STUDENTOPPTAK

Københavns Universitet kutter 450 studieplasser

Kuttene går hardest utover det humanistiske fakultetet.

Fra immatrikuleringsseremoni i festsal, rektor på talerstolen med dekaner og universitetsdirektøren foran
Københavns universitet kutter både stillinger og studieplasser. Her fra en immatrikuleringsseremoni i universitetets festsal.
Publisert

Allerede fra 2025 skal Københavns Universitet redusere antallet studieplasser med 7 prosent, skriver uniavisen.dk. Det tilsvarer 450 studieplasser. 

Det humanistiske fakultetet blir hardest rammet og kutter 172 plasser, en reduksjon på 11,6 prosent.

Kuttene skyldes dimensjoneringen av studenter som følge av den nye kandidatreformen i Danmark. Reformen er vedtatt av den danske regjeringen og samarbeidspartier og ble offentliggjort i april. 

Ønsker færre bachelorstudenter

Reformen har som mål å ta opp færre studenter til bachelorutdanninger, korte ned lengden på masterutdanninger med 10 prosent, samt å etablere næringsrettet masterutdanning der deltidsstudier kan kombineres med jobb.

Det skal også opprettes 2500 engelskspråklige studieplasser.

Regjeringens opprinnelige forslag var enda mer dramatisk. Den la opp til at halvparten av masterstudentene skulle ta graden på kun ett år. Forslaget ble møtt med massive protester fra universitetssektoren, studenter og næringslivet.

Det er den ønskede reduksjonen i antall bachelorstudenter som nå gjør at Københavns Universitet skal fjerne 450 plasser.

Kutter også i administrasjonen

Det er tidligere kjent at det skal kuttes 280 årsverk i administrasjonen ved Københavns Universitet i en reorganisering for å skape en mer effektiv og brukervennlig administrasjon. 

Kuttene er omstridt, og nestleder i Hovedsamarbeidsutvalget (HSU) ved KU, Ingrid Kryhlmand, skrev i en rapport i forkant av det siste styremøte at «ingen støtter det foreliggende forslaget». 

Som følge av kuttene vil universitetet spare 450 millioner norske kroner i året.

Mange danske sliter

Universitetene i Danmark har vært under hardt økonomisk press en god stund. I fjor sommer skrev Khrono at mange planla for omfattende nedskjæringer som følge av dyrtid, inflasjon og økte energipriser på grunn av Ukraina-invasjonen, samt færre studenter på grunn av mindre ungdomskull. 

Danmarks tredje største universitet, Syddansk Universitet, varslet den gang at det skulle legge ned 19 utdanninger og kutte 100 årsverk. Av årsrapporten for 2023 fremgår det at resultatet ble enda verre. Totalt 139 stillinger ble kuttet og underskuddet ble på 38,2 millioner danske kroner. 

Powered by Labrador CMS