Høyere utdannings- og forskningsminister Iselin Nybø har med seg et stort følge på sin tur til Kina neste uke. Foto: David Engmo

222 på tur med Iselin Nybø til Kina: «Kan ligne på akademisk turisme»

Ut på tur. — Det kan jo ligne litt på akademisk turisme, sier tidligere BI-rektor Torger Reve om at over 220 personer fra kunnskapssektoren er med i følget til statsråd Iselin Nybø til Kina neste uke.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Litt onde tunger kaller det «akademisk turisme» når det snakkes om de over 220 personene fra universitets-, høgskole- og forskningssektoren som skal følge statsråd Iselin Nybø (V) på en fem dagerstur til Kina neste uke.

NTNU størst

NTNU stiller med 33 reisende, Universitetet i Bergen 27, Universitetet i Oslo 21, OsloMet 15 og Høgskulen på Vestlandet med 10 blant annet. Dette er de største delegasjonene.

I tillegg til representanter fra 20 universiteter og høgskoler, der så godt som alle rektorene er med, er det også en rekke forskningsinstitutter med på turen, samt Universitets- og høgskolerådet. Studentene er representert med lederen i Norsk studentorganisasjon og lederen i ANSA, organisasjonen for norske studenter i utlandet.

Hvis akademisk frihet, ytringsfrihet og minoritets-språk blir tema for senere turer skal vi vurdere å bli med.

Johann Roppen

I tillegg til rektorene på landets ni universiteter er også en rekke andre rektorer med på turen fra de mindre høgskolene, blant annet Musikkhøgskolen, Menighetsfakultetet, Høgskolen i Molde, Idrettshøgskolen, NLA-høyskolen og Politihøgskolen.

Her kan du lese den fullstendige deltakerlisten.

Færevik reagerer på omfanget

Kinakjenner, historiker og forfatter Torbjørn Færevik har kalt kunnskapssektorens tur til det kommunistiske diktaturet uten akademisk frihet, for både «naiv og pinlig» og mener at hvis man først skal besøke Asia burde man reise til India, som både er et demokrati og har gode universiteter, for ikke å snakke om Japan.

Færevik understreket i debatt på Dagsnytt18 med NTNU-rektor Gunnar Bovim og Iselin Nybø tidligere denne uka at han ikke var motstander av akademisk samarbeid med Kina.

— Men det er omfanget på det hele jeg reagerer på, sa han og ba rektorer og myndigheter om å stoppe opp litt og stikke fingeren i jorda og gjøre en analyse over hva som foregår i det kinesiske samfunnet.

Også Stein Ringen peker overfor Aftenposten på at utviklingen går i feil retning i Kina:

— I Kina råder det ikke akademisk frihet. I de senere år har utviklingen gått i feil retning, sier Stein Ringen, til Aftenposten. Han underviser i sosiologi på Oxford-universitetet og som har skrevet boken Det perfekte diktatur om Kina.

NTNU-rektor Gunnar Bovim som også deltok i Dagsnytt18-debatten sa at det ikke var mulig å dele synspunktene til alle land man samarbeider med.

— Men jeg mener at akademisk samarbeid i seg selv har en demokratisk effekt, sa Bovim på NRK.

Roppen blir hjemme

Kun en håndfull av landets rektorer fra høyere utdanningsinstitusjoner skal ikke på Kina-tur. Johann Roppen ved Høgskulen i Volda er en av dem.

— Vi er en spisset og profilert høgskole og våre fagområder var i liten grad tema på denne turen. Hvis akademisk frihet, ytringsfrihet og minoritetsspråk blir tema for senere turer skal vi vurdere å bli med, sier Roppen til Khrono.

Reve: Ligner på akademisk turisme

Tidligere BI-rektor Torger Reve, har hatt tett samarbeid med Kina siden 1997. Selv står han ikke på deltakerlisten til turen, men har mange Kina-opphold bak seg.

— Hva tenker du om at nærmere 240 mennesker fra kunnskapssektoren drar på en ukestur til Kina nå, er det akademisk turisme?

