Etter snart to år med pandemi, har norske universiteter nå et helt kull med ph.d.-stipendiater som har mistet dyrebar tid de mest sannsynlig ikke vil få igjen.
Med en ordning som ikke tar hensyn til unntakstilstand, og en utilgivelig arbeidsmengde, fortviler landets fremtidige forskere.
Flere er bekymret for at en «koronagrad» vil ha en negativ påvirkning på resten av deres akademiske karriere.
Tall fra Forskningsrådetviser at det var 7 209 stipendiateransatt ved norske universiteter, høgskoler, helseforetak, i instituttsektoren eller som nærings-ph.d. i 2019. NTNU hadde flest stipendiatstillinger i 2019; nær en fjerdedel av stipendiatene var ved NTNU. Universitetet i Oslo hadde nest flest, fulgt av Universitetet i Bergen og Universitetet i Tromsø.
Nå ropes det varsko om stipendiaters psykiske helse, og om en stadig voksende ukultur som plasserer midlertidige ansatte lavest på den akademiske rangstigen. Men hvor mye skyld kan en egentlig legge på en pandemi? Bidro den alene til den problematikken vi nå er vitne til, eller gjorde den allerede eksisterende problemer umulig å overse?
I denne saken vil du møte Vilde, Andrea, Ingvild, Adrian og Solveig. De har alle forskjellige opplevelser av, og egne erfaringer om det å være doktorgradsstipendiat under en pandemi. Men de er alle enige om en ting: Noe må endres.
Hjemmekontoret
To måneder inn i prosjektarbeidet, var Vilde Johannessen på vei til å bli utbrent. Den ellers så tilpasningsdyktige og optimistiske psykologistudenten, ble ansatt som stipendiat ved Psykologisk Institutt ved NTNU februar 2021. Da universitetet stengte dørene, og hun som fersk stipendiat havnet på hjemmekontor, slet hun med å skille mellom arbeidsdag og hverdag.
– Det hadde mye å gjøre med at jeg jobbet altfor lenge, tok med meg ting hjem og jobbet kveld og helg, og ikke slappet ordentlig av, forteller hun.
Johannesen gikk fra en hverdag omringet av fagsterke kolleger, som gjerne diskuterte nye datasett eller prosjektgrupper, til digitale møter og e-poster. Kaffesamtalene som oppsto naturlig i et arbeidsmiljø, og som kunne svare på spontane spørsmål, forsvant.
– Det er jo noen som har stortrivdes med denne ordningen; Endelig får de konsentrert seg utelukkende om jobben! Men jeg er egentlig en naturlig ekstrovert, og fungerer best når jeg får diskutert med andre, sier hun
– De aller fleste ph.d.-er takker ja til en stilling fordi de er motivert og virkelig brenner for sitt fagfelt. Når en har et slikt engasjement, skjønner man jo hvorfor folk jobber 10–12 timer daglig.
Informasjon som før var lett tilgjengelig, ble tidkrevende å spore opp. En allerede travel og krevende arbeidsdag, kunne fort forsvinne i administrativt arbeid og e-poster.
– Om du skulle havne i en krevende periode, har du ingen å dele frustrasjonen med om du sitter alene på hjemmekontor, sier hun.
– Av og til trenger man noen som minner deg på at det går bra, og at du ikke må jobbe deg i hjel.
For Vilde ble løsningen å søkte hjelp for å få sunnere arbeidsrutiner, og å unngå å bli utbrent. Med sin bakgrunn i arbeids- og organisasjonspsykologi, visste hun hvor viktig det var å få på plass sunne arbeidsrutiner så fort som mulig. En av veilederne tilknyttet prosjektgruppa var også viktig for trivselen, forteller hun.
– Jeg er en av de heldige der. Min hovedveileder er veldig flink til å følge opp både faglig og psykisk. Hun passer på at jeg ikke sier ja til for mye, og forsikrer seg om at jeg klarer gjennomføre det jeg skal innen de fristene som er satt.
Dårlig ut fra start
Andrea Vik fikk to uker på kontoret som stipendiat ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU. De neste fem månedene hadde hun så å si ingen kontakt med instituttet eller arbeidsstedet, og forskergruppen møttes ikke.
