rektorvalg

Flere kunne tenkt seg en  rektorperiode på 6 + 4 år

Flere tar til ordet for at perioden man kan velges eller ansettes til som rektor ved et universitet bør forlenges. En slik endring må vedtas av Stortinget.

Her blir rektor Svein Stølen inaugurert i universitetets aula sammen med prorektor Gro Bjørnerud Mo for sju år siden. Stølen går av neste år, prorektor Mo satt kun en periode på fire år.
Publisert Sist oppdatert

— Man blir mer og mer effektiv i jobben når man får erfaring i rollen, sier snart avtroppende rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo. Han vil utvide rektorperioden fra fire til seks år, med mulighet til gjenvalg i fire år til.

Styret ved Universitetet i Bergen sa nylig nei til å opprette en letekomite i forbindelse med rektorvalget neste år. Et flertall på seks mente det var for sent, og så ingen verdi i dette. 

Sittende rektor Margareth Hagen har sagt at hun stiller til gjenvalg, nå venter man spent i Bergen på eventuelle motkandidater, styret vil ikke gi den prosessen drahjelp.

FAKTA

10 rektorjobber i 2025

Gunnar Yttri ved Høgskulen på Vestlandet går på ny 4 års periode som rektor fra 1. januar 2025.

Her skal de velge

Rektor Astrid Kvalbein ved Norges musikkhøgskole varsler at hun stiller for en ny periode fra 1. august 2025.

Universitetet i Oslo har Svein Stølen sittet i snart 8 år. Flere rektorteam er på gang.

Ved Universitetet i Bergen Har Margareth Hagen bekreftet at hun s stiller til valg for fire nye år til våren

Ved Norges idrettshøgskole nærmer Lars Tore Ronglan seg slutten av sin andre periode. Ingen andre kandidater har så langt meldt seg enda.

Fagforeningene vil skifte til valgt rektor

Ved NMBU ble dagens rektor Siri Fjellheim ansatt for to år for ett år siden. Hun hadde fungert i stillingen etter at Curt Rice fratrådte. Hun ble ansatt kun for to år, fordi mange ved universitetet ønsker en fornyet debatt om de skal ha valgt eller ansatt rektor i Ås.

Disse skal ansette rektor i løpet av høsten

UiT Norges arktiske universitet, ansetter 27. november, og Dag Rune Olsen er blant fire søkere. 

Ved Høgskolen i Østfold er det fire søkere til rektorjobben, deriblant sittende rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen. Han får konkurranse av dekan samme sted, Harald Holone. 

Ved Høgskolen i Innlandet nærmer Peer Jacob Svenkerud seg slutten av sin første periode. Han bestemmer seg i disse dager for om han stiller igjen. Rektorjobben er utlyst.

Ved Norges handelshøyskole er tidsplanen at det tas det sikte på å lyse ut rektorstillingen i september med søknadsfrist i oktober 2024 og med tentativ dato for ansettelse i styret 12. desember.

Kritikken mot styret lot ikke vente på seg, blant annet fra Universitetet i Oslo, der man har etablert en slik søkekomite før sommeren.

Lommerud: — Utvid perioden

Kjell Erik Lommerud, professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Bergen (UiB), har forsvart styrets beslutning i et debattinnlegg i Khrono, men han kommer i tillegg med et forslag: Hva med å utvide rektorperioden fra 4 til 6 år?

— Jeg synes forslaget fra Lommerud er veldig bra. Dette kan jeg jo si nå, når jeg er inne i mitt siste og åttende år som rektor ved Universitetet i Oslo (UiO), sier Svein Stølen, til Khrono.

Stølen poengterer at det tar lang tid å bli ordentlig kjent med et universitet.

— Hvis man bare har fire år på seg, kan det føre til at man er i overkant forsiktig de første årene. Hvis man har seks år på seg, tror jeg det vil påvirke jobben som rektor skal utføre på en bra måte. Men så syns jeg det å da skulle gjenvelge for bare 2 år, er litt snaut. Jeg ville sagt 4 år her. Vi trenger kontinuitet i universitetssektoren. Det tar lang tid å bygge opp kontakter og et godt nettverk, sier Stølen.

Tidsperiode forankret i loven

Reglene for et universitet eller en høgskole som har valgt rektor, er regulert i universitets- og høgskolelovens paragraf 4-6. Der heter det at rektor velges for en periode på fire år med mindre særlige grunner tilsier en annen varighet. Det presiseres at en rektor som ved begynnelsen av den nye valgperioden har fungert i vervet i åtte år sammenhengende, ikke kan gjenvelges.

Reglene for rektorperioden der rektor er ansatt, er regulert i  paragraf 7-6 om ansettelse på åremål.

Der heter det det at åremålsperioden skal være fire år, og at rektor og prorektor ikke kan være ansatt lengre enn i åtte år.

Men det heter også: Dersom særlige grunner taler for det, kan departementet, etter forslag fra styret, fastsette en annen åremålsperiode enn fire år.

Det skjedde da Anne Borg ble ansatt som rektor ved NTNU da Gunnar Bovim gikk av midt i perioden. Borg ble ansatt for 6 år.

Her har avtroppende rektor Anne Husebekk og påtroppende rektor Dag Rune Olsen ved UiT i 2021 det morsomt under en filinnspilling. .

Støttes av flere

Rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Dag Rune Olsen, sier seg helt enig i Stølens forslag. 

— Dette støtter jeg. Det er slik flere steder i Sverige etter det jeg er kjent med, sier Olsen til Khrono.

— Fire år er for kort. Seks år gir mer rom til å iverksette og se resultater. Men, det bør være en øvre grense. Ledelse på øverste nivå må aldri bli «business as usual». Etter 8-10 år bør derfor nye krefter få ta over, sier Olsen.

— Spennende ide, sier USNs rektor Pia Cecilie Bing-Jonsson.

Rektor ved NTNU, Tor Grande er også enig:

— Dette er en spennende ide, sier han til Khrono.

Rektor ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN), Pia Cecilie Bing-Jonsson synes også dette er et interessent innspill. 

— Men det er ikke noe jeg eller vi ved USN har diskutert eller tatt stilling til, sier hun.

Sunniva Whittaker er leder av Universitets- og høgskolerådet, men også rektor ved Universitetet i Agder. Hun er mer skeptisk til en utvidelse av perioden.

— Jeg synes at ti år er lenge i en slik stilling med tanke på at mellomvalget ofte blir walkover hvis sittende rektor stiller på nytt, sier Whittaker til Khrono.

Få som vil bli rektor

Stølen vil ikke kommentere debatten rundt letekomite eller ikke som de har hatt i Bergen, men han sier at han ikke er så opptatt av at det skal være mange kandidater man kan velge mellom.

— Det viktige er jo at man finner gode kandidater, sier Stølen.

— Og når det er sagt, det er jo ikke så mange søkere til de faste jobbene som rektor heller, så rekruttering er en utfordring enten man har valgt eller ansatt rektor, mener Stølen.

Endringslogg: 

22.09.2024, kl 9.55

Kjell Erik Lommerud foreslo ikke en 6 + 2 år, bare en ren utvidelse av rektorperioden til 6 år. Denne upresisheten er nå fjernet.

Powered by Labrador CMS