Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Kan gå mot oppseiingar ved Havforskingsinstituttet Havforskingsinstuttet må nedbemanna med hundre tilsette. Så langt er berre 16 sluttpakkar innvilga.
Raja sammenlignet Hoel med mannen med ljåen Abid Raja (V) klinket til mot Oddmund Hoel og regjeringen fra talerstolen i stortingssalen. Sistnevnte svarte på lyrisk vis, og avfeide kritikken kontant.
Fire tusen årsverk for mye? Statsråden maner fram et bilde av en UH-sektor som har hatt gode dager og som nå ikke fortjener annet enn nedskalering. Men bildet av en overmett sektor endrer seg hvis en går litt bak tallene, skriver økonomiprofessor.
Studentene jobber for harde livet for å slippe å ta opp forbrukslån Nesten halvparten av studentene har måttet skaffe seg kredittkort eller tatt opp forbrukslån for å dekke såkalte basisbehov, viser ny undersøkelse.
Vil flytte studieplasser fra lærer til dans og juss 50 studieplasser ved Universitetet i Stavanger foreslås flyttet fra de femårige lærerutdanningene og over til dans og rettsvitenskap. Årsaken er tomme lærerplasser. — Helt katastrofe, ifølge lærerprofessor og styremedlem.
Lær av finanseliten: Sats i dårlige tider! Undervisning er en kjernevirksomhet i akademia, og det som gir institusjonene inntekter. Men nå, i vanskelige økonomiske tider, er undervisningen utsatt for store kutt. Her er altså muligheten for å sage over den greina man sitter på, i høyeste grad til stede.
Andre kutter, men her kalles 2025 et helt normalt år Mens universiteter og høgskoler landet rundt kutter i budsjettene, innfører stillingsstopp og tilbyr sluttpakker, betegner Universitetet i Agder 2025 som et normalår.
Frå nøkkelrolle til budsjettkutt i ekspressfart Lærarar og sjukepleiarar er tildelt nøkkelroller i utviklinga av det norske velferdssamfunnet. Men i regjeringas framlegg til statsbudsjett for 2025 får universitet og høgskular som utdannar sjukepleiarar, grunnskulelærarar og barnehagelærarar eit økonomisk kutt på 235 millionar kroner.
Venstres budsjett: Plusser på nesten tre milliarder Venstre plusser på nærmere tre milliarder til høyere utdanning og forskning i sitt alternative budsjett for 2025. En av milliardene går til studenter, men det er også penger til blant annet basis og bygg.
Langsiktige konsekvensar av kortsiktige kutt i lærarutdanninga ved UiS Sjølv om UiS har økonomiske utfordringar, bør grunnskulelærarutdanninga så langt det let seg gjere skjermast frå kutt. Å redusere tilbodet vil vere ei kortsiktig løysing som skaper langvarige problem.
Innlandet går videre med søknad om psykologi Universitetet i Innlandet går videre med søknad om å få godkjent et profesjonsstudium i psykologi. OsloMet har lagt sine planer på is på grunn av stram økonomi.
Lysere i Innlandet. Behovet for budsjettkutt halvert Behovet for budsjettkutt er halvert ved det ferske Universitetet i Innlandet, ifølge nye prognoser. Likevel står sparetiltakene i kø framover.
USN-rektoren applauderer Eriks innsats: — Dette heier jeg på Erik Opthun går tredjeåret på bachelor i økonomi og ledelse ved Universitetet i Sørøst-Norge. Planen var å bli regnskapsfører, men nå har han kommet på andre tanker. Rektor Pia Cecilie Bing-Jonsson applauderer 21-åringens innsats.
Nedlegging i Østfold setter felles doktorgrad i fare Universitetet i Innlandet og UiT Norges arktiske universitet er dypt bekymret for nedleggingsforslag i Østfold.
Kutter i forskningstid. Håper på store gevinster Vitenskapelig ansatte ved Universitetet i Stavanger skal normalt ikke ha mer enn 30 prosent forskningstid, mot 40 prosent i dag. Universitetet må bruke ressursene sine mer effektivt, ifølge rektor.
Dyster økonomi preger styremøte i Stavanger Budsjettkutt, kutt i forskningstid og restrukturering av studieporteføljen er saker på styremøtet ved Universitetet i Stavanger fredag.
Østfold-rektor med kuttliste på 58,5 millioner Rektor ved Høgskolen i Østfold legger fram en kuttliste på 58,5 millioner kroner. Akademi for scenekunst foreslås lagt ned, sammen med flere studier. Det skal også kuttes i administrasjonen.
Oddmund Hoel: — Det er ingen krise. Tvert imot Oddmund Hoel mener Forskerforbundet tegner et karikert bilde av regjeringens politikk. — Det er ingen krise i høyere utdanning og forskning, sa han tirsdag.
Kunnskapsdepartementet var på utredningstoppen. Nå er det på fjerdeplass Kunnskapsdepartementet har brukt 144 millioner kroner på utredninger siden 2017. Under Erna Solberg brukte det mer penger enn noe annet departement.
Regjeringens politikk: Høyere utdanning for halve landet Regjeringens politikk er ikke by og land, hand i hand. Det er en systematisk omfordelingspolitikk som ikke bare prioriterer kompetanse i distriktene over byområdene, men også har en nokså tvilsom sosial profil.
Ansatte melder om ulønnet overtid for å opprettholde kvaliteten i Innlandet Nesten et år har gått siden to fagmiljø sendte bekymringsmeldinger til høgskolestyret i Innlandet. De endringene som har skjedd siden da, har vært endringer til det verre, hevder tillitsvalgt.
Høgskulen i Volda avsluttar omstridt avtale. Får tilbake 600.000 kroner Høgskulen i Volda har no avslutta den omstridde samarbeidsavtalen med Sunnmøre kulturnæringshage. Dette er blant sakene på styret sitt sakskart — sjå møtet direkte her.
Universitetet i Bergen brukar opp det meste av reservane sine Mange av einingane ved Universitetet i Bergen brukar opp mykje av pengane dei overførte frå i fjor, og samla sett er overføringa til neste år planlagt å vera nær kroner null. Sjå styremøtet direkte her.
Norge går milliarder i pluss i Horisont Europa: — Dette er særdeles gode resultater Hva koster det å konkurrere med de ypperste forskerne i Europa? Norge betaler milliarder inn til Horisont Europa, men får enda mer igjen.
Norge sakker akterut Universitets- og høgskolerådet (UHR) er alvorlig bekymret over regjeringens foreslåtte statsbudsjett for 2025. Nok en gang ser vi at universiteter og høyskoler utsettes for kutt, i allerede pressede budsjetter.
Bruker mer enn bevilget, men mener å ha kontroll Universitetet i Agder tærer på avsetningene sine, men har overordnet sett budsjettkontroll, ifølge universitetsdirektøren.
Dette universitetet sliter med å bruke opp pengene sine Universitetet sliter med å bruke opp pengene, må følge med for å ikke overskride kravet til avsetninger og får mer enn de hadde budsjettert med i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025.
Hva med litt selvransakelse? Mange klager på statsbudsjettet. Men det er dette som er utviklingen vi må forberede oss på.
Rektors jobb er å prioritere. Svar til Saksvik Eg vil ikkje jobben til kollegaene mine i administrasjonen ved ILU til livs. Det eg vil, er at rektor tek initiativ til å vurdere kva som er viktigast no, og undersøkjer kva for funksjonar som kan nedprioriterast — i heile organisasjonen.
Når forskning går ut over studentene I trange økonomiske tider blir ikke frikjøpsmidler i forskningsprosjekter kanalisert til undervisning, noe som rammer studentene direkte.
Er virkelig fagskolene statsbudsjettets store vinner? I HØY registrerer vi at det i universitetssektoren er sterk misnøye med statsbudsjettet, og at fagskolene skal være den store vinneren. Så kan en argumentere for at det er fetere å tape semifinalen i Champions League enn å vinne miniturnering på lilleputtnivå.
Håper på SV, men partiet har tannhelse på topp Landets universitets- og høgskolerektorer kan ikke regne med drahjelp fra SV for å få reversert kutt i regjeringens forslag til statsbudsjett. For SV er tannhelse, SFO og klima det viktigste inn i budsjettforhandlingene.
