utenfor EU/EØS

Internasjonale studenter reiser som oftest hjem

Over halvparten av studentene fra land utenfor EU og EØS forlater Norge i årene etter fullført utdanning. Blant dem som blir boende i Norge, er jobb en viktig årsak.

Nei
SSB har forsket på studenter fra utenfor EØS/Sveits som tok utdanning før det ble innført studieavgft for denne gruppen. Over tid var det mange som reiste hjem med verdifull kompetanse i bagasjen.
Publisert

Helt nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at over tid reiser 6 av 10 studenter som kommer utenfra EU / EØS hjem. 

Hvis man bare ser på de studentene som faktisk fullførte utdanningen de kom for å ta, var det derimot 6 av 10 som ble i Norge.

Før studieavgift

Det er rapporten «Utdanningsinnvandrere i Norge» som viser dette. 

Rapporten følger studenter fra tredjeland som kom til Norge for å studere i årene før innføring av studieavgift, fra studieårene 2013/2014-2017/2018. Fra høsten 2023 må studenter fra tredjeland betale studieavgift for å studere i Norge.

FAKTA

Studieavgift

  • I forslag til statsbudsjett for 2023 foreslo regjeringen at det skal innføres studieavgift ved norske universiteter og høgskoler for alle studenter som ikke er på utveksling og kommer fra land utenfor EU/EØS og Sveits.
  • Kunnskapsdepartementet tok utgangspunkt i at en slik avgift vil føre til at 70 prosent av de som blir rekruttert i dag ikke vil komme.
  • I juli 2023 kunne Khrono dokumentere at resultatet er at rundt 80 prosent ikke kom.
  • Kunnskapsdepartementet mente forslaget vil frigjøre 2600 studieplasser, og tok utgangspunkt i at universiteter og høgskoler til sammen vil hente inn 300 millioner i skolepenger når regelen er i full funksjon fra budsjettåret 2025.
  • Forslaget krevde lovendring, som ble vedtatt i juni 2023 .

Blant tredjelandsstudentene som fullførte utdanningen, var 62 prosent bosatt i Norge året etter fullføring. Det vil si at 38 prosent forlot Norge med fullført utdanning i ryggsekken, skriver SSB i en nyhetsmelding.

— At nesten 4 av 10 forlater Norge året etter fullført utdanning betyr at mange tredjelandsstudenter tar med seg ny kompetanse tilbake til eget hjemland, påpeker Jiaying Ye, en av forfatterne bak rapporten.

Raskt ut i arbeid

Jobb er en viktig grunn til at tredjelandsstudenter blir boende i Norge. Flertallet av tredjelandsstudentene som var i jobb året etter at de fullførte utdanningen sin, bodde fortsatt i Norge per 2023.

— De som kommer seg raskt i jobb etter fullført utdanning, blir også værende i Norge i flere år, sier Ye. 

Det store flertallet av de som blir i Norge hadde en heltidsstilling og 86 prosent av tredjelandsstudentene som bodde i Norge per 2023, var sysselsatt. 

I sammendraget til rapporten heter det også at 73 prosent av gradene påbegynt av utdanningsinnvandrere ble fullført. 

70 prosent av gradene påbegynt av utdanningsinnvandrere fra tredjeland ble fullført på normert tid, mot 80 prosent for utdanningsinnvandrere fra EØS/Sveits.

Powered by Labrador CMS