protestmarkering

Fagforeninger og studenter aksjonerer mot kutt

«Stans kuttene i kunnskapssektoren!», er budskapet når fagbevegelsen og NSO trommer sammen til en demonstrasjon utenfor Stortinget på tirsdag. 

En kvinne med armene i kors står foran løvebakken ved Stortinget. Hun er i fokus og bakgrunnen er uskarp.
Forventninger til tirsdagens markering utenfor Stortinget: — Jeg håper å se en en stor og sterk flokk som hegner om kunnskapssamfunnet, sier leder Guro Lind i Forskerforbundet.

Forskerforbundet, Akademikerne, NTL og Norsk studentorganisasjon samles tirsdag 22. oktober for en felles protest mot kutt i studietilbud, forskningstid og antall stillinger. 

I tillegg kommer rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo for å holde appell. 

FAKTA

Dette er kutt som provoserer

 Forskerforbundet har tatt initiativet til en aksjon utenfor Stortinget mot kuttene i kunnskapssektoren. 

De krever: 

  • Stans kuttene i kunnskapssektoren
  • Kvalitet, ikke kutt — gi studentene utdanningen de fortjener
  • Invester i forskning og innovasjon - det lønner seg

Kutt Forskerforbundet blant annet reagerer på, er:

  • Samskriving ved Høgskolen i Innlandet, der det er innført obligatorisk samskriving av bacheloroppgaver. Dette frykter de å se mer av framover
  • Eldrehelse ved NTNU, der trang økonomi blant annet fører til at videreutdanning i aldring og eldres helse blir lagt ned. Dette er åpenbart et utdanningstilbud samfunnet trenger, men et tilbud universitetet sparer mye penger på å kutte
  • Lærerutdanninga på NTNU, der studenter forteller om mindre undervisning og bortfall av læringsassistenter. Dette frykter  Forskerforbundet vi vil se mer av når planlagte kutt blir satt ut i livet, også andre steder. 

De tre organisasjonene fra fagbevegelsen har på landsbasis nesten 350.000 medlemmer i ryggen. I tillegg representerer NSO totalt 270.000 studenter. 

— Hev stemmen!

Demonstrantene samles på Eidsvolls plass foran Stortinget klokka 14.00 denne tirsdagen.

— Her er det bare for flere å slutte seg til. Vi håper på en så stor oppslutning som mulig, sier leder Guro Lind i Forskerforbundet, som står som arrangør.

— Jeg oppfordrer absolutt alle som bryr seg om høyere utdanning om å møte opp og heve stemmen. 

Aksjonen stiller tre krav:

  • Stans kuttene i kunnskapssektoren!
  • Kvalitet, ikke kutt — gi studentene utdanninga de fortjener!
  • Invester i forskning og innovasjon — det lønner seg. 

Vil bygge allianse

Guro Lind snakker på inn- og utpust når Khrono intervjuer henne. Forslaget til statsbudsjett for 2025 roet ikke gemyttene. «Nå må Stortinget ta situasjonen på alvor, og satse på kunnskap i statsbudsjettet for 2025», heter det i innkallinga til arrangementet. 

— Vi må få fram alvoret i situasjonen for våre folkevalgte, sier Lind. 

— Hjelper det noen ting å aksjonere? Regjeringa virker fast bestemt på at det skal kuttes.

— Vi har ikke råd til å slutte å prøve fordi regjeringa ikke lytter. Vi må rope høyere. Vi ser at nabolandene våre satser seg ut av krisen med store bevilgninger, men her er det kutt. 

Guro Lind har tidligere sagt til Khrono at Forskerforbundet er i gang med å mobilisere og bygge opp igjen Kunnskapsalliansen fra 2013. Det er en allianse bestående av Abelia, Universitets- og høgskolerådet, Norsk studentorganisasjon og flere fagforeninger som blant annet leverte et felles innspill til Forskningsmeldingen i 2013.

— Vi mobiliserer nå til denne markeringa, og en kunnskapsallianse er uavhengig av denne. Men vi tror at det er viktig det er viktig å kunne snakke med tyngde sammen om kunnskapssamfunnet, sier Lind. 

— Helt merkelig

Guro Lind har ledet Forskerforbundet siden 2019, og slutter som leder ved årsskiftet. 

— Var det mer optimisme å spore da du startet i jobben som leder for snart seks år siden?

— Det har vært en ganske alvorlig utvikling gjennom denne perioden, særlig de siste årene. Men Regjeringa Solberg kuttet mye i kunnskapssektoren gjennom ABE-kuttene. Når da dagens regjering forsterket kuttene med realnedgang, blir nedgangen svært alvorlig. Merk også at vi bruker stadig mer oljepenger, bare ikke i vår sektor. 

2019 er blitt det nivået forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel viser til at universiteter og høgskoler skal tilbake til. 

— Hvor kommer det premisset fra? Vi må se framover, ikke bakover. Det er jo helt merkelig. Hvilke andre sektorer holder man på slik? Siden 2019 har politikerne gitt sektoren flere oppgaver og flere studenter, samtidig som budsjettene innebærer realnedgang. I stedet for kreativ retorikk om 2029, bør regjeringa heller holde det den lovet i Hurdalsplattformen, som den gikk til valg på. 

Guro Lind har lyst til å se en stor mengde mennesker strømme til tirsdagens aksjon. 

— Jeg håper å se en stor og sterk flokk, som hegner om kunnskapssamfunnet. 

Powered by Labrador CMS