26 av 33 universiteter og høgskoler får mindre å rutte med Universiteter og høgskoler ventet seg nullvekst, men et stort flertall av dem vil oppleve reelle kutt i 2025 hvis forslag til statsbudsjett blir vedtatt.
Hvilke forskningsmiljøer vil vi ha i fremtiden? Det går raskt å rive ned fagmiljøer. Det kommer til å ta lang tid å bygge dem opp igjen. Å bygge ned lærerutdanningskapasiteten gjennom oppsigelser utraderer tilliten til akademia som arbeidssted, og innebærer en stille kapitulasjon for tingenes tilstand.
Realnedgang for universiteter og høgskoler, mer til fagskoler Oddmund Hoel og regjeringen holder ord: Det blir ikke mer penger til universiteter, høgskoler og forskning i 2025, men fagskolene får 1000 studieplasser ekstra, og IKT-utdanninger får 100 nye studieplasser.
Brukar fadderoverskot til sydentur. Pris: 165.000 for ni personar Ni studentar svir av 165.000 på fly og femstjerners hotell. Pengar som skulle gått til neste års fadderveke, meiner studentpolitikar.
Rektor: Ingen enhet ved NTNU står alene i omstillingen Rektor Tor Grande skriver om nedbemanningen som nå skal skje ved NTNU.
Toppforsker roper varsku: Forsømte universiteter Det er på tide å rope et varsku om systematisk forsømmelse av Norges universiteter gjennom skiftende regjeringer. Rammebetingelsene for forskning forverres stadig gjennom utvanning av forskerrollen, byråkratisering og reallønnskutt. Det skader utdanning, innovasjon og nyskapning.
Ope brev: Universitetet som ikkje har råd til å vera universitet Vi vil på det aller sterkaste råde dykk til å revurdere dei oppseiingane som no er føreslegne, skriv tilsette ved ILU i eit ope brev til universitetsleiinga på ulike nivå.
Skal vi mangle kritisk kompetanse når vi trenger den mest? Investeringene i høyere utdanning synker i en tid der samfunnets behov øker. Vet vi nok om hva slags konsekvenser det kan få?
UiS is not dysfunctional — the Norwegian government's portrayal of universities is Why does the Norwegian government insist on treating academic organizations using the same principles as Vinmonopolet?
Hoel: Gode grunner for å beholde tannteknikk OsloMet vil legge ned landets eneste utdanning for tannteknikere. Regjeringen vurderer å gripe inn.
Krise for det grøne skiftet Om ikkje Norge og norsk næringsliv skal kome heilt i bakleksa, er det på høg tid å sjå utafor landegrensene for å finne finansieringsmodellar som betre sikrar framtida for fagmiljø og utdanningstilbod innafor MNT-faga.
Vurderer å flytte plasser fra studier med dårlig opptak Universitetet i Stavanger vurderer nå å flytte studieplasser fra studier med svake opptakstall til studier som er mer populære. — Nesten uunngåelig, sier styrelederen.
Nedleggelse av kuratorstudiet ved UiB vil være et faglig tap for kunstfeltet Dersom KMD hadde tatt sin egen strategi, instituttets virksomhetsplan og UiB sin bekymring for at småfagene er i en særlig presset situasjon på alvor, ville de snarere styrket kuratorpraksis som fagfelt enn å foreslå nedleggelse.
Bekymret for tomme studieplasser. Nytt helsebygg lagt på is Studier som ikke fylles opp, er en av sakene på styremøtet ved Universitetet i Stavanger torsdag.
Ett år i Norce: — Fikk sjokk da jeg skjønte hva de økonomiske vilkårene er Konsernsjef Camilla Stoltenberg i Norce ber om å få styrket økonomien slik at forskningsinstituttet ikke går med underskudd. — Vi har rammevilkår som gjør det veldig vanskelig å drive institutt.
Bedre enn budsjettert ved Innlandet, men utfordringene består Høgskolen i Innlandet har levert et positivt resultat per andre tertial, 40 millioner kroner over budsjett. Dette løser likevel ikke de økonomiske utfordringene høgskolen står i.
Sektoren har dårlig råd — og hva så? Jeg håper at statsråden slutter med å fortelle oss hvor dårlig råd vi egentlig har, og begynner å definere noen ambisiøse strategiske mål — sammen med oss i sektoren.
