KORONATILTAK

Forlenger lønns­kompensasjon ut 2022

Universitetet i Oslo forlenger et av koronatiltakene som ble forhandlet frem under pandemien.

Universitetet i Oslo forlenger lønnskompensasjon for overtidsarbeid ut 2022 på grunn av pandemien. Illustrasjonsfoto
Publisert

— Før jul fremmet Forskerforbundet forslag om å forlenge særavtalen om lønnskompensasjon for forskjøvet arbeidstid ut hele 2022, sier Belinda Eikås Skjøstad, hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet ved Universitetet i Oslo.

I IDF-møte med universitetsdirektøren fikk de tilslag på forslaget allerede under møtet.

— Det var en avtale som fungerte bra i hele 2021, og den hadde tilbakevirkende kraft til august 2020. Med ny smittesituasjon nå, var det viktig for oss å få den på plass videre, forklarer hun.

Avtalen gir de ansatte som underviser etter klokken 17 et kveldstillegg på 40 prosent, mens tillegget blir 70 prosent for de som underviser etter klokken 20.

Vil inn i kriseberedskapen

Med smittesituasjonen i desember og inntog av Omikron-varianten i Norge, har koronautfordringene igjen blitt aktuell.

— Nå som det kommer raske avgjørelser fra regjeringen, har vi meldt inn at vi ønsker at viktige avgjørelser knyttet til kriseberedskap går via de tillitsvalgte før det annonseres til alle ansatte, forteller Eikås Skjøstad.

Belinda Eikås Skjøstad, hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet ved Universitetet i Oslo.

Da landet ble låst ned i 2020 ble kompensasjon for merarbeid en viktig sak for fagforeninger landet rundt. Om det skulle bli mer nedstenging i januar og krav om hjemmekontor igjen så mener Eikås Skjøstad at de er noe bedre rustet, men at avtaler i så fall må vurderes også her.

— Avtalen med nye, midlertidige kriterier knyttet til lokale forhandlinger på særlig grunnlag som partene fikk i stand i april kom lovlig sent, men vi var fornøyde med endelig å få noe på plass. Ansatte med betydelig ekstrainnsats kunne sende inn lønnskrav. Mange med mye ekstra pålagt undervisning og andre ekstraoppgaver under pandemien har generelt tapt mye viktig forskningstid. Flere burde vært pålagt overtid, men det ble ikke benyttet for gruppen vitenskapelig ansatte på UiO. Både før og under pandemien har vi vært opptatt av at dette planlegges bedre og at ledere følger med på at folk ikke jobber for mye, eller de blir kompensert ved pålagt overtid, sier hun.

Lokallag venter til januar

Khrono tok en ringerunde rundt til noen tillitsvalgte ved andre universiteter i Norge for å se om tiltakene i desember har gitt de utfordringer. De fleste melder om at det denne gang er bedre prosedyrer for hjemmekontor enn da pandemien først gjorde sitt inntog. Samtidig gjør juleferien at man avventer til januar med å se på hvilke tiltak som eventuelt kan skape problemer da.

— For vår del er ingen nye utfordringer å rapportere om. I 2020 ble vi fratatt nøkkelkortene. Nå er det nok studenter det er tøffest for. Vi må heller se om det får konsekvenser om det varer langt over nyttår, sier Steinar Vagstad, hovedtillitsvalgt ved Forskerforbundet ved Universitetet i Bergen.

Forskerforbundet ved OsloMet avventer også til januar med om det dukker opp noen nye problemer for sine medlemmer. Samtidig har de tett dialog med kollegaene ved UiO.

— Den største utfordringen har nok vært eksamensavvikling, men det har ikke vært et rush av saker som har dukket opp igjen for vår del, sier Erik Dahlgren, tillitsvalgt for Forskerforbundet ved OsloMet.

— Vi holder på med en sak om hjemmekontor, men vi har ikke landet noe enda. Personlig blir man jo litt oppgitt av at man nok en gang sitter hjemme, men vi må ta en for laget, fortsetter han.

Mer dialog med NTNU

Ved NTNU merker tillitsvalgte ved Norsk tjenestemannslag (NTL) et større press på deres medlemmer.

— Den nye nedstengingen har vært en ekstra belastning for våre medlemmer. Vi merker selv at vi oftere er i dialog med arbeidsgiver som følge av det. Jeg tror de nye tiltakene tok NTNU litt på senga, sier Thomas Ferstad, tillitsvalgt ved NTNU NTL.

Midtveis i desember spurte Khrono selv prorektor Marit Reitan om de ikke hadde en plan B med skoleksamen, etter at store deler av Norge ble stengt ned igjen.

— Vi hadde gjort en grundig risikovurdering av eksamen og hadde klare rutiner for hvordan en omlegging skulle håndteres. Disse ble iverksatt umiddelbart og effektivt. Hvis du med «plan B» mener at vi ikke hadde instruert faglærerne om å lage to alternative eksamenssett, så er det riktig, svarte Reitan.

NTL har tidligere i pandemien tatt til orde for at deres medlemmer bør kompanseres av NTNU for bruk av hjemmekontor.

— Men det har vi ikke fått noe gehør for. Det er ikke usansynlig at vi tar det opp igjen i januar om det fortsetter med hjemmekontor, sier Ferstad.

Powered by Labrador CMS