Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU 15. november 2024 - 11:58
Vi risikerer å få en generasjon studenter uten evne til å møtes ansikt til ansikt I en tid hvor teknologi stadig spiller en større rolle, må vi våge å fremheve verdien av det analoge. Kan vi oppfordre forelesere til å sette av tid til å øve på ukomfortabel småprat hver dag?
Over 5500 studenter kontaktet Mental Helses studenttelefon Hjelpetjenester for studenter som sliter psykisk opplever stor pågang. Studentene forteller om ensomhet, dårlig selvfølelse, vansker med å håndtere studiehverdagen og eksamensangst.
André var svært langt nede psykisk. Nå smiler livet Vær åpen, skap deg gode rutiner og gjør noe sosialt, er rådene André Almås Christiansen gir etter at han fikk seg en psykisk knekk noen år tilbake. — I dag er livet 10 av 10, sier han.
— Søkelyset på gjennomstrøyming har blitt for sterkt — Det må vere mogleg å «trø feil», og å bytte utdanning undervegs, utan at det er «krise», seier professor Jens Johan Hyvik når vi spør om studentar og psykisk helse.
Går av tre år før tiden. Vil bruke tiden sin så meningsfullt som mulig Han har levd tett på psykiske lidelser både privat og på jobben. Som rektor sto han i en krevende metoo-storm. Nå takker en åpenhjertig Jørn Mortensen av som dekan. Han er midlertidig lei av å lede.
Coaching av nye studenter styrker trivsel og gjennomføring I næringslivet brukes mentorer og coacher for å løfte, se og motivere ansatte. Kan høyskoler og videregående skoler benytte lignende metoder, slik at flere kommer seg gjennom studiene?
Studenttrivsel i høyere utdanning starter med relasjonen Vi har lagt bak oss et år med flere bekymringer rundt studentenes trivsel. 2024 er året for å handle, og vi mener det kan starte med student-lærer relasjonen. Det er ikke sikkert det er de største grepene som skal til.
Stian Orm (27): Fikk autisme-diagnose som barn. Tok doktorgrad i høyt tempo Eksperter mente det ikke fantes håp for barn med en slik diagnose som Stian fikk. Han gjorde alle spådommer til skamme. Nå er han ekspert selv.
Er studenter mindre resiliente enn før? «Helicopter parenting»: Mens barn på 70-tallet ble sendt utendørs med beskjed om å finne noen å leke med, er det moderne barnets tid og aktiviteter i langt større grad administrert og kontrollert av foreldre. Hvordan påvirker dette dagens studenter?
Psykisk uhelse blant studenter: — Konklusjoner på basis av spørreundersøkelser gir ikke hele svaret Mens det er fristende å peke fingre mot universiteter og høgskoler som syndebukker for økende bekymringer om studenters psykiske velvære, er det nødvendig å dykke dypere inn i denne påstanden og utfordre dette narrativet.
Ansatt på innstegsvilkår — hadde ikke råd til å bli syk Da fastlegen til Justin Valasek anbefalte sykemelding, takket han først nei. Som ansatt på innstegsvilkår ved NHH, følte han at han ikke hadde råd til å ta fri om han skulle innfri retningslinjene i kontrakten.
Lancet fikk «bekymringsmeldinger» om studien som viste at hver tredje student er psykisk syk Forskerne kalte funnene for «alarmerende». Nå går flere eksperter ut mot studien av psykiske lidelser blant norske studenter.
Oslo-byrådet vil gi en fast million til psykisk helse-tilbud for studenter Etter flere undersøkelser som viser at mange studenter sliter psykisk, foreslår det nye Oslo-byrået å gi en fast årlig million til å styrke samskipnadens helsetilbud.
Stadig flere studenter sliter med psykiske problemer. Gisle Marhaug vet at det kan gå bra Stadig flere studenter sliter med psykiske problemer. Gisle Marhaug vet at det kan gå bra.
Økt studiestøtte er en investering i framtidens velferdssamfunn Sammenhengen mellom økonomi og psykisk uhelse er klar. Når hver tredje student forteller at de har en psykisk lidelse, er det på tide å ta situasjonen på alvor: økt studiestøtte er mer enn en økonomisk støtteordning.
Kraftig økning i ensomhet. Digital undervisning pekes på som årsak Norske forskere har analysert tre SHoT-rapporter for å kartlegge hvordan pandemien påvirket studentenes ensomhetsfølelse.
Så lang er ventetiden for å komme til hos student-psykolog Det kan være opptil sju ukers ventetid for å få møte opp fysisk hos en psykolog tilknyttet en studentsamskipnad. Men i snitt er ventetiden mellom to og tre uker.
Studie: Større fare for depresjon blant studenter enn ikke-studenter Studie sammenligner psykisk helse hos studenter og jevnaldrende i England.
Ingen satsing på studenters psykiske helse I fjor kuttet regjeringen tilskuddet til velferdstingene. Når vi vet at hver tredje student oppfyller kravet for diagnose på psykisk lidelse, er vi rystet over at kuttet ikke reverseres i budsjettet fremlagt i dag.
Det trengs et løft for studentenes psykiske helse Forrige uke ble det presentert nye tall om studenters psykiske helse. Tallene er alvorlige og krever handling, skriver Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson.
Trivsel, mestring og frafall: Løft blikket! Om vi løfter blikket litt ut over egne landegrenser, finner vi at det er gjennomført mange vellykkede tiltak og grundige studier av trivsel, mestring og frafall i høyere utdanning. Hvorfor ikke gjøre mer av det vi vet virker?
Studenters psykiske immunforsvar Pizza, kurs i studieteknikk, konserter og «Shut up and write». Det er mye god psykisk helse i venner og trygge relasjoner. Dette må vi hjelpe studentene med å bygge opp på studiestedene.
Regjeringen må ta studenters psykiske helse på alvor Vi forventer at regjeringen reverserer sine uansvarlige kutt og satser på studenters psykiske helse. Gjør de ikke det, mister de all rett til å si at de prioriterer den psykiske helsen til studenter.
Fra dannelse til dystopi: Universitetslivets skjulte kostnader At hver tredje student rapporterer å ha en psykisk lidelse, overrasker ikke psykologistudent Adam Njå. Han mener vi ser symptomer på et sykt samfunn, hvor utdanningssystemet har tatt en autoritær vending.
Eksperter skeptiske til funn om psykiske lidelser: — Helt sprøtt Kan det stemme at hver tredje student har en psykisk lidelse, slik en ny undersøkelse hevder? Flere eksperter tror tallene er for høye.
Lidelse er et villedende ord En av tre studenter har en psykisk lidelse, i følge en ny rapport. — Vi må være litt forsiktige med disse ordene, mener kronikkforfatteren. Det kan gjøre at vi ikke ser menneskene bak. Og da ser vi heller ikke løsningene.
Psykolog: — Vi må ikke løpe etter de unge med plaster Én av tre studenter oppgir at de har psykiske lidelser. Psykolog Line Marie Warholm mener det er et feilskjær å si at behandling er svaret på alt. — Vi må heller se på samfunnet for å finne svarene.
Psykisk uhelse: — Dette er en varslet krise 1 av 3 studenter melder at de har en psykisk lidelse. MDG anklager regjeringen for å være passiv.
Hver tredje student har en psykisk lidelse: — Jeg trodde jeg skulle dø For første gang er utbredelsen av psykiske lidelser blant studenter kartlagt. Resultatet overrasker forskerne og bekymrer statsråd Sandra Borch (Sp). Saila Mørch har hatt en tøff studiestart.
Psykisk helse: — Bygg et lag rundt studenten Nå er fadderuken over på landets utdanningsinstitusjoner og det er mange som går en usikker tid i vente. Da er det viktigere enn noen gang med et godt lag rundt hver enkelt student, skriver student og Høyre-politiker.
Professor: — Jeg har aldri likt å ha oppmerksomheten i en forsamling Et nytt studieår er i gang og mange studenter skal få kjenne på uro og prestasjonsangst. Da kan det være greit å vite at andre har vært der før, og at det vil gå seg til etter hvert, skriver professor Ellen Lexerød Hovlid.
Reagerer på halvering av midler til rusforebygging Midler til forebygging av ruslidelser blant studenter er halvert, samtidig som nye tall viser at hver åttende student får helseproblemer på grunn av rusbruk. Svært uheldig, ifølge styreleder i Samskipnadsrådet.
Studiesteder forbereder seg på å forebygge ensomhet blant ferske studenter — Det tar tid å bli student, det er noe som må læres. Vær tålmodig, er psykologens beste råd til årets ferske studenter.
Mangelfulle systemer for konfliktutsatte stipendiater I sunne organisasjoner sørger man for at alle ansatte opplever trygghet når de ønsker å si ifra om forhold som ikke fungerer. Slik er det ikke for stipendiater, mener kronikkforfatterne.
Universiteta får kritikk for handtering av sjølvmord Den britiske ministeren for høgare utdanning truar med å inndra universitetsstatusen dersom studentane si psykiske helse ikkje blir prioritert.
Angst, depresjon og kronisk stress: Slik blir du akademiker Akademia bryr seg mer om karakterer og prestasjon, arbeidstimer og resultater enn studentenes psykiske helse og læringsutbytte, skriver Wygeya Balarajah.
Det kan stå om livet. Legg alt til side og les dette Alt du ikkje vil vite om prokrastinering (og har utsett å spørje om)
Store utfordringer for stipendiater og postdoktorer — Det er bekymringsfullt at et betydelig antall respondenter fremdeles ikke vet om de ble tilbudt forlengelse, sier SiN-leder Nicolas Gibney.
Engasjerte seg så mye at kroppen sa stopp. Nå vil Mikkel Sibe advare andre studenter Student Mikkel Sibe måtte utsette studiene ved OsloMet da at han gikk på en smell og ble utbrent.
Mener kommunene må ta styring over kunnskapsutviklingen Erlend Rinke Maagerø-Bangstad tok offentlig sektor-ph.d. Han mener kommunene må bli flinkere til å utnytte at de etter hvert har ansatte med doktorgradskompetanse.
Ventetiden for psykologtime: Tre måneder Ved landets største studentsamskipnader må studentene vente opp mot tre måneder på en psykologtime.
Arbeidstilsynet til mediefag i Volda etter langvarig konflikt I vår vart Arbeidstilsynet varsla om forholda ved Avdeling for mediefag ved Høgskulen i Volda. Denne veka er dei på fysisk tilsyn ved høgskulen.
Studentene er spesielt opptatt av ett tema Tjenesten Studenter spør blir nå til et nasjonalt samarbeidsprosjekt. Siden 2019 er nesten 1700 spørsmål besvart. Sjekk hvilke ti spørsmål som har fått mest oppmerksomhet så langt i år.
Det bør være lavterskel for medisinstudenter å søke om hjelp Studier har vist at selvmordsraten og alkohol- og medikamentbruken blant leger er høy, skriver Tor Atle Rosness.
Akademikeren ved NTNU var lei av å føle skam fordi hun har en bipolar lidelse. Hun har valgt å være åpen om diagnosen. Brita Fladvad Nielsen har orientert arbeidsgiver, kolleger og studenter ved NTNU om at hun har en psykisk lidelse.
Regjeringen vil kutte 25 millioner til studentvelferd — Det er virkelig et reelt kutt i samskipnadenes mulighet til å opprettholde eller utvikle de tilbudene som i aller høyeste grad er etterspurt, sier leder av Samskipnadsrådet.
MDG-topp med bredside mot Borten Moes studentuttalelser «Det er lenge siden jeg har opplevd en statsråd som bryr seg så lite om menneskene som har sin hverdag i den sektoren man er politisk ansvarlig for», skriver fungerende leder i MDG, Arild Hermstad.
Disse studentene melder om mest narkotikabruk og seksuell trakassering Norske studenter i utlandet bruker mer narkotika og opplever mer seksuell trakassering enn studenter i Norge. Ansa er bekymret.
SHoT: Fra individuelle problem til systemiske tiltak Vi kan ikke bare tenke helbred og tiltak for å løse behovene som oppstår akutt, men vi må i større utstrekning se på underliggende årsaker, skriver fire forskere ved NTNU.
Psykologens tips til ferske studenter: Bli med! Etter år med lite sosial aktivitet kan det være krevende å bare hive seg ut i sosiale aktiviteter. Psykolog Øystein Sandven oppfordrer likevel ferske studenter til å gjøre nettopp det.
En praksis til besvær i helseutdanninger Studenter på helseutdanninger har fått høre fra egne veiledere at det ikke nok ressurser til å prioritere veiledningen og «Jeg må bare beklage, men jeg kan ikke så mye om veiledning».
Doktorgradsstudiet er ikkje designa Institusjonane bør revidera planane for ph.d.-studiet med tanke på at det skal kunna gjennomførast på tre år.
Gråter også mannlige stipendiater? La meg få komme med to innspill, som kanskje kan bringe forskningsministeren og helseministeren sammen i et felles tiltak mot gråtende stipendiater.
LO: Så høy bør studiestøtten være — Vi håper at politikerne etter hvert ser viktigheten av å prioritere studentene, sier studentrådgiver i LO, Lars Måseide.
For få stipendiater fullfører til normert tid, hva gjør vi med det? Stipendiat Anders T. Hjertø Lind (UiT) foreslår blant annet ph.d.- og forskningsombud, kartlegging av psykososial status og evalueringer av ulike modeller for «ph.d.-løp».
Tre år etter disputasen kan eg enno bli overvelda av stress «Eg må innrømme at på sjølve disputasdagen var eg så nervøs at eg nesten ikkje visste kvar eg skulle gjera av meg. Under sjølve disputasen stod eg og fylgde med på klokka for når det skulle ta slutt.»
Professor om psykisk helse i akademia: «Gråtende stipendiater er vanligere enn ikke-gråtende» Oppfatningen av hvor selvstendig og sterk man må være for å få toppkompetanse i akademia, er betydelig overdrevet. Jeg er et bevis på det, skriver professor Ellen Lexerød Hovlid.
Hvorfor velger egentlig ikke flere nordmenn å ta ph.d.? «Dette er en hyllest til alle mine venner som har søkt på flere ph.d.-stillinger rundt omkring i Norge, ventet i månedsvis uten å vite hva som skjer – og likevel ikke har gitt opp.»
Forskere kritiserer Koronakommisjonen for å mangle psykologer I Koronakommisjonen sitter det ingen psykologer eller psykiatere, selv om flere sliter psykisk etter pandemien, skriver NRK. Det blir kritisert fra flere hold.
«Endelig fant jeg min plass i skolesystemet. Her føler jeg meg ikke annerledes» Akademia var helt fjernt for ham. Fagbrev vil bli som en månelanding. Men nå tror Alexander Skadberg (28) at han har funnet sitt «Lykkeland ».
UiO-rektor Svein Stølen må ta ansvar – Ledelsen på universitetet og på fakultet må så raskt som mulig sette i gang tiltak som kan kompensere for tap av arbeids- og livskvalitet gjennom de siste to årene.
Kjerkol: — Det gjør vondt å lese. Det krever at regjeringen stiller opp. Og det gjør vi Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) har lest om lege Elin Andersen, som mistet sønnen i fjor. Det er viktig for meg å si at det er hjelp å få, formidler statsråden til Khrono.
Å ta doktorgrad i en pandemi gjorde at jeg møtte veggen — Jeg håper dette innlegget kan skape debatt, og få stipendiatenes psykiske helse mer opp på dagsorden.
Lege Elin Andersen mistet sønnen: — Politikerne må stilles til ansvar Foreslår at politikerne som har innført koronatiltak gjennom pandemien flytter inn i en liten hybel, isolerer seg og betaler 80 prosent av inntekten sin i husleie.
Om åpenhet rundt psykisk helse hos stipendiater Når psykisk helse er et tabu blant stipendiater, må institusjonene spørre seg hva det er ved kulturen der, som gjør at det er tilfelle.
Krangler om studentmillionene Abid Raja (V) mener regjeringen ikke bruker sunn fornuft når de velger å trekke tilbake drøyt 70 millioner. Statsråden varsler oppvask dersom pengene kastes bort i siste liten.
Forventer høyere studiestøtte i statsbudsjettet Studentene sier studiestøtten ikke strekker til og setter dette høyt på ønskelisten til statsbudsjettet for 2022.
Hun føler at studietiden ble spolert – sender stikk til OsloMet I 2018 startet Tiril Celine Leggett på sykepleieutdanningen ved OsloMet. Det skulle bli en annerledes studietid enn det hun hadde sett for seg.
Oslo-studentenes nye studenthumanist: Gi deg selv litt «slækk» i starten Nylig har Oslo-studentene fått sin egen studenthumanist. Hovedstaden er den tredje byen som får dette samtaletilbudet.
Klarsignal for senter for psykisk helse ved NTNU Nå skal NTNUs fagmiljøer innen psykologi og psykisk helse og øvrige fagmiljø innen medisin og helse samles.
Studentombud om kriseåret: — Unntakstilstand Et skyhøyt antall studenter har slitt med sin psykiske helse etter koronanedstengningen. Fire studentombud om hvordan de har opplevd pandemien.
