Universitetet i Oslo

Nesten «ingen» stryker på ex.phil. lenger

Strykprosenten på ex.phil. ved Universitetet i Oslo har aldri vært lavere i nyere tid.

Instituttleder Tor Egil Førland ved IFIKK mener det er vanskelig å finne årsaken til at strykprosenten på ex.phil. gikk ned i 2020.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kun 267 studenter, eller 6,3 prosent, som møtte til eksamen i ex.phil. ved Universitetet i Oslo (UiO) strøk på eksamen. De resterende 3403 studentene bestod. Det viser en oversikt ledelsen ved Det humanistiske fakultet (HF) har sendt til UiO-styret før siste møte for semesteret.

Oversikten viser at andelen studenter som stryker på ex.phil.-eksamen har sunket drastisk siden 2012. Den gang strøk 14,3 prosent av studentene.

På samme tid har prosentandelen som melder seg opp til emnet og består faget aldri vært høyere. Kun 25,6 prosent av studentene som ønsket å ta ex.phil., lot være å møte opp til eksamen.

Den lave strykprosenten har ingen tydelig forklaring, mener instituttleder ved Institutt for filosofi, ide- og kunsthistorie og klassiske språk (IFIKK), der ex.phil holder til, Tor Egil Førland.

— Først og fremst må jeg si at det er hyggelig at strykprosenten går ned. Det kan virke som den har gått ned i to omganger. Først fra 13-14 prosent ned til 9-10 prosent fra 2017 og nå i 2020 ned til 6 prosent. Men den siste nedgangen gjelder foreløpig bare for ett år og det er vrient å bygge for mye på det, sier Førland.

La mer vekt på skrivetrening

Instituttlederen er forsiktig med å synse om koronaviruset, og endringene pandemien har ført med seg, er årsaken til den lave strykprosenten. I 2020 ble selvstudievarianten, ex.phil.-varianten flest stryker på, omgjort fra skoleeksamen til en digital hjemmeeksamen.

— Det er ingen holdepunkter for det, og det er så mange faktorer som spiller inn, sier Førland.

— Man ser at strykprosenten har gått ned under pandemien. Kan man trekke lærdom fra opplegget under pandemien som vil bli værende i etterkant?

— Da måtte vi være nokså sikre på at endringene vil føre til at studentene vil lære mer, og det er for tidlig å si, sier Førland.

Han peker på en omlegging av både eksamensform og undervisningsform i 2017, som kan være en av årsakene til at man har sett en nedgang i strykprosenten de siste ti årene.

— En mulig årsak til nedgangen er at man ga studentene en bedre idé om hva som skulle til for å stå på eksamen, blant annet gjennom å legge mer vekt på skrivetrening.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Vurderte en omlegging av ex.phil.

Som nevnt stammer statistikken fra en redegjørelse HF-ledelsen har lagt fram for UiO-styret, som har bedt om å bli informert om utviklingen av ex.phil-emnet på av økonomiske situasjonen ved IFIKK.

Den trange økonomien ved instituttet gjorde at en arbeidsgruppe vurdert hvordan man kunne spare penger på gjennomføringen av ex.phil., blant annet ved å kutte ut seminarvarianten og tilby et nettkurs kalt Flexphil. Ex.phil.-ansvarlig ved UiO, Ingvild Torsen, mente den gang at en slik omlegging av emnet ville være en katastrofe.

En omlegging av emnet skjedde aldri, og instituttet har funnet andre måter å få økonomien på rett kjøl, blant annet gjennom en streng ansettelsespolicy de siste årene.

Styremøtet ved UiO kan du følge her.

Powered by Labrador CMS