– Jeg fikk egentlig ganske panikk.
Da hun ble ansatt ved universitetet, var det også Viks første møte med både arbeidsgiver og Trondheim som by. Hun kom flyttende fra studier i utlandet, og endte opp med å dra hjem til familien på Østlandet. Selv om hun hadde jevnlige møter med veilederen digitalt, var alle sjanser til å etablere et godt nettverk i starten borte.
– Nettverksbygging er ganske essensielt i akademia, særlig internasjonalt. Jeg var i en veldig privilegert posisjon ettersom jeg hadde master fra utlandet, og dermed hadde etablert et lite nettverk da. Men det er klart det ikke ble den starten jeg så for meg, sier Vik.
Instituttet hun er ansatt på, er et av de større instituttene ved NTNU. Hun mener hvor en blir ansatt på universitetet, også har noe å si om hvilke tiltak en får tilbud om eller har mulighet til å gjennomføre.
– Mitt kontor under den andre nedstengingen var hybelen på 23 m², og «skrivebordet» ble et respatexbord fra 60-tallet. Når man sitter 40 timer i uka med slike forhold er det ikke ideelt verken psykisk eller fysisk.
Instituttet åpnet opp for at de som hadde dårlige forhold på hjemmekontor, kunne søke om å få fritak noen dager i uka, et tilbud hun er glad for ble iverksatt.
– Jeg tror jeg hadde 2–3 dager hvor jeg kunne dra inn på jobb, og det utgjorde en enorm forskjell, forteller Vik.
– Det er vanskelig å se om jobben er spennende når du sitter krokrygga over pc'en hjemme. Jeg klarte ikke å skille mellom om det er jobben eller korona jeg misliker og mistrives med.
Den uvanlige oppstarten gjorde også at det tidlig ble tydelig for henne at hun trengte mer forskningstid. Tilbudet om å søke om forlengelse kom, men hun ble usikker på om hun kunne søke. Det var jo internasjonale stipendiater som hadde hatt det mye verre enn henne, tenkte hun. Kravene virket også veldig høye, og Vik forteller hun opplevde at selve søkeprosessen også var frustrerende..
– Det var litt utydelig fra NTNU/ISS sin side hva man kunne begrunne med og hvor lang forlengelse man kunne få. Ja, jeg hadde begynt på en klønete tid, og vært «innestengt» hjemme – men var det nok?
Behovet for en forskrift
7. desember 2020 publiserteStipendiatorganisasjonene i Norge (SiN) sin rapport om korona-relaterte forsinkelser og muligheter for kompensasjon. Av de 790 som deltok i studien er 99 prosent enten postdoktorer eller stipendiater, og derfor bundet av en tidsbegrenset finansiering. Rapporten viser at 84 prosent av de som svarte har opplevd forsinkelser.
Samtidig var det mange respondenter som opplever dårlig kommunikasjon rundt forlengelse, slik som Andrea Vik. Selv om hun til slutt fikk innvilget ekstra tid, opplevde hun søknadsprosessen som rotete. For hva skyldes egentlig pandemien og ikke?
Ingvild Mageli, doktorgradsstipendiat ved UiT og tidligere styremedlem i Stipendiatorganisasjonene i Norge (SiN) forteller at de lenge har prøvd å presse fram en nasjonal ordning for stipendiatene når det gjelder forsinkelser. Nettopp for å unngå situasjoner som den Andrea beskriver, hvor en ikke er sikker på om en har rett på forlengelse eller ikke.
—Det er viktig å få på plass en forskrift for generell utvidelse som kan ligge i bunn, og så får individuelle behov komme utover det, sier Mageli
Hun mener problemet er at slike søknader ofte avgjøres lokalt. Ved Universitetet i Tromsø opplever Mageli at hennes fakultet har tatt hensyn til deproblemene en ikke nødvendigvis kan dokumentere, men atikke alle følger det eksempelet.
—Følelsen av å være alene, frykten for å feile. Påkjenningene rundt hjemmekontor.
