Ber om fullmakt
Forslag for å løse krisen i Forskningsrådet fram til 2024
Ola Borten Moe og regjeringen ber Stortinget om å gi Forskningsrådet fullmakt til å flytte penger på tvers av poster i budsjettet sitt - fram til 2024.
Fredag ettermiddag melder Kunnskapsdepartementet at Ola Borten Moe og regjeringen har foreslått et grep for å bedre situasjonen i Forskningsrådet på kort sikt.
Khrono har tidligere omtalt at Borten Moe har vært åpen for å be Stortinget om å gi Forskningsrådet fullmakter. Nå er det opp til Stortinget om de skal få lov til det.
Også Forskningsinstituttenes fellesarena har lobbet for at det skulle gis en fullmakt til bredere disponering av midlene i Forskningsrådet.
Initiativet fra statsråd Ola Borten Moe kommer nesten fire uker etter at han avsatte hele styret i Forskingsrådet etter at det viste seg at de styrte mot milliardunderskudd.
Siden har det hersket stor usikkerhet i forskningsmiljøene.
Signalene var at pengesekken knipes igjen for å få kontroll. Men nå foreslås det første konkrete tiltaket etter at styret ble kastet.
Vil gi de lov til det de har gjort
Regjeringens forslag er å gi Forskningsrådet fullmakt til å flytte penger på tvers av poster i budsjettet sitt. Noe Kunnskapsdepartementet melder i en pressemelding fredag ettermiddag.
— Dette kan være et viktig tiltak for å løse de kortsiktige utfordringene, men ikke nok til å løse de alvorlige økonomiske problemene alene, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe i pressemeldingen.
Borten Moe ber om fullmakt frem til 2024. Forslaget kommer i behandligen av revidert nasjonalbudsjett.
– Jeg er svært glad for at vi nå får denne avklaringen fra regjeringen. Dette vil ha stor betydning for hele forsknings-Norge. Da kan vi sette i gang en rekke svært viktige forskningsprosjekter, som gjør at Norge og verden vil være bedre rustet til å møte fremtidens utfordringer, sier styreleder i Forskningsrådet, Kristin Halvorsen i en pressemelding.
Fortsatt utfordringer
Til Aftenposten sier Borten Moe at alle forskere som er lovet penger skal få penger.
– Vi trekker ikke tilbake noe vi har lovet. Den avklaringen kommer jeg med her og nå, sier han til avisen.
Det er fortsatt utfordringer knyttet til fremtidig finansiering av blant annet Retur-EU, tildelinger til senter for fremragende forskning og infrastruktur. Her jobber Forskningsrådet, sammen med Kunnskapsdepartementet, videre for å finne løsninger, heter det i pressemeldingen.
Kan gi mykere landing
– Det er fortsatt behov for å rydde opp. Forskningsrådet må balansere hvor mye penger de bruker og hvor mye de har, men vårt initiativ overfor Stortinget vil kunne gi en mykere landing, sier Borten Moe i meldingen og legger til:
— Forskningsmiljøene, næringslivet og offentlig sektor kan da være trygge på at igangsatte prosjekter får penger. I tillegg vil de som allerede har brukt tid på å skrive søknader om støtte, få svar på om de får penger eller ikke på vanlig måte. Det gir langsiktighet og forutsigbarhet for en unikt viktig sektor, sier Borten Moe i samme melding.
Forskningsrådets avgåtte styret har tidligere kalt uroen i Forskningsrådet for en oppkonstruert krise.
— Dette er ikke en endring av forskningspolitikken i det store, det handler kun om få kontroll på den økonomiske situasjonen i Forskningsrådet, har Borten Moe svart på kritikken.