UiS: Et dialogisk universitet I en moderne organisasjon ville en kanskje tenkt at en innstramningsprosess krever stor deltaking og involvering av ansatte. At den bør drives fram av sann dialog og meningsutveksling. På UiS tror en ikke noe på dette.
Har kuttet 70 årsverk. Det er ikke nok Høgskulen på Vestlandet har kuttet 70 årsverk, men det er ikke nok. Oppsigelser og sluttpakker forberedes.
Omstilling i nord: — Vi må være knallgode, ellers har vi ikke en sjanse i havet Nord universitet skal kutte utgifter og vil blant annet vurdere om studieprogrammer skal legges ned. — Det er tøffe tak, sier rektor Hanne Solheim Hansen.
Utsatte beslutning om kutt Styret ved Høgskolen i Østfold utsatte konkrete beslutninger om hvilke studietilbud som skal kuttes og omfordelingen internt på høgskolen.
UiS: Oppsigelser er ikke til å unngå Oppsigelser er ikke til å unngå når Universitetet i Stavanger skal kutte 200 millioner kroner fram mot 2026, ifølge rektor Klaus Mohn.
Tross budsjettkutt — vi må satse på ingeniør- og teknologiutdanning I en tid hvor regjeringen vil ta budsjettene tilbake til 2019-nivå, må vi fremdeles prioritere ingeniør- og teknologiutdanningene.
Skal orientere NTNU-styret om den økonomiske statusen Økonomi og samarbeid med næringslivet står på kartet når NTNU-styret har høstens første møte. Følg det direkte her fra 0930.
Fagforeningene: — De ansatte merker nedbemanningen godt Ved Universitetet i Sørøst-Norge innførte de streng bemanningskontroll ved inngangen til 2024. Så langt ligger de litt foran egen nedbemanningsplan, som innebærer at 72 årsverk skal bort bare i 2024.
Skal utrede slankekur for studietilbudene Universiteter og høgskoler ser på måter å nedskalere studietilbudene sine på, grunnet strammere økonomi. Ved Universitetet i Agder skal en arbeidsgruppe foreslå slankekurer.
Økonomien i studietilbudet ved UiA skal vurderes Universitetet i Agder (UiA) styrer mot underskudd hvis dagens aktivitet opprettholdes. Økonomisk bærekraft i studieporteføljen er tema på onsdagens styremøte.
Hva kan du gjøre hvis du er godt voksen og får tilbud om sluttpakke? Jeg hører folk snakker på en annen måte om jobbene sine enn før. En følelse av usikkerhet har sneket seg inn hos noen av dem jeg snakker med: Har jeg jobb til neste år?
Havforskingsinstituttet varslar nedbemanning Havforskningsinstituttet risikerer store underskot og har varsla tilsette om at det kan gå mot nedbemanning.
Volda: Ber om å få tilbake 400.000 kroner Fleire av prosjekta knytt til den omstridde samarbeidsavtalen mellom Høgskulen i Volda og den lokale næringshagen er no avslutta. Sjå styremøte direkte her.
Regjeringen burde ikke forskjellsbehandle universitetene Statsråd Oddmund Hoels uttalelser skaper en merkelig dikotomi i sektoren. Regjeringen kan ikke forskjellsbehandle universitetene på den måten.
Fire viserektorer: Kunnskap er ikke luksus, men en nødvendig investering for gode samfunn Vi er bekymret for om vi på sikt klarer å utdanne nok folk med spisskompetanse som dekker kunnskapsbehovet til det norske samfunnet, skriver viserektorer fra fire universiteter.
Tvungen samskriving er både skadelig og unødvendig Tvungen samskriving av bacheloroppgaver ved Høgskolen i Innlandet er ikke bare skadelig, det fremstår også unødvendig. Det finnes alternativ som ikke er «langt verre», men som tvert imot er bedre og akseptable.
Københavns Universitet kutter 450 studieplasser Kuttene går hardest utover det humanistiske fakultetet.
Kunnskapsberedskap i heile landet Ein kunnskapsberedskap på vitale samfunnsområde må stå imot svingingar i studenttal. Det trengst ein offensiv for høgare utdanning og forsking i heile Noreg. I arbeidsdelinga i universitets- og høgskulesektoren er det grunnleggjande viktig med institusjonar som tek geografisk ansvar.
