Siste fra forsiden:
Kortnytt
Slutt for kuratorpraksis ved Universitetet i Bergen
Styret ved Universitetet i Bergen la i dag ned studieprogramma Master i kuratorpraksis, Bachelor i geofysikk – vær, hav og klima og Master i manusutvikling for seriar.
Fleire tilsette som underviser på masterstudiet i kuratorpraksis forlet styremøtet med tårer i augo etter at universitetsstyret samrøystes vedtok nedlegging.
Prorektor Pinar Heggernes forsikra styret om at dei framleis ynskjer eit studietilbod i kuratorpraksis, men at studietilbodet må koma i ny form og at det nye programmet må tilferdsstilla krava til kvalitet for eit slikt program.
Styret vedtok også å oppretta tre nye studieprogram. Desse har fått namna Double degree program in global change ecology, Integrert masterprogram i geofysikk – meteorologi og oseanografi og Master in global challenges for sustainability.
Ansatte flykter fra flunkende nytt bygg
For få enekontor og for mange i store felleskontor gjør at ansatte ved Institutt for sosialt arbeid på NTNU lar være å bruke lokalene i Helgasetr, skriver Universitetsavisa. De foretrekker heller å jobbe hjemmefra.
Bygningen ble åpnet i august i år. De få enekontorene gjør det svært vanskelig å ha konfidensielle samtaler med kolleger og studenter.
For lite areal og dårlig luft, er også problemer ansatte sliter med. I tillegg blir ansatte forstyrret når de underviser fordi folk går forbi glassvegger.
— Instituttets arbeidsmiljø står i fare for å smuldre opp, sier verneombud Alexander Gamst Page til avisa.
Prosjektleder for Helgasetr i prosjektet med campussamling Terese Brekke sier de skal vurdere hvordan bruken av lokalene kan optimaliseres. Samtidig har de fått mange positive tilbakemeldinger fra ansatte og studenter.
Helgasetr er også i hardt vær for hvordan bygget ser ut utvendig. Arkitekturopprøret har nominert Helgasetr til årets styggeste bygg.
Millionstøtte til psykologistudium på UiS
Universitetet i Stavanger (UiS) får et bidrag på 10 millioner kroner fra Ulla-Førrefondet til å starte opp profesjonsstudiet i psykologi. Dette kommer i tillegg til inntil 20 millioner kroner som Universitetsfondet i Rogaland ga tilsagn om i juni.
Med støtten fra de to fondene er UiS halvveis til 60 millioner, som er nødvendig for å dekke oppstartskostnadene til det nye studiet, skriver UiS på sine nettsider.
Bidragene forutsetter finansiering av selve studieplassene, som UiS håper skal komme på plass under budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene og SV.
I regjeringens forslag til statsbudsjett er ikke studieplassene inne, men både SV, Høyre, Venstre, Frp og Rødt har plassene inne i sine alternative budsjetter for 2025.
Rektor Klaus Mohn sier at han er veldig takknemlig for bidraget fra de to fondene.
— Dette vil hjelpe oss å få etablert et studium som vil møte samfunnets behov for psykologer, sier han.
Styreleder Jonas Andersen Sayed i Ulla-Førrefondet sier at det er en forutsetning for deres bidrag at studieplassene blir finansiert.
— Med dette tilskuddet gjør Ulla-Førrefondet det mulig å dekke deler av oppstartskostnadene for tilbudet, med en tydelig forutsetning at regjeringspartiene og SV prioriterer midler til selve studieplassene. Vi håper denne nyheten kan gi en ekstra push i innspurten av budsjettforhandlingene på Stortinget, sier han.
Ulla-Førrefondet er eid av Rogaland fylkeskommune, Lyse og Sunnhordland Kraftlag, mens Universitetsfondet i Rogaland er eid av Rogaland fylkeskommune, Stavanger kommune, Sandnes kommune, Haugesund kommune og Sola kommune.
Husbanken gir støtte til å oppgradere eldre studentboliger
Nye retningslinjer gjør at eldre studentboliger kan få et løft med støtte fra Husbanken.
Eksisterende studentboliger kan, med de nye retningslinjene, få tilskudd til rehabilitering og oppgradering dersom det er behov for å løfte boligen til dagens standard.
— SiO har over 1300 nye studentboliger under bygging eller utvikling, og vi skal fortsette å bygge, da etterspørselen etter studentboliger i Oslo er særlig høy. Samtidig er cirka 1500 av våre 9000 studentboliger i Oslo av eldre dato og har behov for oppgradering til dagens standard, sier Andreas Eskelund, administrerende direktør i SiO, i en pressemelding.
Ifølge Husbanken er over halvparten av årets studentboliger eldre enn 30 år og over 7000 studentboliger vil ha behov for oppgradering innen 2030.
— Dette er veldig gode nyheter fra Husbanken! Samskipnadsrådet har arbeidet i flere år for å sikre tilskudd til både nye og oppgradering av eldre studentboliger. Dette er en seier for studentene, sier Rita Hirsum Lystad, styreleder i Samskipnadsrådet i en pressemelding.
Ny dekan på Universitetet i Agder
Anne Cathrine Gjærde er tilsatt som ny dekan ved Fakultet for teknologi og realfag ved Universitetet i Agder (UiA).
— Jeg ser frem til oppgaven og å bli kjent med det som fremstår som et solid og spennende fagmiljø med dedikerte ansatte innen både vitenskapelige og teknisk/administrative stillinger. Teknologi og realfag har stor betydning for utviklingen av samfunnet og den grønne omstillingen, sier Gjærde på UiA sine nettsider.
Gjærde har til nå vært dekan ved Fakultet for realfag og teknologi ved NMBU. Hun starter i sin nye stilling våren 2025 og har et fireårig åremål.
— Vi er veldig glade for å få Anne Cathrine med på laget. Vi mener hennes erfaringsbakgrunn er en perfekt match for fakultetet, og gleder oss til å få henne inn i dekangruppen, sier rektor Sunniva Whittaker.
NTNU feirer at det er ti år siden nobelprisen
Det er i år ti år siden Edvard Moser og May-Britt Moser ble tildelt nobelprisen i medisin eller fysiologi. 27. november slår NTNU på stortromma for å feire sine mest prominente forskere.
Først ble det arrangert en konferanse for ungdom, der de blant annet kunne høre på et inspirasjonsforedrag med May-Britt Moser.
Deretter var det duket for en forskerkonferanse, der blant annet følgende spørsmål blir stilt: «Er Norge på kollisjonskurs med Europa, som vil satse massivt på forskning og innovasjon?» Innledere her er blant annet nobelprisvinnerne og Nicola Spaldin, som blir beskrevet som en av verdens fremste materialforskere. De skal diskutere verdens utvikling.
På kveldstid blir det konsert i Nidarosdomen. Det blir musikalske innslag av Trondheimsolistene, domkoret og John Pål Inderberg Trio. Her skal publikum tas med på en reise om rom, tid og minner, skriver NTNU i ei pressemelding.
Fagskolen NKI Nettstudier vinner pris
Fagskolen NKI Nettstudier vant i går prisen Årets nettpedagog.
Prisen deles ut hvert år til noen som har tilrettelagt for kvalitet i fleksible læringsprosesser, har brukt teknologi på en pedagogisk måte, og har bidratt til videreutvikling av fleksibel undervisning.
NKI Nettstudier har utviklet sin egen metodikk, praksisnær dybdelæring i et interaktivt univers (PLIS). Juryen skriver at PLIS «fremstår som en tilnærming til pedagogisk design som bidrar til studentenes læringsprosess, blant annet gjennom bevisst bruk av språk og teknologi.»
Prisen deles ut av Fleksibel utdanning Norge (FUN). De hadde sin årskonferanse på Høyskolen Kristiania den 26. november.
Første kull med samiske sykepleiere er uteksaminert
Studentene er nå sykepleiere med samisk spisskompetanse.
Uteksamineringen ble markert i Kautokeino 26. november, skriver UiT Norges arktiske universitet på sine nettsider.
Alle studentene har samisk bakgrunn. De fem uteksaminerte studentene startet på den samiske sykepleierutdanningen i 2021. Programmet er et samarbeid mellom UiT og Samisk høgskole.
— Tenk hvor viktig det er for de samiske barna som er syke at de kan møtes av sykepleiere som snakker samisk, og tenk på de gamle samiske pasientene som kanskje ikke er så gode i norsk, og tenk på de samiske pasientene som er psykisk syke og som kanskje har et spesielt behov for at sykepleierne også forstår den samiske kulturen, sa Gunbjørg Svineng, dekan ved Det helsevitenskapelige fakultet ved UiT, på markeringen i går.
Dekanen ytret også et ønske om at de samiske sykepleierne i framtiden kommer tilbake og underviser nye kull på utdanningen.