FORSKNINGSRÅDET
Fripro stoppes i 2023. Alle som er lovet midler får i år
Fortsatt uavklart om EU-støtte og penger til infrastruktur til forskningen.
Forskningsrådet hadde i sitt styremøte 1. juni en første og foreløpig rapport fra revisjons- og konsulentselskapet KPMG oppe til vurdering. Selskapet har fått i oppdrag å gjennomgå økonomien til rådet, etter at det ble klart at de lå an til et milliardunderskudd.
Konsulentselskapet bekrefter de tidligere prognosene for økonomien og manglende likviditet i Forskningsrådet. Ved utgangen av året i år vil man ligge 275 millioner kroner i minus, i løpet av neste år 1,9 milliarder, mens det for 2024 er det anslått at det vil mangle 2,9 milliarder kroner.
- Les også: Her er den første rapporten fra KPMG
I rapporten skisserer KPMG tre overordnede virkemidler som kan benyttes for å håndtere den økonomiske situasjonen i Forskningsrådet:
- Tilføring av midler (økte inntekter og/eller lån/driftskreditt)
- Stoppe nye utlysninger og/eller utsette oppstart av nye prosjekter
- Kutte i og utsette/forskyve pågående prosjekter
KPMG anbefaler at det gis fullmakt til å videreføre dagens praksis med mulighet til å midlertidig disponere midler på tvers av kap./post.
I styrets vedtak fra 1. juni heter det:
«Dersom styrets anbefaling i brev til KD av 1. juni om forlengelse av fullmakter følges, vil styret anbefale at tildelingene i juni og september, inkludert FRIPRO, gjennomføres som planlagt, men eventuelt med justerte rammer. Første utbetaling bør imidlertid skyves til sent i 2022 og 2023. Styret ber styreleder formidle dette til KD.»
Forskyvninger i Fripro
Det er allerede er klart at det vil bli forskyvninger i programmet Fripo, som finansierer banebrytende fremragende forskning. Utbetalingene for dette års tildelinger vil ikke skje før sent i 2022 og i 2023 og det vil ikke bli ytterligere tildelinger med tilhørende utbetalinger på nye prosjekter i 2023.
I styrets vedtak fra 1. juni heter det:
«Dersom styrets anbefaling i brev til KD av 1. juni om forlengelse av fullmakter følges, vil styret anbefale at tildelingene i juni og september, inkludert FRIPRO, gjennomføres som planlagt, men eventuelt med justerte rammer. Første utbetaling bør imidlertid skyves til sent i 2022 og 2023. Styret ber styreleder formidle dette til KD.»
Alle forskere som er lovet penger, skal få penger sier statsråd Ola Borten Moe til Aftenposten fredag.
– Vi trekker ikke tilbake noe vi har lovet. Den avklaringen kommer jeg med her og nå, sier han.
Men framtidige utlysninger kan man se lenger etter, de skyves fram i tid for å sikre likviditeten i Forskningsrådet.
Nobelprisvinnerne ved Kvaliinstituttet Edvard og Mai-Britt Moser var spesielt bekymret for stopp i Fripro-utlysninger, brems i investeringer i infrastruktur som laboratorier f.eks. og for utsettelse av igangsetting av sentre for fremragende forskning, da Khrono intervjuet dem i midten av mai. De ropte varsku mot hele situasjonen og fryktet hjerneflukt fra Norges forskningsmiljøer. når usikkerhet og utsettelser nå rammer.
Det nye styret i Forskningsrådet anbefaler i et brev til Kunnskapsdepartementet at det skal gis en langvarig fullmakt til å kunne flytte penger mellom ulike poster i budsjettene for å drive likviditetsstyring - uten at de tidfester hva som er «langvarig».
I anbefalingene sine viser styret til at KPMG fremhever at «NFRs handlingsrom til å iverksette tiltak øker med tiden vi får til å tilpasse oss».
KPMG peker i sin rapport på at en mulig årsak til at underskudd har oppstått er at det har blitt benyttet for sterke virkemidler, for raskt, for å bygge ned likviditetsbeholdningene.
Vil ha fullmakt en «lengre periode»
Gitt de langsiktige mekanismene i Forskningsrådets virksomhet er det fornuftig å bruke tid på en kontrollert oppbygging av likviditetsbeholdningen per kap./post til et fornuftig nivå, slik at man ikke ender opp med for høye likviditetsbeholdninger på et senere tidspunkt, heter det i anbefalingen Forskningsrådet har sendt til Kunnskapsdepartementet.
I det samme brevet skriver også Forskningsrådets styre at «det fornuftig at fullmakten gis for en lengre periode.
Styret vil raskt komme tilbake med forslag til ulike pakker av tiltak som i løpet av en akseptabel tidsperiode kan håndtere økonomisituasjonen i NFR. Styret vil deretter vurdere og foreslå ulike framtidige modeller for økonomiarbeidet i NFR, heter det videre.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe skrev i en pressemelding fredag ettermiddag at han kom til å be Stortinget om en fullmakt til å flytte penger mellom de ulike budsjettpostene i Forskningsrådet i en periode - nærmere bestemt fram til 2024. Han vil allerede til høsten komme med forslag til konkrete tiltak når forslag til statsbudsjettet for 2023 legges fram.
Vil ha tydelige signaler om EU-støtte
Forskningsrådets styre mener også at det må gis et tydelig politisk signal om at RES-EU-ordningen skal videreføres og at man kommer tilbake til finansieringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2023.
RES-EU, er en resultatbasert grunnfinansiering til institutter som vinner EU-prosjekter. Midlene er viktige for å gi forutsigbarhet for norske aktører og kompenserer for lave støttesatser i EU.
STIM-EU i mill. kroner fra 2015 - 2021 (nå RES-EU)
2015 | *2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 |
164 | 81 | 173 | 217 | 356 | 373 | 500 |
*2016: STIM-EU beregnes fra signerte kontrakter og ikke bekreftelse på finansiering. KILDE: Forskningsrådet
Denne ordningen er nå underfinansiert og det er usikkerhet blant instituttene om de kan motta RES-EU for nye prosjekter framover.
«Uten RES-EU kan institutter måtte si ifra seg og/eller slutte å sende EU-søknader fordi de ikke har råd til å vinne dem. Det vil redusere norsk deltakelse i EU-prosjekter betydelig», mener Forskningsrådets styre.
I pressemeldingen fra Ola Borten Moe fredag, kom det ingen avklaringer rundt RES-EU, utover at:
«Det er fortsatt utfordringer knyttet til fremtidig finansiering av blant annet Retur-EU, tildelinger til senter for fremragende forskning og infrastruktur. Her jobber Forskningsrådet, sammen med Kunnskapsdepartementet, videre for å finne løsninger.»
Nyeste artikler
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Hoel vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år