— Det kan jo ligne litt på akademisk turisme, sier Torger Reve, og legger til:

Torger Reve. Foto: Øyvind Aukrust

— Det er ganske spesielt å reise ned hvis man regner med å etablere virksomhet nå, det er vel egentlig for sent. De beste universitetene er allerede opptatt, og mange norske institusjoner har avtaler med Kina allerede, sier han.

— Men Kina er en gigant og et viktig land å ha kunnskapsrelasjoner med, mener Reve, som selv driver og skriver og sampubliserer med flere kinesiske studenter nå.

Ingen sanksjoner

Han sier at han heller ikke gjennom sine 20 år med utstrakt Kina-kontakt har hatt noen problemer.

— Jeg har ikke blitt stoppet med noen form for sensur eller merket noe til det, sier han.

I 2015 opplevde blant annet den anerkjente kinaforskeren ved Universitetet i Oslo, Harald Bøckmann å bli nektet visum til Kina, noe han også har blitt nektet flere ganger tidligere.

Les også: Bøckmann nektet visum til Kina

Flere av rektorene som skal delta på årets tur, var også på hver sine turer til Kina i fjor, blant andre rektor Anne Husebekk ved UiT Norges arktiske universitet, Bjørn Olsen fra Nord universitet og NTNUs Gunnar Bovim.

Les også: Samarbeidet med Kina blomstrer opp igjen

UiO-rektor Svein Stølen og hans viserektor «utenriksminister» Åse Gornitzka reiste til Kina allerede onsdag med en samlet delegasjon på 21 for å ha sitt eget opplegg noen dager før de andre kommer etter i løpet av helgen.

15 fra OsloMet

Rektor Curt Rice leder et følge med 15 deltakere fra OsloMet — storbyuniversitetet. Han ønsker ikke å kommentere snakkisen om «akademisk turisme», men sier at universitetet allerede samarbeider med flere institusjoner i Kina og at de håper å få til mer.

— Vi har eksisterende samarbeidsprogrammer med noen kinesiske institusjoner og har ansvar for to workshops i det offisielle programmet. Den gruppa som reiser fra OsloMet er hovedsakelig de som er involvert i disse workshopene og disse samarbeidsprogrammer og målet er å videreutvikle disse, sier Rice og understreker at det er viktig for han å ha med seg fagfolk på turen.

Rektor Curt Rice, OsloMet. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

— Det har også vært en prioritering for Kunnskapsdepartementet at vi bruker denne turen til å bidra til at Norge får et sterkere forhold til Kina og jeg håper at OsloMet sin deltakelse vil bidra positivt til å oppnå regjeringens mål med turen, sier Rice.

OsloMet har samarbeidsavtaler med 10 kinesiske institusjoner, deriblant Tsinghua University og Peking University som er blant de ledende universitetene i Kina.

De fleste avtalene gjelder flere former for faglig samarbeid, som utveksling av studenter og ansatte, forskning og utvikling.

Østfoldrektor profilerer samarbeid

Rektor Hans Andreas Blom ved Høgskolen i Østfold er med i Iselin Nybøs delegasjon og skal delta i hele det faglige programmet i Beijing og Shanghai.

I tillegg til Blom er fem faglig ansatte fra høgskolen med på turen, men disse skal hovedsakelig besøke de to universitetene som høgskolen samarbeider med i og utenfor Beijing.

Blom trekker fram tre grunner til å delta på turen.

— Det ene er å representere Høgskolen i Østfold i Nybøs delegasjon, og det andre å bli bedre kjent med de andre rektorene og bli mer sammensveiset som kollegium. Dessuten skal jeg møte lederne ved de to universitetene vi samarbeider med, og dette er også en sjanse til å profilere dette samarbeidet, sier han.

Samarbeidet med det ene universitetet skjer innen innovasjon og entreprenørskap, og innen teknologi og økonomi ved det andre. Blom opplyser at høgskolens fagmiljøer innen teknologi og miljø er involvert i samarbeidet, som blant annet handler om studentutveksling.

Blom er ikke turist

Rektor Blom legger til at høgskolen hadde gevinster av delegasjonsreiser til Brasil som han deltok på i 2016, men at han for eksempel takket nei til en delegasjonsreise til Sør-Afrika, fordi høgskolen ikke hadde like mye samarbeid der.

