Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring 20. januar 2025 - 06:58
Nytt språkkrav - vi må ta oss tiden vi trenger Ledelsen ved Universitetet i Oslo mener det er mange uklarheter rundt de nye språkkravene for stipendiater.
Mange misforståingar om norskopplæring i akademia Det nye språkkravet er avgjerande for å gjenreise det norske fagspråket i akademia. Dessverre byggjer debatten på fleire misforståingar.
Feilslåtte språkkrav for stipendiater og postdoktorer Opplæringskravet som nå foreslås for stipendiater og postdoktorer er dårlig gjennomtenkt, ikke utredet, og lener seg ikke på forskning på feltet. Vi håper at regjeringen vil høre innvendingene fra sektoren og revurdere forslaget.
Fellesskap som motgift mot stipendiatens ensomhet Det kreves en hel landsby for å oppdra et barn, sier ordtaket. Kanskje gjelder det samme for stipendiaten?
2 av 3 stipendiater vet ikke hva de kan gjøre i konflikter med veileder De kjenner ikke til hvilke regler som gjelder når de får problemer med veilederne, viser undersøkelse blant stipendiater ved NTNU.
Anbefaler ingen å bli stipendiat. — Tøft valg To av tre i panelet vil ikke anbefale andre å gjøre som dem og ta doktorgrad. Et tøft valg å ta å bli stipendiat, mener de.
Temporary scientific employees need an ombudsperson The process of reporting and conflict management at the university is difficult to navigate. Ph.d. candidates need support and help from an ombudsperson, the DION Board at NTNU writes.
Mangelfulle systemer for konfliktutsatte stipendiater I sunne organisasjoner sørger man for at alle ansatte opplever trygghet når de ønsker å si ifra om forhold som ikke fungerer. Slik er det ikke for stipendiater, mener kronikkforfatterne.
Tror språkkrav vil koste instituttet hans dyrt Regjeringen vil innføre krav om minst 15 studiepoeng i norskopplæring for utenlandske stipendiater. Instituttleder Tor Eldevik estimerer at det vil koste hans institutt opp mot 10 prosent av den årlige bevilgningen.
Hvem forsker på forskerne? NTNU-stipendiat savner en kunnskapsbasert tilnærming til ph.d.-utdanningen.
Det er slutt på at ferske forskarar går stille i gongane Det er på høg tid at ferske forskarar får ein medlemsorganisasjon som talar si sak, skriv Anders Hjertø Lind i Organisasjonen ferske forskarar.
Jeg er ensom, og jeg er ikke alene SHoT-undersøkelsen viser at en av tre studenter fortsatt sliter med ensomhet og alvorlige psykiske plager etter pandemien. Jeg er en av dem, skriver stipendiat Elian Eve Jentoft.
Doktorgradsstipendiat om frafallet: - Savner tiltak Se på doktorgradsstipendiatene som noe annet enn et tall, skriver Mette Maria Gjerskaug.
Hvorfor gråter stipendiatene? Jeg er stipendiat. Jeg er mann. Jeg har grått. Jeg har ikke tid til å skrive denne kommentaren.
Gråter også mannlige stipendiater? La meg få komme med to innspill, som kanskje kan bringe forskningsministeren og helseministeren sammen i et felles tiltak mot gråtende stipendiater.
Halvparten av kvinnelige stipendiater svarer at de er utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet Viserektor og professor ved Kungliga Tekniska Högskolan, Anna Wahl, tror det ikke snakkes nok om trakasseringskulturen i akademia.
Vurderer å starte #pleasedontstealmywork-kampanje i Norge Stipendiatorganisasjonen i Norge har fått inn en haug med historier fra fortvilte unge forskere som har opplevd at akademikere med lenger fartstid tar æren for arbeidet deres.
Professor om psykisk helse i akademia: «Gråtende stipendiater er vanligere enn ikke-gråtende» Oppfatningen av hvor selvstendig og sterk man må være for å få toppkompetanse i akademia, er betydelig overdrevet. Jeg er et bevis på det, skriver professor Ellen Lexerød Hovlid.
Har startet kampanje mot forskningstyveri: — Jeg vet jeg skal klare dette Initiativtaker og ph.d.-stipendiat Maria Toft forteller at historiene bare renner inn.
Støtte til forskere og stipendiater i Ukraina Bildene og nyhetsreportasjene fra Ukraina har sjokkert oss alle. Det utenkelige har skjedd. Det er igjen aggresjonskrig i Europa. Et suverent europeisk land invaderes. Rett foran øynene våre.
En krevende tid – ikke minst for stipendiatene Har Universitetet i Oslo gjort nok for stipendiatene under pandemien, spør Khrono? Vi har jobbet hardt for å ivareta dem godt gjennom nye og allerede etablerte ordninger, men vi kan alltid bli bedre.
Om åpenhet rundt psykisk helse hos stipendiater Når psykisk helse er et tabu blant stipendiater, må institusjonene spørre seg hva det er ved kulturen der, som gjør at det er tilfelle.
OsloMet skyver fra seg de beste forskertalentene Tunggrodd ansettelsesprosess gjør at OsloMet går glipp av de beste stipendiatene og postdoktorene, mener ni forskningsledere.
52 søkarar til stipendiatstilling – ingen er norske Ikkje noko problem, meiner professor ved NTNU, Christian Klöckner.
Ber Norge velge ny strategi for internasjonalisering:— Dette er vinn-vinn Norge bør betale nordmenn som reiser til utlandet for å ta doktorgrad, mener Oxford-stipendiat og postdoktor.
Vurderer tiltak for å få stipendiatene raskere i mål Det er sløsing med talent når stipendiater ikke gjennomfører, mener prorektor ved OsloMet, som vurderer nye tiltak for å få flere gjennom på kortere tid. Hun etterlyser også nye indikatorer fra departementet.
Stipendiatene i Agder ber om tre måneder forlengelse Mange håpet på forlengelses-penger i revidert statsbudsjett. Det kom ikke. Nå ber stipendiatene ved Universitetet i Agder universitetet om å ta grep.
Kø for psykisk hjelp til midlertidige ansatte Universitetet i Bergen har opprettet et eget psykisk tilbud for midlertidig ansatte. — Det er viktig å være en god arbeidsgiver, og at vi evner å se hele mennesket, sier rektor Margareth Hagen.
Ingen penger til stipendiatene Bare ved Universitetet i Bergen melder halvparten av stipendiatene at de er mer enn en måned forsinket. Men regjeringen fant ingen penger til å forlenge stipendiatenes engasjement.
Frp vil ha flere studieplasser til helseutdanningene og øke lønnen til stipendiater Fremskrittspartiet (Frp) foreslår å lage en opptrappingsplan for å sikre flere sykepleiere og helsearbeidere i Norge de neste årene. Det vedtok partiet på helgens landsmøte.
Vi trenger en krisepakke for yngre forskere Regjeringen må legge til rette for at stipendiater og postdoktorer lykkes under koronapandemien, slik at vi ikke mister flere årskull unge forskere.
«Jeg vet hva dere kan bruke en ekstra milliard kroner til» Leder i Forskerforbundet, Guro Lind, mener universiteter og høgskoler nå har en gyllen mulighet til å gjøre en innsats for sine ph.d.-studenter og postdoktorer.
Ta ansvar og ta tak – gi stipendiatene forlengelser! Gjennom å ikke gi stipendiater støtte i møte med pandemiens utfordringer risikerer vi å kaste bort både investeringene, stipendiatenes innsats og mange lovende karrierer, både i og utenfor akademia.
Når stipendiater blir omgjort til et produkt for institusjonens professorspirer Når stipendiater blir omgjort til et produkt for institusjonens professorspirer, kan kvantitet overta rollen for kvalitet i veiledning. Resultatet kan bli økt frafall og dårlig gjennomstrømning.
Forskerforbundet bekrefter dramatiske tall: – Kun 17 prosent upåvirket — Nå har vi sett hva som skjedde når institusjonene prøvde å løse dette selv. Det er ikke holdbart, sier lederen av Forskerforbundet.
Alle stipendiater skulle få, sa ledelsen. Praksis er ulik I mars sa ledelsen ved Universitetet i Bergen at alle stipendiater skulle få forlenget finansieringsperioden med en måned. Men mange stipendiater vet ennå ikke om de får penger.
Systemet rundt forlengelse av stipendiatkontrakter er basert på mistillit Vi ber om at regjeringen gir universitetene økte bevilgninger, og at universitetsledelsen har tillit til at stipendiatene faktisk gjør jobben sin, skriver leder av NTL Ung, Martin Kvalvik.
Jobbet i helsevesenet under krisen. Vet ikke om hun får forlenget ansettelsen. Stipendiater ved flere universiteter opplever stor frustrasjon. Løftene om enkel og betalt forlengelse grunnet koronaforsinkelser blir ikke innfridd.
Venter på at stipendiat-løfter skal innfris Først lovet UiB-ledelsen alle doktorstipendiater og postdoktorer én måneds korona-utsettelse. Nå sliter fakultetene med å innfri ledelsens lovnader.
Korona har fått akademikerne til å gå i hi. Kommer de til å dukke opp igjen? Akademisk arbeid krever konsentrasjon, men det krever også faglig fellesskap der man møter mennesker. Silje Bringsrud Fekjær er bekymret for frafallsstatistikken dersom akademikerne fortsetter å sitte hjemme.
Asheim: «... det er noen som tror at det ikke er lov for forskere å sitte på kontoret og jobbe. Det er det.» Ulik praksis på tilgang til jobbkontor, viser en rundspørring i Khrono.
Hold undervisningsplikten til stipendiaten hellig! Stipendiater. Undervisningsplikten for stipendiater kan føles stressende, så veileder og kolleger må vise støtte. Men den må beholdes og tiltak bør settes inn for å bedre situasjonen, skriver artikkelforfatterne.
Professor mener akademikere må ta ansvar for sin egen tidsbruk Tidsbruk. «Man kan overleve i akademia uten å ha bistilling, ta på seg mye ekstern sensur og reise på fire konferanser i året», mener professor Silje Bringsrud Fekjær. Vitenskapelige ansatte har rom for å prioritere hardere, sier hun til Khrono.
Forskerforbundet svarer på kritikk rundt lønnsoppgjør for stipendiater på OsloMet Lønnsoppgjør. Forskerforbundet på OsloMet svarer her på kritikk ad lønnsoppgjøret for stipendiater på universitetet.
EU finansierer 52 norske doktorgradsstipendiater Stipendiater. EU finansierer flere norske doktorgrader enn noen gang.
Bygger bro mellom praksis og forskning Helse. OsloMet bygger bro mellom praksis og forskning. Sju stipendiatstillinger utlyses og brobyggerskole skal etableres. Oslo kommune er en av samarbeidspartnerne.
Plan S byr på dystre utsikter for Norges stipendiater Plan S. Stipendiatene vil betale den høyeste prisen for open access, skriver stipendiatene Haakon Gjerløw og Frikk Nesje ved Universitetet i Oslo.
Opprørte over null stipendiater Bare to av 520 nye stipendiatstillinger har gått til Møre og Romsdal på de siste årenes statsbudsjetter. Rektorene ved høgskolene i Volda og Molde mener de blir sultefôret.
Ja til ny modell for tildeling av stipendiater Professor Anders Breidlid og hans kolleger kalte prosessen for tildeling av stipendiater på HiOA for skandaløs. Nå har de fått en ny modell. — Atskillig bedre, sier Breidlid.
Kvalitetssjekk skal gjelde mer enn før Kvalitetsorganet NOKUT skal heretter følge opp kvalitetsarbeidet på universiteter og høgskoler enda tettere, ifølge lovendring.
Rice beklaget stipendiatsak På styremøtet denne uka gikk rektor Curt Rice langt i å beklage at tildeling av stipendiatstillinger på Høgskolen i Oslo og Akershus hadde skapt mye støy og frustrasjon. Han lovet bot og bedring og en ny modell for tildeling.
Stipendiater: La Forskningsrådet hjelpe Hadde det vært en ide å bruke prosjektvurderinger fra Forskningsrådet når konkurranseutsatte stipendiatstillinger skal fordeles på Høgskolen i Oslo og Akershus, spør Åse Marie Ommundsen og Gunnar Haaland.
Helsefag tok storeslem i konkurranse om stipendiater Helsefag er den suverene vinneren i den konkurranseutsatte stipendiatfordelingen på Høgskolen i Oslo og Akershus. Lærerutdanningen kom dårligst ut.
Tapte søksmålet mot staten De to iranske NTNU-stipendiatene nådde ikke frem med sitt søksmål for å få oppholdstillatelse i Norge. Nå anker de saken.
Rektor frykter ikke for doktorgradsprogram Rektor har full tillit til at Fakultet for helsefag får ryddet opp i sine stipendiatproblemer før forsinkelsene skaper problemer for doktorgradsprogrammet.
Satser 50 millioner på doktorgrader HiOA ønsker å bli godkjent som universitet. Det koster penger, men vil gi bedre kvalitet på utdanningen, mener rektor Kari Toverud Jensen.
Nyeste artikler
MF og VID konkurrerer om å bli det første private universitetet i Norge
Hoel mener «sjokk-digitaliseringen» undergraver campusstudiene
Overambisiøse ledere må forstå mer av sektorens tradisjoner
Sør-Koreas tidligere førstedame anklaget for plagiat
Rektorer svarer på lederkritikken. — Kjenner meg ikke igjen
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring