Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke 22. november 2024 - 15:45
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
For få publiseringspoeng per fagleg tilsett Ris og ros frå departementet, studentopptak, og den økonomiske stoda er mellom sakene som står på saklista når styret for Høgskulen på Vestlandet er samla i Sogndal i dag.
Københavns Universitet kutter 450 studieplasser Kuttene går hardest utover det humanistiske fakultetet.
Arkivverket: Ikke ditt ansvar å passe på vitnemålet ditt Universitetet i Agder mener professoren som hadde mistet vitnemålet fra 1972 hadde ansvaret for å ta vare på det. Det er helt feil, ifølge Arkivverket.
Offentlige etater er pliktige til å arkivere vitnemål, sier loven Jo, professor Øgrim kan klandre offentlige etater for ikke å ha bevart vitnemålet hennes.
Her konkurrerer mer enn 5000 om studieplass Karakterene fra videregående har ingenting å si. Her vil de som presterer best på prøven bli tatt opp.
Professor uten vitnemål fikk studieplass likevel Leikny Øgrim (70) kom ikke inn på studiet fordi hun ikke fant vitnemålet sitt fra 1972. Men tirsdag kveld fikk hun en god nyhet.
Hun er professor, men har mistet vitnemålet fra gymnaset. Derfor får hun ikke studere Professor Leikny Øgrim hadde gledet seg til å studere etter at hun ble pensjonist. Men vitnemålet hennes fra 1972 er borte.
Krise: Ingen vil bli lærer. Krise karrierevalg. Krise fremtid. Krise. Jeg har valgt å bli økonom. Jeg kunne valgt å bli lærer, jeg har fått høre at jeg kunne ha passet som det, men gjorde det ikke. Noe må skje for at flere unge velger læreryrket, skriver Tormod Harbo i en hyllest til læreren.
Antall språksøknader falt med over en tredjedel Danmark ser et betydelig fall i antall studenter som vil studere fremmedspråk.
Over 1150 har søkt på lærerutdanninger der karakterkravet er fjernet Lærerutdanningene rundt i landet fyller opp ledige studieplasser etter at de har fått ta opp søkere som ikke fyller karakterkravene. Så langt har minst 1150 nye studenter meldt seg.
Han er en av åtte menn på studiet. 70 er kvinner Erik Lillebakken er en av åtte menn i kullet på 78 veterinærstudenter. Han ønsker at universitetet skal ta i bruk kjønnskvotering for å få inn flere menn.
Ledige plasser på over 100 teknologi- og ingeniørstudier Studentleder frykter ingeniørkrise. Les flere reaksjoner på årets opptak her.
Mange søkere til ledige plasser for sykepleiere Lærestedene melder om stor pågang til sine sykepleieutdanninger etter at karakterkravene er fjernet.
36 steder med ledige studieplasser for barnehagelærere Da fornyet opptak åpnet lørdag morgen var det ledige studieplasser 501 ulike steder. 36 av dem hadde ledige studieplasser for barnehagelærere.
Avlyser over 60 studier i årets opptak Universiteter og høgskoler trekker over 60 studier fra årets opptak. Årsaken er sviktende søkertall og strammere økonomi.
Tollerutdanning vil ha mannskvote på 40 prosent Universitetet i Stavanger ber om å få reservere 40 prosent prosent av studieplassene på tollerutdanningen for menn. Fem andre universiteter søker om kjønnspoeng på ulike studier med skjev kjønnsbalanse.
Avlyser opptak til populær utdanning OsloMet trekker trafikklærerstudiet fra årets opptak, til tross for svært gode søkertall. Årsaken er mangel på praksisplasser ved kjøreskolene.
Nye opptaksregler vedtatt. Tilleggspoeng fjernes om tre år Fra opptaket i 2027 vil søkere til høyere utdanning ikke få alderspoeng og flere andre tilleggspoeng. Nye opptaksregler ble vedtatt i Stortinget onsdag.
Vil gi studieplass til lærerstudenter som ikke oppfyller opptakskrav 12 universiteter og høgskoler har søkt om dispensasjon fra karakterkravene som stilles for å komme inn på lærerutdanning.
Trekker lærerstudium og fem andre studietilbud Høgskulen på Vestlandet trekker samlingsbasert lærerutdanning på Stord på grunn av søkersvikt ved årets opptak. I alt trekker høgskolen seks studier.
Flertall for å fjerne de fleste tilleggspoeng ved opptak Regjeringen får gjennomslag i Stortinget for alle sine forslag om endringer i opptakssystemet. Det betyr bort med alderspoeng og de fleste andre tilleggspoeng.
Flere vil utdanne seg til den aller viktigste jobben Barn skal møte trygge og profesjonelle voksne i barnehagen uavhengig av hvor de bor i landet.
Fagleg kvalitet i by og bygd Krava i høgare utdanning er dei same for alle studentar med studiekompetanse frå vidaregåande skule. For fleircampus-institusjonar er oppdraget å tilby forskingsbasert utdanning av høg kvalitet i både bygd og by.
Ikkje engstelege, men usamde Eggen må gjerne få kalle dette «nytenking», men vi har ikkje tru på at dette er vegen å gå, svarar Folkestad og Ryssevik. — Den vidaregåande skulen bør ikkje forsterke ei veksande individualisme.
Ønsk dei nye Nesna-studentane velkomne Når dei nye studentane blir ønskt velkomne til oppstart i august, må ordførarar og fagansvarlege for oppvekst og skole kjenne si gjestingstid: Møt opp, det kan bidra til å løyse eit nasjonalt problem.
Nei til å tenke nytt. Svar til Folkestad og Ryssevik Folkestad og Ryssevik er engstelige for å forandre norsk utdanning, skriver Per-Odd Eggen i sitt svar. — Jeg mener utviklingen av utdanning på alle nivåer går alt for sakte og ønsker grunnleggende endringer velkommen.
— At mange studentar ikkje er godt nok studieførebudde, kan universiteta i stor grad takke seg sjølve for Frå universitetshald kjem det stadig meldingar om at mange studentar ikkje er godt nok studieførebudde. Universiteta har i stor grad seg sjølve å takke.
Krisen i lærerutdanningen — og årets understatement fra statsråden Når man ikke har justert riggingen tidsnok, må man ty til ‘svært’, og ikke bare ‘ganske’ markante grep for å komme på rett kurs.
Færre vil bli lærer, flere søker sykepleie Færre vil bli lærere, men søkertall til sykepleie viser oppgang. Totalt går antall søkere til høyere utdanning opp med 4,7 prosent.
Avlyser fire mastere på grunn av økonomisk svikt OsloMet avlyser årets opptak til fire masterprogrammer i helsevitenskap. Årsaken er store økonomiske problemer ved fakultetet.
— Ikke skap en kunstig motsetning mellom teori og praksis Torsdag var det maratonhøringer i Stortinget om høyere utdanning. Der fikk regjeringens beskrivelse av «akademisering» av profesjonsutdanningene gjennomgå.
Kritisk til å fravike karakterkrav ved årets opptak Regjeringens ønske om å fylle opp plassene på sykepleie med søkere som ikke oppfyller karakterkravene, møter motbør.
OsloMet mente bacheloren var ugyldig — får refs av Sivilombudet Marta Maria Naged Castro fikk avslag fra OsloMet da hun søkte seg inn på pedagogisk utdanning. Sivilombudet mener universitetet har gjort henne en urett som det bør rette opp i.
Sju instituttleiarar: Sats på framandspråka! Nyleg føreslo regjeringa å fjerne tilleggspoeng for framandspråk ved opptak til høgare utdanning. Det er grunn til uro over at regjeringa svekkjer framandspråka si stilling, no som verda kjem oss nærmare.
Regjeringen åpner for å bli lærer uten master Regjeringen vil gjøre det mulig å kvalifisere seg som lærer uten å ta master. — Veldig oppsiktsvekkende, sier Asle Holthe, leder for landets lærerutdannere.
Ny opptaksordning må ikke få spenne beina under Fullføringsreformen To stortingsmeldinger står i motsetning til hverandre. Dette bør ordnes opp i før ny opptaksordning trer i kraft, mener Per-Odd Eggen, som også ser lys i tunnelen.
Regnefeil og kommunikasjonssvikt kan medføre pasientskade og død Vi kan risikere regnefeil og kommunikasjonssvikt, redusert gjennomføring og kvalitet blant nyutdannede sykepleiere. Er dette den praksisnære tilnærmingen dere etterstreber, politikere?
Halvering av realfagspoeng er feil medisin Det er fortsatt stort behov for realfag i samfunnet. Likevel foreslår regjeringen å halvere antall realfagspoeng i videregående skole.
Regjeringens avvisning av opptaksprøver er skuffende Det overrasker meg at regjeringen avviser muligheten for opptaksprøver ved universitetene, en avgjørelse som presenteres uten annet logisk grunnlag enn å ville unngå en opptaksprøveindustri som i Sverige.
Regjeringen tar bort alders- og kjønnspoeng og fjerner karakterkrav Regjeringen vil at folk skal raskere inn i høyere utdanning og fjerner derfor alders- og kjønnspoengene til opptak. Den tar også bort karakterkravene til sykepleie.
Realfaglig inkompetanse er en trussel mot demokratiet Flere tar ordet for en nasjonal realfagskrise. Om vi lytter til opptaksutvalget vil krisen bare bli enda dypere.
Spent på opptaksmeldingen: — Ikke alle er den beste utgaven av seg selv i årene 16 til 19 Tror du at den typiske ungdommen som forbedrer karakterene sine er en flinkis som vil heve femmere til seksere for å komme inn på medisin eller jus? Da må du tro om igjen.
Vi utdanner kompetente kandidater uavhengig av særkrav Mangel på arbeidskraft er merkbart i mange kommuner. Å fjerne de særlige karakterkravene for opptak til lærer- og sykepleieutdanningene vil kunne være ett av flere tiltak for å avhjelpe rekrutteringsproblemene og bidra til å utdanne flere kompetente kandidater fra disse utdanningene.
Rektor etterlyser tillit. Vil vedta opptaksreglene selv — Dette er et viktig prinsipp: Universitetene må selv få lov til å bestemme hvilke studenter vi skal slippe inn på utdanningene våre, sier rektor Dag Rune Olsen.
Borchs nei til unntak fra karakterkrav gir meg håp! Unntak fra karakterkravene er ikke veien å gå for å løse rekrutteringskrisen for sykepleie. Å fjerne forventninger er en annen måte å si at dette får du ikke til, så da trenger du ikke å prøve engang.
Mange endringer på gang i kunnskapssektoren i 2024 Ny lov, nye opptaksregler, ny finansiering og et forskningssystem i endring. Utfordringer står i kø for kunnskapssektoren.
Fortsatt bred støtte for samordning av masteropptak? En samordning av masteropptak vil gi samfunnet besparelser i størrelsesorden mange titalls millioner per år.
Universiteter og høgskoler må selv betale for nytt nasjonalt masteropptak Et nasjonalt masteropptak er på trappene. Universiteter og høgskoler blir bedt om å svare på om de vil ha dette, hvor samordnet det skal være og ikke minst om de kan og vil betale regningen.
25 studier måtte droppes på grunn av for få søkere Åtte universiteter og høgskoler måtte trekke til sammen 25 studier før studiestart fordi de fikk for få søkere.
Stadig færre klarer å fylle studieplassene sine 16 av 25 universiteter og høgskoler har færre nye studenter enn de planla for. Ved UiT Norges arktiske universitet møtte 1000 færre studenter opp enn i fjor.
Sandra Borch: — Jeg skal være sektorens stemme inn i regjeringen I 103 dager har Sandra Borch vært statsråd for forskning og høyere utdanning. — Retorikken er svært annerledes, mener NSO-leder Oline Sæther.
Dropper motivasjonsbrev på grunn av ChatGPT, tester ny metode Ved årsskiftet blir det slutt på motivasjonsbrev ved Universitetet i Sørøst-Norge. De tar i stedet i bruk et digitalt intervjuverktøy for å finne de beste studentene.
Forsøkte å jukse til seg studieplass ved UiA Den 38-årige kvinnen forfalsket et dokument for å få adgang til barnehagelærer-utdanninga ved Universitetet i Agder (UiA).