Begrepet akademisk turisme har dukket opp i forbindelse med denne turen. Hva sier du til det?

Rektor på Høgskolen i Østfold Hans Blom

— Jeg synes ikke det er treffende, og jeg ville ikke deltatt hvis jeg ikke mente det ville gi gevinster for høgskolen, sier han.

Nybø: Stor interesse

Det var hennes forgjenger, statsråd Torbjørn Røe Isaksen som planla reisen til Kina, men statsråd Iselin Nybø er gjerne reiseleder.

— Kina er i ferd med å bli en av de største kunnskapsprodusentene i verden. Mye tyder på at Kina på få år vil passere USA i investeringer i forskning og utvikling, sier forsknings og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V).

Og hun fortsetter:

— Kina har klatret til andreplass på listen over land som har flest vitenskapelige siteringer, og har noen av de fremste universitetene i verden. Skal vi løse vår tids store utfordringer, for eksempel klimaproblemet, er vi nødt til å ha verdens mest folkerike land med på laget. Kina har store ambisjoner for det grønne skiftet, og satser stort på fornybar energi og lavkarbonteknologi. De satser også på andre områder som har stor betydning for Norge. Polarforskning, biovitenskap, landbruk og matsikkerhet, for å nevne noen eksempler.

Kina lære av Norge

— Kina har også mye å lære av oss. Vi har fremragende forskningsmiljøer innenfor områder de er interesserte i. Kina er også interessert i den kunnskapen vi sitter på på andre områder enn STEM-fagene (Science, Technology, Engineering og Mathematics , red.mrk), for eksempel barnehageforskning, sier Nybø.

Den offisielle delegasjonen ledes av statsråden, og består av 23 personer.

— Det er sektoren og institusjonene selv som har vurdert deltakelse på det faglige programmet, sier Nybø, og fortsetter:

— Fra departementets side har vi vært tydelige på at målgruppen for dette delegasjonsbesøket er fagmiljøer som enten har pågående samarbeid med kinesiske partnere, eller fagmiljøer som har helt konkrete planer om å starte opp slikt samarbeid. Jeg har full tillit til at institusjonslederne nøye har vurdert sin institusjons deltagelse, og at både størrelse og sammensetning av institusjonenes delegasjoner reflekterer deres interne prioriteringer for forsterket kunnskapssamarbeid med kinesiske partnere.

Det finnes både et politisk og faglig program for turen, som går både til Beijing og Shanghai.

I mars i år var en stor delegasjon fra 33 ulike høyere utdanningsinstitusjoner på besøk i Norge, ledet av China Education Association for International Exchange (CEAIE) og organisasjonen sin generalsekretær Zhao Lingshan.

Det er denne organisasjonen som også har lagt opp Norges tur i Kina, ifølge Uniforum.

Forskningsrådet og SiU, Senter for internasjonalisering i utdanningen, er også arrangører.

Her finner du det offisielle programmet.

Brasil i 2016

Høsten 2016 dro kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på «topptur» til Brasil med 62 personer i følget sitt. Også den turen møtte kritikk, blant annet på grunn av et snevert faglig program.

Brasilforsker Einar Bråthen mente også at universitets- og høgskolesektoren viste dårlig politisk gangsyn ved å besøke Brasil med en så stor delegasjon på nettopp det tidspunktet.

Ifølge Iselin Nybø på Dagsnytt18 skal departementet også besøke Japan før sommeren, mens man ser på muligheten for en tur til India.

Les også:

Fakta

222 personer fra UH-sektoren til Kina

Disse høyere utdanningsinstitusjonene deltar på Kina-tur sammen med statsråd Iselin Nybø:

NTNU: 33

UiB: 27

UiO: 21

OsloMet: 15

HVL: 10

HSN: 9

UiS: 6

Høgskolen i Østfold: 6

NMBU: 5

BI: 5

UiT: 4

Nord: 2

NLA-høyskolen: 2

idrettshøgskolen:2

Menighetsfak: 1

Musikkhøgskolen: 1

Politishøgskolen: 1

Innlandet: 1

Molde: 1

UiAgder: 1

I tillegg kommer en rekke forskningsinstitutter.

Se fullstendig deltakerliste her.

Her er det offisielle programmet

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS