forsinkelser

Her utsetter 4 av 10 masteren

Dette bildet er fra studiestarten ved Universitetet i Oslo i 2018. Ved dette universitetet utsetter hele 42 prosent av masterstudentene å fullføre oppgaven. Ingen av personene på bildet har noen direkte tilknytning til denne artikkelen.
Publisert Sist oppdatert

Blant masterstudentene som startet ved Universitetet i Oslo i 2014 eller senere, har 4 av 10, eller nærmere bestemt 42 prosent, utsatt å fullføre mastergraden sin.

Det viser tall som Universitas har fått fra Universitetet i Oslo (UiO).

Avisen har også hentet inn tall hovedstadens andre universitet, OsloMet. Der er det tilsvarende tallet, riktignok blant studenter som begynte masterutdanningen i 2019, 25 prosent.

Når det gjelder bachelorstudentene er nesten én tredjedel (29 prosent) ved UiO forsinket, mens tallet ved OsloMet bare er 9 prosent.

— Lei av å være student

Universitas har intervjuet masterstudent i statsvitenskap, Anette Arneberg (27), som i fjor valgte jobb foran utdanning, noe som resulterte i ett års forsinkelse i mastergraden. Arneberg forteller at hun hadde tatt det samme valget hvis hun hadde fått velge igjen.

— Jeg begynte å bli litt lei av å være student, spesielt av alltid å være fattig og hele tiden bekymre meg over økonomien, sier Arneberg.

Prorektor for utdanning ed UiO, Bjørn Stensaker, forteller at sykdom og permisjoner de vanligste årsakene til utsettelse, men peker også på hindringer knyttet til arbeidet med for eksempel datainnsamling som en utfordring.

Stensakers prorektorkollega ved OsloMet, Silje Fekjær, uttaler følgende:

— For noen handler det om grunner som ligger utenfor studiet, slik som fødsel, sykdom eller arbeidssituasjon. Mange har gjort bevisste valg om å ta en annen vei som er riktigere for dem.

— Ulike livsfaser

Universitas har spurt psykolog Daniel Bergheim Botnmark, som blant annet har forsket på prokrastinering, om hva han tenker de mange utsettelsene skyldes.

— Studenter er ofte i ulike livsfaser som avgjør hvordan studieløpet vil se ut. Vi ser at eldre studenter oftere har vansker med å fullføre, og dette kan jo henge sammen med faktorer som ansvar for barn og høyere utgifter som ikke lar seg dekke av studielån, sier Botnmark blant annet.

Leder for karrieresenteret ved UiO, Gisle Hellsten, er ikke bekymret for de høye utsettelsestallene.

Når det er så mange som 42 prosent som ber om utsettelse, viser det at det er tilnærmet normalt at det skjer. Man er med andre ord ikke den eneste som ber om utsettelse, selv om man kanskje kan tenke det selv. Livet skjer, også for studenter, sier Hellsten til Universitas.

Powered by Labrador CMS