Innfører obligatorisk samskriving av bacheloroppgaver Høgskolen i Innlandet regner med å måtte kutte 60 millioner. Ved Fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap reagerer studenter på at de ikke lenger kan velge å skrive bacheloroppgaver alene.
«Konkurranseutsetjing og nedprioritering av byane. Slik er Støre-regjeringa sin politikk.» No begynner vi å sjå mønsteret i Støre-regjeringa sin politikk for omstrukturering av høgare utdanning: konkurranseutsetjing og nedprioritering av byane.
UNIO-studentene: Vi trenger kunnskapsberedskap Skal ferdigutdannede politifolk stå for helsehjelpen til bestemor når hun ikke lenger greier seg selv? Eller lære barnet ditt å lese? Med dagens løsninger er vi på vei dit.
Korttenkte kutt og skadelig retorikk fra statsråd Hoel Forskning og utvikling er den viktigste drivkraften bak langsiktig vekst. Det er en investering, ikke en utgiftspost.
Må kvitte seg med opp mot 30 ansatte — bare 19 har søkt sluttpakke Opp mot 30 årsverk må bort for at NTNUs lærerutdanning skal havne på rett kjøl, men bare 19 har søkt. Sannsynlig med oppsigelser, ifølge dekan.
Høye leiepriser i de største byene: — Skremmende at studenter må jobbe så mye Studentleder Kaja Ingdal Hovdenak ser mørkt på tallene som kommer fram i den siste studentindeksen.
Arbeiderpartiet vil knytte studiestøtten til grunnbeløpet Leder i Norsk studentorganisasjon, Kaja Ingdal Hovdenak, sier hun er veldig glad for meldingen fra Arbeiderpartiet.
Ber Oddmund Hoel ta en prat med statsråd Toppe om barnevern Dekan Mona-Iren Hauge liker ikke at barne- og familieminister Kjersti Toppe vil lempe på kravene om masterutdanning for ansatte i kommunalt barnevern. Hun håper på støtte fra Oddmund Hoel.
Å få barn bidrar til at kvinner dropper hele forskerkarrieren Forskning og undervisning virker vanskelig å kombinere med livet som småbarnsforeldre, sier forsker bak dansk studie.
Mens noen feiret julebordet på luksushotell, hadde andre kurvfest på campus Det er trangere tider i norsk akademia, og med det tydeliggjøres forskjellene. Ekstra godt kommer det til syne når julebord arrangeres.
Sofia kjøpte ikke mat på tre måneder. Her er supersparerens sparetips Lærerstudent Sofia Grenan-Grimstad fikk økonomien til å gå rundt ved å droppe nye matinnkjøp og i stedet spise rester som hadde hopet seg opp i kjøleskap og fryser.
Angrep på amerikansk akademia Den framvoksende treenigheten mellom politikk, penger og KI-utviklere må tegnes inn i et større bilde.
Forvitrar fundamentet for forsking? Står vi overfor ei svekking av sjølve grunnmuren i forskingssystemet vårt, forskingsressursane til og i universitets- og høgskulesektoren? Eg trur dessverre det.
Den nye økonimiske situasjonen har gått inn på rektoren Konsekvensane av den nye økonomiske situasjonen har gjort inntrykk på NTNU-rektoren. Han understrekar kor viktig det er at statsråden snakkar tett med sektoren om dette.
Ingen grunn til å kline til med fleire universitet no Om Anine Kierulf skulle gje statsråden råd, ville dei handla om gode basisløyvingar og akademisk ytringsfridom. Og at me ikkje treng fleire universitet.
Tid er penger og penger er tid Har du vanskeligheter med å fatte deg i korthet? Er det for mange til stede i et møte? Vi må tørre å utfordre oss selv og våre kolleger på om vi bruker arbeidstida vår godt nok, skriver fakultetsdirektør.
Da han ble ansatt på Berkeley fant han en skuddsikker vest i skapet. Nick Dirks har styrt universitet gjennom store kriser Da han ble ansatt på Berkeley fant han en skuddsikker vest i skapet. Nicholas B. Dirks har styrt to toppuniversiteter gjennom studentprotester og noen av de største krisene i nyere amerikansk historie.
Tøffe kutt i Sørøst-Norge Universitetet i Sørøst-Norge har kuttet 73 årsverk, redusert antall studenter og lagt ned fem studieprogrammer. Ytterligere 30 studier står i fare for å forsvinne.
Nedbemanning og mindre undervisning. Nå må de styre med mindre penger De fleste statlige universiteter og høgskoler jobber med å tilpasse aktivitet til en ny økonomisk hverdag. Det handler om oppsigelser, reduksjon i studietilbud og oppbrukte reserver. Slik beskriver de situasjonen.
13 universiteter og høgskoler måtte tære på reservene 13 universiteter og høgskoler brukte til sammen over en halv milliard kroner av reservene sine i første tertial. Helsefakultetet ved UiT jobber hardt for ikke å havne i samme situasjon NTNU.
Meiner høgskulen har skada omdømmet deira — krev orsaking frå styret Sunnmøre kulturnæringshage meiner Høgskulen i Volda har skada omdømmet deira, og vil at høgskulestyret vedtek ei orsaking.
Studiegjelden i England har steget med 400 milliarder kroner på ett (!) år Det er nesten så man må holde seg fast når man kikker nærmere på summene som nevnes i forbindelse med studiegjelden i England.
Krass kritikk i Volda: Vil avslutta avtale og ha pengar tilbake — Ei vanskeleg og uheldig sak, sa rektor Odd Helge Mjellem Tonheim om økonomisaka som nok ein gong var på høgskulestyret sitt bord. Styret vedtok at det vil ha pengar tilbake frå den lokale kulturnæringshagen.
Reagerer på at NTNU vil tilby «sluttpakker» for seniorer Etter å ha forsøkt uten hell å komme i mål med naturlig avgang, vil NTNUs Fakultet for medisin og helsevitenskap tilby individuelle sluttavtaler til ansatte mellom 62 og 67 år. — Helt forferdelig, sier professor.
UiT får 100 millioner mindre å rutte med neste år UiT Norges arktiske universitet regner med realnedgang i bevilgningen på 2,5 prosent i 2025. En helt ny virkelighet, ifølge ledelsen. Store overskridelser på pilotutdanningen bidrar til å tynge budsjettet.
Kutt, oppsigelser og attraksjonen i offentlig sektor Hvorfor skal man fortsatt jobbe i offentlig sektor når man kan tjene mer penger i privat sektor for samme risiko og samme pensjon?
2,2 millionar på styret sitt bord nok ein gong Høgskulestyret i Volda skal nok ein gong drøfta samarbeidet mellom høgskulen og den lokale kulturnæringshagen. Dokumentasjonen er framleis fragmentert og vanskeleg å trenga inn i, meiner styremedlem.
OsloMet må kutte 100 millioner i 2025 OsloMet vil få kutt i bevilgningen neste år på 100 millioner kroner, viser foreløpig budsjett.
Direktøren garanterer oppsigelser ved NTNU I en oppdatert risikoanalyse sier NTNU at det er store sjanser for at de ikke vil klare å tilpasse seg den nye økonomiske virkeligheten, og at konsekvensene av dette vil være store. — Det vil bli oppsigelser ved NTNU, sa direktør Haugstad under styremøtet tirsdag.
Ansetter universitetsdirektør og legger fram budsjett for 2025 Styret ved Universitetet i Oslo skal også gå gjennom utdanningsporteføljen for neste studieår og regnskapstallene for første tertial i år.
Ny strategi med samme visjon i Agder Styret ved Universitetet i Agder skal vedta ny strategi og retningslinjer for kunstig intelligens på styremøtet 19. juni.
Vil kutte i kommunikasjon. Tilsette skal bli «mer selvhjulpne» Nord universitet må kutte store summar dei nærmaste åra. Kommunikasjonsavdelinga er gjort til pilotprosjekt.
Nedlegging av studiet av praktisk kunnskap: — Nord universitet sagar av greina det sit på Utan å tenke gjennom konsekvensane på sikt, vil Nord universitet vedta nedlegging av masterprogrammet i praktisk kunnskap, skriv fire tilsette i eit ope brev.
Avlyser over 60 studier i årets opptak Universiteter og høgskoler trekker over 60 studier fra årets opptak. Årsaken er sviktende søkertall og strammere økonomi.
Lyser ut rektorjobb og diskuterer rektorlønn Styret ved Høgskolen i Østfold skal lyse ut rektorjobben, etter at det ble flertall for å fortsette med ansatt rektor. Rektors lønn er også tema.
Fleire fakultet styrer mot minus Universitetet i Bergen går totalt sett godt. Men fleire fakultet ser ut til å gå i minus i 2024.
Akademisk boikott på dagsordenen i Stavanger Akademisk boikott og kutt i forskningstid er blant sakene på styremøtet ved Universitetet i Stavanger torsdag.
Sparer 30 millioner på skjerpede forskningskrav og mindre forarbeid til undervisning Ledelsen ved Universitetet i Stavanger anslår å kunne spare over 30 millioner kroner per år ved å ta forskningstid fra de som ikke publiserer og kutte ned på tid til å forberede undervisning.
Påstand om maktkamp og pengerot: Rektor har varsla mot direktør og stiller spørsmål ved pengeoverføringar Det meste har låst seg i ein langvarig konflikt i leiinga ved Høgskulen i Volda. No snakkast det om «eskalerande krise», «svertekampanje» og «maktkamp».
Kan spare millioner på streiken Ett NTNU-fakultet kan spare over 10 millioner kroner i lønnskostnader per måned det er streik. Men selv om det kan virke kjærkomment for et fakultet som sliter med økonomien, er de mer opptatt av regningen som kommer i bakkant.
Vil gi sluttpakker på inntil halvannen årslønn Etter flere strafferunder er NTNUs sentrale samarbeidsutvalg endelig enige om hvordan sluttpakkene skal se ut.
Trangere økonomi i Europa: Flere varsler underskudd og oppsigelser i 2024 Universiteter i Sverige, Danmark og Storbritannia sliter med økonomien. Fire av ti universiteter i Storbritannia går i minus.
Måtte trekke forslag om å skjerpe forskningskrav Det ble bråk da ledelsen ved Høgskolen i Innlandet ville innføre resultatbasert tildeling av forskningstid. — Vi må bruke mer tid på dette, sier prorektor.
Vi trenger de små utdanningene I et lite land som Norge er det ikke gitt at alle profesjoner skal være store. Men de er likevel viktige — både for helse og velferd til alle landets innbyggere, og som bidragsytere i tverrfaglige forskningssamarbeid.
Akademisk boikott og røde tall på styremøte i Agder Diskusjonen om akademisk boikott av Israel sprer seg ved landets universiteter og tas ved Universitetet i Agder onsdag.
Ramsalt kritikk av direktøren. Styret stiller spørsmål ved pengeoverføringar Høgskulen i Volda flytta pengar frå høgskulen til ein lokal næringshage. Høgskulestyret har stilt spørsmål ved avtalen, og er på ingen måte nøgde med svara det har fått frå høgskuledirektøren.
Budsjett- eller ledelseskrise ved norske universitet? Kjære styreledere og rektorer: om dere virkelig vil ha suksessfulle organisasjoner så kan dere begynne med fem konkrete grep.
Færre skal jobbe ved Nord universitet. — Blir nokre krevjande rundar Tøffe krav til omstilling er i vente ved Nord universitet. — Vi må bli færre tilsette, seier rektor Hanne Solheim Hansen.
Når dårlige råd er dyre Hvis vi reduserte utgiftene til ledelse og administrasjon med 5 prosent, ville hele underskuddet på 23 millioner være spart inn i løpet av tre år, skriver OsloMet-professor Ole Martin Moen.
Har opplevd kutt i åtte år. Nå leverer over halvparten negativt driftsresultat Ansettelsesstopp, sluttpakker og kutt i studietilbud og forskningstid er noen av tiltakene som nå diskuteres ved landets universiteter og høgskoler. I bunn ligger ulike sentrale kutt de siste årene på 2,4 milliarder kroner.
NTNU, rydd opp! Kjenn deres samfunnsoppdrag! Høyskoler og universiteter har et samfunnsoppdrag i å utdanne fagfolk som kan møte fremtidens behov. Når NTNU i Ålesund kutter i videreutdanninger er det grunn til bekymring, skriver Norsk sykepleierforbund.
Brukte 195.000 kroner i månaden på advokat Noregs handelshøgskole (NHH) har betalt ut nær ein million kroner til eksterne advokatar dei første tre månadene i 2024.
Kritiserer regjeringen for å bruke for lite penger på næringsrettet forskning Det lave nivået på utlysninger i Forskningsrådet gjør at Sintef ikke får den veksten i forskningsvirksomhet de mener samfunnet har behov for. Penger fra EU berger økonomien, viser Sintefs resultatmelding for 2023.
Avlyser fire mastere på grunn av økonomisk svikt OsloMet avlyser årets opptak til fire masterprogrammer i helsevitenskap. Årsaken er store økonomiske problemer ved fakultetet.
NTNU og hovedtillitsvalgte drøfter bruk av sluttpakker Ansatte «i omstilling» ved NTNU utgjør rundt en tidel av landets universitetsansatte. Nå melder nok et fakultet at det må til med sluttavtaler for å nå budsjettet.
Professor ber dekan om å gå av: — Null tillit Det stormer rundt SV-fakultetet i Bergen og dekan Jan Erik Askildsen. I en e-post til kollegaer skriver professor Hans K. Hvide at han mener dekanen bør bli bedt om å gå av. Dekanen selv vurderer ikke å trekke seg.
Hvor er oljepengene når vi trenger dem? Er det virkelig slik at sykepleierutdanningene i oljenasjonen Norge skal bruke sparing som virkemiddel når målet er å sikre kvalitet i utdanning og forskning?
Setter ansettelser på pause og styrer mot 40 millioner i underskudd: — Det er krise SV-fakultetet ved Universitetet i Bergen er i økonomisk trøbbel. Styremedlem Kjell Erik Lommerud kaller det krise. Tidligere instituttleder Jan Oskar Engene går hardt ut mot dekan Jan Erik Askildsen.
Forbereder seg på å kutte 60 mill. Høgskolen i Innlandet regner med et inntektstap på 60 millioner neste år. Oppsigelser utelukkes ikke, ifølge rektor.
Massiv kritikk mot ledelsens ønske om kutt i forskningstid Forslaget om å kutte forskningstid ved Universitetet i Stavanger møter kraftig kritikk i høring, både for prosess og innhold. Ledelsen står fast på at det er et nødvendig grep.
— Regjeringen har lagt en økonomibombe under store deler av sektoren Det må tas et krafttak i finansieringen av høyere utdanning. Stopp kuttene og fjern indikatorene. Vi trenger forutsigbarhet i finansieringen når vi har et langsiktig samfunnsoppdrag.
Får tjue prosent mindre for studiestøtten enn for tjue år siden Dagens studenter får 20 prosent mindre for studiestøtten enn det de gjorde for 20 år siden, viser en fersk rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse.
Kan bli nødt til å avgi studieplasser ved ni av ti studieprogram Et utvalg ved NTNU har kommet med forslag til hvilke krav som skal gjelde når studieporteføljen skal dimensjoneres. Det kan gå hardt utover humanistene.
Gir pengar til 1650 nye studentbustader. Sjekk kven som får kva I 2024 gir regjeringa pengar til 1650 studentbustader. Målet er at enda fleire studentar skal ha ein trygg og rimeleg plass å bu.
Budsjetterte med underskudd. Gikk med overskudd Årsregnskapet for 2023 viser at økonomien ved OsloMet gikk bedre enn det universitetet antok i sine budsjetter.
Hoel må komme med en ny finansieringsmodell Den lille summen som er bevilget til flercampus-institusjoner står ikke i forhold til kostnadene ved å opprettholde aktiviteten på lite søkte studier, ofte på studiesteder med få studenter totalt.
Nyeste artikler
Hoel mener «sjokk-digitaliseringen» undergraver campusstudiene
Overambisiøse ledere må forstå mer av sektorens tradisjoner
Sør-Koreas tidligere førstedame anklaget for plagiat
Rektorer svarer på lederkritikken. — Kjenner meg ikke igjen
Kunnskapssektoren trenger én ting i 2025
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år
Øyvind Vågnes (1972—2025)