Helsedirektør Bjørn Guldvog
Helsedirektøren hadde ingen nye råd til kunnskapssektoren
— Etter hvert vil vi prøve å komme med flere konkrete råd, sier Bjørn Guldvog.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Over 100.000 studenter og mer enn 10.000 ansatte ved universiteter og høgskoler vil merke konsekvensene av ulike tiltak som 11 universiteter og høgskoler nå setter i verk for å unngå koronasmitte.
I løpet av onsdag ettermiddag og kveld ble det kjent at ni universiteter og høgskoler stopper all undervisning i klasserom og auditorier på campus fra og med i dag, torsdag 12.mars.
De høyere utdanningsinstitusjonene har bedt ansatte forberede seg på å gå over til digital fjernundervisning av studentene og alternative eksamensformer for studentene i løpet av våren.
Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen stopper deler av undervisningen som krever fysisk tilstedeværelse på studiestedet. Dette gjøres for å hindre eventuell smitte av koronaviruset.
De fleste ber også ansatte som kan, om å jobbe hjemmefra. Reiser og arrangementer er avlyst.
Få råd til uh-sektoren
Men selv om flere universiteter og høgskoler tar relativt omfattende grep for å hindre smitte, var ikke helsedirektør Bjørn Guldvog like klar i sine anbefalinger til kunnskapssektoren, da Khrono snakket med han etter pressekonferansen som han holdt sammen med Folkehelsinstituttets Camilla Stoltenberg og helsminister Bent Høie tidlig onsdag kveld.
Helsemyndighetenes daglige pressekonferanse, handlet mye om antall smittede, kapasitet for testing osv. Og den ble holdt kun få timer før det kom dramatiske meldinger fra Danmark, som stenger ned hele det offentlige Danmark på fredag. Det mest dramatiske som har skjedd i nyere dansk historie, skriver avisen Politiken.
Danskene stenger både barnehager, skoler og universiteter, og ber de fleste offentlig ansatte om å holde seg hjemme de neste ukene.
Etterhvert vil vi prøve å komme med mer konkrete råd.
Bjørn Guldvog, direktør i Helsedirektoratet
Norske myndighetene venter «en relativt skarp økning» i antall rapporterte tilfeller av koronasmitte framover, sa direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet, på pressekonferansen. Også helseminister Bent Høie var tilstede og manet til dugnad og felles innsats for å bekjempe viruset.
Etter pressekonferansen spurte Khrono direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, hva hans melding til kunnskapssektoren er nå.
— Det er mange måter å ha aktiviteter på. Det går an å ha webseminarer og jobbe fra pc-er eller andre applikasjoner, sånn at man hindrer fysisk kontakt mellom mennesker, svarte han og fortsatte:
— Det vi ønsker å gjøre noe med nå er store forsamlinger, som øker risikoen for smitte mellom mennesker. Vi ber også universitetene om å ruste seg godt når det gjelder renhold, slik at de flatene studentene tar på i så stor grad som mulig blir renholdt hyppig, sier han.
Mer distanse til hverandre
Guldvog understreker at det er viktig at alle sektorer nå bidrar med gode tiltak.
— Det som kan bidra til at vi har noe mer distanse til hverandre i hverdagen, og ikke klynger oss sammen vil være til hjelp. Dette er litt vanskelig i en studenttilværelse, jeg forstår jo det. Etterhvert vil vi prøve å komme med mer konkrete råd, sier han.
— Er det tenkelig at man kan legge ned forbud mot større forsamlinger og kantiner på universiteter og høgskoler?
— I går anbefalte vi at man ser på hvilke rutiner man har rundt kantinedrift og sikrer at folk ikke befinner seg i samme rom, over noe tid, når det er mer enn 500 personer til stede. Forbudet vi har mot forsamlinger gjelder jo og dette, sa Guldvog og videre:
— Vi forventer at universitetene og høgskolene går gjennom og sikrer at de har organisert seg slik at man unngår slike forsamlinger, selv om jeg skjønner at det er krevende. Vi må også naturligvis vurdere selve matserveringen, og risiko knyttet til slike ting, men det kommer vi tilbake til, sa Guldvog.
Påbud om digital undervisning?
— Kan Helsedirektoratet komme til å legge ned forbud mot at universiteter og høgskoler drifter på den måten man gjør? At dere rett og slett legger ned påbud om at man må legge om til digital undervisning?
— Det er tenkelig. Det kan vi gjøre etter smittevernloven, og er ett av de tiltakene Pvi vurderer. Men det er klart – det er neppe et tiltak som vi kan stå ved i veldig lang tid. Spørsmålet er om vi tror at det vil hjelpe til å stanse denne spredningen som vi da ser av viruset i Norge, avslutter han.
Norske myndigheter møter stadig mer kritikk fra flere hold for ikke å komme med overordnede felles råd. I Khrono i gå kritiserte rektor og professor i helsevitenskap ved Høgskolen i Østfold. Lars-Petter Jelsness-Jørgensen Kunnskapsdepartementet for ikke å innkalle sektoren til møte for å drøfte situasjonen.
Og statsråd Henrik Asheim (H) hasteinnkalte landets universitets- og høgskolerektorer til møte i dag, torsdag. Så langt har Kunnskapsdepartementet i hovedsak bedt sektoren følge rådene til Folkehelseinstituttet.PP
(Vi gjør for ordens skyld oppmerksom på at Khrono har to medarbeidere i hjemmekarantene fordi de enten har vært i Italia, eller har nær kontakt med personer som har vært i Italia nylig. De er ikke syke og jobber hjemmefra. Det er også lagt til rette for at de øvrige Khrono-medarbeiderne kan jobbe hjemmefra den nærmeste tiden. Red.).
Nyeste artikler
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Nøttesteik — på godt og vondt
Distriktsløft krever mer enn flere studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut