EU

Historieprofessor fikk 11.300 om dagen for EU-rapport

Totalt betalte Ursula von der Leyen 1,7 millioner kroner til professor Peter Strohschneider for landbruksrapport.

Peter Strohschneider og Ursula von der Leyen presenterer rapporten fra hvert sitt podium. På skjermen bak står det: Final report on the strategic dialogue on the future of EU agriculture
Hitorieprofessor Peter Strohschneider og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen presenterer rapporten den 4. september 2024. Prislappen for arbeidet er svært omdiskutert.
Publisert Sist oppdatert

Brussel (Khrono.no): Peter Strohschneiders spesialrådgiverlønn var 64 prosent høyere enn det som er satt som topplønnen for rådgivere, skriver Politico. Strohschneider var hyret inn for å skrive rapporten Et felles perspektiv for landbruk og mat i Europa. Siden 2020 har han vært styreleder for EU-styret Strategisk dialog for fremtidens landbruk i EU.

— Etter sju måneders intensivt arbeid har styremedlemmene blitt enige om felles konsepter for fremtiden landbruk og mat i Europa, gjennom en ny kultur for gjensidig forståelse og kommunikasjon, sier Strohschneider i en pressemelding fra EU-kommisjonen.

Gullkantet kontrakt

For jobben fikk han intet mindre enn 973,79 euro per dag (mer enn 11.300 norske kroner). Totalt 149.963 euro (mer enn 1,7 millioner kroner) for 154 dagers arbeid, ifølge et dokument Politico har sett.

Peter Strohschneider er professor emeritus for tyske middelalderstudier ved Ludwig Maximilians Universitetet i München. Fra 2013 til 2019 var han president for det tyske forskningsrådet.

— Jeg synes 1,7 millioner er høyt og antagelig ikke nødvendig, sier finske Christoph Demmke til avisen. Han er professor ved Vaasa Universitetet i Finland.

Den daglige lønnen til Strohschneider tilsvarer toppdirektørlønn i EU. Selv om det er et unntak fra retningslinjene om lønn i EU-kommisjonen så er det ikke ulovlig å betale slike spesialrådgivere mer. 

Draghi fikk ikke lønn

EU-kommisjonen hyrer stadig inn ulike spesialrådgivere for å skrive rapporter. Noen av dem er hyret direkte av presidenten, visepresidenten eller kommissærene. Andre jobber for EU-institusjonene. Her er EUs liste over de nåværende spesialrådgiverne

Blant dem er også den tidligere italienske statsministeren Mario Draghi som har skrevet den mye omtalte rapporten om EUs konkurranseevne. Ifølge Politico, fikk ikke han betalt et øre for rapporten fra EU.

Powered by Labrador CMS