Korona-viruset

Rektor om ­departementets korona-håndtering: «Fullstendig uforståelig»

Rektor ved Høgskolen i Østfold og professor i helsevitenskap, Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, langer ut mot manglende koordinert innsats.

Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, rektor ved Høgskolen i Østfold og professor i helsevitenskap.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Oppdatert med intervju av rektor Jelsness-Jørgensen)

I et innlegg i Khrono i dag, gir rektoren som også er professor i helsevitenskap Kunnskapsdepartementets håndtering av korona-viruset det glatte lag.

Under tittelen «Nå må vi snakke sammen», etterlyser Lars-Petter Jelsness-Jørgensen en koordinert innsats og informasjon til en samlet universitets- og høgskolesektor.

«Like før jul mottok jeg, og mange andre rektorer med meg, en hasteinnkalling for å gjennomgå midlertidighetstallene til institusjonen. I møte med en pandemi som potensielt kan ha store konsekvenser og som setter institusjonene, ansatte og studenter på prøve, uteblir hasteinnkallingene. Det er og blir fullstendig uforståelig», lyder det i innlegget fra Jelsness-Jørgensen.

Rektoren sier at det nå utvikles ulike retningslinjer på tvers av sektoren:

— Vi ser opplagt at vi i den situasjonen vi er i nå, hadde trengt en mye tydeligere felles kommunikasjonskanal. Der kunne Kunnskapsdepartemente tatt et mye tydeligere ansvar. Jeg forstår at situasjonen er vanskelig og stiller alle på prøve, inkludert departement, Universitets- og høgskolerådet og oss institusjoner, men nettopp i slike situasjoner bør vi snakke sammen. Nå ser vi at det utvikles ulike retningslinjer på tvers av institusjonene, sier Jelsness-Jørgensen til Khrono.

Fikk beskjed gjennom medieoppslag

Rektoren sier Høgskolen i Østfold velger å legge seg på en stram linje. De reduserer eksterne og interne arrangementer til de arrangementer hvor det er under 30 deltakere.

Slike føringer kunne kommet også fra Kunnskapsdepartementet, mener Jelsness-Jørgensen.

— Vi vil ønsker å dempe unødvendig bekymring og kommunisere at dette ikke er farlig for folk flest. Men vi har alle en interesse av å hindre en situasjon der helsevesenets mulighet til å håndtere kritisk syke overskrides. Da må vi redusere aktiviteten som sektor, ved en felles misjon. Vi kunne hatt en proaktiv rolle sammen.

Tidligere denne uka anbefalte forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim at utdanningsinstitusjonene vurderte alternative eksamensformer.

Beskjeden om dette fikk rektor Jelsness-Jørgensen gjennom medieoppslag.

«Når krisestaben i tillegg må lese Aftenposten for å få vite at departementet har tenkt til å sende brev til institusjonene om å legge opp til alternativ eksamen, blir ikke saken bedre», skriver helseprofessoren.

I går oppdaget vi tilfeldigvis informasjon om hvilke råd som gjelder universitets- og høgskolesektoren. Kunnskapsdepartementet kunne tatt ansvar, fulgt med og sagt til alle at «her kommer det oppdaterte råd»

Lars-Petter Jelsness-Jrøgensen

Oppdager informasjon ved tilfeldigheter

Jelsness-Jørgensen er i det hele tatt kritisk til at KD legger ansvaret for å håndtere det som er en mulig pandemi lokalt, i stedet for å ta grep om en nasjonal koordinering. Han sier krisestaben ved Høgskolen i Østfold tilfeldigvis har oppdaget rådene fra Folkehelseinstituttet til høgskoler og universiteter.

— I går oppdaget vi tilfeldigvis informasjon om hvilke råd som gjelder universitets- og høgskolesektoren. Kunnskapsdepartementet kunne tatt ansvar, fulgt med og sagt til alle at «her kommer det oppdaterte råd», sier rektoren.

Han fortsetter:

— Nå må vi rett og slett snakke sammen. Hver dag nå oppdaterer vi våre nettsider og besvarer spørsmål fra morgen til kveld. Vi tar ansvaret vårt veldig seriøst. Men det er også viktig at man fra sentrale myndigheter åpner opp for dialog med lederne ved universiteter og høgskoler, sånn at vi kan være oppdaterte på anbefalinger som gjelder universiteter og høgskoler.

Kritisk til lokalt ansvar

«Universitetene og høyskolene har i utgangspunktet handlingsrom og ansvar for selv å fastsette hvordan undervisning og eksamen skal gjennomføres. Det er viktig at studenter ikke forsinkes i utdanningen på grunn av virusutbruddet», het det i en pressemelding på departementets nettsider i går.

Der ba departementet også om ukentlige oppdateringer fra universitetene og høgskolene. Bare i går, 10. mars, nær doblet antall smittetilfeller seg i Norge, fra 227 til 400.

Rektoren skriver i sitt innlegg at han forstår at Kunnskapsdepartementet ikke gir helsefaglige råd, men mener at departementet burde skjønt at smitten kunne spres. Jelsness-Jørgensen skriver at det er behov for sterkere koordinering, og mener det er helt ubegripelig at ikke Kunnskapsdepartementet og Universitets- og høgskolerådet skal møtes igjen før 18. mars:

«Når vi de siste uker har forholdt oss til ulike kommunale tilnærminger og mangelfulle nasjonale føringer, er det behov for sterke koordinering. Riktignok har Universitets- og Høgskolerådet (UHR) opprettet en egen nettside der informasjon om de ulike institusjoners tiltak er linket opp. Et eget møte mellom KD og UHR ble også avholdt 5. mars, der det gjentas at KD ikke gir helsefaglige råd og at den enkelte institusjon henvises til lokale myndigheter. At neste møte mellom de to er først 18. mars, er helt ubegripelig.»

Khrono har onsdag morgen sendt spørsmål til Kunnskapsdepartementet og gitt dem mulighet til å svare på innlegget fra Jelsness-Jørgensen.

Powered by Labrador CMS