Studenter starter opp et samtaletilbud for studenter Prosjektet skal være et tilbud der studenter lager arenaer der andre studenter kan møtes over samtaler, diskusjoner og aktiviteter
Nå blir det fadderuke — regjeringen skyter inn flere millioner Studentsamskipnadene får 40 millioner kroner til lavterskeltilbud, blant annet til fadderukene.
Unge forskere er på rett sted, men til feil tid: Det stille året Unge forskere er på rett sted, men til feil tid, for å kunne bidra til å realisere målene vi har satt oss i Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning.
— Dette er mi historie om Victor. Eg vil at verda skal vita at han har levd Victor vart berre 19 år før han sjølv avslutta livet sitt. No har mora, Hilde Kvalvaag, skrive ein sjølvbiografisk roman om sonen. — Når det finst ei så stor smerte blant dei unge, burde me kasta alt me har i hendene og prøva å finna ut kvifor, seier ho.
Hun skal lede Velferdstinget i Oslo og Akershus Etter trøbbel med å finne kandidater har Velferdstinget nå valgt nye studentledere.
Ett år alene og situasjonen er alvorlig Det å kunne omgås hverandre er viktig for både selvfølelsen og psyken, men det er også viktig for vår egen opplevelse av vellykkethet, skriver innleggsforfatteren.
Asheim: — Vi har skapt 20.000 nye studieplasser Under spørretimen på Stortinget denne uka, ble Henrik Asheim konfrontert med både manglende studieplasser og ikke store nok tiltak for å løfte psykisk helse blant studenter.
Vår psykiske helse blir ikke bedre av pandemiens slutt Studenters psykiske helse er ikke et pandemi-problem, det er samfunnsproblem som har fått gå under radaren altfor lenge. Noe må gjøres og det må skje nå.
— Når studentene sier at de har det tøft, må vi ta dem på alvor Kari-Jussie Lønning reagerer på at resultatene fra undersøkelsene om studentenes helse- og trivselsundersøkelse blir forsøkt bagatellisert.
Rektorer ber om at studenter rykker frem i vaksinekøen — Dette er en innstendig bønn, sier rektor Margareth Hagen ved Universitetet i Bergen.
Psykolog Kjøs: Studentene er ikke psykisk syke Pyskolog Peder Kjøs tror situasjonen vil bedre seg for mange studenter etter pandemien. — De er ikke psykisk syke, de har en kjedelig hverdag, sier han.
Europeiske konsertstudier kan gi håp for norske studenter Bent Høie og Line Wold synes resultatene fra koronastudier med store arrangementer i Europa er interessant i vurderingen av fysisk undervisning for studentene i Norge.
15 prosent av studentene sier de har hatt selvmordstanker de siste to ukene Over halvparten av studentene melder om ensomhet og symptomer på alvorlige psykiske plager.
Studentfrivillighet er mer enn psykisk helse Studentfrivilligheten eksisterer ikke for å bedre studentenes psykiske helse, skriver tre engasjerte studenter.
Koronakommisjonens dom: Betydelig belastning for studentene Studentene, spesielt førsteårsstudenter, er blant de mest utsatte under pandemien, mener koronakommisjonen.
Fleire studentar i arbeid som følge av krisepakken Nokre har lyst ut og andre har allereie tilsett studentar i nyoppretta assistent-stillingar. Tusenvis av studentar kan sikre seg kjærkomen inntekt frå regjeringa sin krisemilliard.
No deler regjeringa ut 230 student-millionar Regjeringa fordeler 230 millionar kroner som skal gå til lågterskeltilbod, psykisk helsehjelp og stillingar til studentar. Sjå fordelinga her.
Helt ærlig, hvordan har du det? Det er viktig at studentene svarer på tilleggsundersøkelsen om pandemien og hvordan den har påvirket dem, skriver åtte studentledere.
Kaller inn til allmøte etter studentkritikk Man skal ikke bli syk verken av å studere eller jobbe, sier rektor ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.
Bedre studenthelse, mindre engstelse Uten målrettede tiltak for å fremme både sosiale kontaktpunkter og bedre studenthelse, risikerer vi en generasjon med høy frafallsrate, økt gjeld , og vedvarende helseplager, mener forfatterne av innlegget.
Anstendige vilkår for landets studenter Vi må sikre landets studenter anstendige økonomiske forutsetninger, slik at dagens studenter er klare for morgendagens arbeidsmarked når pandemien er over, skriver de tre forfatterne.
