korona:

Studentene etterlyser felles korona-tiltak

Hvordan kan utdanningsinstitusjonene sikre at studenter får fullført semesteret, spør Norsk studentorganisasjon.

Studenter og faddere under åpningsseremonien av studiestart på St. Hanshaugen i Oslo. Nå etterlyser studenter tiltak for hvodan de kan være sirke på å få gjennomført studiene sine som planlagt, tross koronautbrudd. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Madrid stenger skoler og universitet, det samme har Italia. I Polen, der det er 22 koronatilfeller, er forelesninger avlyst ved flere universiteter. Det skriver polandin. Norge har flere utdanningsinstitusjoner studenter som sitter i hjemmekarantene. Tirsdag informerer BI om at studentorganisasjonen BISO avlyser alle studentarrangementer ut april.

En student som bor på studentbyen Fantoft i Bergen er smittet av Covid-19-viruset.

Fakta

Koronavirus

  • Startet som et utbrudd av lungebetennelse i storbyen Wuhan i Kina desember 2019. Identifisert av kinesisk helsemyndigheter 7. januar 2020.
  • Tyder på at smitten startet på et stort matmarked i byen, Huanan Seafood Wholesale Market.
  • Har genetiske likheter med SARS-viruset (SARS-CoV). 774 dødsfall ble registret i 26 land etter den epidemien i 2002-2003.
  • Viruset kan gi sykdommen COVID-19
  • Feber har vært rapportert som det vanligste symptomet på infeksjon. Sår hals er rapportert og noen har blitt diagnostisert med lungebetennelse med pustevansker og/eller hoste, eventuelt med lungeinfiltrater på røntgen.
  • Folkehelseinstituttet anbefaler god håndhygiene, med såpe og vann, til forebygging.
  • Det finnes ingen vaksine mot sykdommen per i dag.
  • 30. januar 2020 erklærte WHO utbruddet som en «alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse».

(Kilde: Folkehelseinstituttet, Store Norske Leksikon. Oppdatert 3.mars 2020)

Nå vil Norsk studentorganisasjon ha konkrete tiltaksplaner knyttet til virusutbruddet.

—Norsk Studentorganisasjon forventer at norske myndigheter og høyere utdanningsinstitusjoner har en konkret plan på hvordan de skal håndtere koronavirusutbruddet i Norge fremover. Vi forventer at de har klare beredskapsplaner for å sikre at studenter kan fullføre semesteret med alt det faglige det innebærer, eksempelvis undervisning, praksis og eksamen, sier leder av Norsk Studentorganisasjon, Marte Øien, i en pressemelding.

Hvordan sikre undervisning

Norsk Studentorganisasjon (NSO) skriver i pressemeldingen at de mener at universitet og høgskoler må ha en tiltaksplan som blant annet inneholder følgende:

  • Hvordan undervisning skal foregå når studentene ikke kan være på campus slik at studentene får dekket kravene til læringsutbytte før en eventuell hjemmeeksamen.
  • Hvordan hjemmeeksamen skal gjennomføres for studenter med tilretteleggingsbehov i de tilfeller hvor tilretteleggingen ikke er mulig å gjennomføre hjemme.
  • En plan for hvordan studentene raskest mulig kan få gjennomført praksis ved eventuell forsinkelse.
  • Planer for hvordan studenter som blir forsinket i utdanningen, grunnet koronaviruset, skal fullføre.

— Vi er i gang med å tenke på dette. Det finnes blant annet en modul i Canvas som gjør at man skal kunne følge forelesninger hjemmefra. Men dette er store og vanskelige spørsmål, sier Kathrine Skretting, som er rektor ved Høgskolen i Innlandet.

Høgskolen utdanner både lærere og helsepersonell. Disse har krav til praksis i utdanningen. Skretting sier til Khrono at når det gjelder praksis under virusutbruddet, ønsker hun seg felles planer fra nasjonalt hold.

— Vi har to mål: Å ikke spre smitte, og at mest mulig av den faglige virksomheten kan gå som normalt. Vi ønsker at flest mulig studenter skal kunne gjennomføre studiene sine, herunder praksis, sier Skretting.

Korona-smitte er også debattert i gruppen Norsk akademia på Facebook. Blir det bare nettundervisning i Norge også, spør trådstarter Jill Walker Rettberg. Hun er professor ved Universitetet i Bergen.

Midlertidig forskrift i Tromsø

Berit Kjeldstad er prorektor for utdanning ved NTNU. Tirsdag sendte universitetet medisinstudenter hjem. Kjeldstad sier at NTNU forventer svar i den saken onsdag.

