rekordhøyt antall fuskesaker
— Behov for at loven blir mer oversiktlig
Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) sier at det er problematisk at det er ulik praksis ved de ulike studieinstitusjonene.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Aldri før har flere studenter blitt tatt i fusk og deretter utestengt fra høyere utdanning. I disse dager pågår diskusjon om fusk etter en fuskesak ved Universitetet i Agder, og i går sa jusprofessor Johan Giertsen at utestengingsvedtaket burde annulleres.
Studenter som blir tatt i fusk blir som hovedregel utestengt i to semester, men problemet er at det i dagens lovverk ikke skilles mellom ulike typer fusk, skriver VG.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) sier til avisen at det Kunnskapsdepartementet skal vurdere å gjøre endringer i bestemmelsene om fusk og utestenging.
— Det fremstår som at det er ganske ulik praksis ved ulike studieinstitusjoner. Det er problematisk. Det er tydelig at det er behov for at loven blir mer oversiktlig, sier Asheim.
— Trengs en presisering
Han formidler videre at det bør legges eksempler inn i lovene, som tydeliggjør hva som ligger i begrepet fusk. Målet med dette er å gjøre det enklere å skille mellom ulike former for fusk.
— Det bør presiseres bedre hva som er forskjellen på å ta med en setning fra en tidligere eksamensoppgave, og å kopiere direkte fra en bok, eksemplifiserer Asheim.
– Mye gjøres i opplæringen på institusjonene, men det er tydelig at det trengs en presisering i lovverket også, sier statsråden.
Asheim vil jobbe for å få endringene på høring den kommende vinteren, skriver VG avslutningsvis.
Kunnskapsdepartementet jobber for tiden med forslaget til en ny universitets- og høyskolelov.