lønnsoppgjøret 

Ikke lønnsøkning før i mars og april. Advarer mot skattesmell

Lønnsforhandlingene er i gang ved universiteter og høgskoler, men du må vente flere måneder på de ekstra tusenlappene fra årets lønnsoppgjør. Noen får ikke penger før i april. 

Markering i forbindelse med Rikslønnsnemndas behandling av lønnsoppgjøret i stataen. Forbundssekretær i NTL Anders Hellestveit (med ryggen til) sier noen ord til de frammøtte. Han sier han ikke tror de kan forvente fullt gjennomslag i Rikslønnsnemnda, men tror de vil få noen rettferdige krav igjennom. Jørgen Svarstad Jørgen Svarstad
I år endte lønnsoppgjøret i staten opp i Rikslønnsnemnda. Her fra en markering i regi av LO-forbundet NTL utenfor Rikslønnsnemndas lokaler 15. november, da Rikslønnsnemnda skulle avgjøre hva slags hovedtariffavtale LO skal ha med staten.
Publisert Sist oppdatert

Årets lønnsoppgjør i staten har tatt uvanlig lang tid, og fortsatt er det ikke avgjort hvor mye du får i lønnsøkning. 

FAKTA

Dette er status

  • OsloMet: Har hatt forberedende møter med fagforeningen. Søker om utsettelse av fristen for å bli ferdige med forhandlingene, som er 15. februar. Forventer å være i mål med forhandlingene i begynnelsen av mars, og at oppgjøret blir utbetalt i april.
  • NMBU: Partene ved NMBU innleder forhandlingene med forberedende møter i desember og tar sikte på å forhandle innen utgangen av januar med godkjent protokoll innen fristen, 15. februar. Etterbetaling vil etter planen skje i mars.
  • Universitetet i Agder: Formøte med alle parter 12.12. Prosessen starter når tildelingsbrevet kommer fra Kunnskapsdepartementet. Har en klar målsetning om å avslutte forhandlingene innen fristen 15.2. og håper etterbetalingen kommer med i mars-lønna.
  • UiT: I dialog med tjenestemannsorganisasjonene, som i dette oppgjøret opptrer samlet som hovedsammenslutninger (Unio/Akademikerne og LO Stat/YS Stat). Temaer som tidsplan og virkemidler er drøftet.  Partene er enige om at årets oppgjør i stor grad vil preges av generelle tillegg og mindre av individuelle vurderinger.  Sentrale tillegg for LO/YS-medlemmer utbetales tidligst i februar, lokale tillegg tidligst i mars.
  • Universitetet i Bergen:  Har hatt to møter hver med LO/YS og Akademikerne/Unio.  Forholder seg til forhandlingsfristen 15. februar og informasjon fra DFØ om tidligst tidligst utbetaling av sentrale tillegg i februar.
  • Universitetet i Sørøst-Norge:  Er helt i oppstarten av forhandlingene. Har ikke fastsatt hvordan de skal gjennomføres, men tar sikte på å bli ferdige innen fristen i februar. 
  • Norges idrettshøgskole: Partene møttes til forberedende møte mandag 16. desember,  da ble tidsplanen for forhandlingene lagt.
  • Høgskolen i Østfold: Forhandlingsutvalgene har hatt forberedende møter for begge avtaleområdene. Innretningen på de lokale forhandlingene avklares trolig før jul. Arbeidsgiver ønsker å utbetale resultatet raskt, men tidspunkt er foreløpig uklart.
  • Nord universitet: Har gjennomført første forberedende møte og lagt tentativ tidsplan for gjennomføringen. Ikke noen enighet om fordeling av pott. Har en ambisjon om å gjennomføre avsluttende forhandlinger i starten av februar. Lønnstillegg tildelt i forhandlingene vil da etter planen bli utbetalt i ved lønnskjøring i mars. 
  • Universitetet i Stavanger: Det har vært forberedende møte. Plan for gjennomføring er ikke fastsatt, men ambisjonen er å komme med i mål med forhandlingene innen fristen 15. februar. Eventuell lønnsøkning kan da tidligst utbetales i mars.
  • NTNU: HR- og HMS-direktør Arne Kristian Hestnes opplyste forrige uke at de er godt i gang med forberedende møter med fagforeningene for å bli enige om prinsipper for forhandlingene. Selve forhandlingene starter etter jul, med mål om å bli ferdige innen fristen fra Rikslønnsnemnda. Hestnes anslår at etterbetalingen mest sannsynlig vil skje i april.
  • Universitetet i Oslo: Startet samtaler/forhandlinger forrige uke. Unio/Akademikerne-avtalen er ferdigforhandlet om innretning og har fastsatt møteplan. UiO signerte 17.12.2024 en protokoll med Akademikerne og Unio knyttet til det generelle prosentvise tillegget blir på 2,1 %. Det gjennomføres i tillegg individuelle forhandlinger i januar og februar i henhold til den øvrige andel av potten, og etter avtale med partene. Håpet er at det skal utbetales senest på april-lønna.
  • Norges Handelshøgskole: Partene i lokale lønnsforhandlinger ved NHH har avtalt at årets lokale lønnsforhandlinger blir endelig sluttført i januar 2025. Utbetaling av ny lønn, sammen med etterbetaling vil skje tidligst på lønna for februar 2025.

Kilde: Svar fra ledelsen ved institusjonene forrige uke, med oppdateringer fra noen denne uka.

Du skal uansett få etterbetalt lønnsøkningen, regnet fra mai eller juni, og det blir lett noen tusen kroner. Men de fleste får ikke pengene før tidligst i mars. 

Fordi to hovedsammenslutninger streiket, og LO stemte nei til forhandlingsresultatet, ble lønnsoppgjøret avgjort av Rikslønnsnemnda.

Den behandlet først sakene i november, og 20. november kom avgjørelsene. Først nå har de lokale lønnsforhandlingene på universiteter og høgskoler startet. 

Og siden mesteparten av lønnsmassen skal fordeles lokalt i år, er det disse forhandlingene som avgjør hvor mye ekstra du får på lønnsslippen.

For LO- og YS-medlemmer, blir lønnsøkningen regnet fra 1. mai, mens for medlemmer av Unio og Akademikerne skjer det fra juni. 

Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet har satt 15. februar 2025 som frist for å komme i mål med de lokale lønnsforhandlingene.

— Mest realistisk er i april 

Khrono har gjort en rundspørring blant universiteter og høgskoler. Svarene viser at du ikke kan regne med utbetaling av de lokale tilleggene før i mars. Og et par sier at det mest realistiske er april (se faktaboks). 

— Mest realistisk er utbetaling i april. Klarer vi noe i mars, er det en bonus, sier HR- og HMS-direktør Arne Kristian Hestnes ved NTNU.

Ingen universiteter eller høgskoler sier de kommer i mål med lønnsforhandlingene i løpet av desember. 

Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har tidligere uttalt at de sentrale tilleggene tidligst kan utbetales i februar

Det er kun medlemmer av fagforeninger i LO og YS som får sentrale tillegg, og dette utgjør en mindre del av pengesummen som skal fordeles. 

Den eneste institusjonen som melder at det har blitt enighet om en generell ramme, er Universitetet i Oslo. I Unio/Akademikerne-avtalen har de blitt enige om et generelt prosentvis tillegg på 2,1 prosent. I tillegg skal det i januar og februar gjennomføres individuelle forhandlinger om resten av potten. 

Søker om unntak

Ved OsloMet regner de heller ikke med å kunne betale ut de lokale tilleggene før i april.

— Vi forventer å være i mål med forhandlingene i begynnelsen av mars, og at oppgjøret blir utbetalt i april, sier HR-direktør Randi Stene.

Universitetet søker nemlig om å få unntak fra forhandlingsfristen den 15. februar. Stene begrunner dette med at de ønsker å gjøre en grundig jobb med de individuelle lønnskravene, og i minst mulig grad pålegge arbeid i juleferien.

