Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring 20. januar 2025 - 06:58
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Må se langt etter måltall om forskning og utvikling Norges bruttonasjonalprodukt (BNP) øker langt mer enn satsing på forskning. Norge er lenger og lenger unna målet om at tre prosent av BNP skal gå til forskning.
25 prosent flere utenlandske forskere i Norge på fem år Ved Kavli-instituttet på NTNU er de utenlandske forskerne i klart flertall.
Han fekk personleg opprykk, ho vart professor på anna måte. Det er uvanleg i forskingsnoreg Kvinnelege professorar får stort sett slik stilling ved opprykk ved eigen institusjon. Menn kjem utanfrå. Men for eitt professorpar var det litt annleis.
1 av 10 studenter hopper av studiet i løpet av første studieår De fleste som dropper ut av en bachelor- og mastergrad, gjør det i de to første studieårene, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
Tøffest å være student i Oslo Oslo har størst andel av studenter som jobber ved siden av studiene, men de sliter likevel mest med økonomien. I Trondheim har de mindre problemer med å få betalt regningene, selv med mindre jobbing.
Ny analyse: Fortsatt skjev kjønnsbalanse blant naturvitenskapelige forskere Kvinner er i mindretall på de naturvitenskapelige enhetene i landet. Kun én av fem professorer er kvinner.
7000 færre studenter etter pandemien De aller fleste universiteter og høgskoler opplevde nedgang i studenttallet i 2022. Normalisering etter pandemien, ifølge SSB.
SSB: Norge vil mangle 13 000 barnehagelærere i 2030 Regjeringen har som mål at seks av ti barnehageansatte skal ha utdanning som barnehagelærere i 2030. Det skal holde hardt, skal vi tro Statistisk sentralbyrå.
Spår bedre lærerdekning i 2040 Statistisk sentralbyrå mener lærerdekningen i skole og barnehage blir langt bedre i 2040. Men én type lærere vil det fortsatt være altfor få av.
Sverige er på topp og Norge på bunn av denne statistikken. Og gapet øker Norge er landet i Norden som har investert minst i forskning og utvikling de siste årene.
Færre ungdommer fra distriktet tar høyere utdanning Studentene fra de minste distriktskommunene er også de som i størst grad avbryter studiene.
Kva skal barnet heita, undrar foreldre. Og ringjer til Ivar Utne Når 1. februar nærmar seg, bur namnegranskar Ivar Utne seg på telefonane han veit vil koma.
Én av tre forlater akademia etter disputas Én av tre doktorer går til jobber utenfor akademia, de fleste av disse til næringslivet. SSBs nye monitor viser hvor det blir av de som har avlagt doktorgrad.
Trekker rapport om lærerkompetanse Statistisk sentralbyrås rapport om lærerkompetanse i grunnskolen er trukket tilbake.
Størst mangler i engelsk, samisk og norsk tegnspråk Om snaue tre år innføres det nye kompetansekrav for lærere. En helt fersk rapport viser store forskjeller mellom lærernes kompetanse i ulike fag.
Årsakene til at det er få kvinnelige professorer overrasket forskerne Forklaringsmodeller som passer for USA, passer ikke for Norge.
Alle burde holde samme høye standard, også Kyrre Lekve Kyrre Lekve (Ap) viser forakt for universitetene, mener professor Kristian Gundersen, som spør seg om det er koronaepidemiens mange amatører som har inspirert ham.
14.000 med utdanning som grunnskolelærer jobber ikke i skolen 3 av 4 med grunnskolelærerutdanning jobber i skolen, mens 16 prosent av de med grunnskolelærerutdanning jobber med helt andre ting.
Professor i maktkamp om politisk toppverv i Bergen Professor Christine B. Meyer ved Norges Handelshøyskole har kastet seg inn i kampen om å bli Høyres byrådslederkandidat i Bergen.
44 prosent av de nye doktorene har utenlandsk statsborgerskap Andelen med utenlandsk statsborgerskap er den høyeste noen gang. Kina, India og Iran er land med mange doktorander.
