nytt tilbud

Kø for psykisk hjelp til midlertidige ansatte

Universitetet i Bergen har opprettet et eget psykisk tilbud for midlertidig ansatte. — Det er viktig å være en god arbeidsgiver, og at vi evner å se hele mennesket, sier rektor Margareth Hagen.

— Jeg tror yngre forskere uten fast stilling står overfor vanskelige valg, sier Margareth Hagen.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Universitetet i Bergen (UiB) har opprettet et nytt tilbud med psykologisk rådgivning for sine midlertidig ansatte.

— Jeg er alltid stolt av UiB, men dette er jeg særlig stolt av at vi har fått til. Dette har vært ønsket og etterspurt lenge, og jeg kan melde at tilbudet har enorm interesse. Det er allerede kø for å få time, sier rektor ved UiB, Margareth Hagen, til Khrono.

Som Khrono tidligere har skrevet om, er stipendiater og andre midlertidig ansatte ekstra utsatte for å utvikle psykiske problemer, og i universitets- og høgskolesektoren har stipendiater og postdoktorer blitt rammet hardest av pandemien.

Det nye rådgivningstilbudet går ut på at Bedriftshelsetjenesten ved UiB skal tilby gruppeveiledning for ph.d.-kandidater og unge forskere, som opplever helseutfordringer knyttet til deres arbeidssituasjon. Det er snakk om tre gruppesamlinger på tre timer hver.

«Her vil vi fokusere på å styrke motstandsdyktighet din, og ferdigheter for å håndtere psykiske utfordringer,» heter det på tilbudets nettside (journalistens oversettelse). Tilbudet skal bidra til å hjelpe de unge forskeren til å komme over mentale sperrer som står i veien for å nå viktige mål.

En periode med mye usikkerhet og stress

Margareth Hagen forteller at denne ideen oppsto før koronapandemien.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

— For to år siden kom vi med en rapport om situasjonen for yngre forskere ved UiB. Dette er ett av tiltakene som da kom på bordet. Nå har vi fått det på plass. Rådgivningen skal hjelpe unge forskere med å takle karriereusikkerhet, utfordringer de står i, det å skape en balanse mellom jobb og fritid og så videre. Vi er kjempeglade for at det er en så stor interesse for tiltaket, sier hun.

— Tenker du at det å være midlertidig ansatt er en så vanskelig situasjon i en akademisk karriere, at det er behov for dette?

— Jeg tror yngre forskere uten fast stilling står overfor vanskelige valg. Skal de fortsette i akademia, eller søke jobb andre steder? Det er mye usikkerhet og stress i denne perioden, knyttet til det å være i en rekrutteringsstilling.

Viktig å se hele mennesket

Tilbudet er på engelsk, ettersom mange av dem som har disse stillingene er rekruttert fra andre land.

— Var det mye som skulle til for å få dette opp og gå?

— Alt har jo sin pris, og det har tatt tid å få ting på plass. Det er viktig å være en god arbeidsgiver, og at vi evner å se hele mennesket, sier hun.

Hagen sier at de har vært mye i kontakt med interesseorganisasjonene til stipendiatene, og at dette inspirerte dem til å få på plass veiledningstilbudet.

— Det har også vært diverse undersøkelser som har vist at mange i denne situasjonen kjenner på usikkerhet. Dette har selvsagt ikke blitt lettere under koronapandemien, sier hun.

— Hvor lav terskel er det for å melde seg på dette?

— Dette er for alle, sier Hagen.

Powered by Labrador CMS