— Riset bak speilet er at vi blir satt under administrasjon Universitetet i Stavanger klarer ikke å fylle opp studieplassene sine, noe som kan bety 40 millioner i tapte inntekter årlig. En svært alvorlig situasjon, ifølge rektor Klaus Mohn.
For få studenter og strammere økonomi Universitetet i Stavanger fylte ikke opp studieplassene ved årets opptak. Det er en av sakene på styremøtet torsdag.
Varsler opprydning til våren: -— Kan ikke bruke årevis på å ta opp fag Blir det slutt på at studenter kan forbedre karakterer fra videregående og forsvinner tilleggspoengene? Til våren kommer svaret.
Det trengs et nytt opptakssystem til høyere utdanning Følg anbefalingene til opptaksutvalget og øk antall studieplasser på medisin, mener Norsk medisinstudentforening. Her er deres ønsker for et nytt opptakssystem.
Opprett flere studieplasser og innfør kjønnskvoter Vi trenger flere kvinnelige rollemodeller, og derfor er det positivt med den økte kvinneandelen på Indøk, mener NHH-professor.
Foreslår opptak basert på potensial i stedet for tidligere prestasjoner Opptak basert på intervjuer som får fram studentens potensial, kan få flere med etnisk minoritetsbakgrunn til å ta høgere grad, ifølge fersk britisk rapport.
Likestilling i arbeidslivet er en viktig begrunnelse for kjønnspoeng Dersom partiene på Stortinget ønsker en annen politikk rundt kjønnspoeng, må dette skje gjennom endring av forskriften, skriver dekan ved NTNU.
Minoritetskvoten til OsloMet er institusjonell utestenging av minoriteter Et tilsynelatende antirasistisk tiltak som bidrar til å nettopp ekskludere og demotivere minoriteter, skriver student.
Svensk rektor til angrep på karakterinflasjon. Vurderer egne opptakstester Rektor ved Handelshøyskolen i Stockholm, Lars Strannegård, vurderer å forlate det nasjonale opptakssystemet.
Lærerutdanning som førstevalg: Tre råd til Tonje Brenna og Ola Borten Moe Søkertallene viser at det kan bli krise i rekruttering til lærerutdanningene. Dette er først og fremst et politisk ansvar, skriver innleggsforfatterne, som legger fram en liste med råd til politisk ledelse.
Norsk studentorganisasjon sier nei til opptaksprøve Universitetene og høgskolene vil ha opptaksprøve i tillegg til karakteropptak. Studentene sier nei.
Solid støtte til å droppe alders- og kjønnspoeng Universitetene og høgskolene er gjennomgående positive til opptaksutvalgets omfattende forslag til forenkling av opptakssystemet.
Mangel på og import av akademikere Karl Øyvind Jordell gjør opp status for søkertallene til høyere utdanning.
Adrian (19) har Asperger og kan studere på universitet, men ikke på fagskole Adrian har Asperger syndrom og klarte ikke å fullføre videregående skole. 19-åringen kan få lov til å studere på universitetet, men ikke ta en praktisk fagskoleutdanning.
Jenter vil bli vinnere hvis karakterer skal telle mer Kvinneandelen på populære studier vil øke hvis opptaksutvalgets anbefalinger blir gjennomført. Det vil utvalget motvirke med kjønnskvoter.
Opptaksutvalget vil fjerne alle karakterkrav Opptaksutvalget vil fjerne alle spesielle karakterkrav til utdanninger, blant annet kravene i matematikk og norsk for å bli lærer.
Mange søkere til høyere utdanning kan få svar i mai Opptaksutvalget foreslår forenklinger som kan medføre at rundt 60-70.000 søkere vil få svar på om de kommer inn på studiene allerede i mai.
Positive reaksjoner på enklere opptak Reaksjonene på opptaksutvalgets forslag er så langt positive, men studentene er skeptiske til å innføre opptaksprøve.
Foreslår å fjerne alle tilleggspoeng ved opptak Opptaksutvalget vil fjerne alle tilleggspoeng og muligheten til å ta opp fag ved opptak til universiteter og høgskoler. I stedet foreslås opptaksprøver.
Stor nedgang i elever som prøver å forbedre karakterene I fjor ble det gjennomført 20 prosent færre privatisteksamener enn året før, viser nye tall.
