Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Få barnehagelærere med master jobber i barnehagen. — Sløsing Ved utgangen av 2023 var bare 28 prosent av barnehagelærerutdannede med mastergrad ansatt i en barnehage. Utdanningsforbundet ber om konkrete tiltak.
To av tre forskere har foreldre med høyere utdanning: — Må motvirke dette For første gang har Statistisk sentralbyrå (SSB) sett på sammenhengen mellom foreldrenes utdanningsnivå og forskere i universitets- og høgskolesektoren.
Han valgte næringslivet heller enn jobb i akademia etter doktorgrad Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at de med doktorgrad i teknologi oftere enn kandidater fra andre fagområder velger seg bort fra akademia.
Medisinutdannede tjener over 80 prosent mer enn humaniorautdannede Store forskjeller i såkalt livsløpsinntekt på tvers av utdanningsnivå. Men også innenfor samme nivå er forskjellene store, viser en ny rapport.
Så mange fullfører graden de har begynt på Avtroppende studentleder Maika Marie Godal Dam er glad for bedring, men sier at det fortsatt er en del å gå på.
Andelen professorer uten doktorgrad er halvert Både prosentvis og i antall er det langt færre professorer uten doktorgrad i dag sammenlignet med for ti år siden. Det er store variasjoner mellom fagområder.
4 av 10 er mindre motivert på grunn av koronapandemien 42 prosent av studentene oppgir at korona har påvirket deres motivasjon til å studere negativt, viser tall fra den europeiske studentundersøkelsen.
Over 44.000 studenter uten et eneste studiepoeng Studentene har blitt flittigere og flere tar eksamen når de skal. Men fortsatt er andelen som ikke oppnår et eneste studiepoeng like høy som for ti år siden.
Kraftig vekst i sykefraværet etter pandemiårene Sykefraværet ved universiteter og høgskoler har i snitt økt med 20 prosent fra 2021 til 2022. Oppsving av influensa og forkjølelse etter pandemien får mye av skylden.
Spår bedre lærerdekning i 2040 Statistisk sentralbyrå mener lærerdekningen i skole og barnehage blir langt bedre i 2040. Men én type lærere vil det fortsatt være altfor få av.
Halvparten av natur- og teknologiforskerne i norsk akademia er innvandrere De fleste utenlandske forskerne som kommer til Norge, har bakgrunn fra Tyskland eller Sverige.
Trekker rapport om lærerkompetanse Statistisk sentralbyrås rapport om lærerkompetanse i grunnskolen er trukket tilbake.
Størst mangler i engelsk, samisk og norsk tegnspråk Om snaue tre år innføres det nye kompetansekrav for lærere. En helt fersk rapport viser store forskjeller mellom lærernes kompetanse i ulike fag.
De var størst blant dem med lang utdanning Høyre best og nedgang for Arbeiderpartiet blant de med lang utdanning ved kommunevalget i 2019.
De med doktorgrad tjener opp mot 200 000 kroner mer utenfor akademia Det blir ofte sagt at det er mer lønn å hente om man velger bort akademia til fordel for jobber i for eksempel industrien. Khrono har sett på tallene.
Nå er det over 300.000 studenter i Norge Det har vært en stor økning i antall studenter ved norske universiteter og høgskoler gjennom pandemien. I fjor høst bikket Norge 300.000 studenter for første gang.
De fleste lærere og sykepleiere bor i hjemfylket etter studiene Ny rapport fra Statistisk sentralbyrå trekker fram betydningen av desentral utdanning.
37 milliarder til forskning og utviklingsarbeid Næringslivet utførte forskning og utviklingsarbeid (FoU) for nær 37 milliarder kroner i 2020. Dette er nesten 1,5 milliarder kroner mer enn i 2019, viser ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå.
SSB: Syv av ti som faller fra fullfører aldri utdanningen En rapport som baserer seg på studentkullet som begynte på en gradsutdanning i 2012, viser at langt ifra alle ender opp med å fullføre.
Unge med lav lønn hardest rammet under pandemien Norsk studentorganisasjon vil at studentene skal inkluderes i dagpengeordningen slik at studentene får de samme rettighetene som andre arbeidstakere som mister jobben.
Størst i landet Rekordmange studenter begynte på norske universitet og høgskoler i fjor. Veksten er størst blant høgskolene.
Foreldrenes utdanning har stor betydning for hvordan det går med barna som studenter En stadig høyere andel velger høyere utdanning, men foreldrenes utdanningsnivå har stor betydning for hvem som velger å studere og hvordan det går med studiene.
Nifu-ansatte ber om avklaring: — Fare for å miste kompetanse Fagforeningsrepresentanter sier det er svært krevende for flere ansatte som ikke aner hvor de skal jobbe eller hvilke arbeidsoppgaver de skal ha fremover.
Nifu-ansatte skifter arbeidsgiver Forskningsinstituttet NIFU har mistet en millionavtale med Forskningsrådet. Nå forsvinner trolig flere ansatte over til ny arbeidsgiver.
Har samme utdanning, men tjener mindre I november 2019 tjente innvandrere mindre enn den øvrige befolkningen med samme utdanningsnivå, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.
Rekordmange studenter i 2020 Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at i annerledesåret 2020, valgte mange å begynne å studere. Blant 19-åringer var det en økning på hele 16 prosent.
Kritikken mot Microdata.no treffer svært godt Microdata.no har flere fundamentale begrensninger, noe som har vært påpekt allerede fra starten av prosjektet for ti år siden, skriver Torbjørn Skardhamar og Torkild H. Lyngstad.
Kanskje blir du den første som har akkurat det yrket Hvordan posisjonerer universitetene og høgskolene seg for fremtiden? I Stavanger satses det på framtidig relevans.
Var klar for å stenga ned allereie i slutten av januar NHH-prorektor Linda Nøstbakken flytta ut frå kontoret 12. mars. Etter det har ho knapt nok vore innom, og no byrjar ho i ny stilling ved Statistisk sentralbyrå.
Innlandet har størst andel studenter over 30 år i Norge Eurostudent. Andelen studenter over 30 år er høyere i Norden enn eksempelvis Italia og Frankrike. I Norge er det Høgskolen i Innlandet som har flest over 30 år. Camilla Sagen (44) er en av dem og møter utfordringer.
SSB-sjef Christine Meyer har inngått sluttavtale SSB-sjef Christine Meyer fratrer etter at hun har inngått sluttavtale med Finansdepartementet. Hun regner med å gå tilbake til jobben som professor ved Norges handelshøyskole.
Nyeste artikler
Hoel mener «sjokk-digitaliseringen» undergraver campusstudiene
Overambisiøse ledere må forstå mer av sektorens tradisjoner
Sør-Koreas tidligere førstedame anklaget for plagiat
Rektorer svarer på lederkritikken. — Kjenner meg ikke igjen
Kunnskapssektoren trenger én ting i 2025
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år
Øyvind Vågnes (1972—2025)