En kvartett fra Trondheimsolistene fulgte Kina-delegasjonen rundt, på NTNUs regning. Her fra en mottakelse ved ambassaden i Beijing. Foto: Skjermdump / Gunnar Bovim Facebook

Business-class og strykekvartett: Store sprik i utgiftene på Kina-tur

Kina-besøk. Mens noen tok fly til Kina for under 5000 kroner, fløy andre på business-class til det seksdobbelte. NTNU betalte mer enn 300 000 kroner for en strykekvartett som fulgte delegasjonen som besøkte Kina i april.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Khrono har bedt om innsyn i reiseregningene til universitets- og høgskoleansatte som deltok på kunnskapssektorens mye omtalte Kina-reise i april i år.

144 personer ansatt ved norske høyere utdanningsinstitusjoner deltok i delegasjonen som ble organisert av Kunnskapsdepartementet, Forskningsrådet og SiU, Senter for internasjonalisering i utdanningen. I tillegg kom deltakere fra en rekke forskningsinstitutter, se fullstendig deltakerliste her.

Med en sånn delegasjon kommer man på en måte gjennom lydmuren.

Gunnar Bovim

Khrono ba om innsyn i begynnelsen av juni, og så langt har vi fått oversendt reiseregningene til 124 av de 144 deltakerne fra universiteter og høgskoler.

Reiseregninger til 5,5 millioner

Den offisielle statsrådsledede delegasjonen gikk over fem dager fra og med 16. april, men en rekke av institusjonene benyttet anledningen til egne besøk hos eksisterende eller potensielle samarbeidsinstitusjoner i Kina. Samtidig har flere institusjoner fremdeles ikke levert oversikt over prisen på flybilletter som institusjonen bestilte og betalte sentralt, så de ulike reiseregningene kan vanskelig sammenlignes på lik fot.

Les også: 222 på tur med Nybø til Kina: Kan ligne på akademisk turisme

Et anslag basert på de mest komplette reiseregningene viser imidlertid at snittutgiften per deltaker kan anslås til 38.000 kroner, noe som igjen antyder at totalprisen for 144 deltakere kan anslås til nærmere 5,5 millioner kroner.

NTNU satset mest

NTNU la soleklart mest penger i reisen, med 32 deltakere. For 27 av de 32 NTNU-ansatte som vi har fått oversikt over, beløper totalsummen seg til ganske nøyaktig 1,2 millioner kroner. I tillegg kommer så betalingen for NTNUs husorkester, Trondheimssolistene, som kostet NTNU 314.000 kroner.

Norges største universitet har en lang rekke eksisterende samarbeid med kinesiske partnere, og rektor Gunnar Bovim forteller at langt flere ansatte ønsket å bli med på ferden, enn de som ble med.

— NTNU har flere hundre ansatte som jobber med Kina-samarbeid. Vi konsentrerte oss om de konkrete avtalemulighetene vi visste vi hadde, sier Bovim til Khrono.

— Har reisen vært verdt pengene det kostet?

— Absolutt. Dette var en kjempesvær delegasjon, men samtidig en stor mulighet for gjennomslag og tilgang vi ellers ville ha slitt med å få. Med en sånn delegasjon kommer man på en måte gjennom lydmuren, sier Bovim, som blant annet viser til en kontrakt NTNU inngikk i Jiangsu-provinsen der den kinesiske samarbeidsinstitusjonen forpliktet seg til å legge 100 millioner på bordet.

— Dette er en kontrakt vi etter mitt skjønn neppe hadde fått uten en topptung delegasjon som viste at vi som nasjon og institusjon mener alvor, sier Bovim.

NTNUs egen avis, Universitetsavisa, som også var med på turen med en person, skrev i en foreløpig oppsummering etter hjemkomst at turen hadde gitt ni konkrete nye avtaler, fordelt på tre universiteter: NTNU, Universitetet i Bergen og Universitetet i Oslo, med tre nye avtaler hver. Flere rektorer opplyser også til Khrono at en rekke eksisterende samarbeid ble styrket og utvidet.

Les også: Journalist nektet visum på Nybøs Kina-tur

Tok med seg «husorkesteret»

En annen metode NTNU-rektoren sier de brukte for å vise at institusjonen mener alvor, var å invitere med seg fire musikere fra ensemblet Trondheimsolistene, som fungerte som strykekvartett på flere arrangementer under reisen.

Fra daglig leder i Trondheimsolistene får Khrono opplyst at kvartetten gjorde fire opptredener i løpet av den knappe uka i Kina, blant annet på en mottakelse på den norske ambassaden i Beijing og på alumniarrangement i regi av NTNU.

Prisen for det klassiske akkompagnementet, betalt av NTNU, kom på 314.000 kroner.

På sin offisielle Facebook-side har Gunnar Bovim lagt ut en video av kvartetten han omtaler som NTNUs eget «husorkester», mens de spiller på ambassademottakelsen. Bovim gjør også et kort intervju med en av musikerne, og konstaterer:

— Jeg er iallfall «hashtag #stoltrektor» når jeg får lov å ha med meg så kjempeflotte musikere på høyt internasjonalt nivå.

Les også: UiO-forsker fikk ikke visum til Nybø-tur

Bovim: Kina opptatt av symboler

— Hvorfor tok NTNU med seg en strykekvartett, Bovim?

— Vi begynner å få en viss erfaring med Kina, og vet som nevnt at de er veldig opptatt av noen symboler og det relasjonelle. De setter blant annet stor pris på kulturdeltakelse fra vår del, og det er mange som kommer på arrangementer nettopp på grunn av dette, sier Bovim, og legger til:

— Trondheimsolistene er en nær partner av NTNU, mange av dem er studenter hos oss, og de fleste andre har vært det. Vi ser det som positivt at de kan være med på å profilere landet vårt, samtidig som de får selvstendig erfaring med internasjonalt arbeid.

— Du har en ansatt i kommunikasjonsstaben din, Anne Katharine Dahl, som sitter i Trondheimsolistenes styre?

— Ja, men hun har ikke vært involvert i noen vurdering av om de skulle inviteres med eller ikke, sier rektor Bovim.

NTNU-rektor Gunnar Bovim tok selv jobben med å intervjue Trondheimsolistenes Marianne Baudouin Lie. Foto: Skjermdump

Rektorer på business class

De aller fleste komplette reiseregningene til de som har levert, ligger på mellom 30.000 og 40.000 kroner, og utgiftene til hotell, taxi og kollektiv transport i Kina er logisk nok ganske ensartede. De fleste fra delegasjonen sov på samme hotell i både Beijing og Shanghai.

Men utgiftene til flybilletter viser stor variasjon: De billigste tur-retur-billettene mellom Oslo og Beijing kostet i underkant av 5000 kroner. Rektor Kathrine Skretting ved Høgskolen i Innlandet sikret seg en slik billett, og var den rektoren i Khronos mottatte materiale som reiste klart billigst.

Andre ledere var dyrere å frakte: Fra NTNU hadde rektor Bovim og prorektor Bjarne Foss business class-billetter begge veier, til totalt nær 28.000 kroner per person (inkludert fly Trondheim-Oslo). Også NMBU-rektor Mari Sundli Tveit tok fly i samme prisklasse. OsloMet-rektor Curt Rice fløy også business class, selv om han sikret seg billetter til 19.111 kroner.

For å holde ut i den jobben jeg har er det viktigere for meg å kunne fly business-class enn å ha høy lønn.

Svein Stølen

Stølen dyrest

Dyrest av alle var business class-billetten til rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, og viserektor Åse Gornitzka. De ble fakturert med 31.539 kroner hver, viser kvitteringen fra UiO.

— På over seas-flygninger reiser jeg på business-class. For å holde ut i den jobben jeg har er det viktigere for meg å kunne fly business-class enn å ha høy lønn, sier rektor Stølen til Khrono.

UiT-rektor Anne Husebekks flybillett kostet ifølge reiseregningen 70.002 kroner, men inkluderte en videre reise til Alaska etter at Kina-besøket var unnagjort.

Politihøgskolens rektor Nina Skarpenes gikk på det høgskolen kaller «et hendelig uhell» da de oppdaget at hjemreisen var booket en dag for tidlig og hun måtte kjøpe ny billett i all hast:

— Kostnaden for den første billetten var kr 11.267, og kostnaden for tilleggsbilletten var kr 37.292. Politihøgskolen tilstreber alltid å reise nøkternt og effektivt, men dette var altså et hendelig uhell, skriver seksjonsleder Per Roar Solstrand i oversikten tilsendt Khrono.

Kunnskapsdepartementet opplyser til Khrono at de brukte 680.000 kroner på reisen, inkludert 43.800 i reiseutgifter til statsråd Nybø.

UiO reiste til Kina før den offisielle norske delegasjonen, og besøkte blant annet Zhejiang University i byen Hangzhou. Foto: UiO

Les også: Trist, men sant: Kina truer våre verdier

Fornøyde rektorer

Universitetet i Oslo utgjorde en av de største «delegasjonene i delegasjonen», med 21 deltakere. Fra de individuelle reiseregningene Khrono har fått tilgang til er det imidlertid vanskelig å si noe om snittkostdaden per deltaker, siden mange flybilletter og hotellregninger ble direkte betalt av virksomheten og fremdeles ikke er oversendt.

Rektor Stølen og utvalgte medreisende reiste ned flere dager før den offisielle delegasjonen, for å gjennomføre en egen planlagt besøksrunde. UiO besøkte blant annet Fudan University og Zhejiang University.

— Jeg er godt fornøyd med vårt besøk ved fire av Kinas toppuniversiteter, og med vår deltakelse på delegasjonsreisen. Fremtidens universitetsverden vil bestå av universiteter i tettere nettverk enn i dag, og vi har som en del av dette vedtatt en tiltaksplan for Øst-Asia hvor vi vil utvikle sterkere koplinger til noen få universiteter i Kina, Sør-Korea og Japan. UiO hadde derfor en utvidet reise sammenlignet med den offisielle Norge-delegasjonen og dro ned fire dager før, skriver Stølen til Khrono.

Egen handlingsplan i Bergen

Også UiB-rektor Dag Rune Olsen mener reisen var godt verdt pengene.

— Ja, reisen var svært nyttig og gir ytterligere momentum til vårt kinasamarbeid. Vi har vedtatt en egen handlingsplan for samarbeid med Kina og som - i kinesisk språkdrakt - ble lansert under reisen. I etterkant av besøket har vi fått gjenbesøk fra flere institusjoner, bl.annet Beijing foreign studies univ. som planlegger et eget senter for norsk språk og kultur. Vi får også gjenbesøk fra Sozhou Industrial Park om mulig etablering av innovasjonsaktiviteter der, melder Olsen.

Les også: Til Kina på gummisåler

Fakta

Kunnskapssektorens kinadelegasjon

Rundt 220 personer fra kunnskapssektoren deltok på Kina-reise med statsråd Nybø i spissen i april i år.

144 ansatte ved universiteter og høgskoler deltok, ifølge reiseregningene Khrono har fått innsyn i.

Reisen har anslagsvis kostet uh-sektoren 5,5 millioner kroner, i snitt rundt 38 000 per deltaker.

NTNU har også betalt 314 000 for fire musikere fra Trondheimsolistene, som spilte ved fire arrangementer i Kina.

Kunnskapsdepartementet opplyser selv å ha hatt utgifter på totalt 681 000 for syv reisende og arrangementskostander.

Fakta

Disse deltok

  • NTNU: 32
  • UiB: 26
  • UiO: 21
  • OsloMet: 15
  • HVL: 10
  • USN: 8
  • UiS: 6
  • Høgskolen i Østfold: 6
  • NMBU: 3
  • BI: 3
  • UiT: 3
  • Nord: 1
  • NLA-høyskolen: 2
  • Idrettshøgskolen:2
  • Menighetsfak: 1
  • Musikkhøgskolen: 1
  • Politishøgskolen: 1
  • Innlandet: 1
  • Molde: 1
  • UiAgder: 1
Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS