EKSAMENSFUSK

Fuskeprogram kan feilaktig ha dømt studenter for juks

Dataverktøyet som sensorer bruker til eksamensvurdering slår sjelden ut på kopiering av fagbøker. Det bekymrer advokaten som har representert flere studenter i fuskesaker.

Flere studenter kan komme unna med en ny type fusk, hevder advokat. Dette skyldes et smutthull i analyseverktøyet.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har hatt studenter her som sier de har selvmordstanker. Påstander om fusk får enorme konsekvenser for studentene. Derfor må mistanken være berettiget i langt større grad enn i dag. Jeg tror mange studenter er feilaktig mistenkt for fusk på grunn av svakheten i analyseprogrammet, sier advokat Kristian Berge til VG.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Programmet «Ourginal» skal i teorien sjekke besvarelsene opp mot tekster i lærebøker. Etter at Berge fikk tilgang til analyseprogrammet, oppdaget han at flere lærebøker manglet i programvaren.

— Jeg kan ikke huske sist jeg så en rapport som viste tekstlikhet til en lærebok. Derimot blir studenter stadig anklaget for å ha kopiert andres besvarelser, sier Berge.

Student slapp unna

Det var etter at Berge representerte en student som mente han hadde brukt en fagbok i en besvarelse som ble flagget som kopi at han rettet søkelyset mot verktøyet.

– Det viste seg at utdragene var forholdsvis like de som sto i læreboken. Men dataprogrammet registrerte det ikke. Derimot registrerte det at min klient hadde veldig lik tekst som en besvarelse året før, sier Berge til VG.

Besvarelsen fra året før var identisk med læreboken, men dette ble hverken fanget opp av «Ouriginal» eller det aktuelle studiestedet.

– Vedkommende har altså sluppet unna med fusk. Det betyr at kopiering fra lærebøker kan gå under radaren, sier Berge.

Fokuserer på forbedring

Høyskolene og universitetene som har kjøpt programmet, har et samarbeid i regi av Unit (Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning). Vegard Moen ved seksjon for undervisningstjenester forteller de er kjent med mangelen, og at det skyldes blant annet opphavsrett til materialet.

— Opphavsrett og andre rettigheter må avklares med forlag og forfatter før de skannes inn. Dette er en stor jobb. Ouriginal gjør et arbeid med å legge inn mer og mer, men det tar selvsagt tid å få avklart alle rettigheter, sier Moen til VG.

På kritikken fra Berge svarer Moen følgende:

– Det er viktig at arbeidet mot fusk har høy tillit. Vi har stort fokus på dette i det nasjonale samarbeidet og samarbeider med Ouriginal for å forbedre arbeidsprosesser og funksjonalitet for å avdekke fusk, svarer Moen.

Rekordår

2020 ble nærmest et rekordår for fuskesaker innen høyere utdanning, med 54% flere saker oppe til klagenemndene i året før. Flere studenter har også blitt tatt i selvplagiering, og debatten har rast om hva som er fusk og ikke

Ved Universitetet i Agder ble en sykepleierstudent utestengt etter å ha plagiert deler av sin egen besvarelse. Forsknings- og høgere utdanningsminister Henrik Asheim sa i etterkant at det er behov for å tydeliggjøre hva som er fusk og ikke.

Powered by Labrador CMS