Nå er det over 300.000 studenter i Norge Det har vært en stor økning i antall studenter ved norske universiteter og høgskoler gjennom pandemien. I fjor høst bikket Norge 300.000 studenter for første gang.
De fleste lærere og sykepleiere bor i hjemfylket etter studiene Ny rapport fra Statistisk sentralbyrå trekker fram betydningen av desentral utdanning.
37 milliarder til forskning og utviklingsarbeid Næringslivet utførte forskning og utviklingsarbeid (FoU) for nær 37 milliarder kroner i 2020. Dette er nesten 1,5 milliarder kroner mer enn i 2019, viser ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå.
20 prosent bytter utdanning Blant studentene som begynte på en gradsutdanning i 2012, byttet 20 prosent til en ny utdanning. De fleste byttene skjedde i første studieår.
SSB: Syv av ti som faller fra fullfører aldri utdanningen En rapport som baserer seg på studentkullet som begynte på en gradsutdanning i 2012, viser at langt ifra alle ender opp med å fullføre.
SSB: Oslo dyreste by å leie bolig i – studenter fortviler Det er 30 prosent dyrere å leie en toroms leilighet i Oslo enn i resten av landet, viser tall fra SSB. Studentene krever økning i studiestøtten.
Bibliometrisk forskning i Norge nedleggingstruet — Vi er en liten forskergruppe ved Nifu som kan dokumentere betydelig internasjonal innflytelse og utallige eksempler på bruk av vår forskning og kompetanse. Fra nyttår mister vi grunnfinansieringen.
Går mot høyeste BNP-andel til forskning noensinne:— Langt fra målet Penger brukt på forskning og utvikling utgjør 2,3 prosent av bruttonasjonalprodukt i 2020, viser foreløpige tall. Dette til tross for at forskningsutgiftene står på stedet hvil.
Norske studenter mindre fornøyd med arbeidsrelevans enn svensker og finner Resultater fra en europeisk studentundersøkelse viser at norske studenter i mindre grad enn medstudenter i Sverige og Finland mener studiene gjør dem klare for arbeidslivet.
Lærermangelen vil fortsette å øke Nye tall for lærermangelen viser at fjerning av 4-kravet er utilstrekkelig for å demme opp for lærermangelen – også kravet om 3,5 i snitt må justeres.
Om villedende tall for lærermangel og reserver utenfor skolen I et oppslag på Khrono med tittelen «Nå er vi tett på en krise» er det flere feil som bør korrigeres.
Lærerutdanning som løsning og problem Istedenfor å kun se på lærerutdanningenes problemer, bør vi også løfte frem velfungerende aspekter for å motvirke noen av de negative fremstillingene av læreryrket og lærerutdanningen.
Den nye helvetes-debatten, ikke om det hinsidige, men om lærertetthet Det ville være fint om Trude Gunnes kommenterte fremskrivningene som viste et underskudd på 12-15.000 i opptaket til lærerutdanningen for 2020.
SSBs beregninger av framtidig lærertetthet er verken fra helvete eller himmelen Karl Øyvind Jordell er misvisende i sine beskrivelser av hva LÆRERMOD-fremskrivningene sier.
Lærernedgang skyldes SSBs fremskrivning fra helvete På papiret har SSB sikkert rett i at vi kan få et overskudd av lærere fram mot 2040. I realiteten vil overskuddet bli borte fordi man senker antall studieplasser, og fordi færre vil søke.
Nedgang i patenter for andre år på rad Det søkes om færre patenter og varemerker i Norge. Antall patenter brukes ofte for å vurdere utvikling innen forskning og innovasjon.
Langt fleire som studerer får sosialhjelp Frå 2019 til 2020 auka antal studentar med barn som fekk sosialhjelp med 32 prosent. — Ikkje naudsynt at dette berre er eit onde, seier forskar, medan SV vil ha auka studiestøtte.
Nifu-ansatte ber om avklaring: — Fare for å miste kompetanse Fagforeningsrepresentanter sier det er svært krevende for flere ansatte som ikke aner hvor de skal jobbe eller hvilke arbeidsoppgaver de skal ha fremover.
Nifu-ansatte skifter arbeidsgiver Forskningsinstituttet NIFU har mistet en millionavtale med Forskningsrådet. Nå forsvinner trolig flere ansatte over til ny arbeidsgiver.
Har samme utdanning, men tjener mindre I november 2019 tjente innvandrere mindre enn den øvrige befolkningen med samme utdanningsnivå, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.
Mot SSBs og departementets tvilsomme tall har lærerutdannere lite å stille opp med i rekrutteringen Lærerutdanningen for trinn 1-7 har tapt terreng: 22 prosent på to år. I Bødø er fallet 40 prosent fra i fjor til i år. Rekrutteringen i årene som kommer vil bli vanskelig som følge av SSBs framskrivninger.
Bekymra over dårlige søkertall Lærerutdanningenes nedadgående søkertall må snus. Viktigheten av å være lærer må fram.
Hvis foreldre og Fanden og hans oldemor hevder at «lærer, nei det må du ikke bli, da vil du bli arbeidsløs», vil lærerutdanningene lett tape. Når det fremkommer tvilsom informasjon om overproduksjon av lærere, frykter jeg søknadstallene når de kommer.
Nordmenn med innvandrerforeldre tar oftere høyere utdanning enn andre Andelen norskfødte studenter med innvandrerforeldre ligger 10 prosentpoeng høyere enn snittet i den øvrige befolkningen.
Rekordmange studenter i 2020 Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at i annerledesåret 2020, valgte mange å begynne å studere. Blant 19-åringer var det en økning på hele 16 prosent.
Ønsker dialog om tilgang til registerdata Vi tror dialog med de store brukerne er riktig vei å gå for å utvikle formålstjenlige tjenester for å tilgjengeliggjøre våre felles registerdata.
Innførte betalingsordning. Møtt med knallhard kritikk Har Forskningsrådet kastet titalls millioner kroner ut av vinduet, eller har norske forskere fått et unikt verktøy for enkel tilgang til registerdata?
Likebehandling og mangfold i forskning og høyere utdanning er et institusjonelt og politisk ansvar Mangfold sikrer demokratisk og epistemisk legitimitet. Selv om norsk forskning og høyere utdanning har blitt bedre på å rekruttere, har vi fremdeles en vei å gå for å nyttiggjøre oss av mangfoldet.
Ønsker seg flere ansatte med hijab Andelen innvandrere blant vitenskapelig ansatte og forskere er doblet.
213 milliarder til utdanning Utdanningsregnskapet til Statistisk sentralbyrå viser at Norge bruker drøyt 40.000 kroner per innbygger på utdanning. Norge ligger på OECD-toppen.
Nedstengingen av høyere utdanning koster 2,2 mrd Det er dyrt å stenge universiteter og høgskoler, konstaterer en ny SSB-rapport.
SSB: Studenter mottar mer i studiestøtte. De jobber mindre og står oftere på eksamen. Økonomi. Statistisk sentralbyrå (SSB) har analysert studenters økonomiske utvikling i perioden 2013-2018.
Trenger dine svar for å ta tempen på studentlivet Eurostudent. Hvor mye studerer du, og hvor mye har du å rutte med sammenlignet med andre europeiske studenter? 24.000 studenter i Norge er trukket ut til å svare, og Statistisk sentralbyrå håper du gjør akkurat det.
Antall studenter på økonomifag doblet på 17 år, humaniora taper Studenter. Antall økonomistudenter er doblet fra 2000-2017, mens det er nedgang i tallet på humaniorastudenter. Totalt er det 49 prosent flere studenter i 2017 sammenlignet med år 2000.
SSB: Lærermangelen øker Lærermangel. Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at lærermangelen vil øke i årene som kommer. Professor på Universitetet i Oslo, Karl Øyvind Jordell, er ikke lenger alene om å peke på denne utfordringen.
Aldri brukt mer på forskning totalt Forskning og innovasjon. Foreløpige tall fra 2017 viser at utgiftene til forskning i Norge totalt sett aldri har vært høyere. Det går fram av indikatorrapporten som legges fram i dag.
To av tre norske studenter har ingen planer om utveksling Utveksling. Personlige og økonomiske bekymringer er de vanligste grunnene til at norske studenter dropper å planlegge utveksling. — Informasjonen fra institusjonene er altfor dårlig, sier ANSA-leder.
Direkte tilgang til unike forskningsdata Forskningsdata. Ny datatjeneste gir forskere og studenter direkte tilgang til forskningsdata fra egen pc. Og det uten at det går utover personvernet. Det er ny norsk teknologi som gir disse mulighetene.
Andelen av innvandrere som tar høyere utdanning går ned Innvandring. Mens andelen av befolkningen i Norge som tar høyere utdanning øker, så peker pilen motsatt vei for andelen av innvandrere eller norskfødte med innvandrerforeldre, viser nye tall fra SSB.
Innlandet har størst andel studenter over 30 år i Norge Eurostudent. Andelen studenter over 30 år er høyere i Norden enn eksempelvis Italia og Frankrike. I Norge er det Høgskolen i Innlandet som har flest over 30 år. Camilla Sagen (44) er en av dem og møter utfordringer.
Norske studenter minst fornøyde i Norden Student. Nye tall fra Eurostudent viser at norske studenter er Nordens minst fornøyde med undervisningskvaliteten. — Vi står på stedet hvil, sier studentleder Mats J. Beldo.
SSBs faglige uavhengighet må sikres i den nye loven Ny statistikklov må entydig fastslå at daglig leder må rapportere til styret og være faglig uavhengig av politisk ledelse, skriver rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen.
Flere spørsmål enn svar etter SSB-saken Hva er det som egentlig gir tillit og hva innebærer faglig integritet, spør direktør for Havforskningsinstituttet, Sissel Rogne, i kjølvannet av SSB-saken. Det har tidligere blåst rundt Rognes institutt etter utspill fra Frp-statsråd Per Sandberg.
Forskning og styring i SSB SSB-saken inneholder en rekke momenter som er av interesse for hvordan kunnskap produseres og forvaltes her til lands, skriver Kyrre Lekve i Simula, og understreker viktigheten av profesjonelle eiere.
SSB-sjef Christine Meyer har inngått sluttavtale SSB-sjef Christine Meyer fratrer etter at hun har inngått sluttavtale med Finansdepartementet. Hun regner med å gå tilbake til jobben som professor ved Norges handelshøyskole.
Forskere krever å få bedre tilgang til statistiske data Forskere krever bedre tilgang til de store datamengdene som Statistisk sentralbyrå (SSB) sitter på i sine registre og mener det er for tidkrevende og dyrt å få tak i dataene de trenger.
Kritikk mot Meyers krav om publisering i SSB Det er et urimelig krav at forskere ved Statistisk sentralbyrå skal publisere i internasjonale vitenskapelige tidsskrifter, mener økonomiprofessor Åge Johnsen ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
Hustad: «Fake news» fra Krohn Traaseth og Meyer Tidligere prorektor for innovasjon på NTNU, Johan Hustad er «lamslått og provosert» over at Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge, og Christine Meyer i Statistisk Sentralbyrå, nærmest avskriver universitetenes rolle i innovasjon. Nesten «fake news», mener han.
Flest med høy utdanning i Oslo Nærmere halvparten av Oslos befolkning har nå høyere utdanning. Hovedstaden troner suverent på topp i ny statistikk. Nederst kommer Hedmark og Oppland.
Samme grad, men ulik lønn Hvilket fag du har master eller doktorgrad i, har mye å si for hva du tjener.
Nyeste artikler
Uenige om økonomi: — Jeg har ikke troen på at dere legger sjelen deres i det
Slik «snakker» du med kunstig intelligens
Ja takk til intellektuelle klovner!
Demokratisk fallitt i naturpolitikken?
Berit Heir Bunkan (1929 - 2025)
Mest lest
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år