bjertness de siste årene mens han har arbeidet i Sørøst- Asia. Sammen har de utdannet en rekke master- og phdstudenter som har disputert ved UiO eller PSU. Det har bidratt til at mange tidligere studenter får arbeidet akademisk i sine hjemland, og hjulpet med å styrke helsesystemer og medisinerutdanning.
Rekordhøyt antall doktorer
Ved Universitetet i Stavanger (UiS) feiret denne uken både 20-årsjubileum og høyeste antall doktorgradskandidater på ett år.
Hele 87 kandidater har oppnådd den høyeste akademiske graden UiS kan gi. I tillegg ble det delt ut priser på feiringen, der også forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel var til stede.
— Universitetet, og forløperne til universitetet, har vært helt avgjørende for å utdanne kompetent arbeidskraft til oljeindustrien og andre viktige næringer. Forskere kan forske i tett samspill med næringslivet og studentene har gode karrieremuligheter, sa Hoel.
Jubileet markerer 20 år siden Høgskolen i Stavanger ble Universitetet i Stavanger, og med det Norges femte universitet.
Blant prisvinnerne er professor i samfunnsøkonomi Mari Rege, som fikk Lyses forskningspris for forskning på læring og motivasjon i tidlig barndom, skole og arbeidsliv. Nasjonalt lesesenter ved UiS vinner Sparebank 1 Sør-Norge sin innovasjonspris for utvikling av verktøy som kan forutsi lesevansker.
Ny stabssjef for rektor ved Nord
Ida Pinnerød er Nords nye stabssjef, annonserer Nord universitet i en pressemelding.
— Jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede og utvikle rektors stab, en stab med veldig dyktige og dedikerte folk, og tilstedeværelse i hele Nords region, sier Pinnerød.
Pinnerød satt som ordfører i Bodø kommune mellom 2015—2023 for Arbeiderpartiet. Hun har erfaring fra universitets- og høgskolesektoren fra før, og var tett på prosessen med universitetssøknad da Høgskolen i Bodø ble Universitetet i Nordland, nå Nord universitet.
— Det er veldig moro å være tilbake på Nord universitet. Universitetet har et enormt viktig samfunnsoppdrag. Hver dag utgjør vi en forskjell for flere tusen studenter og ansatte i Trøndelag og Nordland. Jeg håper at min erfaring vil komme til nytte når vi skal løse samfunnsoppdraget framover, sier Pinnerød.
Stillingen hadde ni søkere. Rektor Hanne Solheim Hansen er svært glad for å få med Pinnerød på laget.
— Hun har allsidig og relevant erfaring som vil bli til stor nytte i rollen som stabssjef. Universitetet er i en spennende omstilling og Idas personlige egenskaper kommer godt med i de prosessene, sier Hansen.
Får 5 millioner til samarbeid med Palestina
VID skal samarbeide med to universiteter og et sykehus i Palestina om utdanning, praksis og forskning.
— Jeg er veldig glad, og også litt rørt. Jeg var selv student ved Bethlehem University før jeg kom til Norge, så det er veldig fint å kunne bidra med noe tilbake, sier førsteamanuensis ved Fakultet for helsevitenskap, Amin Amro, i en pressemelding fra VID Vitenskapelige høgskole.
Amro leder et prosjekt som får fem millioner fra Norpart, et program under HK-Dir som blant annet støtter langsiktige akademiske samarbeid internasjonalt. Målet for prosjektet er å forbedre omsorg for pasienter med alvorlige kroniske sykdommer, blant annet ved bruk av VR-teknologi, altså virtuell virkelighet.
— Vi skal lage ulike scenarier i VR fra både Norge og Palestina. Det gir studentene mulighet til å øve på pasientbehandling i ulike kontekster, sier Amro.
Hvis situasjonen i Gaza endres, kan utveksling for opptil 24 masterstudenter bli aktuelt. Prosjektet starter i slutten av 2024 og varer fram til 2028. Prosjektet er et samarbeid mellom VID, Bethlehem University i Bethlehem, Al-Aqsa University på Gaza og Augusta Victoria-sykehuset i Jerusalem.
UiO-forsker vinner gjev pris
Førsteamanuensis Johanne Jacobsen ved Universitetet i Oslo (UiO) mottar Young Investigator 2024-prisen fra Scandinavian Society for Immunology (SSI), skriver Uniforum.
– Det er en stor ære å motta prisen fra Scandinavian Society for Immunology. Jeg er veldig takknemlig for anerkjennelsen fra fagmiljøet, sier Jacobsen i en melding fra UiOs nettside.
Foreningen har grupperinger fra fem nordiske land. Norwegian Society of Immunology nominerte Jacobsen til prisen, og det sier professor og kollega Gunnveig Grødeland er på bakgrunn av nydelig forskning.
– Til tross for sin unge alder har Johanne Tracey Jacobsen en imponerende merittliste. Hun har allerede sikret seg flere viktige stipender i sin karriere, inkludert fra Norges forskningsråd, et Marie Skłodowska-Curie Actions-stipend fra EU og hun fikk i 2022 et ERC Starting Grant, forteller Grødeland.
Kristiania har jubileum med prisdryss
Under sitt 110-årsjubileum delte Høyskolen Kristiania ut sine årlige priser for fremragende forskning, undervisning og formidling, skriver de på nettsiden sin.
– I år deler vi ut priser til fem ansatte som på hver sin måte bidrar til å utvikle og formidle kunnskap som utgjør en forskjell. Fra cybersikkerhet til scenekunst, fra spilldesign til influenseranalyse – dette viser ikke minst den store bredden i Kristianias fagmiljøer. Det er spesielt gledelig å se hvordan prisvinnerne kombinerer høy akademisk kvalitet med praktisk relevans. Slik bygger vi en høyskole der forskning, undervisning og formidling henger tett sammen, sier rektor Trine Meza.
Dette er prisene:
- Kristiania-prisen for forskning 2023: Professor Andrii Shalaginov ved School of Economics, Innovation and Technology (SEIT) for forskning innen cybersikkerhet.
- Kristiania-prisen for kunstnerisk utviklingsarbeid: Førstelektor Audny Chris Holsen på Institutt for scenekunst ved School of Art, Design, and Media for forestillingen Lenis blikk.
- Kristianiaprisen for forskningskommunikasjon og bedre arbeidsliv: Doktorgradsstipendiat Mathilde Hogsnes ved SEIT. Hogsnes har markert seg med formidlingen av sin forskning om influensernes rolle i samfunnet.
- Årets underviser: Olivier Chateau ved Westerdals institutt for film og medier. Han blir hedret for innovativ tilnærming til undervisning og evne til å engasjere studenter, i faget spilldesign.
- Årets fagskolelærer: Linda Marie Thorsen fra Esmod, som har utdannelser innen mote.
Mer om prisvinnerne står på nettsiden til Kristiania.
Nordmenn får æresdoktorat i Sverige
Harald Gaski (68) og Anders Linseth (78) har blitt kreert til æresdoktorer ved Umeå Universitet i Sverige. Det melder Sagat og Nord universitet.
Harald Gaski er professor ved Samisk høgskole, og Anders Linseth er professor emeritus ved Nord universitet. Gaski hedres for snart 40 års arbeid med samisk litteratur som akademisk fag.
— Personlig er det selvsagt fint å tildeles et æresdoktorat, det betyr at en er sett og har gjort noe verdifullt også i andres øyne. Den faglige anerkjennelsen for innsatsen med å bygge opp samisk litteraturvitenskap som et eget universitetsfag, er hyggelig å motta, sier Gaski til Sagat.
Lindseth har jobbet i Norge, Sverige og Tyskland, og hans internasjonale virke bidro til at Umeå ville hedre hans bidrag til utdanning og forskning. Han har utviklet en metode, med Astrid Norberg fra Umeå universitet, som fremdeles brukes i dag.
— Det var en stor opplevelse. Seremonien var veldig høytidelig, og etter at vi ble presentert for publikum på svensk, så ble promosjonsseremonien gjennomført på latin, sier emeritus Lindseth.
Kåkånomics-pris til professor
Einar Lie, professor i økonomisk historie ved Universitetet i Oslo (UiO), vinner Kåkånomics-prisen under årets konferanse, skriver Stavanger Aftenblad.
Juryen skriver at Lie «evner virkelig å løfte blikket fra grafene og figurene, og forklarer økonomiske hendelser med historikerens fengende fortellerglede». Prisen deles ut årlig til en økonomiformidler eller fagøkonom som har bidratt med nødvendig og ny kunnskap til økonomiforståelse.
— Jeg synes det er veldig hyggelig og fint å motta denne prisen på det jeg mener er en av landets fremste scener for å diskutere økonomi, sier Lie til Stavanger Aftenblad.
Lie har skrevet flere bøker om økonomi og historie, og er en populær formidler både på universitetet og i avisspalter, podkast og på TV.
Nord universitet går inn i Arktisallianse
Nord universitet går inn i alliansen Arctic Five, som nå blir Arctic Six, melder universitetet i en pressemelding.
— Dette er bare begynnelsen, sier Nord-rektor Hanne Solheim Hansen.
Arctic Six er en allianse mellom seks arktiske universiteter i Norge, Sverige og Finland. Universitetene har kombinert 10.000 forskere og 90.000 studenter, noe som gjør den til den mest omfattende slike alliansen i europeisk Arktis.
— Vi får en sterkere stemme internasjonalt. Jeg tror beslutningen universitetene tok i dag er et veldig godt svar på den geopolitiske situasjonen vi er i nå, sier rektor Hansen.
Alliansen samarbeider om utdanning, forskning og innovasjon som kan bidra til å utvikle Arktis som en bærekraftig region. De samarbeider også med næringsliv og industri.
Fra mars 2025 skal UiT Norges arktiske universitet overta lederskapet for Arctic Six.
UiT-forsker vant pris
Førsteamanuensis Alexander Tøsdal Tveit mottok den prestisjetunge Frederik Paulsen-prisen under Arctic Circle-konferansen, skriver UiT - Norges arktiske universitet på sin nettside.
Tveit har deltatt i et forskningsprosjekt om hvordan arktiske bakterier brukes til å bekjempe utslipp av klimagasser. Det følger 100.000 euro med til prisen, noe som tilsvarer rundt 1,2 millioner norske kroner. I prosjektet samarbeidet han med professor Lisa Stein fra Universitetet i Alberta og forsker Fang Wian fra Lawrence Livermore National Laboratory.
– Vi er beæret over å motta denne prisen som anerkjenner potensialet i prosjektet vårt. Selv om vårt prosjekt bare er en av mange mulige løsninger for å håndtere klimaendringer, understreker denne anerkjennelsen rollen som innovasjon kan spille i årene som kommer, sier Tveit.
Tveit jobber ved UiT sitt Institutt for arktisk og marin biologi. I prosjektet Biosink har han utviklet biofiltre, der arktiske bakterier brukes til å absorbere fossilt brennstoff, landbruk eller metanutslipp fra avfall. Metan fanget av filteret kan omdannes til biomasse som brukes til gjødsel.
Første kvinnelige professor i medisin blir ridder
Professor emeritus Kirsten Kjelsberg Osen utnevnes til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, melder Universitetet i Oslo (UiO).
Osen var Norges første kvinnelige professor i medisin. Flere internasjonale kollegaer anbefalte at Osen skulle utnevnes, deriblant nobelprisvinnerne i medisin May-Britt Moser og Edvard Moser.
— I fagmiljøet ved «Anatomen» har Kirsten Osen vært en enestående inspirator, der hun med positiv innstilling og skarp observasjonsevne har vært en viktig pedagogisk og faglig ressurs for mange yngre forskere, sier professor Trygve Leergaard ved institutt for medisinske basalfag ved UiO, der Osen har jobbet.
Selv sier hun til UiO at hun var «på rett sted til rett tid» i 1971, da hun ble Norges første kvinnelige medisinprofessor. Mange kvinnelige kolleger hadde gått foran. Osen ble ansatt på det nye universitetet i Tromsø, og returnerte etter hvert til Anatomisk institutt ved UiO, som nå heter Seksjon for anatomi.
— Det er seksjonen som har gitt meg mulighet til, ved siden av undervisning, å følge mine forskerinteresser gjennom 62 år, hvorav halvparten som emeritus, sier hun.
Ny ledelse i AYF
I går ble det avholdt generalforsamling i Akademiet for yngre forskere (AYF), som valgte Guro Nore Fløgstad og Bjørn Hallstein Holte som henholdsvis ny leder og nestleder, skriver de i en pressemelding.
— Det er turbulente tider i norsk akademia, og oppsigelser og sluttpakker er en realitet for vitenskapelig ansatte ved flere institusjoner. Kutt i kunnskapssektoren, kombinert med raske endringer, påvirker særlig yngre forskeres akademiske frihet, forskningsvilkår og arbeidsforhold, sier nyvalgt leder Fløgstad.
Fløgstad er professor i lingvistikk og norsk ved Institutt for språk og litteratur ved Universitetet i Sørøst-Norge. Hun ble medlem i AYF i 2022.
— AYF blir 10 år neste år, og har gjennom disse årene vært en sentral stemme og viktig dialogpartner i norsk akademia, takket være iherdig innsats fra våre medlemmer som representerer vitenskapelig tyngde og bredde. Vi vil jobbe for at yngre forskere blir hørt i offentligheten, sier nestleder Holte.
De to er valgt inn for et år, til neste generalforsamling i 2025.
I tillegg til disse to består nå styret av styremedlemmene Aase Kristine Lundberg, Erik Knudsen og Haley De Korne. De Eksterne styremedlemmene er Trygve Svensson og Anine Kierulf. Førstevara er Lene Liebe Delsett og Marius Korsnes.
Nytt samarbeid for unge forskere
Konkurransen Unge Forskere (KUF) og CAS – Senter for grunnforskning inngår samarbeid, melder førstnevnte på sin nettside.
Med det nye samarbeidet kan KUF opprette en ny pris, kalt CAS Grunnforskningspris.
Grunnforskning defineres som eksperimentell eller teoretisk aktivitet ment til å avdekke ny kunnskap om observerbare fakta og underliggende fenomener, skriver KUF. Primært er den drevet av nysgjerrighet.
KUF drives av Akademiket for yngre forskere, med hensikt å skape begeistring og engasjement for forskning hos unge. Elever på ungdoms- eller videregående skole kan søke, og må være fylt 13 år i kalenderåret konkurransen gjennomføres i.
Vant dekanvalg
Hans Jacob Rønold blir ny dekan på Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo.
Han vant dekanvalget med 59,24 prosent av stemmene, mens motkandidat Pål Barkvoll en oppslutning på fikk 40,76 prosent, skriver Uniforum.
Rønold fikk hele 83.65 prosent av studentstemmene, og 51,1 prosent av de ansattes stemmer.
Rønold er i dag prodekan for studier og undervisning under nåværende dekan Tiril Willumsen. Janne Reseland, som blir ny prorektor for forskning, er visedekan for forskning og forskerutdanning.
Anders Verket blir visedekan for etter- og videreutdanning, Qalbi Khan studiedekan for prekliniske fag og Tove Wigen studiedekan for kliniske fag.
St.Olav til professor emeritus i juss
Jussprofessor Inge Lorange Backer er utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin samfunnsnyttige innsats, skriver Uniforum.
Backer ble utnevnt til professor ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo i 1987.
Der var hans hovedarbeidsfelt forberedelse og utforming av lovgivning, med vekt på å se rettsregler og juridiske spørsmål i regelgiverens snarere enn rettsanvenderens perspektiv, ifølge hans egen omtale på UiOs nettsider. Tidligere har han blant annet arbeidet med rettsområder som sivilprosess, miljørett og forvaltningsrett.
Han har også vært avdelingsdirektør i Miljøverndepartementet og ekspedisjonssjef i Justisdepartementets lovavdeling.
Inge Lorange Backer fikk tildelt utmerkelsen av kansellisjef Mette Tverli under et arrangement i Domus Bibliotheca 9. oktober.
Ni søkere vil bli dekan i Agder
Universitetet i Agder (UiA) har fått ni søkere til stillingen som dekan ved Fakultet for teknologi og realfag.
Stillingen er ledig etter at dekan Vikas Thakur sa opp stillingen sin av personlige årsaker, bare noen måneder etter at han tiltrådte ved årsskiftet. Han ønsket å returnere til NTNU der han er i permisjon fra en professorstilling.
Syv menn og to kvinner ønsker å ta over stillingen, men en av mennene har trukket søknaden. Én kvinne har fått holde sitt navn unna offentlighet.
Dette er søkerlisten:
Michal Plawgo (47), mann – ingeniør, Kristiansand
Charlotte Marie Wathne (30), kvinne – arbeidsledig, Kristiansand
Zhiyu Jiang (39), mann – professor, Grimstad
Geir Grasmo (64), mann – professor, Grimstad
Thomas Gjesteland (43), mann – professor, Grimstad
Eskil Sønju Le Bruyn (55), mann – professor, Tønsberg
Grunde Jomaas (48), mann – professor, Italia
Søker trukket, mann
Søker unntatt offentlighet, kvinne
Professor søker høyesterett
En professor ved Handelshøyskolen BI står på søkerlisten for to utlyste stillinger som høyesterettsdommer, skriver Advokatbladet.
Det er ti stykker på søkerlisten, derav seks kvinner og fire menn. En av disse er Marius Emberland på 54 år, som har vært professor ved Handelshøyskolen BI det siste året, samt tidligere vært forskere og førsteamanuensis ved UiO. Han har også tidligere jobbet som advokat ved Regjeringsadvokaten, skriver fagbladet.