— Vi skal gå gjennom ulike scenario, og vi begynner det arbeidet onsdag morgen. Men dette er en krevende situasjon, som endrer seg på landsbasis fra dag til dag, sier Kjeldstad.

Vi ønsker at flest mulig studenter skal kunne gjennomføre studiene sine, herunder praksis

Kathrine Skretting, rektor Høgskolen i Innlandet

Universitetet i Stavanger skriver på sine nettsider at studenter må følge med på Canvas og StudentWeb for informasjon om undervisning og eksamen.

De skriver videre at «Ved eventuelt langvarig karantene og fravær av forelesere på grunn av koronaviruset, vil vi vurdere muligheter for alternative undervisningsformer. Vi vil gjøre vårt beste for at studentene ikke skal bli skadelidende».

Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet har laget en midlertidig forskrift, som omhandler blant annet fravær ved eksamen og sensurfrist. Der heter det at «dersom studenter på grunn av sykdom eller pålagt karantene relatert til koronavirus blir forhindret fra å gjennomføre og få godkjent obligatoriske aktiviteter i et emne, skal fakultetet ordinært gi studentene anledning til å likevel avlegge eksamen i emnet. Det samme gjelder dersom studenter ikke får anledning til å gjennomføre og få godkjent obligatoriske aktiviteter på grunn av sykdom eller pålagt karantene relatert til koronavirus blant UiTs ansatte. Studentene kan bli pålagt å gjennomføre og få godkjent obligatoriske aktiviteter innen en viss tid for at eksamensresultatet skal være gyldig».

Norges Handelshøyskole (NHH) skriver på sine nettsider at forelesere blir oppfordret til å filme forelesingene sine - og så mange studenter som mulig blir anbefalt å følge undervisningen hjemmefra.

Oddrun Samdal, viserektor for utdanning ved Universitetet i Bergen, sier til Khrono at UiB vurderer mer videobaserte forelesninger. UiB ser også på hvordan eksamen skal avvikles. Universitet fikk onsdag vite at en student har fått påvist korona-smitte.

— Det handler blant annet om å legge til rette for at vi får den avstanden mellom studentene som er anbefalt, to meter, sier Samdal.

Hun sier at UiB også anbefaler at de ansatte det er funksjonelt for, velger hjemmekontor.

Asheim anbefaler krisestab

Khrono skrev mandag at forsknings- og høgere utdanningsminister Henrik Asheim ba utdanningsinstitusjonene vurdere alternative eksamensformer. Nå sier Asheim at Kunnskapsdepartementet er i dialog med sektoren om det er behov for å gjøre midlertidige tilpasninger i regelverket eller andre tiltak hvis omfanget av koronasmitten blir stort, og studentene får problemer med å gjennomføre praksisperioden, obligatorisk undervisning eller eksamen.

«Universitetene og høyskolene har i utgangspunktet handlingsrom og ansvar for selv å fastsette hvordan undervisning og eksamen skal gjennomføres. Det er viktig at studenter ikke forsinkes i utdanningen på grunn av virusutbruddet».

Det skriver Kunnskapsdepartementet i et brev som er sendt til sektoren. I samme brev anbefaler departementet at virksomheter i universitets- og høyskolesektoren setter krisestab.

Kunnskapsdepartementet trenger også en ukentlig oppdatering fra alle virksomheter i universitets- og høyskolesektoren. Det gjelder blant annet rapportering om antall smittede, antall i karantene, hvordan virusutbruddet påvirker undervisningen, gjennomføring av eksamen og driften generelt.

Avlyser ikke undervisning - foreløpig

På den daglige pressekonferansen i regi av Folkehelseinsituttet og Helsedirektoratet kom det frem at 277 nordmenn nå er smittet av Korona-viruset. Fem av disse har man ikke klart å finne smitteveien til. Det betyr, ifølge helsedirektør Bjørn Guldvog, at utbruddet er inne i en ny fase. Helsemyndighetene anbefaler at arrangement med mer enn 500 deltakere blir avlyst eller flyttet.

— Men det gjelder ikke undervisning på skoler eller universitet, eller arbeid i store haller, sa Guldvog.

Han sa også at det nå blir anbefalt at store arbeidsplasser som har mulighet til at ansatte kan ha hjemmekontor, innfører enten dette eller fleksitid, slik at man unngår for mange mennesker som må ta kollektivtransport samtidig.

(Oppdatert onsdag kveld med informasjon fra Polen, NHH og UiB)

Powered by Labrador CMS