RUSSLAND-UKRAINA
Måtte avbryte utveksling i Russland: — På under en uke hadde nesten alle dratt
Strenge sanksjoner tømmer Russland for europeiske utvekslingsstudenter. Norske Nikoline Marie (23) måtte ta bussen til Finland.
Fredag 4. mars kom meldingen fra regjeringen om at forsknings- og utdanningssamarbeid mellom Norge og Russland legges på is.
For masterstudent Nikoline Marie Vågen Willadssen (23) fikk det store konsekvenser.
Søndag for snart to uker siden, satt hun seg på en buss fra St. Petersburg til Helsinki. Hun måtte avbryte utvekslingsoppholdet i den russiske storbyen etter kun en måneds tid i landet.
VG omtalte saken først.
Fikk en måned
Willadsen tar en master i europeiske språk ved Universitetet i Oslo (UiO). Hun spesialiserer seg i russisk, og dette er det andre semesteret hennes på masterstudiet.
Hun hadde lenge ventet på å reise til Russland på utveksling, og måtte utsette studiene et år på grunn av koronapandemien. Når hun endelig fikk reist til St. Petersburg, brøyt krigen løs i Ukraina. Og vesten svarte raskt med kraftige sanksjoner mot Russland. Det skapte mye usikkerhet for både internasjonale og russiske studenter.
— Jeg bodde på studentbyen i St. Petersburg sammen med for det meste andre utvekslingsstudenter. Den dagen, 24. februar, fikk jeg høre fra den franske romkameraten min at «nå har de invadert Ukraina», sier Willadssen til Khrono.
Det tar ikke lang tid før de franske studentene får beskjed om å komme seg hjem, forteller hun videre. Ikke lenge etter kom det meldinger til flere av studentene. UiO tok også kontakt med Willadssen, men sa ikke tydelig at hun måtte komme seg tilbake til Norge.
Hun sier at de franske vennene måtte ta flyet via Dubai for å komme seg til Paris.
— På under en uke hadde nesten alle dratt, i hvert fall vennene mine, fortsetter Willadssen.
— Går alltid hardt utover studenter
Willadsen sier hun har hatt kontakt med noen russiske studenter som hun ble kjent med gjennom et semesterstart-opplegg. De har en Whatsapp-gruppe der hun har fulgt med på hva de russiske studentene snakker om, og har også hatt direkte kontakt med noen studenter.
— Da dette skjedde var de aller fleste både lei seg og opprørte. De har venner og familie i Ukraina. De syns rett og slett det var kjipt og trist.
Og på grunn av sanksjonene falt den russiske rubelen mye i verdi på kort tid. Hun sier de unge menneskene i St. Petersburg forstår konsekvensene av sanksjonene.
— Jeg snakket med noen litt nærmere. De sa bare at «sånn blir det». Man sitter på restaurant og lurer på om kortet fungerer. Jeg skjønner at det er vanskelig å forholde seg til og å si så mye om.
— Jeg tror det kan bli vanskelig for en del også. De har ikke så mye penger, unge mennesker i St. Petersburg. Det går alltid hardt utover studenter, det er de som blir kjappest ramma av økonomiske problemer.
Buss til Helsinki
Willadssen sier universitetet i St. Petersburg informerte om at de ville fortsette som normalt.
— Det var ingen som ba oss om å dra hjem, så det var vanskelig å vurdere det selv. Det kom ned til at det ble litt vel usikkert, sier masterstudenten.
Hun var spesielt redd for at det skulle bli problemer med studentvisumet eller med økonomien.
—Visa og MasterCard skulle slutte å fungere. Det ble kroken på døra for de fleste europeiske studenter, sier Willadssen.
Søndag 6. mars tar Willadssen en buss fra St. Petersburg i retning Helsinki. Det tar tid og den må gjennom mange passkontroller, men hun kommer trygt fram. Nå er hun tilbake i Norge og følger studiene i Russland over nett.
— Alt skjedde fryktelig fort, samtidig som det gikk lang tid å få vite hva vi skulle gjøre. Det var ingen som visste det.
— Det var vanskelig å komme til Russland til å begynne med på grunn av strenge krav og koronarestriksjoner. Når jeg endelig hadde kommet meg dit, måtte jeg veie opp om jeg skulle dra hjem. Man vet jo ikke om man får komme tilbake. Jeg studerer russisk, så det er viktig å være der.
Hun er også bekymret om hun får ta eksamen ved det russiske universitetet denne våren.
Vurderer endringer i Lånekassen
Ifølge VG, bekrefter instituttleder ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk ved UiO, Christine Meklenborg Nilsen, at Willadssen får fortsette på studiet selv om hun ikke får gjennomført eksamen i Russland.
VG har også spurt Kunnskapsdepartementet om hva som skjer med studiestøtten til studenter som ikke får fullført vårsemesteret på grunn av sanksjonene mot Russland.
Statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel (Sp) svarer at regjeringen ikke har tatt stilling til endringer i Lånekassen som resultat av krigen.
— Men dette er noe vi vurderer nå, sier Hoel til VG.
Nyeste artikler
Øyvind Eikrem har fått se mappen sin: NTNU og PST har hatt kontakt siden 2014
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år