Kan spare opptil 50 millioner per år på felles masteropptak Et nytt felles masteropptak vil gi store gevinster, både målt i penger og kvalitet, ifølge ny utredning. Likevel må mye på plass før det kan realiseres.
Studentflukt fra lærerutdanninger Studentene flykter fra mange lærerutdanninger. 74 av 100 studieplasser i Bodø er uten studenter. — Situasjonen er alvorlig, sier prorektor ved Nord universitet.
Samordna opptak kan kollapse. Håper på 200 millioner i statsbudsjettet Det norske opptakssystemet knaker i sammenføyningene. Det trengs investeringer på flere hundre millioner i nytt system, kommer det fram i ny rapport.
Utvalg vurderer å fjerne alderspoeng. Forsker advarer Alderspoeng ved opptak til høyere utdanning kan stå for fall. — Vi må stille oss spørsmålet om vi virkelig skal endre hele systemet fordi det ikke fungerer optimalt for noen få prestisjeutdanninger, sier Nifu-forsker.
Loddtrekning? Alderspoeng? Debatt om opptaksreglene Hvem skal komme inn i høyere utdanning, og hvordan? Nye opptaksregler er på trappene. Se opptak av debatt i Bergen tirsdag 20. september her.
Jakten etter de (aller) mest egnede kandidatene — Det er dyrt når leger og psykologer ender opp med færre år som ferdigutdannet, fordi de bruker årevis i jakt etter desimaler, skriver professor Bjarne Hansen ved senter for krisepsykologi ved UiB.
Rekruttering til lærarutdanning — sjå til Danmark I Danmark har frihetsforsøket skapt engasjement i kommunane. I Noreg står ei tillitsreform på planen. Kanskje styremaktene kan henta inspirasjon og idear frå naboane i sør? Det trur Sigmund Sunnanå.
Vil gi flere studieplasser til søkere rett fra videregående Opptakssystemet til høyere utdanning i Norge er under lupen. Teknologistudenter ønsker langt flere studieplasser til førstegangssøkerne.
Opptak til lærerutdanning mens lærere streiker – lærerne taper likevel ‘markedsandel’ i søkermassen Lærermangelen skyldes et misforhold mellom den lønn KS er villig til å gi lærerne, og de opptakskrav regjeringen fastsetter, skriver Karl Øyvind Jordell.
Anbefaler studenter å dobbeltsjekke poengene sine — For enkelte kan det dessverre skje at feil oppdages etter hovedopptaket, sier opptaksleder.
Rett student på rett studium Det er ikke bare studiene med høyest poengsum som skal danne malen for opptakene, skriver dosent Jan Storø.
Behold alderspoengene Vi må ikke glemme argumentene for å beholde alderspoeng i opptakssystemet til høyere utdanning. Alderspoeng baner vei for utdanning av eldre. Å skrote poengene kan føre til at man gjør samfunnet en bjørnetjeneste.
1000 færre på språkstudier Nesten 1000 færre studenter enn i fjor har fått tilbud om å studere språkfag ved norske høgskoler og universiteter.
Asheim vil begrense muligheten til å ta opp igjen fag Henrik Asheim (H) vil ha færre tilleggspoeng og et tak på hvor mange ganger en student kan ta opp igjen fag.
Ken-Philippe Tete (19) konkurrerte med 674 andre om 10 plasser Kunsthøgskolen har eget opptak med praktiske prøver, men søkertallene er helt i toppen målt i antall søkere per studieplass.
Forsvaret greide ikke å fylle cyberteknikerutdanning Opptaket ved Forsvarets utdanninger er gjennomført, og 267 av 280 studieplasser er fyllt opp.
Vurderer loddtrekning ved opptak Loddtrekning for å komme inn på populære studier med høy poenggrense? God ide, mener noen. Men de fleste er skeptiske.
Nett- og samlingsbaserte studier dominerer 60,6 prosent av fagskolesøkerne har fått tilbud på et nett- eller samlingsbasert studium. Sjekk tallene for alle lærestedene.
Universiteter og høgskoler skal selv avgjøre opptak av flyktninger Kunnskapsdepartementet delegerer oppgaven med opptak av flyktninger.