—Alt dette burde være like gyldige grunner som forsinkelser i feltarbeid. Mange opplever nok at de må de brette ut om problemene sine til de som bestemmerog det er ikke alle som føler seg komfortabel med det, sier Mageli
Arbeidsfordelingen burde også være fastsatt i større grad. Der noen slipper unna med et par forelesninger, opplever andre de må kjøre store seminarrekker eller har andre typer ansvar som går utoverforskningsarbeidet.Mageli sier det også finnes eksempler hvor noen får full uttelling på arbeidskrav, selv om de har samarbeidet med noen.
— Mitt institutt vil ikke fastsette, de har ønsker om og vil det skal være mer fleksibelt. Selv har jeg hatt seminarrekke og sammemattekurs to ganger.Mitt inntrykk er at noen nesten ikke underviser i det hele tatt, men at instituttet bruker dem til andre ting for å oppfylle kvoten for pliktarbeidet. Det kan være flere årsaker til dette, blant annet at mitt institutt primært vil ha all undervisning på norsk men ansetter mange som ikke behersker språket i tilstrekkelig grad til å undervise.
Flere av stipendiatene i denne saken opplyser at de kun har fått tilbud om å søke forlenget tid en gang. Mageli mener det også må komme frem at denne unntakstilstanden har vart lengre enn først antatt.
— Når lockdown ble lengre burde man også kunne søke flere ganger, sier Mageli.
— For å få en godkjent ph.d., måman som regel ha en artikkel publisert, og deandre må være publiserbart.Forsinkelser hos tidsskrifter kan også påvirke når en får godkjent graden. Det er også verdt å merke seg at antall stipendiater stiger hvert år, og det er bare naturlig at antall avlagte doktorgrader skal stige.
De som disputerte i første halvår av 2021 leverte avhandlingen sin 3-4 måneder tidligere, forteller Mageli.
— Når man da har så lite tid igjen før levering har man allerede en ganske klar oversikt over hvorvidt man kommer til å fullføre eller ei.De reelle konsekvensene av pandemien ser man først nå, og man ser nok ikke de riktige tallene før statistikken for 2022 kommer.
Stipendiat Solveig Bua Løken ved Naturhistorisk museum (NHM) i Oslo, sier at hun ikke har fått noen ytterligere informasjon enn den hun fikk i 2020 om utsettelse. Da hun søkte om utsettelse første gang, fikk hun sju uker.
– I søknaden min spurte jeg om utsettelse som pliktarbeid i tillegg (minst åtte måneder), fordi det virket oppnåelig å få innvilget i motsetning til mer forskningstid. Dette ble senere innvilget, men utenom «vanlig» søknadsgang.
Pliktarbeid er timer satt av til ulikt arbeid for museet, som undervisning, samlingsarbeid, formidling og komitéarbeid. Selv om hun trengte mer forskningstid, virket det lettere å få innvilget mer til pliktarbeid.
– Jeg liker jo å ha det ansvaret. Men det er rart at noe er mer oppnåelig enn det andre, Jeg trodde i hvert fall det var urealistisk å få innvilget mer tid.
Lekte med tanken om å slutte
Løken deler kontor med Jesus Adrian Chimal-Ballesteros. Han er også stipendiat ved NHM, og kommer fra Mexico. Han er en av mange som ønsker å klatre opp den akademiske stigen, men innrømmer at de siste to årene har påvirket motivasjonen hans.
– Jeg hørte du vurderte å slutte?
– Det startet som en spøk, men nå vet jeg ærlig talt ikke. Samtidig kommer det jo ingenting godt ut av at jeg slutter. Jeg har blant annet ikke sett familien min på 2,5 år ettersom pandemien har gjort det vanskelig å reise, svarer Chimal-Ballesteros.
Dagen han fikk telefonen og tilbudet om stillingen som stipendiat ved NHM, anser han som en av de beste dagene i hans liv. Da pandemien traff i mars 2020, måtte alt av feltarbeid i utlandet legges på is. Ettersom hans prosjekt i stor grad er avhengig av feltarbeid, stoppet arbeidet mer eller mindre helt opp.
– Arbeidsoppgavene mine ble mer og mer monotone. Mer mot den delen av doktorgraden som jeg ikke er så interessert i. Jeg tror alle generelt har følt veldig på tapet av viktig forskningstid, og de mulighetene en har måttet sette på pause eller kutte helt. For min del ble jeg utbrent, og endte til slutt opp med å bli sykemeldt, sier han.
Et lyspunkt har vært fellesskapet stipendiatene imellom. Han forteller at de ved NHM nok har blitt mer sammensveiset gjennom pandemien, nettopp fordi alle er i samme situasjon.
– Alle kryper gjennom gjørma, og kjemper for å holde hodet over vannet. Det vi ofte snakker om, er tapet av lidenskapen en har for faget. Vi har alle gått fra å jobbe med forskning vi virkelig elsker, til å måtte finne løsninger som det ikke er lagt til rette for skal finnes. Det har nok vært vanskelig for alle.
Selv om han kan spøke med tankene om å droppe ut av ph.d-løpet, forstår både Chimal-Ballesteros og kollega Solveig Bua Løken at flere sliter med å fullføre doktorgraden under pandemien.
– Jeg tror det oftest er ensomheten som treffer en, sier Løken
– Enten om det er faglig ensomhet eller fysisk og emosjonell ensomhet. Det blir for vanskelig, for stort. Uoppnåelig.
– Pandemien var nok dråpen som fikk begeret til å renne over for mange. Som ph.d. får en oppleve en del sider av akademia som ikke henger sammen med målet om fremtidsrettet forskning, legger Chimal-Ballesteros til.
Sprekker i grunnmuren
Alle ph.d.-stipendiatene Khrono har snakket med er tydelige i sin tale. Det ligger mye prestisje i det å være akademiker, og når de kritiserer forholdene flere av de opplever, er det ikke fordi de ikke vet hvor mye jobb som kreves. Problemene ligger i alt rundt.
– Jeg har blitt veldig glad i Norge og vil gjerne fortsette å jobbe her. Sjansene for at det skjer derimot, er ikke store, sier Chimal-Ballesteros.
I sin podkast Forskerrådet, fortalte Akademiet for Yngre Forskere om midlertidigheten i akademia. I snitt får en akademiker fast jobb i en alder av 43 år. Det stadig økende kravet for å være attraktiv nok til en fast stilling, gjør at flere føler de setter resten av livet på vent.
– Du forventes å ha en postdok, men gjerne to eller tre. Desto flere, jo mer attraktiv er du. Du scorer enda flere poeng om du har utenlandsopphold. Måten akademia er bygd opp på, tvinger forskere til å kontinuerlig reetablere seg. Det er ikke bærekraftig.
Han påpeker også at mange av de problemene som nå kommer frem under pandemien, som regel lar seg løse. Manglende ressurser, nødløsninger og hjemmekontor har gjort problemene vanskelig å ignorere. Eller rettere sagt: det har tydeliggjort flere hull som må tettes igjen.
– Jeg tror ikke Universitetet i Oslo har gjort absolutt alt de kan for å skape gode løsninger for alle, innrømmer Chimal-Ballesteros.
Informasjonsflyten har vært dårlig. Både på informasjon til ferske stipendiater, og hva en har hatt krav på. I tillegg har stipendiatene også blitt ytterlige forsinket fordi universitetet ikke har de ressursene en trenger, og verden utenfor plutselig stoppet opp.
– Spesielt internasjonale ansatte føler at de mangler veldig mye informasjon om rettigheter og arbeidsforhold. Jeg tror det er dårlig kommunikasjon mellom de forskjellige enhetene, sier Løken
– Ingen gjorde oss klar over de rettighetene vi hadde som ph.d.-kandidater. Spesielt ikke de av oss som kom fra utlandet. Hadde det ikke vært for veilederne mine og Solveig, hadde jeg ikke visst at det å bli sykemeldt for utbrenthet var mulig. Jeg ville bare antatt at det ikke eksisterte slike ordninger, fordi det er ikke noe vi har i Mexico, legger Ballesteros til.
Lærer ved å feile
Også ved NTNU har stipendiatene følt at det har manglet helt elementær informasjon. Selv om det er systemer på plass for at dette skal gå relativt automatisk, opplevde stipendiatene at de ble overlatt mye til seg selv i starten. Det gjør også at tankene begynner å spinne, forteller Andrea Vik.
– Å kun ha et mål om å levere en avhandling om tre år er svært utfordrende. Som mennesker er det svært få av oss som kan motivere oss om en deadline som er om tre år.
— Plutselig er vi prosjektledere, noe i hvert fall jeg ikke har en utdannelse i og ikke vet mye om, og dette får jeg heller ikke opplæring i i min doktorgradutdannelse. Det betyr vi lærer ved å feile, som kan ta mye tid, som vi ikke har. Da ble det for meg ekstremt vanskelig å holde meg selv motivert, særlig da mange arenaer for tilbakemeldinger falt bort.
Før hun startet på doktorgraden, så hun for seg reising, konferanser og sommerskoler.
— Nå har alt det vært borte de siste to årene, og det er fortsatt usikkerhet rundt året som kommer. Du får ikke den gulroten om at dette er en spennende fase i livet hvor du møter spennende og brilliante mennesker.
– Du får ikke input på om prosjektet ditt er verdt å gjennomføre. Engasjerer dette egentlig noen? Elsker du dette emnet, og denne metoden, vil du kanskje klare deg på det alene. Men når mange av godene som stipendiat har falt bort er det vanskelig å overleve på kun indre motivasjon. Derfor er det nok også mange som har falt fra stipendiatstillingen. Da jeg selv vurderte å gi opp, var det fordi jeg følte jeg ikke var skapt for dette. Å være stipendiat under pandemien har vært og er veldig vanskelig, sier Andrea Vik.
Ønsker en forandring
Kan en doktorgrad utvides til fem år? Det er i hvert fall et av forslagene stipendiatene kommer med for å styrke doktorgraden som helhet.
– Systemet har ikke utviklet seg i det hele tatt, mens vitenskapen er ustoppelig i sin utvikling. Drysser du en pandemi over et rigid system som ikke tar høyde for utviklingen rundt det, får du en «shit-pile».
Han ler, men tar slettes ikke privilegiet han har som stipendiat for gitt. Det er mye stolthet i det å klare den største akademiske bragden en har, men det skal ikke gå på bekostning av liv og helse.
– Vi må lære oss å være altmuligmenn, ganske enkelt fordi det kreves mer av oss som forskere nå. I de mer krevende forskningsfeltene, må en kunne ganske mye utenom faget sitt for å i det hele tatt bedrive forskningen. Det tar ikke dagens doktorgrad høyde for, sier han.
Dagens stipendiater har en evig kamp mot klokka, mener han. Det ble enda tydeligere under pandemien, da resultater som vanligvis tok noen uker å få svar på, plutselig kunne ta 6 måneder. Det er ikke rom for unntakstilstander, eller forsinkelser.
– Om en får utsettelser eller ekstra tid er også veldig vilkårlig. Det må komme klare retningslinjer for det også, sier Chimal-Ballesteros.
Dette svarer universitetene
Svein Stølen, rektor ved UiO svarer følgende på Khronos henvendelser.
«UiO har gjennom hele pandemiperioden forsøkt å være oppmerksom på stipendiatenes situasjon, og jobbet for å ivareta dem godt, men vi kan alltid bli bedre. Vi er veldig glade for studien som nå er igangsatt i regi av Forskningsrådet for å undersøke virkningene av pandemien på forskningen. Stipendiatenes situasjon blir en viktig del av dette. Vi har et system for oppfølging av kandidatene som alltid gjelder og som setter forventninger til veiledning, medarbeidersamtaler, samt formell rapportering fra kandidater og veiledere for å avdekke utfordringer og avvik fra planer (semester 3 og 5). De ordinære kanalene for å varsle er også viktige, og de fremhever jeg når jeg ønsker nye internasjonalt ansatte velkommen til UiO.
Mer spesifikt knyttet til pandemien, så etablerte vi tidlig retningslinjer for forlengelser ved forsinkelse basert på individuell vurdering av hver enkelt søknad. Stipendiater ble prioritert for tilstedeværelse på kontoret, og vi har bidratt til at laboratoriearbeid har vært mulig nesten hele perioden. Jeg opplever også at fakultetene generelt, og spesielt under pandemien, er opptatt av arbeidsmiljø. Det er viktig at stipendiatene involveres og integreres godt i forskningsmiljøene, og så vil nok situasjonen fortone seg noe ulikt for ulike stipendiater. Pandemien har gjort oppfølgingen langt mer krevende selvsagt».
Tor Grande, Prorektor for forskning og utdanning ved NTNU:
«Pandemien har ført til utfordringer når det gjelder lærings- og arbeidsmiljøet. Derfor har NTNU hatt fokus på psykisk helse gjennom flere ulike tiltak som digitale møtearenaer, økt veileder kontakt og andre tiltak. Flere fakulteter har hatt spørreundersøkelser for å vite mer om stipendiatenes forhold for å kunne legge opp til egnede tiltak. NTNU har fokus på få raskt til en integrering av stipendiater i fagmiljøene for å bidra til et bedre psykososialt arbeidsmiljø. Dette har vist seg å være spesielt viktig under pandemien.
Jeg forstår godt den bekymringen mange stipendiater har under pandemien. Den største bekymringen i tilknytningen til pandemien er manglende grad av internasjonalisering pga. utfordringen med å reise. Dette er et internasjonalt fenomen som har rammet stipendiater verden over. Sammenlignet med mange andre land har vi i Norge i større grad hatt anledning til å holde campus åpen under de snart to årene pandemien har vart. Mange stipendiater ved NTNU har fått forlenget ansettelsesforhold på grunn av forsinkelser, som har gitt anledning og tid til å redusere konsekvensen av pandemien.Det er meget viktig å anerkjenne at pandemien har vært og er en belastning for våre stipendiater.
Når det er sagt så er et doktorgradsstudium krevende, det har det vært og det skal det også være. Det kontinuerlige arbeidet vi gjør hver eneste dag har som mål å legge til rette for at våre stipendiater får igjen for den innsatsen de legger ned og at de lykkes med å fullføre. Her vil det alltid være forbedringspunkter vi må ta tak i og dette har vært ekstra viktig nå under pandemien».
Desentralisert sykepleieutdanning i Nord-Troms har rekordmange søkere, skriver Campus Nord-Troms i en pressemelding.
56 søkere kjemper om 15 plasser på desentralisert sykepleieutdanning som starter i januar/februar 2025. Framtid i Nord har også omtalt saken.
Campus Nord-Troms er et studiesenter som samarbeider med UiT - Norges arktiske universitet.
– Vi ser en trend i hele universitets- og høgskolesektoren med økt søkning til fleksible studier. Vi oppfatter at det henger sammen med at flere tar utdanning etter at de har etablert seg eller allerede er i jobb, sier prorektor ved UiT Kathrine Tveiterås.
Den desentraliserte sykepleieutdanningen på Storslett har opptak annethvert år.
Universitetsstyret ved Universitetet i Oslo (UiO) bestemte i dag at Brit Lisa Skjelkvåle får tilbud om å fortsette som direktør ved Naturhistorisk museum.
Skjelkvåle har vært direktør ved museet de siste fire årene, og får nå tilbud om nye fire år i en åremålsstilling, skriver Uniforum.
— Jeg er utrolig stolt og glad over å få fortsette å lede et museum som har en så viktig rolle med å fremme kunnskap om vår levende natur og vår naturhistorie. Jeg gleder meg virkelig til å ta fatt på fire nye år, sier Skjelkvåle i en melding på UiOs nettside.
— Skjelkvåle er en svært kompetent og samlende leder med en sterk fagprofil for utviklingen av museet. Jeg gleder meg over at Brit Lisa får mulighet til å utfolde flere av sine visjoner i den kommende perioden, sier styreleder ved Naturhistorisk museum, Anne-Marie Engel.
Dekan Frode Thorsen forsyner seg av ei av to store marsipankaker som det står «Griegakademiet» på.
Ved Universitetet i Bergen (UiB) var det fest etter at det sundag kveld vart klart at 25 års arbeid har kasta av seg. SV vann fram med kravet om pengar til nytt Griegakademi ved Universitetet i Bergen. Det betyr 10 millionar kroner til nytt musikkbygg i Bergen på 2025-budsjettet.
Dekanen på Fakultet for kunst, musikk og design Frode Thorsen vart fyrst klar over at budsjettforliket var klart då han såg Dagsrevyen sundag kveld.
— Då fekk eg ein skikkeleg klump i magen. Eg har opplevd mange vonbrot i denne prosessen, så eg trudde ikkje heilt på det. Så ringde UiB-rektor Margareth Hagen like etter. Ho var heilt i fistel, og hadde problem med å gjera greie for seg – så glad var ho! Og eg hadde problem med å svara, så det var ein veldig sterk augneblink!, fortel Thorsen.
Sundag kveld la UiB-rektor Margareth Hagen ut ei jubelmelding på facebooksida si:
«Gullet kom til Bergen! Griegakademiet skal bygges!»
— I dag vil eg takka SV! Me er uendeleg takknemleg for at dei har kjempa for Griegakademiet gjennom tre statsbudsjett og sytt for at me no får bygd nytt på Møllendal, sa ho til Khrono same kvelden.
Frode Thorsen har arbeidd med nytt Griegakademi i eit kvart hundreår.
— I Bergen hadde me Noregs første spesialbygde lokale for musikkutdanning i perioden 1913 til 1946. Og alt etter 1946 har vore provisoriske eller halvferdige løysingar. Dette konkrete prosjektet starta med eit teoretisk romprogram som vart vedteke av universitetsstyret i 2001. Då hadde eg vore involvert i arbeide med det alt eit par år, så det er faktisk 25 år sidan dette prosjektet starta.
Måndag stod stemninga i taket då dei feira statsbudsjettet i det noverande Griegakademiet i Bergen.
— Det er veldig kjekt å sjå at det er mange tidlegare studentar her i dag som har fått dette med seg, og det er veldig mange menneske som har engasjert seg veldig intenst i dette, og som i dag er veldig er letta og som ser fram til at dette vert ein realitet, seier dekanen.
— Kva betyr denne løyvinga?
— Det betyr mykje. Me løyser eit gigantisk problem dei neste 2-3 åra. Det betyr eit veldig løft for kulturbyen Bergen og det betyr eit enormt løft for heile fakultetet. Dette handlar ikkje berre for musikkutdanninga, det handlar om ei samling av kunstfaga, kunst, musikk og design. Det betyr mykje for studentane, for dei tilsette og for kulturbyen Bergen.
Lord William Hague ble forrige uke valgt til ny chancellor (kansler) ved universitetet i Oxford, skriver universitetet i en nyhetssak på sine nettsider. Hague vant dermed majoriteten i siste runde av valget hvor tidligere studenter, nåværende og tidligere ansatte kunne stemme, og er den neste i rekken til å være universitetets frontfigur og seremonimester.
William Hague (63) er tidligere partileder for det konservative partiet i Storbritannia, Toryene. Han tok over lederskapet i partiet som tapte i Labours valgskred i 1997, og ledet det til 2001 da de konservative igjen tapte valget mot Tony Blairs den gang fortsatt populære regjering. Senere har Hague blant annet vært utenriksminister i David Camerons regjering frem til han gikk ut av politikken i 2015. På fritiden driver han med kampsport, og er medlem av den britiske judoforeningen. Hague lærte seg å spille piano da han var 40 år, skriver han i egen biografi.
William Hague var en av 38 kandidater som stilte til valg i høst. Han var en av tidsskriftet The Spectators forhåndsfavoritter. På forhånd var det knyttet spenning til om en kvinne for forste gang skulle bli valgt til vervet, men Lady Elish Angiolini måtte se seg slått av Hague i siste valgrunde.
Han studerte selv ved Oxford, en tid som ifølge søknaden «endret livet mitt.» Som kansler gledet han seg til å ta fatt på det seremonielle: «Det ligger i min natur å holde taler, og det er ikke meg imot å bruke universitetskappe», skrev han.