Annus horribilis for jusstudentene Tre av fire jusstudenter har slitt med stress under koronaåret. En av fire har vurdert å hoppe av eller utsette studiene. Juristforbundet frykter for konsekvensene om ikke studentene snart kommer tilbake til den normale hverdagen.
Asheim i Khrono-intervju: — Det er først i februar det kan bli krevende Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) kan ikke gi noen eksakt dato, men ifølge Kunnskapsdepartementet kommer krisepakken «så raskt som mulig etter 18. januar».
Planer om hjelpe-telefon for studenter — Jeg er bekymret, sier prosjektleder. Mental Helse håper linjene kan åpne i løpet av februar.
Takk for det du gjorde for å hjelpe andre Koronapandemien har kostet studentene mye. Nå fortjener de oppmerksomhet og takk, mener Rebekka Lie i Tekna.
Ønskjer ei relansering av studieåret Universitetet i Bergen ønskjer ein ny studiestart i januar, med fleire sosiale treffpunkt for studentane kvar veke.
Doblet kø av studenter som venter på psykologtime Hos psykologene i studentskipnaden Sammen har køen vokst til det dobbelte etter koronapandemien. Ventetiden har gått fra to til opptil seks uker.
Vil ha ny fadderuke og en telefon Studentene trenger organisert sosialisering ved semesterstart etter jul. Kall det gjerne fadderuka Vol2, skriver Rebekka Lie i Tekna Student.
Regjeringa blar opp for å betre studentane si psykiske helse Foreslår å legge 10 millionar ekstra på bordet for ulike tiltak.
Fortsatt krevende hverdag for studentene i Midt-Norge Søvnmangel, lite vennekontakt og mer stress gjør at andelen studenter som rapporterer om alvorlige psykiske problemer øker, viser en undersøkelse fra Samskipnaden.
Bekymring for ensomme studenter over hele landet En rekke universiteter og høgskoler er tydelige i sin tilbakemelding til Kunnskapsdepartementet: Vi er bekymret for studentenes psykiske helse.
Har lansert sosial aktivitetsordning: — Ikkje kleint i det heile Lise-May Sæle håpar den nye trefftenesta bidreg til at studentar får ein betre kvardag. Måndag prøvde ho sjølv ut den nye ordninga.
Flere rapporterer om ensomhet i nord: – Kan være utrolig vanskelig Studentleder i Tekna, Rebekka Lie, forteller at hun har kjent på ensomhet. Ved Norges arktiske studentsamskipnad opplever de en økning i henvendelser fra ensomme studenter.
Studentane vil ha krisepakke Studentane treng meir pengar no, seier Norsk studentorganisasjon. Dei ber om økonomisk kompensasjon som ikkje kjem i form av lån.
Derfor valgte han å snakke om selvmordstankene Høsten 2018 måtte Kai Steffen Østensen be om hjelp for å komme seg bort fra kanten av stupet. Nå har han for første gang snakket om det — fra talerstolen i Agder fylkesting.
Trening kan beskytte studentenes psykiske helse En undersøkelse, basert på tall fra SHoT-undersøkelsen, viser at trening reduserer risikoen for psykiske vansker, selvskading og selvmordsforsøk.
Vil sjekke studenters helse under og etter koronakrisen Forskere samarbeider for å kartlegge og bedre forstå unge voksnes psykiske helse, og går ut med en nasjonal undersøkelse.
En kvinnedag for studenthelse Vi i Velferdstinget i Oslo og Akershus vil bruke 8. mars til å rette fokus på den kanskje største utfordringen kvinner opplever i sin studiehverdag.
Ikke til stor skade om flere kommuner gjør som Trondheim: Exit Ungdata Det har vakt debatt at Trondheim kommune trekker seg fra Ungdata-undersøkelsen. Forfatterne av dette innlegget forstår avgjørelsen, og problematiserer denne typen undersøkelser.
Her er tips til hvordan du kan snakke om selvmord Forebygging. Åpenheten løftes opp som en svært viktig forutsetning for å kunne hjelpe hverandre. Hva da, når noen tar deg på ordet, banker på døra og setter seg ned med kaffekoppen, spør innleggsforfatterne.
«Aggressiv» og «skadelig» konkurranse fører til angst og depresjon blant forskere Kultur. Ny kartlegging avdekker alvorlige problemer med den akademiske kulturen i Storbritannia. Og de samme faresignalene er å spore i Norge, mener forskere. De ber Kunnskapsdepartementet ta grep.
Toppmøte: Slik skal studenters psykiske helse forbedres Studenthelse. 40 av landets studenttopper var samlet for å diskutere psykisk helse med to statsråder.
Studenter skal løse psykiske utfordringer Samarbeid. I 2018 viste en undersøkelse at 29 prosent av studentene hadde psykiske plager. Marit Eggen håper innovasjon kan være til hjelp.
Ikke glem studentenes psykiske helse dette valget Psykisk helse. Studentene har aldri trengt et sterkere fellesskap som stiller opp for dem så mye som nå, skriver Arbeiderpartiets studentlag.
Her er Norges første studenthumanist Livsveileder. Lone Ellingvåg Knutsen er ansatt som Norges første studenthumanist ved Høgskulen i Volda. Fra i høst tilbyr hun samtaler for studenter om utfordringer i studielivet.
Flytte hjemmefra for første gang? Slik takler du overgangen Studielivet. Å flytte for seg selv er strevsomt for mange. Her er psykologenes råd mot stress og hjemlengsel.
Stipendiater faller mellom to stoler: — Det er nok mange miserable sjeler der ute Doktorgrad. Internasjonale undersøkelser viser at stipendiater som tar doktorgrad har det langt tøffere psykisk enn man har vært klar over.
Nær halvparten av studentene har eksamensangst Eksamen. 44 prosent av alle studenter har svært mye eller en del eksamensangst, viser undersøkelsen av studenters helse og trivsel (SHoT). Angsten får store konsekvenser for mange av dem.
Studenter prøver å ta sitt eget liv 10 ganger så ofte som andre. Studentleder Magnus var en av dem. Psykisk helse. Studentleder Magnus Dalemark var 16 år første gangen han prøvde å ta livet sitt. Nå ønsker han å hjelpe andre studenter som sliter, og mener landets universiteter og høgskoler bør ha psykolog på alle studiesteder.
Figenschou (27) om sine depressive perioder: «Målet er å klare seg til 30. Tredve år.» Psykisk helse. I skrivende stund vet jeg ikke om jeg vil overleve en depressiv episode til, skriver student og tidligere studenttillitsvalgt, Knut Nicholas Figenschou (27).
SiO vil nå flere mannlige studenter Studenthelse. Menn er store underforbrukere av student-helsetjenester.
Regjeringen prioriterer endelig psykiske helse Psykisk helse. Fredag la regjeringen frem en ny melding om folkehelse. — Et godt startskudd, sier studentene.
Bra start om psykisk helse, Nybø Psykisk helse. Målet i arbeidet for en bedre psykisk helse kan ikke kun være så mange psykologer som mulig, men også at behovet er så lavt som mulig, skriver Truls-Einar Johnsen.
Bedre psykisk helsetilbud til studenter Psykisk helse. Regjeringen kommer til å fortsette satsingen på psykisk helse, skriver forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.
Hva skjer, Nybø? Psykisk helse. Mens jeg lokalt opplever at studentenes psykiske helse står høyt på dagsorden, har jeg hørt lite fra regjeringen, skriver leder av Velferdstinget Vest.
Får penger for å utvide tilbud innen psykisk helse Psykisk helse. Utenlandsstudentenes interesseorganisasjon, Ansa, får ekstra penger til å utvide sitt tilbud innenfor psykisk helse.
— Ja, studietiden er vanskelig Psykisk helse. Psykolog Peder Kjøs mener man skal være litt mer forsiktig med å sykeliggjøre studentene når de rapporterer at studietiden tidvis er vond og vanskelig.
Psykologens råd til de som gruer seg til jul Jul. Mange studenter synes jula er vanskelig. Noen gruer seg til å reise hjem, andre gruer seg til rus, og noen føler seg ensomme. Men det hjelper å huske at du ikke er alene, sier psykolog Yasmin Iqbal.
Kor mykje press skal studentane tåle? Psykisk helse. Felles for alle studentar er at dei er under press. Eit enormt press.
Nyeste artikler
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier
Departementet kan ikkje oppheve mistillit
Skal drøfte omdømme- og merkevarebygging
Rektor Haanes advarer mot politisk styrt nedstemthet
Et svar til Storm-Mathisens debattinnlegg
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024