Bekymret for at man «mister» flere i årskull etter pandemien Søkertallene til høyere utdanning synker med 12,4 prosent. Den største nedgangen i tallene ser man blant de unge som ble ferdige under pandemien.
Nye opptakskrav for lærerstudenter, men bare 5,2 prosent flere blir kvalifserte Lettelse i mattekravet for å bli lærer er ikke nok til å bedre rekrutteringen til lærerutdanningene, mener Universitets- og høgskolerådets eksperter.
Klart flertall mot krav om karakteren 4 i matte for lærerstudenter Seks av ni landsdekkende partier er i mot firerkravet i matematikk som lærerstudentene blir avkrevd. De vil utgjøre et solid flertall i det nye Stortinget.
SSBs beregninger av framtidig lærertetthet er verken fra helvete eller himmelen Karl Øyvind Jordell er misvisende i sine beskrivelser av hva LÆRERMOD-fremskrivningene sier.
Over 7000 får tilbud om studieplass i suppleringsopptaket Mandag offentliggjorde Samordna opptak suppleringsopptaket for det kommende studieåret.
Trenger man over seks i snitt for å bli lege? Overhodet ikke! Det haster med å forbedre opptaksprosessen. I verste fall kan vi risikere at ungdommer mister troen på at de kan bli lege i Norge.
Bare 18 prosent menn på helse- og sosialfagene Prorektor for utdanning ved NTNU, Marit Reitan, er tross kjønnskiller i studievalg, glad for årets opptakstall.
UiT har 69 studier med ledig plass Søkerrekord til tross, 16 universiteter og høgskoler har studier med for få søkere, deriblant fire private.
Denne utdanningen hadde flest søkere per plass Søkere landet over har i disse dager fått beskjed om hvor de kommer inn. Den nye tollerutdanningen hadde imponerende 2064 førstevalgssøkere til 35 plasser.
For første gang kan du se poenggrensene for master ved Universitetet i Oslo Se hva som kreves for å komme inn på 148 masterstudier.
Her skal over 1000 konkurrere om 300 studieplasser Nærmere 1100 kandidater skal kjempe om 300 studieplasser under Forsvarets opptak og seleksjon.
Utvalg skal se på opptakssystemet til høyere utdanning. Hun skal lede arbeidet Regjeringen har satt ned et utvalg som skal se på opptakssystemet til høyere utdanning.
Stor variasjon i søkertall. Stavanger har størst nasjonal framgang Årets søkertall viser store svingninger. Universitetet i Stavanger, Nord universitet og Høgskolen i Innlandet har god vekst. Andre opplever svak nedgang.
Bekymra over dårlige søkertall Lærerutdanningenes nedadgående søkertall må snus. Viktigheten av å være lærer må fram.
Ny tollutdanning topper. Lærerutdanning stuper Siviløkonom-utdanning ved Norges handelshøgskole (NHH) og ny tollutdanning i Stavanger er de mest populære studiene viser årets søkertall til høyere utdanning. Færre har lærerutdanning som førstevalg.
Utsetter søknadsfrist til fredag 16. april klokken 12 Samordna opptak har hatt tekniske problemer og fristen utvides til fredag klokken 12.00.
SV vil ha 3000 nye studieplasser når opptaket ikke skal endres Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim vil ikke gjøre endringer i reglene for opptak til høyere utdanning. Nå lanserer SV et nytt forslag.
Asheim vurderer å endre regler i opptaket. Fagenheten Unit sier nei Unit, som har ansvaret for Samordna opptak, anbefaler at politikerne ikke endrer opptaksregelene. Henrik Asheim er fortsatt i tenkeboksen.
Forsker vil stryke eksamenskarakterer fra vitnemålene Eksamenskarakterene for kullene fra videregående skole i 2019 og 2020 bør strykes fra vitnemålene, mener Nifu-forsker, som ellers frykter for tilliten til opptakssystemet.
UiT prøver å rydde opp i digital jungel Må det gjøres opptak av alle forelesninger og kan studentene reservere seg mot å bli filmet? Nye regler på UiT skal rydde vei.
Studentene velger bort Oslo – men én landsdel kan juble Høgskoler og universiteter i Oslo-området opplever stillstand i studentveksten, mens i nord jubler rektorer over rekordhøye oppmøtetall.
Nå må kvinneyrkenes lønnskrav tas på alvor Det kan være verdt å minne at søkningen til tre av velferdsstatens viktigste yrker i realiteten gikk tilbake ved opptaket til høyere utdanning, skriver forfatteren.
Rekordvekst: — Flere i sektoren har fått bakoversveis Høyskolen Kristiania forteller om rekordtall for antall studenter på høgskolen, både nye og gamle. Masterutdanningene vokser mest.
Sender opptak på høring Henrik Asheim vil vite mer om hva Kunnskaps-Norge mener om dagens opptaksregler til høyere utdanning.
Meiner Noreg eksluderer dei beste stipendiatkandidatane — Vi har mista vår faglege autoritet, seier NTNU-professor, og meiner det er på høg tid å sjå på opptakskrava til ph.d.-stillingar i Noreg.
Nokut har endra vurdering av utanlandske mastergrader Fleire utanlandske mastergrader er no likestilte med dei norske.
Hva skal avgjøre opptak til høyere utdanning? Er det åpenbart feilaktig vitnemål eller dokumenterte, individuelle kvalifikasjoner som skal bestemme ved opptak, spør foreldre til IB-elever.
IB-elever får ny vurdering av søknaden til høyere utdanning Elever som gikk ut av International Baccalaureate (IB)-linjer denne våren skal få en ny vurdering av søknaden til høyere utdanning hvis de selv ønsker det, melder Kunnskapsdepartementet.
Kritikk av IBs nye karaktermodell Når IBO nå velger å legge avgjørende vekt på innleverte oppgaver, så innebærer det en skjevprioritering ved karakterfastsetting mellom de ulike læringsmålene i faget, skriver far til en IB-elev.
IBO snur i karaktersettingen av IB-elevene Kunnskapsdepartementet ser nå på hva dette vil bety for årets opptak til høyere utdanning.
Nesten åtti prosent av komande tannlege-studentar er kvinner Både i Bergen og Tromsø er åtte av ti av dei som har fått tilbod om studieplass på tannlegestudiar kvinner. Også for medisin og psykologi er kvinner i klart fleirtal.
Mange studier med høye poengkrav Koronapandemien påvirker årets opptak til høyere utdanning. Langt flere har søkt seg inn og poeng-grensene har blitt høyere på studier der det er vanskeligst å komme inn.
Advokat engasjert i IB-sak om karakterer. Kan bli erstatningskrav Kunnskapsdepartementet har sendt nytt brev til International Baccalaureate Organization der de ber om flere opplysninger om hvordan årets karakterer er satt. Samtidig har advokatfirmaet Lund & Co DA blitt engasjert.
Lover at de vil vurdere helt spesielle tilfeller en gang til Det norske Kunnskapsdepartementet ber det internasjonale skolesystemet IB om å rydde opp i karakterrotet de har skapt. Organisasjonen lover å se en gang til på det de kaller ekstraordinære tilfeller.
Forsinka sensur gir trøbbel Både studenter og opptakskontorer landet rundt sliter med forsinka sensur i kjølvannet av koronasitusjonen.
Fryktar for rekrutteringa etter strengare mattekrav på realfag Opptak. Kravet om full fordjupning i matematikk dersom ein vil studere realfag har ført til rekrutteringssvikt.
Seier nei til betalt ja til studieplass Opptak. Senterpartiet, Sosialistisk venstreparti og Arbeiderpartiet seier nei til at studentar skal måtte betale når dei takkar ja til studieplass.
Høyre vil at studenter skal betale når de takker ja til studieplass Opptak. Høyres Marianne Synnes Emblemsvåg foreslår at det bør koste penger når studenter takker ja til en studieplass. Dagens løsning fungerer dårlig, mener hun.
En av tre som får tilbud om studieplass bruker den ikke Opptak. Iselin Nybø er ikke fornøyd med nye OECD-tall. En ny rapport framhever at mange norske studenter enten ikke takker ja eller ikke møter til den studieplassen de blir tilbudt.
Nyeste artikler
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Åpen forskning muliggjør forskningsnær utdanning
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024