lønnsoppgjøret

Rikslønnsnemnda: Unio og Akademikerne får beholde egen tariffavtale

Unio og Akademikerne vant fram med sine hovedkrav. Det blir ikke én felles hovedtariffavtale for alle, slik staten og LO ønsket. 

Rikslønnsnemnda 2024 Rikslønnsnemndas medlemmer inntar plassene. Fra venstre professor Bjørnar Borvik, leder for Unio stat Guro Lind, leder for Akademikerne stat Kari Tønnessen Nordli, leder for LO stat Egil André Aas og statens personaldirektør Gisle Nordheim. Jørgen Svarstad
Publisert Sist oppdatert

Onsdag kom avgjørelsene fra Rikslønnsnemnda om lønnsoppgjøret i staten. Unio og Akademikerne vant fram med sine hovedkrav, mens LO tapte.

FAKTA

Årets lønnsoppgjør

  • Det  har siden 2022  vært  fire hovedtariffavtaler i staten, to likelydende mellom hovedsammenslutningene Unio/Akademikerne og staten og to likelydende mellom LO/YS og staten. Avtaleområdet til Unio/Akademikerne er det største, med fagforeninger som Forskerforbundet, Sykepleierforbundet, Utdanningsforbundet, Politiets Fellesforbund, Tekna, Juristforbundet og Samfunnsviterne.
  • Den viktigste forskjellen er at i Unio/Akademikerne-avtalene fordeles lønnsveksten lokalt på den enkelte arbeidsplass, mens i den andre har det vært store generelle tillegg. LO/YS-avtalen har også lønnstrinn og lønnsstiger, noe Akademikerne/Unio-avtalen ikke har. 
  • Tidligere var Unio på LO/YS-avtalen, men gikk over til Akademikernes avtale i 2022. 
  • I år krevde staten at alle skulle over på én felles/likelydende avtale. Dette ønsker også LO og YS.
  • Akademikerne og Unio gikk i vår til streik for å beholde sin avtale. Det endte med tvungen lønnsnemnd, blant annet på grunn av svekket helikopterberedskap i politiet, svekket grensekontroll og at Nasjonal sikkerhetsmyndighet, ifølge staten, ikke ville klart å ivareta «kritiske oppgaver ved uønskede hendelser».
  • YS og LO sa ja til avtalen med staten, men LO sa senere nei i uravstemningen, og ba derfor om at tariffoppgjøret skal løses i frivillig nemnd (Rikslønnsnemnda). 
  • Rikslønnsnemndas kjennelser i de tre sakene kom 20. november. Den landet på at Akademikernes og Unios hovedtariffavtaler for perioden fram neste hovedoppgjør i 2026 skal lyde tilsvarende avtalene staten hadde med dem i foregående periode. Størrelsen på avsetning til lokale forhandlinger er endret i tråd med årets oppgjør. I saken til LO Stat landet Rikslønnsnemnda på at avtalen mellom staten og YS Stat skal gjøres gjeldende til hovedoppgjøret om to år. Dette er den samme avtalen som LO Stat inngikk med staten under oppgjøret, men som ble forkastet av medlemmene i uravstemning 

Rikslønnsnemnda har bestemt at:

  • Akademikerne og Unio får beholde sine egne hovedtariffavtaler.
  • LO blir tvunget over på YS sin hovedtariffavtale med staten.

Dette er en seier for Unio og Akademikerne, som i vår gikk til streik for å beholde sine avtaler. Og det er et tap for LO, som i Rikslønnsnemnda krevde betydelige endringer i YS-avtalen for at de skulle bli en del av den. Dette vant LO ikke fram med.

Staten fikk ikke viljen sin om likelydende hovedtariffavtaler for alle de fire hovedsammenslutningen.

Slik er reaksjonene

— Dette er en klok beslutning av nemnda, og helt i tråd med Unios krav. Nå beholder vi vår egen tariffavtale som vi forhandlet fram med staten i 2022, og fortsetter arbeidet for at utdanning skal lønne seg i staten, uttaler Unio stats leder, Guro Elisabeth Lind i en pressemelding. 

 — Skuffende, men målet er fortsatt å få til en likelydende avtale i staten, sier nestleder i LO Sissel Skoghaug i en pressemelding. 

 — Med to ulike tariffavtaler blir lønnsutviklingen i mange tilfeller vilkårlig, sier hun.

—  Vi har hatt en sterk tro på vår sak og er veldig glade for at nemnda gir oss medhold. Akademikernes avtale er helt avgjørende for at staten skal kunne rekruttere og beholde høyt utdannede – og dermed sikre seg helt nødvendig kompetanse for å levere gode tjenester, sier Kari Tønnessen Nordli, leder i Akademikerne stat.

— For staten har dette hele tiden handlet om å sikre lik lønn for likt arbeid, uavhengig av hvor du er organisert. Selv om staten ikke fikk gjennomslag for én avtale i år, har vi fått flere viktige seiere, som jeg mener samlet legger til rette for at vi kan få én avtale gjennom forhandlinger mellom partene, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap).

LO sa nei i uravstemningen

Rikslønnsnemnda fastslår imidlertid at det for Akademikerne og Unio skal forhandles lokalt innenfor en ramme på 2,7 prosent av lønnsmassen, og ikke 2,9 prosent som de krevde.

YS var den eneste hovedsammenslutningen som klarte å bli enige med staten om en hovedtariffavtale. LO Stats forhandlere sa først ja til denne avtalen, men LO Stat sa nei i uravstemningen. NTL, som er LO Stats største fagforening, oppfordret sine medlemmer til å stemme nei. De protesterte mot at 75 prosent av lønnstilleggene i den nye avtalen skulle fordeles lokalt, og at lønnstrinnene ble fjernet. 

LO Stat gikk med på at tvisten skulle løses gjennom frivillig lønnsnemnd, altså behandling i Rikslønnsnemnda. 

Men nå blir altså LO tvunget over på avtalen som de opprinnelig sa nei til, der mesteparten av lønnsveksten fordeles lokalt. 

Utbetaling tidligst i februar

At lønnsoppgjøret endte i Rikslønnsnemnda, gjør at lønnsøkningen fra årets lønnsoppgjør blir kraftig forsinket. 

Fri fagbevegelse skriver at direktoratet DFØ opplyser at utbetalingen av de sentrale tilleggene først vil skje i februar 2025.

Nå som det sentrale oppgjøret er i havn, skal partene ved det enkelte universitet og den enkelte høgskole forhandle om den lokale fordelingen. 

Powered by Labrador CMS