Universitetet i Oslo sier også at det er deres håp at det skal utbetales senest på april-lønna.

Dette skjer nå 

Året har vært preget av krangling om hovedtariffavtalene. Unio og Akademikerne streiket for å få beholde sine egne, likelydende avtaler med staten, der all lønnsøkning fordeles lokalt. De fikk til slutt viljen sin hos Rikslønnsnemnda.

For de som er omfattet av Unio/Akademikerne-avtalen, som er fagforeninger som Forskerforbundet og Tekna, skjer dette nå:

På den enkelte utdanningsinstitusjon skal en pengesum, tilsvarende 2,7 prosent av den samlede lønna til de ansatte, fordeles mellom de ansatte. Hvordan denne fordelingen blir, om alle får et generelt tillegg, om enkelte grupper eller enkeltpersoner skal løftes, skal fagforeningene og arbeidsgiver bli enige om.

Advarer mot skattesmell 

I et tenkt eksempel kan fagforeningene og arbeidsgiver bli enige om å gi alle et generelt tillegg på to prosent.

Hvis du er en førsteamanuensis med årslønn på 750 000 kroner, gir det 1250 kroner mer i måneden før skatt. Du skal også få etterbetalt lønnsøkningen fra årets lønnsoppgjør, gjeldende fra juni 2024. Får førsteamanuensen dette i mars neste år, blir det 12.500 kroner ekstra denne måneden.

Hovedtillitsvalgt Erik Dahlgren for Forskerforbundet ved OsloMet advarer mot skattesmell, og ber folk følge med. For den forsinkede utbetalingen gjør at du i 2025 trolig får lønnsøkning to ganger, etter to lønnsoppgjør.

— Det er nok en del av medlemmene som er litt engstelige for hva dette vil bety for beskatningen. Vi skal jo antakelig ha en runde til neste år. Jeg tenker at man bør være litt obs på dette. Hvis man får til et generelt tillegg i år, og så kommer det et nytt generelt tillegg neste år, kan man jo gå opp noen tusen.

— Så alle får noe 

Fagforeningslederen forteller at de har hatt to forberedende møter med ledelsen.

— Vi ser at vi må gi et generelt tillegg, så alle får noe, sier han.

— Hvor stort ser du for at dette kan være?

— Jeg vet ikke akkurat hva vi havner på, men kanskje et sted mellom halvparten og to tredjedeler, sier han.

— Og siden det er hovedoppgjør, vil vi ha muligheten til å justere litt. Vi har sagt at ønsker å prioritere de som har blitt liggende langt etter, eller de som det er lenge siden sist fikk noe. Vi ønsker at alle skal ha en lønnsutvikling over år, sier han.

LO/YS: Mesteparten fordeles lokalt 

FAKTA

Årets lønnsoppgjør

  • Det har siden 2022 vært fire hovedtariffavtaler i staten, to likelydende mellom hovedsammenslutningene Unio/Akademikerne og staten og to likelydende mellom LO/YS og staten. Avtaleområdet til Unio/Akademikerne er det største, med fagforeninger som Forskerforbundet, Sykepleierforbundet, Utdanningsforbundet, Politiets Fellesforbund, Tekna, Juristforbundet og Samfunnsviterne. Uorganiserte  ansatte følger også dette avtaleområdet. 
  • Den viktigste forskjellen er at i Unio/Akademikerne-avtalene fordeles lønnsveksten lokalt på den enkelte arbeidsplass, mens i den andre har det  fram til nå vært store generelle tillegg. LO/YS-avtalen har også lønnstrinn og lønnsstiger, noe Akademikerne/Unio-avtalen ikke har. 
  • Tidligere var Unio på LO/YS-avtalen, men gikk over til Akademikernes avtale i 2022. 
  • I år krevde staten at alle skulle over på én felles/likelydende avtale. Dette ønsket også LO og YS.
  • Akademikerne og Unio gikk i vår til streik for å beholde sin avtale. Det endte med tvungen lønnsnemnd, blant annet på grunn av svekket helikopterberedskap i politiet, svekket grensekontroll og at Nasjonal sikkerhetsmyndighet, ifølge staten, ikke ville klart å ivareta «kritiske oppgaver ved uønskede hendelser».
  • YS og LO sa ja til avtalen med staten, men LO sa senere nei i en uravstemningen, og ba derfor om at tariffoppgjøret skulle øses i frivillig nemnd (Rikslønnsnemnda). 
  • Rikslønnsnemndas kjennelser i de tre sakene kom 20. november. Den landet på at Akademikernes og Unios hovedtariffavtaler for perioden fram til neste hovedoppgjør i 2026 skal lyde tilsvarende avtalene staten hadde med dem i foregående periode. Størrelsen på avsetning til lokale forhandlinger er endret i tråd med årets oppgjør. I saken til LO Stat landet Rikslønnsnemnda på at avtalen mellom staten og YS Stat skal gjøres gjeldende til hovedoppgjøret om to år. Dette er den samme avtalen som LO Stat inngikk med staten under oppgjøret, men som ble forkastet av medlemmene i uravstemning 

Også for LO- og YS-medlemmer skal mesteparten av lønnsøkningen, 75 prosent, fordeles lokalt. Fagforeningene på den enkelte institusjon skal forhandle med arbeidsgiver om 2,15 prosent av lønnsmassen.

Ved UiT Norges arktiske universitet er de i gang med møter.

— Det er enighet om at årets forhandlinger i stor grad vil ha preg av generelle virkemidler, det vil si i mindre grad være basert på vurderinger på personnivå, sier organisasjons- og økonomidirektør Odd Arne Paulsen.

Marit M. Dahle, som er hovedtillitsvalgt i lokallaget til LO-forbundet NTL (Norsk Tjenestemannslag), sier de jobber med et forslag til hvordan de mener potten skal fordeles, som skal sendes til arbeidsgiver 6. januar.

Foreløpig kan hun si:

— Vi har tatt hensyn til lavtlønn, likelønn og reallønnsvekst. Vi har jo alle ansattegrupper hos oss, fra høytlønnede professorer til lavtlønnede renholdere. Vi har sett på alle gruppene og vurdert lønnsutviklingen de siste årene og hvordan de ligger i forhold til de andre. Og så har vi laget et forslag for hvordan vi synes potten skal fordeles. Men det betyr at vi ikke fordeler helt på individnivå.

Derfor tar det lang tid 

En viktigs grunn til at det tar så lang tid før du får pengene, er at det gikk nesten fem måneder før oppgjørene ble behandlet av Rikslønnsnemnda. 

I juni ble det avgjort at lønnsoppgjørene gikk til Rikslønnsnemnda, men sakene kom ikke opp før i november. Og det er ikke fordi Rikslønnsnemnda har så mange saker. I 2024 har den kun behandlet én sak før statsoppgjøret i november. 

Hvorfor har det tatt så lang tid? 

Til Khrono forklarer leder for Rikslønnsnemnda Liv Synnøve Taraldsrud at de for det første må vente på lovvedtaket fra Stortinget. Dette kom 25. juni. 

Så snart lovvedtaket var på plass, tok de kontakt med partene og fant datoer for muntlig behandling i Rikslønnsnemnda. Det krevde at både partene og deres representanter hadde mulighet til å møte.

— Det er en større kabal som skal på plass, skriver hun. 

Til slutt må partene få tid til å utveksle skriftlige innlegg i to runder. De første innleggene kom i slutten av september, og i hele oktober var det utveksling av ytterligere innlegg.

 — Derfor var det bare tiden og veien til behandling av sakene 7. og 15. november, skriver hun. 

Endringslogg: 2. desember kl. 13:09: Faktaboks og brødtekst oppdatert med opplysninger om at på Universitetet i Oslo er Unio/Akademikerne-avtalen ferdigforhandlet om innretning (generelt tilligg på 2,1%) og har fastsatt møteplan.

Powered by Labrador CMS