Lord Hague kan nå se frem til å inneha chancellor-vervet i 10 år.
Sammen skal Universitetet i Sørøst-Norge (USN) og Buskerud fylkeskommune utvikle Buskerudregionen.
Det vil si at aktørene skal samarbeide om verdiskapning, kompetanseutvikling, forskning, utvikling og innovasjon i regionen. Eksempler på dette er å ta initiativ til et kommunalt forskningssystem for Buskerudregionen, og å utvikle opplæringstilbud.
— Det er fint at en ung fylkeskommune vil samarbeide med et ungt universitet. Jeg opplever at vi begge gjør nybrottsarbeid og at vi har overlappende satsinger. Vi kommer til å spille på fagmiljøer på hele universitetet og er veldig glade for dette samarbeidet, sier USN-rektor Pia Bing-Jonsson i en pressemelding.
— Buskerud fylkeskommune og USN er to sentrale aktører i den regionale utviklingen av Buskerud. Med dette samarbeidet kobler fylkeskommunen og USN sine satsingsområder. Et målrettet og forpliktende samarbeid vil gagne hele Buskerudsamfunnet, sier fylkesordfører Tore Opdal Hansen (H).
Det kommer ingen penger til studieplasser i psykologi ved Universitetet i Stavanger (UiS) i 2025. Det er klart etter budsjettforliket mellom regjeringspartiene og SV søndag kveld.
For rektor Klaus Mohn ved UiS var det et tungt budskap å få.
— Dagen derpå. I dag er jeg veldig skuffet, på vegne av dyktige kolleger som har stått på i tre år for å få utdanne psykologer ved UiS. Vi har et gryteklart prosjekt som møter alle krav og forventninger, og som kunne demme opp for psykisk helse og utenforskap. Alt var klappet og klart. Men igjen blir vi sviktet av politikken, sier Mohn på Facebook.
— Men vi skal reise oss igjen, ikke i dag, ny sjanse om et år, sier han.
SV hadde midlene til studieplassene inne i sitt alternative statsbudsjett og ifølge stortingsrepresentant Ingrid Fiskaa hadde partiet det med seg helt til siste stund i forhandlingene.
— SV hadde det på blokka helt til det aller siste møtet i kveld, men det gikk ikke. Vi prøver igjen neste gang, sier hun til Stavanger Aftenblad.
Også Høyre, FrP, Venstre, KrF og Rødt har studieplasser i psykologi ved UiS i sine alternative statsbudsjetter for 2025.
To ulike fond har dessuten gitt tilsagn om oppstartsmidler, under forutsetning av at studieplassene blir finansiert.
COAT, som overvåker og varsler klimaendringene i nord, er sikret i budsjettforliket mellom SV og regjeringspartiene.
Det skriver UiT Norges arktiske universitet i en pressemelding.
UiT driver COAT sammen med Norsk Polarinstitutt, Meteorologisk institutt og Norsk institutt for naturforskning (NINA).
I forliket om neste års statsbudsjett får COAT 20 millioner kroner. Systemet består av blant annet værstasjoner, kameraer, mikrofoner og en rekke andre sensorer som overvåker klima- og natur i Øst-Finnmark og på Spitsbergen.
Budsjettforliket sikrer både næringsliv og forvaltning i nord helt nødvendig informasjon i en akutt og akselererende klima- og naturkrise, sier UiT-rektor Dag Rune Olsen.
I snitt får 17 prosent av UiO-studentene karakteren A, mens andelen er lavere i både Bergen og Tromsø, skriver Advokatbladet.
Ved Universitetet i Bergen (UiB) er det rundt 13 prosent som får A i gjennomsnitt, mens det ved UiT Norges arktiske universitet er 12 prosent.
Det er i snitt litt over 2 prosent ved Universitetet i Oslo (UiO) som stryker, tilsvarende tall for UiT er 2 prosent og ved UiB litt over 2 prosent. Den vanligste karakteren er C ved alle tre juss-utdanninger. I 2024 er det så langt en tredjedel av jusstudentene som får denne karakteren.